dilluns, 20 de maig del 2013

El primer pas per a una hamburguesa perfecte. Mini panets de ketchup, curry i tinta de calamar.



 




"Para gustos, los colores."
(Dita popular)



L'hamburguesa ha passat, en poc temps, de ser un aliment associat a les cadenes de fast food, a ser un veritable menjar gourmet, però per més que busco, sempre em falla el pa.

És cert que ara, a Barcelona, pots degustar fantàstiques hamburgueses, que inclús pots fer a mida, al gust, i totes ben acompanyades amb patates fregides, que ja no són congelades, i amb salses de qualitat. Però inclús així, el pa segueix fallant. I per a mi, per molt bona que sigui l'hamburguesa, si em posen un pa, com el que podem comprar fet a qualsevol supermercat, de marques per a tots conegudes, l'hamburguesa deixa de ser especial; bona, però no única.

La primera vegada que vaig veure aquests panets, en un cooking show de la MJ, http://www.youtube.com/watch?v=tGVZSFhYAjI, vaig pensar que eren uns panets especials, i acte seguit, van anar passant pel meu cap, mil maneres de combinar-los.

Evidentment, quan vaig anar al taller del Daniel Jordà, el vaig conèixer, i vaig provar-los, encara en vaig sortir més maravellada. Ja no sabia quin pa era el més especial, perquè tots eren increïbles!!!

La diferència? El joc que donen. En format mini són fantàstics, i tindreu l'èxit assegurat, ja que són boníssims i molt vistosos. 

Al pròxim post, us ensenyaré com vaig fer un trio de mini-hamburgueses que segur que us agradarà!!



Per fer els panets de curry, es necessiten els següents ingreduients:
  • 500 gr de farina de força
  • 80 gr de sucre
  • 12 gr de sal
  • 100 gr de mantega
  • 250 gr de llet
  • 30 gr de llevat
  • 10 gr de curry
  • (opcional) una mica de colorant groc, en pasta
  • sèsam cru negre 


I per fer els panets de tinta, es necessiten els següents ingredients:
  • 500 gr de farina de força
  • 80 gr de sucre
  • 12 gr de sal
  • 100 gr de mantega
  • 240 gr de llet
  • 30 gr de llevat
  • 3 bossetes de tinta de calamar
  • sèsam cru  

Aquesta recepta, és, sens dubte, molt fàcil; jo, a més a més, he fet servir la kitchenaid, que encara simplifica més la recepta. 




S'han d'amassar tots els ingredients, excepte la mantega, el llevat, i el curry o la tinta de calamar.

Quan la massa sigui ja ben elàstica, s'ha d'afegir la mantega que hem de tenir amb textura pomada y continuar amassant, fins que obtinguem una massa uniforme. Després, s'ha d'afegir el llevat, dissolt amb unes gotes (la mínima quantitat), d'aigua, fins que sigui ben integrat.





I aquí ve el primer repòs, de 45 minuts, durant el qual, s'ha de deixar la massa al bol i deixar-la tapada amb un drap humit o paper film.

Passat aquest temps, s'han de tallar peces, segons el llibre, de 25 o 40 gr; jo, en aquest cas, vaig tallar peces de 50 gr i la veritat és que m'agrada la mida. Així que inclús podeu anar variant segons el destí que tingueu planejat donar als panets, però pesant-los perquè tots siguin iguals.

Abans de deixar que comenci el segon repòs, amb un vaporitzador, vaporitzeu d'aigua els panets ja formats i rebosseu la part de dalt amb sèsam normal o negre, segons el cas, com a la foto; jo vaig fer, només, amb sèsam negre, els panets de curry.

S'han de deixar reposar fins que doblin el volum.






Una vegada hagin doblat de volum, s'han de coure al forn, que hem de tenir ben prescalfat, a 220ºC, durant 6-8 minuts aproximadament, segons el llibre, tot i que jo vaig haver de tenir-los uns 10 minuts, i deixar refredar al damunt d'una reixeta.


Pel pa de ketchup, necessitem els següents ingredients:
  • 500 gr de farina de força
  • 50 gr de sucre
  • 2 ous grans
  • 12 gr de sal
  • 100 gr de ketchup
  • 100 gr de mantega
  • 50 gr de llevat
  • colorant vermell alimentari (opcional)
  • sèsam cru (opcional)

El procés d'elaboració d'aquests panets de ketchup, és exactament igual que el d'elaboració dels panets de curry i de tinta de calamar, que he explicat abans, amb l'única diferència que, en aquest cas, s'ha de fer un primer repòs d'una hora, una mica més que en els altres casos.

La segona variant és en la cocció; aquests panets, a diferència dels altres, s'han de coure a forn més suau. El forn ha d'estar prescalfat a 205ºC i s'han de deixar coure de 7-10 minuts. Jo els vaig tenir 12 minuts.






Al llibre de Panes Creativos, s'indica que aquests panets, en llauna, conserven molt bé, un parell de dies; jo en aquest cas, els vaig congelar per sabors, amb la precaució d'anar embolicant, un per un, amb paper film, de manera que el sèsam es perdés el menys possible.





De ben segur que es tornaràn el vostre plat estrella!! A més els podeu tenir congelats i anar variant el farcit...en el meu pròxim post, com us he avançat, us donaré algunes idees...







8 comentaris:

  1. Aquests panets són un "fons de congelador" extraordinaris. El Daniel i els seus cursos són perfectes, t'acabes tornant addicta a fer pa. Quin perill

    ResponElimina
    Respostes
    1. Completament d'acord!!! és addictiu!!! Com relaxa fer pa! Des que ho he descobert és la meva millor teràpia!! Ara estic fent el d'olives del repte del comando panarra!!

      Ptons

      Elimina
  2. Aquesta panets són genials!!! Les nenes al·lucinarien! Quins colors més vius! M'han enamorat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí!! Són moníssims!!!! Jo vaig tenir un sopar, i són molt vistosos!!! i són tant bons!! Segur que a les nenes els encanta!!

      Una abraçada

      Elimina
  3. Quina bona pinta que fan aquests panets!!! M'han agradat molt els de curry, els vull fer, ja t' explicaré, jejeje.

    Molts petons!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els de curry són els meus preferits!!! D'aquí res penjaré la recepta de com vaig fer cadascú...el de curry és molt especial!

      Molts petons!!!

      Elimina
  4. Que bé que t'han quedat Marta, i quins colors tan macos!!

    Jo de moment només he fet els de quètxup, però aquest finde cauran els de curry, i segur que en breu els de tinta de calamar.

    I gràcies pel consell per conservar-los!

    Petonets!!

    ResponElimina
  5. Víctor!! Els de curry són els millors, ja veuràs... Si aquest vespre em dóna temps, penjo la resta!!

    Ptons!!!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!