“Una comida bien equilibrada
es como una especie de poema
al desarrollo de la vida.”
(Anthony Burgess)
Fa un any, vivia al Born, a dos minuts de
la Botifarreria, i allà vaig descobrir mil i un tipus de sabors sorprenents per fer botifarres. Sempre que entrava, sortia carregada i amb mil idees al cap.
Quan vaig veure que la KitchenAid tenia un
accessori per picar carn i embotir, vaig tenir clar que en volia fer. Així que
pel meu aniversari m’ho van regalar. Segur que vols un accesori per picar carn pel teu
aniversari? Un embotidor? Semblava estrany, però frisava per tenir-lo...
El repte però, va ser aconseguir les
tripes. Durant uns dies vaig deambular per diferents carnisseries, però cap d’elles
en venia, fins que, a la carnisseria on habitualment vaig a comprar, es van oferir a
demanar-les. No sabia ni quanta havia de demanar, ni com serien, però ara ja
les tinc...i em sembla que hi haurà botifarres per donar i per vendre! No sé quants metres
dec tenir, però estic gairebé segura que al menys uns 10m!
Mica en mica, a casa, ens anem tornant autosuficients, i això m'agrada. Cada vegada m’agrada més fer les coses per mi mateixa. No comprar
res preparat. La satisfacció de menjar-te el que fas amb les pròpies mans, i
no dependre de ningú, no té preu. Ni en el menjar, ni en res, així evites els “chascos”.
Però la veritat és que fer botifarres és divertit. Per uns moments, he tornat a ser a Les Obagues -la millor casa de colònies del món-. Allà, amb dotze anys que debia tenir -la veritat és que no m'enrecordo-, ens van ensenyar a fer pa, nata, mantega i botifarres, i ja llavors, vaig pensar: algún dia, jo, m'ho faré tot. Ja he fet un tros del camí, i espero, algún dia, aconseguir-ho.
Només heu d'obviar la olor de les tripes, la resta és bufar i fer ampolles.
Només heu d'obviar la olor de les tripes, la resta és bufar i fer ampolles.
Aquesta botifarra, l’he maridat amb un pa de cervesa Guinness i ceba -homemade- que és espectacular!
Pròximament en poso la recepta!!
Per fer aquestes botifarres –com estrenava
l’embotidor, no n’he fet masses, he fet una botifarra llarga que equival a
tres-, es necessiten els següents ingredients:
- 380 gr de carn de porc
- 90 gr de mousse de foie
- 1 ceba tendre gran
- mantega
- 4 peretes de Sant Joan
- Sal i pebre
- Nou moscada
- Tripa
- Aigua
- Vinagre
El primer que m’ha sobtat –tot i que és lògic
quan penses quin ingredient és-, és la olor de les tripes; fan una olor molt,
molt desagradable, que desapareix quan la botifarra està feta, i evidentment,
no té mal gust.
Les tripes les venen fresques, conservades
en sal, i el que s’ha de fer es posar-les amb aigua i un raig de vinagre, que
farà que perdi la olor. Tot i així, aquesta no desapareix, però no penseu que
estan dolentes, perquè és normal. S’han de tenir en remull uns 30 minuts, i a
ser possible canviar l’aigua un parell o tres de vegades. Passat el remull, les
netegem igualment, bé, sota l’aixeta, amb aigua freda i les assequem bé amb
paper de cuina. I ja les tenim llestes per embotir.
Per fer les botifarres. Primer sofregim la
ceba, tallada ben petita, amb mantega, i quan aquesta comenci a enrossir, s’han
d’afegir les peretes de Sant Joan, que s’han de pelar i tallar a dauets ben
petits. Quan sigui ben sofregit, però encara una mica al dente –s’ha de fer a
foc fort-, ho reservem i deixem que es refredi.
El millor, és poder triar la carn, posar-la magra.
El següent és picar la carn. Jo tinc l’accessori
que pica aliments, de la KitchenAid, però es pot comprar la carn picada. Inclús,
encara que sigui més rudimentari i lent, es poden fer salsitxes i botifarres
amb l’ajuda d’un embut. Potser surten més irregulars, però el sabor és el que
importa.
S’ha d’agafar una peça de carn de porc i
treure-li el greix, per tenir un tros el més magre possible, tallar a daus, i
jo, en el meu cas, posar-la a la safata d’entrada de la carn i picar.
Amb la carn picada, només falta barrejar
tots els ingredients. Així en un bol s’ha de posar la carn, la mousse de foie,
sal, bastant pebre –per no dir molt-, un polsim de nou moscada, i el sofregit
de ceba i peres, i pastar bé amb les mans, fins que el foie s’hagi integrat bé
a la carn. Deixem reposar uns 15 minuts perquè els sabors s’uneixin.
Mentre reposa, jo que he fet les
botifarres amb l’embotidor, he aprofitat per anar posant les tripes, amb molt
de compte, a l’embut.
Si feu servir la KitchenAid, es posa a
velocitat 4 i mica en mica, es fa sortir la carn.
Féu els nusos dels extrems de la botifarra
al final per evitar que quedi aire; de fet, si voleu, podeu fer servir un
cordill per lligar-les.
En aquest cas, i com és la primera vegada
que feia botifarres, m’ha semblat més fàcil fer-ne només una i a l’hora de
fer-la tallar.
Abans de menjar-la, poseu-la/es entre
papers de cuina i deixeu reposar, com a mínim, una horeta a la nevera.
La recepta del pa, la posaré un altre dia, en un post a part.
Em sembla que l’etapa de les botifarres
donarà molt de parlar...quina delícia...
El poema de botifarres:
a la manera d’Estellés
Res no m’agrada tant
com les botifarres,
però no tetes per igual,
m’agraden molt les
botifarres de ceba.
Negres, com cal, i amb
pinyons si pot ser.
Ja em poden contar les
delícies
i meravelles de les
botifarres d’arròs,
de fetge o de creïlla,
d’ací i d’allà,
jo em quede amb les de
la terra,
les de Benifaraig o de
Xàtiva,
les de Bétera, Alcoi i Ontinyent,
de Requena o la Vega
Baixa;
per bé que no
desprecie,
en absolut,
les que fan un poc més
enllà del Segura.
M’encisa quan esclaten
a la paella i
l’interior es vessa i
es torra,
i es queda cruixent,
i el gustet que deixen
en l’oli
que suques amb el pa.
Em recorden la
infantesa,
una de les poques coses
bones
que menjava al col·legi
de pobres
on estudiava. Perquè són
això:
un ric menjar de
pobres.
S’han de menjar entre
pa, a soles
o amb alls tendres,
faves, col o, fins i tot,
acompanyada de
pimentonets verds fregits,
però mai amb tomaca,
que les amolleix i les
desgracia.
Ara, per a mi, són
quasi tabú,
menjar prohibit,
però quan em passe per
baix cama
totes les prudències i
recomanacions
i aprete una
botifarreta
dintre d’un pessic de
pa,
tanque els ulls i
evoque
l’esclat de felicitat
que m’envaïa:
els dies que en anar
cap al menjador
sentia l’oloreta d’aquelles
meravelles
sequetes i olioses de
Xirivella.
(Carles Cano)
Uauuuu Marta! Genials!! A casa vam fer la matança del porc durant molts anys i la veritat, era una feinada però a mi m'encantava!!!!!!!!! Aquesta botifarra fa molt bona pinta i els ingredients que has barrejat... un atreviment molt prometedor! :)
ResponEliminaBon dissabte guapa!!
P.S-He de reconèixer que em tens fascinada: portes un ritme que qualsevol diria que no surts mai de la cuina!!! ;) Petons
Jajajaja! Gràcies Dolors!! Em fa molts il.lusió el teu comentari perquè et segueixo molt!! La veritat és que entro a la cuina menys del que m'agradaria, i sempre a hores intempestives!! Sóc de dormir poc! I com fotografio tot el que faig i fer un post porta estona, se m'acumulen les receptes!! Jajajaja! Tinc molta feina pendent!!
EliminaMolts petons!!!
Nena, m'has deixat bocabadat!!!
ResponEliminaPel que estic veient, m'haig d'agenciar amb una KA, que l'estri més sofisticat que tinc jo a la cuina és la panificadora, i només la faig servir per amassar, jajaja!!
Doncs per ser les primeres, no has fet les bàsiques, sinó que t'has llençat a la piscina, però ho has clavat!!
Jo estic amb la Dolors, tu vius dintre la cuina, no ens pots enganyar!
Molts petons guapa!
Jajajajaja!!! Ja m'agradaria ja!! El que passa, és que vaig trigar massa a decidir-me a obrir el blog, i tinc masses publicacions acumulades!! Aquesta setmana, per exemple, només he tingut temps per les botifarres i el curs de diumenge per la tarda amb l'ibán Yarza!!!
EliminaÉs super divertit fer botifarres Víctor (però la olor de les tripes em costa molt!!)
Molts petons guapo!!