dimarts, 5 de març del 2013

Esmorzem? Magdalenes!




Un dels grans plaers de la cuina és veure com pugen unes magdalenes...

Com a referència literària, la presència d'aquests dolços a la novel·la de Marcel Proust, "En busca del tiempo perdido" ("Por el camino de Swann), on l'autor retorna a la seva infància després de sentir, olorar i menjar una magdalena sucada amb tè.

A mi, quan faig magdalenes i en sento l'olor, em passa una mica el mateix, torno a ser petita.

Tot i així, Proust es refereix a un altre tipus de magdalenes, més denses que les que avui afegeixo al blog, les "Commercy", típiques de la regió francesa de Lorena, i a les que ell anomenava "petite madelein".

Us deixo el fragment al que em refereixo:

"...un de ces gâteaux courts et dodus appelés Petites Madeleines qui semblaient avoir été moulés dans la valve rainureé d'une coquille de Saint-Jacques."

(...una de esas tortas bajitas y regordetas llamadas magdalenas cuyos moldes parecen haber sido valvas ranuradas de veneras de peregrino.)

Les que jo avui proposo són super fàcils de fer i estan delicioses, super esponjoses! Les recupero de l'altre blog, però amb nous comentaris -la meva intenció és recuperar part de les receptes-. Un dels trucs, perquè pugin sense problemes, és no obrir el forn durant la cocció i tenir-les vigilades d'aprop!




Els ingredients que necessitem -surten ben bé dues safates de forn plenes-, són els següents:

250 g de farina de reposteria
250 g d'ous (aprox. 5)
250 g de sucre
250 g d'oli d'oliva
1 cullerada de canyella
la pell d'1 llimona grossa, o dues de petites, ratllada
1/2 sobre de llevat Royal


En primer lloc s'ha de prescalfar el forn a 180º C.

Mentre el forn s'escalfa, barregem en un bol, seguint aquest ordre i sense deixar de batre amb les varilles, els ous, el sucre, la canyella, la pell de llimona ratllada i l'oli, i després, a poc a poc i tamitzada, anem afegint la farina fins tenir una massa no molt forta.

L'últim abans de posar-les al forn és omplir-ne els motllos 3/4 parts, ja que la massa puja i s'infla i si l'omplim massa vessa. Damunt de la massa s'ha de posar una culleradeta de sucre, que al coure, quedarà cruixent.

És molt important tenir paciència i no obrir el forn durant la cocció, ja que això faria que les magdalenes o bé no pugessin o baixessin de cop!

La cocció depèn de la potència del forn i del tamany dels motllos, jo aquestes les he tingudes uns 8 minuts aproximadament -el meu forn és potent-, però han d'estar de 10 a 15 minuts, això sí, aneu vigilant i quan veieu que comencen a estar doradetes ja les podeu treure.

No sabeu que bones són amb un bon got de llet per esmorzar!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!