“L’appetito
vien mangiando.”
(Proverbio
italiano)
Quan era
petita, a mi i al meu germà, igual que, segurament, a la majoria de nens, ens
encantava Bola de Drac. Recordo com el meu pare, s’havia fet farts de fer-nos
fotocòpies dels personatges; podria dir que en teníem mil. A l’hora de
pati, tots fullejavem i intercanviàvem les fotocòpies, fins gairebé gastar-les. En aquells
temps, enlloc de cromos per picar, això era el que estava de moda.
Les boles
de drac em produïen fascinació, somniava en tenir-les. He de dir però que era
molt fantasiosa, i tant somiava en les boles de drac, com amb en càpsules Hoi
Poi, com amb el llibre electrònic de la Sofia –la neboda de l’Inspector
Gadget-, o amb cuinar amb el Petit Xef, no hi havia límits.
Sempre
m’havia preguntat si existia alguna raó de perquè les boles de drac eren set.
Pensava que potser, l’explicació estava en el caire màgic que sempre se li dóna a aquest número. Doncs no. Akira Toriyama, el creador de Bola de Drac, i que
sembla ser que sempre s’ha caracteritzar per ser un home molt planer, inclús a
vegades massa, segons els seus fans, va explicar en un llibre (Adventure
Special, aparegut a la meitat
dels anys 80) una raó gens especial –tot i el nom del llibre-. Resulta que hi ha una
novel·la èpica japonesa, del Segle XIX, escrita per Nansō Satomi Hakkenden, on existeixen unes boles màgiques, vuit
boles màgiques. Aquesta va ser la font d’inspiració del mestre Toriyama, que va
dir:
“Com a Hakkeden eren 8 boles, vaig posar 7 a
Dragon Ball, ja que hagués quedat malament si hagués posat 8 també, no creieu?”
Així que
cap motiu màgic, ni esotèric.
La primera vegada que vaig sentir parlar
de les Arancini, va ser a través de la meva amiga Cris. Ella, que havia estat
fent un Erasmus a Pavia, sempre ens explicava que en venien per tot arreu, a paradetes que hi havia pel carrer –com els frankfurts o les xurreries- i que era un menjar que
la fascinava.
Com us deia, quan els meus amics, o algú
de la familia marxa de viatge, em porten un llibre, i la Cris, així ho va fer.
Un llibre de cuina siciliana. Amb aquesta recepta de base, complementada amb
les indicacions de l’àvia d’una amiga meva, siciliana de pura cepa, i amb les
meves aportacions, que mai puc resistir-me a fer, un cap d'any, les vaig dur al sopar que feiem amb els amics. I l'Oriol, es va enamorar d'elles, fent el seu característic i espontani "mmm..." a cada mastegada.
L’Oriol és un amic meu que fa uns dies
se’n va anar a Irlanda -i a qui trobo molt a faltar, encara que a vegades no ens vèiem tot el que voldria-, i que està obsessionat amb aquestes boles d’arròs, li
encanten. Així que un dia que venia a sopar per despedir-se, no podia fer-li altre cosa que
Arancini.
És un plat laboriós, molt laboriós; penseu
que si fer croquetes ja ho és –m’encanten les croquetes però odio
rebossar-les-, aquesta recepta té el pitjor d’elles, el rebossat, i a part s'ha de fer un farcit i un rissotto. Que? Laboriós o no?
Les boles d’arròs, diuen que són l’orgull
de la cuina siciliana, es troben a tot arreu, es mengen a qualsevol
moment i canvien sovint de forma i de farcits, així que jo
avui us ensenyo les meves.
Oriol, et dedico aquesta recepta. Espero que quan et vingui a veure a Irlanda, me'n facis d'aperitiu, adaptades als ingredients que trobis per allà.
La recepta té dues parts, per fer el rissotto
blanc, es necessiten els següents ingredients:
- 50 gr de mantega
- Una cullereta d’oli d’oliva
- 2 tasses d’arròs Arborio o Carnaroli (per risotto)
- Caldo de pollastre (aproximadament unes 4 tasses)
- 1 porro gran
- 1 rajolí de vermut blanc
- Sal i pebre negre
- 150 gr de parmesà o pecorino ratllat
- 1 rajolí de llet sencera
Per fer el farcit, que és una
espècie de ragú, es necessiten els
següents ingredients:
- 250 gr de carn picada de vedella
- 1 pastanaga gran
- 1 ceba tendre gran o 2 de petites
- 2 alls
- 1 branqueta tendre d’api
- 2-3 cullerades de tomàquet fregit casolà
- ½ got de vi blanc
- 1 formatge Scamorza (formatge fumat italià)
- 70 gr de lacón o pernil en dolç fumat
- 1 cullerada de mel
- Romaní, farigola, pebre vermell picant, unes gotetes de tabasco, pebre negre, orenga i alfàbrega.
Per arrebossar les boles, necessitareu:
- 1-2 ous batuts
- Farina de galeta
El primer que s’ha de fer, inclús millor
si ho fem el dia abans, ja que pel muntatge de les boles ha de ser ben fred, és
el risotto.
Es fa seguint el mateix procediment que he
indicat a les altres receptes de risotto del blog.
Abans de posar-se a fer l’arròs, s’ha de
tenir la precaució de tenir el caldo de pollastre escalfant-se, ja que el
necessitarem calent per anar afegint a l’arròs i no tallar la cocció.
En una olla, posem un rajolí d’oli i la
mantega i quan sigui desfet, i sofregim un porro gran que s’ha de picar a
trossets ben petits. Quan sigui ben sofregit, s’ha de tirar l’arròs i deixar
que es torri una miqueta, afegint a l’ultim moment, el vermut blanc.
Quan sigui evaporat, s’ha d’anar afegint
el caldo de pollastre, cullerada a cullerada, i no parar de remenar l’arròs
perquè vagi deixant anar el midó. Aproximadament trigarà uns vint minuts a
coure; a mi m’agrada al dente.
Quan sigui gairebé cuit s’ha d’afegir un
rajolí de llet i continuar remenent.
Es treu del foc i s’ha d’afegir una
culleradeta de mantega i el formatge parmesà o pecorino ratllat i remenar bé
perquè s’integri tot.
El farcit, també es pot deixar cuinat el
dia abans.
És molt fàcil de fer, però laboriós també,
perquè tots els ingredients van tallats a trossets molt petits.
Primer s’ha de sofregir la ceba tendre, la
pastanaga i l’api que han d’estar tallats a dauets, fins que siguin daurats,
llavors afegim els alls ben picats i deixem que coguin una mica i llavors
afegim el vi blanc i deixem que s’evapori.
A continuació, afegim un parell o tres de
cullerades de tomàquet fregit –si és casolà millor-, la cullerada de mel i
totes les espècies que he indicat. (Mar, és un pessic de res de cada, però ho
vaig provant; a mi m’agrada molt picant)
Quan el sofregit sigui llest, s’ha d’afegir
la carn picada que haurem salpebrat bé, i el lacón, pernil en dolç, o bacó, el
que vulgueu –jo ho faig amb lacón-, tallats a daus petits. Deixem coure fins
que els sucs –l’aigua de la carn- s’evapori completament.
Llavors traiem del foc i afegim el
formatge Scamorza a dauets ben petits i remenem bé. Deixem refredar.
Per a fer els arancini, s’ha d’agafar una
cullerada d’arròs i posar-la a la mà, que hem de tenir oberta com si tinguéssim
un ou a dins d’ella. S’aplana una mica l’arròs i al damunt omplim amb una bona
cullerada del farcit. Es tanca una mica la ma i afegim una mica d’arròs per
acabar de tancar la bola i li donem forma.
L’ideal és que la capa d’arròs sigui el més
fina possible. Al principi us sortirà una super bola, però mica en mica, anireu
sabent les quantitats que heu d’anar agafant.
A continuació, passem la bola per ou batut
i després per farina de galeta, i una vegada arrebossat, perfeccionem la forma
de la bola, encara que ja veureu que o bé al fregir o bé al menjar, la forma
perfecte, de bola, inicial, desapareix per complert; mireu la foto de portada.
Per fregir, només dir dues coses, o feu
servir fregidora o amb molt de compte, amb oli de girasol, i amb l’ajuda de
dues culleres per anar girant les boles.
Avui, per acabar, us deixo un fragment
d’una de les novel·les d’Andrea Camilleri, “Gli
arancini di Montalbano”, molt conegudes gràcies al comissari Montalbano
–com ja diu el títol-, i que, en part, va contribuir a internacionalitzar
aquest boníssim mos:
“…Tornando a casa a
Marinella, trovò sul tavolino Della cucina un biglietto della cammarèra
Adelina.
"Mi ascusasi se mi
primeto che dumani a sira esento che è capo di lanno e esento che i me dui
fighli sunno ambitui in libbbirtà priparo ghli arancini chi ci piacinno. Se
vosia mi voli fari l'onori di pasare a mangiare la intirizo lo sapi."
Adelina aveva due figli
delinquenti che trasivano e niscivano dal càrzaro: una felice combinazione,
rara come la comparsa della cometa di Halley, che si trovassero tutti e due
contemporaneamente in libertà. E dunque da festeggiare sullennemente con gli
arancini.
Gesù, gli arancini di
Adelina! Li aveva assaggiati solo una volta: un ricordo che sicuramente gli era
trasùto nel Dna, nel patrimonio genetico.
Adelina ci metteva due
jornate sane sane a pripararli. Ne sapeva, a memoria, la ricetta. Il giorno
avanti si fa un aggrassato di vitellone e di maiale in parti uguali che deve
còciri a foco lentissimo per ore e ore con cipolla, pummadoro, sedano,
prezzemolo e basilico. Il giorno appressosi pripara un risotto, quello che
chiamano alla milanisa (senza zaffirano, pi carità!), lo si versa sopra a una tavola,
ci si impastano le ova e lo si fa rifriddàre. Intanto si còcino i pisellini, si
fa una besciamella, si riducono a pezzettini`na poco di fette di salame e si fa
tutta una composta con la carne aggrassata, triturata a mano con la mezzaluna
(nenti frullatore, pi carità di Dio!). Il suco della carne s'ammisca col
risotto. A questo punto si piglia tanticchia di risotto, s'assistema nel palmo
d'una mano fatta a conca, ci si mette dentro quanto un cucchiaio di composta e
si copre con dell'altro riso a formare una bella palla. Ogni palla la si fa
rotolare nella farina, poi si passa nel biancod'ovo e nel pane grattato. Doppo,
tutti gli arancini s'infilano in una padeddra d'oglio bollente e si fanno
friggere
fino a quando pigliano un
colore d'oro vecchio. Si lasciano scolare sulla carta. E alla fine,
ringraziannu u Signiruzzu, si mangiano!
Montalbano non ebbe
dubbio con chi cenare la notte
di capodanno. Solo una
domanda l'angustiò prima di pigliare sonno: i due delinquenti figli d'Adelina
ce l'avrebbero fatta a restare in libertà fino al giorno appresso?...”
(Andrea Camilleri – “Gli arancini di Montalbano”)
Mare meva, quins records, primer va ser amb els llonguets, i ara em parles de bola de drac... jo feia el mateix, qui no havia tingut fotocòpies de dibuixos dels personatges? Amb aquests 'remember' que ens fas al final m'acabarà caient la llagrimeta!
ResponEliminaJa fa temps que vull provar de fer arancinis, però no acabava d'animar-me, sempre poso altres per davant (no sé perquè però em sembla que aquesta frase és de les que més fem servir els gastrobloggers, jajaja!!).
M'agrada molt la teva proposta, me l'apunto a veure si finalment les faig!
Molts petonets!
Jajajaja!!! Gràcies Víctor!!! A veure si a la següent també et faig venir records! ;)
EliminaÉs laboriós, però val molt la pena...ara, tanta estona per fer-les i amb dos queixalades ja te les has cruspit!!!
A veure si ens veiem aviat, hem de convèncer a la Gemma d'organitzar alguna cosa!!
Molts petons!
Per cert, aquest cap de setmana vull fer les teves croquetes!!!!
:)
Martuela...si sabessis com trobo a faltar la companyia a la cuina, la copa de vi, la conversa mentre t'ajudo o ho intento (és com si em poses a jugar a fútbol amb Messi) és una de les coses que em dona molta alegria i tristor alhora quan estic preparant alguna cosa a la cuina. Sempre penso en allò de, com ho faria la Marta? EVidentment el resultat és, digue-m'ho així, pse-pse... perquè quan la Marta cuina, un no pot fer res més que aguantar-se la salivera per no morir deshidratat.
ResponEliminaAquests arancinis són senzillament mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....opkmefvpomevfrap`lfvrm....perdó, he començat a salivar i havia de netejar el teclat.
Segueix així sempre si et plau!!
Molts petonets
Uri, m'has emocionat! Et trobo a faltar moltíssim! Tornaaaaaaa!
Elimina