diumenge, 5 de maig del 2013

Mini magdalenes pel cafè. Reciclem.









"Él era mi crema y yo era su café.
Y cuando nos ponías juntos, era algo realmente especial."

(Josephine Baker)




Jo no sóc molt cafetera, però des de que Nespresso va aparèixer, el cafè ha canviat i jo en bec. Sobretot quan arriben les desitjades temporades –massa breus i espaiades-, durant les que venen cafès amb sabors, versions limitades. És llavors quan més en prenc. Són tan bons, que inclús a vegades, m’oblido que és cafè i en prenc més dels que hauria...començo a posar-me nerviosa i llavors m’adono que he de parar. Tot, en excés, diuen que fa mal, però per saber-ho, t'has d'excedir.

Aquest estiu, durant els dies que em van tocar vacances va ploure molt, gairebé tots els dies. Vaig cuinar molt, vam llegir molt, vam fer excursions, amb cotxe, i manualitats, des d’un bolso amb paper de revista –va acabar amb la meva paciència, però va quedar xulíssim-, a flors amb càpsules de Nespresso. Però com tota fal·lera –em passa amb tot, menys amb la cuina-, i com l’estiu, va passar i em vaig quedar amb moltes càpsules de Nespresso buides, ja que a part de les nostres, la meva mare me’n va anar guardant.

Durant uns mesos he anat guardant-les, esperant a que d’un moment a l’altre, apareixés una idea per fer-les servir, i només la Baldrica, la meva gateta, ha anat aprofitant alguna –li encanta córrer pel passadís jugant amb una càpsula-.

Així un dia, va aparèixer la idea adequada. Un dia, el Manel, de www.irreductibles.cat, va penjar a la seva web, una magnífica recepta que reciclava càpsukes de Nespresso.

Reciclatge i cuina. La combinació era perfecte.

Com sabeu, hi ha moltes varietats de cafè Nespresso, i cada varietat, va dins d’una càpsula d’un color diferent, des de negre, plata, or, blau, verd, rosa, marró, a les varietats úniques de les edicions limitades.

Les càpsules vénen en un envàs metàl·lic lleuger que es pot posar al forn, i aguanta la calor.

Així, el Manel, va tenir la idea de fer-les servir, com a motlle per mini magdalenes, i la trobo fantàstica. Queden unes mini magdalenes precioses, dins d’unes càpsules, que jo sempre he trobat maquíssimes, així que queda molt millor que amb els motlles que venen per fer-les.
Com us vaig dir a un altre post, per a mi, el cafè, si no va acompanyat amb una xocolatina, una galeta, o algun dolç, perd molt, així que què millor per acompanyar-lo que una mini magdalena boníssima, dins la pròpia càpsula del cafè? Res!


Jo, per provar, vaig fer servir 1/3 part dels ingredients (surten moltes mini magdalenes, no les vaig comptar, però penso que aproximadament unes 18), però us poso la recepta original d’en Manel, perquè són tant petites que volen, i estan boníssimes, i entre parèntesis les mides que vaig fer servir). Jo m’arrepenteixo de no haver-ne fet més.

Necessiteu els següents ingredients:
  • 3 ous [1 ou]
  • 175 grams de sucre [87,5 gr]
  • 30 ml de llet [10 ml]
  • 30 ml de nata liquida [10 ml]
  • 190 ml d’oli de gira-sol [63,3 ml]
  • 210 grams de farina (la recepta és amb farina integral, jo vaig fer servir, però, una farina mòlta amb molí de pedra, que és mig blanca, mig integral i van quedar delicioses) [70 gr]
  • 5 grams de llevat Royal [1,7 gr]
  • pell ratllada de una taronja, només la part taronja sense res del blanc 
  • pell ratllada de una llima, només la part verda sense res del blanc1 
  • culleradeta de sucre avainillat (jo vaig tirar un que porta aroma de rom) 
  • un pessic de sal.

Són molt fàcils de fer. 

En primer lloc, us recomano que prescalfeu el forn a 180ºC, mentre feu la massa de les magdalenes, ja que és molt ràpida de fer i així ja el tindreu calent al acabar.

Per començar, s’ha de posar en un bol els sous, el sucre normal i l’avainillat i batre a velocitat baixa, primer, i després alta, fins que comencin a escumar. Llavors s’ha d’incorporar l’oli, la llet i la nata, i continuar batent fins que s’integrin.

A continuació, s’ha d’afegir la farina, el llevat, la sal, i la pell ratllada de la taronja i de la llimona, i batre fins a aconseguir una massa homogènia i fina. En aquest punt, s’ha d’augmentar al màxim la velocitat perquè entri aire a la mescla i s’espongi la massa.

Abans d’enfornar les magdalenes podeu abocar la massa dins de càpsules de paper de mini magdalenes i introduir-les amb càpsules buides de Nespresso, que els mantindrà la forma, jo, vaig netejar molt bé les càpsules i només vaig posar cercles de paper de forn dins les càpsules, a la base. 

Per abocar la massa utilitzeu una màniga pastissera i molta paciència, ja que són realment petites i s’ha d’anar amb compte al deixar-les a la safata del forn, i al introduir la safata dins, perquè són molt inestables. Recordeu no omplir el motllo fins a dalt perquè no us vessin.







Només han d’estar al forn uns 6-8 minuts aprox. penseu que son molt petites, fins que veieu que han crescut i han agafat una mica de color. Si teniu dubtes punxeu-les amb un escuradents.

Jo les he decorat amb una mica de sucre glas.

Són boníssimes i super esponjoses!! Us volaran de les mans.





10 comentaris:

  1. Què xulo!!!! M'encanta, m'encanta i m'encanta aquest motlle. I aprofitant que cada càpsula és de colors diferents, pots fer l'arc de sant martí, com qui diu :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja! Si! La veritat és que hi ha colors molt xulos! Un pto!

      Elimina
  2. Una xulada...molt bona idea la d'en Manel!!!

    ResponElimina
  3. Quina idea més original!

    Ara amb el café del matí un parell anirien de fàbula!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si!!!! Mmmm...per un mini esmorzar són ideals!!!

      Ptons!

      Elimina
  4. Quina monada!!!! una idea genial!!!
    Al meu blog tinc un detall per tu, Felicitats!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres! Mil gràcies!! M'ha fet molta il·lusió!!! Ara he de fer jo una entrada així, oi? No sé com van aquestes coses, com sóc "novata"...

      Molts petons!!!

      Elimina
  5. Nena..Marta...però quina idea tan genial!!! Amb la pil-la que en gasto jo a casa i no se m'havia acudit...gràcies!!!
    Petons maca!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!