dimarts, 21 de maig de 2013

La primera: l'elegant. Falsa hamburguesa de tonyina.






"Salieron a pescar al mar unos pescadores
y luego de largo rato sin coger nada,
se sentaron en su barca,
entregándose a la desesperación.

De pronto, un atún perseguido y que huía ruidosamente,
saltó y cayó por error a su barca;
lo tomaron entonces los pescadores
y lo vendieron en la plaza de la ciudad."

(Esopo. Fábulas.)
 


Adoro la tonyina.

El seu sabor, la seva olor i la seva textura són únics i és per això, i per la seva semblança a la carn vermella, que inmediatament em va venir al cap quan buscava idees per fer el  panet de tinta de calamar.

Aquests panets, com he dit al post on explico com fer-ho, són molt vistosos -en un altre post explicaré amb què vaig combinar el panet de ketchup i de curry- i la tonyina, per a mi, és un dels peixos més elegants que hi ha, així doncs, la combinació prometia...

Avui en dia, més que mai, la cuina és art. La cuina es prepara i es col·loca, cuidadosament, al plat, de manera que el menjar, no només sigui agradable pel paladar, sinó també per la vista. Ja ho diuen que el menjar entra pels ulls...

Per a mi, la senzillesa guanya en elegància, i per això, tot i que faré un post del "trio" d'hamburgueses que vaig fer per un sopar molt especial, avui, la de tonyina, única, i en solitari, es mereix ser el centre d'atenció.

Aquesta falsa hamburguesa és divina.



He servit el plat amb la mini-hamburguesa de tonyina i al costat, sense el pa, un filet de tonyina a la planxa, sobre un llit de brots de ceba i maionesa de wasabi al costat.

Indico però, els ingredients que necessitem per la mini-hamburguesa, que són:
  • 50 gr de tonyina per panet
  • brots de ceba
  • maionesa
  • wasabi
  • sal i pebre

Aquí, no hi ha recepta. És la fantàstica combinació el que volia transmetre. 

Els panets, ja he explicat com es fan, així que una vegada fets, només cal preparar la maionesa de wasabi, a ull -anar provant i afegint a poc a poc wasabi fins que sigui al vostre gust-, a mi m'agrada bastant picant, posar un grapadet de brots de ceba, i un tall de tonyina a la planxa, volta i volta amb la planxa ben calenta, que naparem amb la salseta de wasabi. I llestos.

Si tenieu els panets congelats, traieu-los unes hores abans i deixeu que es descongelin a poc a poc a la nevera. Llavors, amb el forn ben calent, abans de fer la tonyina a la planxa, poseu els panets uns tres minuts per escalfar-los.

És un mos espectacular.



ODA A UN GRAN ATÚN EN EL MERCADO

En el mercado verde,
bala
del profundo
océano,
proyectil
natatorio,
te vi,
muerto.

Todo a tu alrededor
eran lechugas,
espuma
de la tierra,
zanahorias,
racimos,
pero
de la verdad
marina,
de lo desconocido,
de la
insondable
sombra,
agua
profunda,
abismo,
sólo tú sobrevivías
alquitranado, barnizado,
testigo
de la profunda noche.

Sólo tú, bala oscura
del abismo,
certera,
destruida
sólo en un punto,
siempre
renaciendo,
anclando en la corriente
sus aladas aletas,
circulando
en la velocidad,
en el transcurso
de
la
sombra
marina
como enlutada flecha,
dardo del mar,
intrépida aceituna.

Muerto te vi,
difunto rey
de mi propio océano,
ímpetu
verde, abeto
submarino,
nuez
de los maremotos,
allí,
despojo muerto,
en el mercado
era
sin embargo
tu forma
lo único dirigido
entre
la confusa derrota
de la naturaleza:
entre la verdura frágil
estabas
solo como una nave,
armado
entre legumbres,
con ala y proa negras y aceitadas,
como si aún tú fueras
la embarcación del viento,
la única
y pura
máquina
marina:
intacta navegando
las aguas de la muerte.

(Pablo Neruda) 






4 comentaris:

  1. Mmm... una hamburguesa diferent, original i ben bona!
    Els panets de colors són una passada!!!

    ResponElimina
  2. Hola Gemma!!! Si, noia, el Daniel Jordà és un artista!!! Ptons

    ResponElimina
  3. Oh quina presentació tan bona!

    Molt millor una falsa hamburguesa que una de veritat, i amb la maionesa de wasabi... últimament estic molt aficionat a ella, m'encanta!

    Petonets!

    ResponElimina
  4. M'encanta la tonyina, igual que aquesta. I també crua, macerada, en marmitako... més que la carn i tot! Una hamburguesa molt elegant, sí!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!