dissabte, 14 de febrer de 2015

El pa d'hamburguesa perfecte. I ho afirmo sense vacil·lar.






"Un pedazo de pan es más precioso para el hombre,
que una montaña de diamantes y oro, Amén."

(Grigori Rasputín)




La veritat és que abans de publicar aquesta recepta, tenia unes quantes a la llista, però més d'una persona me l'han demanat i he decidit avançar la seva publicació. 

Així que aquí la teniu.

Per mi, el pa, és un dels elements fonamentals d'una bona hamburguesa. És per això que, lamentablement, la majoria de vegades, no puc gaudir d'una bona hamburguesa, perquè tot i la qualitat dels seus ingredients, el pa, no val res. 

Si feu un repàs de les hamburgueses que heu menjat al llarg de la vostra vida, de ben segur que us n'adonareu que us passa el mateix.

I em fa molta ràbia.

Per això, fa anys que busco la recepta del pa perfecte. 

Durant aquest temps, he de dir que he provat receptes molt bones, però sempre hi havia algun què. O bé el pa era massa dens, o no aguantava el pes dels ingredients, o li faltava sabor, etc. Mil motius diferents em feien sentir que aquell no era "el Pa".

I per fi, puc dir que l'he trobat. 

Aquest pa, l'he trobat en un fantàstic llibre anomenat "Hamburguesas Gourmet", i us ben juro que si segui la recepta al peu de la lletra, gaudireu de la millor hamburguesa que haureu tastat mai. I descobrireu les hamburgueses des d'una altre punt de vista. Perquè el pa és el que protegeix l'escalfor de la carn i manté l'equilibri de l'hamburguesa; la part d'abaix s'anomena "taló" i la de dalt "corona".

És un pa eteri, d'un sabor deliciós i delicat, que no embafa i que aguanta perfectament els ingredients que conté. Sublim.

A veure què us sembla.



Per fer uns vuit panets grans (en podeu fer de més petits), es necessiten els següents ingredients:

  • 420 gr de farina de força
  • 10 gr de llevat sec de forner (o 25 gr de fresc)
  • 40 gr de sucre
  • 10 gr de sal marina
  • 175 ml de sèrum de llet (o llet desnatada)
  • 1 ou sencer
  • 1 rovell d'ou (la clara servirà per pintar els panets)
  • 25 gr de mantega (pomada)

Els ingredients que he fet servir per l'hamburguesa són:

  • carn de vedella (l'he picat) amb:
             - pebre vermell "La Chinata"
             - pebre negre
             - Tabasco de Chipotle
             - sal
  • ceba fregida
  • formatge (del tipus que vulgueu)
  • mostassa antiga
  • Kétchup Heinz
  • Espinacs frescos


Primer de tot, s'ha de fer el pa, ja que requereix de dues fermentacions i de la cocció al forn, que resulta un tota aproximat d'unes 3 hores, comptant tot el procés, més l'estona en que s'ha de refredar.

Per això, en un bol gran, s'ha de posar la farina, el llevat, el sucre i la sal i afegir el sèrum de llet (o llet desnatada si no en teniu), l'ou i el rovell i barrejar bé amb una cullera de fusta o amb la mà uns cinc minuts, fins a obtenir una massa homogènia. Si no teniu ganes de pastar, també ho podeu fer amb una pastadora, tipus KitchenAid.




Llavors, s'ha d'afegir la mantega, a temperatura ambient i, per tant, consistència de pomada, i seguir pastant fins que la massa sigui brillant, llisa i manejable, aproximadament uns 15-20 minuts.

I ja es pot posar a fermentar, per primera vegada, en un bol untat amb una mica d'oli. Ha de fermentar fins que dobli el volum, aproximadament, durant una hora i mitja en un lloc càlid.




Una vegada ha doblat el seu volum, s'ha de desgasificar la massa i formar els panets. La recepta parla de dividir la massa en vuit porcions, i així surten panets grossos, així que si voleu, es poden fer més porcions més petites. De totes maneres és un pa molt lleuger que passa com si res, així que no se us farà massa gran.

Llavors, s'han de col·locar els panets en safates, al damunt de paper vegetal, i deixar fermentar, tapats, fins que doblin els seu volum, aproximadament una hora -en un lloc sense corrent, com el forn tancat, per exemple-. S'inflen molt, per això després són uns panets que aguanten però super lleugers.




Abans de posar al forn, s'han de pintar amb la clara que ens ha sobrat, batuda, amb molt de compte, ja que són molt delicats. Després, s'han de coure, a forn prescalfat a 190ºC, durant uns 15-18 minuts.




Es pot substituir la llet per liquats de verdures com pastanaga, carbassa, tomàquet, herbes, etc, per donar sabor. Jo ho provaré en breu.

Si us sobren panets, al congelador ben embolicats amb paper film i en poca estona, podeu improvisar una hamburguesa perfecte.

Espereu a que siguin ben freds i ja els podeu farcir amb el que vulgueu. Jo avui, proposo una hamburguesa 100% vedella per llepar-se'n els dits, macerada amb chili, sal i pebre, tabasco de chipotle i pebre vermell "La Chinata", amb formatge fos, ceba fregida, mostassa a l'antiga i espinacs. Simple i deliciosa!





I que millor per degustar una bona hamburguesa, que la increïble veu de Greg Graffin?



Come join us

So you say you gotta know why the world goes 'round
And you can't find the truth in the things you've found
And you're scared shitless 'cuz evil abounds
Come and join us

Well I heard you were looking for a place to fit in
Full of adherent people with the same objective 
A family to cling to and call brethren
Come and join us

All we want to do is change your mind
All you need to do is close your eyes

So come and join us
Come and join us
Come and join us

Don't you see the trouble that most people are in
And that they just want you for their own advantage
But I swear to you we're different from all of them
Come and join us
I can tell you are lookin' for a way to live
Where truth is determined by consensus
Full of codified arbitrary directives
Come and join us
All we want to have is your small mind
Turn it into one of our own kind
You can go through life adrift and alone
Desperate, desolate, on your own
But we're lookin' for a few more stalwart clones
So come and join us
Come and join us
Come and join us

We've got spite and dedication as a vehement brew
The world hates us, well we hate the too
But you're exempted of course if you
Come and join us
Independent, self-contented, revolutionary
Intellectual, brave, strong and scholarly
If you're not one of them, you're us already so
Come and join us

(Bad Religion)






TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. Ummm pues si que tiene buena pinta!!!!
    Besos

    ResponElimina
  2. ..cuando dices desgasificar que hay que hacer?

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!