“El dinero no hace la felicidad,
las galletas sí.”
(Dita popular)
Quan era
petita, i parlo de petita, petita, per a mi les galetes eren les galetes Maria,
les que veia com el meu avi deixava desfer dins aquelles tasses de vidre amb
llet blanca, calenta, molt de sucre i melmelada de pruna.
Aquelles
galetes, m’agradava llepar-les i anar deixant, cada vegada, una rodona més
petita, fins que desapareixien.
Mica en
mica, vaig anar creixent, i amb mi, l’oferta de galetes; poc a poc, les galetes
Maria van anar desapareixent devorades per les galetes Dinosaurus, matades per
un Príncipe de xocolata, Chiquilin, que nedant amb un flotador de Filipinos
anava a visitar les seves Yayitas, i els esmorzars de quan era petita van anar
canviant. Crec que ara mateix, al mercat, no es podria comptar la de tipus
diferents de galetes que existeixen.
Sembla ser
que les galetes Maria són d’origen anglès; el reboster Peek Freans les va crear
amb motiu del casament de la
Gran Duquessa Maria Alexandrova de Rússia
amb el duc d’Edimburg, Alfred de Sajònia i, ràpidament es van fer populars a
tota Europa, especialment a Espanya, on de la nit al dia, van passar a ser el
40% de galetes venudes.
Amb la
Guerra Civil Espanyola,
i més tard amb la postguerra, i amb la falta de queviures, en especial a les
ciutats, les galetes van ser un aliment indispensable; al acabar la guerra el govern va
considerar prioritari tenir pa per alimentar tota la població i va fomentar el
cultiu i comerç interior del blat sense posar limitacions i va arribar un
moment en què n'hi havia massa, i com no es podia exportar, els flequers van
començar a fer aquestes galetes en grans quantitats, que es podien guardar
durant llarg temps i eren un producte econòmicament accessible a la majoria de
persones.
Les que més
recordo, potser per una frase que és impossible d’oblidar, son las galetes
Fontaneda: “¡Qué buenas son las María Fontaneda!”
Abans de
vendre galetes, el propietari de la
marca Fontaneda , Rafael Fontaneda, sembla
ser que venia cigrons. S’aixecava a trenc d’alba i amb un ase, anava poble per
poble cridant: “¡Garbanzos! ¡Garbanzos!”. I a costa d’anar venen cigrons, va
poder muntar una modesta fàbrica de xocolates a Aguilar del Campo (Palència).
Després, cap al 1913, va començar a fer les galetes, que durant tant de temps
van ser l’esmorzar més menjat.
O les Marbú
Dorada...quina il·lusió quan, gràcies a la meva àvia que comprava caixes i
caixes d’aquestes galetes, pel meu avi, em van enviar aquell ninot amb forma de
galeta, amb els braços i les cames llargs...
I qui no recorda aquells paquets de tres galetes, que anaven embolicades amb plàstic
transparent, que et donaven a l’escola per esmorzar o berenar?
Ara, però, les generacions han anat canviant els esmorzars i la
galeta Maria , ja no estàtant present.
Per això, avui la vull vestir de festa, amb un postre ràpid, deliciós i senzill que farà que aquestes galetes tornin a la vostra vida, si és que han marxat, per quedar-s’hi.
És una
recepta ben fàcil i boníssima si sou llaminers!!! De fet, jo la vaig fer per
aprofitar un paquet de mascarpone que tenia i amb quatre cosetes més que vaig
trobar per la
despensa. Així que
es pot dir que és una recepta d'aprofitament.
Els ingredients que vaig utilitzar són:
- 1 paquet
de mascarpone (crec que són de 250 g)
- galetes
maria (unes 6 o 7 aprox. per persona)
- licor
amaretto
- 1 rovell
d'ou
- 2
cullerades de sucre
- xocolata
fondant ratllada per decorar
La recepta és tan fàcil com barrejar el mascarpone, amb el sucre, el licor amaretto i el rovell d'ou ben barrejat fins que quedi una crema ben fina. El sucre i l'amaretto el podem afegir a ull depenent de si voleu la crema més o menys dolça i de si us agrada més o menys el sabor a licor; s'ha de tenir en compte però de que no ha de quedar molt líquid, sinó com una crema perquè no s'escampi massa pel plat, només la quantitat justa.
El muntatge
és igual de fàcil que la preparació dels ingredients; s'ha d'anar posant una
galeta i al damunt, una cullerada de la crema, al damunt una altre galeta i
així fins l'alçada que li vulguem donar.
Jo recomano fer el muntatge en un plat diferent al de servir, ja que com la crema no és molt espessa anirà repartint-se una mica pel plat.
Un cop fet el muntatge, podem agafar amb una espàtula el mil fulls i passar-lo a un altre plat perquè no hi hagi excés de crema.
Per que quedi millor s'ha de deixar un parell d'horetes a la nevera, així la galeta s'empapa amb la crema i queda un postre més suau. A qui li agradi la galeta ben cruixent que s'ho mengi directament acabat de fer, però costa més de menjar.
Per decorar
jo he ratllat una mica de xocolata fondant pel damunt i sobre el milfulles he
posat una fulla de menta, però com en qualsevol presentació, les possibilitats
són infinites.
Bon profit!
Avui
per acabar, una història amb “moraleja”…
El paquete de galletas
Cuando aquella tarde llegó a la vieja estación le
informaron que el tren en que ella viajaría se retrasaría aproximadamente una
hora.
La elegante señora, un poco fastidiada, compró una
revista, un paquete de galletas y una botella de agua para pasar el tiempo.
Buscó un banco en el andén central y se sentó preparada para la espera.
Mientras hojeaba su revista, un joven se sentó a su lado
y comenzó a leer un diario.
Imprevistamente, la señora observó como aquel muchacho,
sin decir una sola palabra, estiraba la mano, agarraba el paquete de
galletas, lo abría y comenzaba a comerlas, una a una, despreocupadamente.
La mujer se molestó por esto, no quería ser grosera, pero
tampoco dejar pasar aquella situación o hacer de cuenta que nada había
pasado; así que, con un gesto exagerado, tomó el paquete y sacó una galleta, la exhibió frente al
joven y se la comió mirándolo fijamente a los ojos. Como respuesta, el joven
tomó otra galleta y mirándola la puso en su boca y sonrió.
La señora ya enojada, tomó una nueva galleta y, con
ostensibles señales de fastidio, volvió a comer otra, manteniendo de nuevo la
mirada en el muchacho.
El dialogo de miradas y sonrisas continuó entre galleta y
galleta. La señora cada vez más irritada, y el muchacho cada vez más
sonriente.
Finalmente, la señora se dio cuenta de que en el paquete
solo quedaba la última galleta.
"No podrá ser tan caradura", pensó mientras
miraba alternativamente al joven y al paquete de galletas.
Con calma el joven alargó la mano, tomó la ultima
galleta, y con mucha suavidad, la partió exactamente por la mitad. Así , con un
gesto amoroso, ofreció la mitad de la última galleta a su compañera de banco.
-"¡Gracias!" - dijo la mujer tomando con rudeza
aquella mitad.
- "De nada" - contestó el joven sonriendo
suavemente mientras comía su mitad.
Entonces el tren anunció su partida...
La señora se levantó furiosa del banco y subió a su vagón.
Al arrancar, desde la ventanilla de su asiento vio al muchacho todavía
sentado en el anden y pensó:
"¡Que insolente, que mal educado, que será de nuestro mundo!".
Sin dejar de mirar con resentimiento al joven, sintió la
boca reseca por el disgusto que aquella situación le había provocado. Abrió
su bolso para sacar la botella de agua y se quedó
totalmente sorprendida cuando
encontró, dentro de su cartera, su paquete de galletas intacto.
Hi ha un
vell proverbi que diu...
Barallant-se
i jutjant abans de temps, i alterant-se, no s'aconsegueix mai el suficient,
però sent just, cedint i observant als demés amb serenitat, s'aconsegueix més
del què s'espera.
Crema de mascarpone...mmmm....quina gana!!!! :-)
ResponEliminaEs poden fer tantes coses amb mascarpone!!! Mmm...!!! Gràcies pel comentari guapa!
EliminaNo sé si aquest seria el meu postre preferit ja que jo no soc gaire de galetes Maria però s'ha de reconèixer que t'ha quedat esplèndid! :)
ResponEliminaPetons reina!
Gràcies Dolors!!! Molts petons!!!
ResponElimina