"Monseñor, mi gran problema es incitar vuestro
apetito
por la variedad de mi servicio,
y no me corresponde a mi, reglamentarlo.·
(Resposta de Antonin Carême al Príncep
d'Anglaterra,
que es queixava d'engreixar-se excessivament)
Encara
que la majoria dirà que la Patê à Choux o Pasra Choux és una massa
d'origen francès, hi ha registres escrits en els que es menciona a Catalina de
Medici, com a la persona que va introduir aquesta pasta a França, provinent
d'Itàlia, durant l'any 1500.
Concretament,
es senyala l'any 1540, com l'any en que es va inventar. Quan la reina Catalina
de Medici es va mudar a França, l'any 1533, va endur-se amb ella, a la cort, el
seu xef principal, anomenat Panterelli, qui va realizar una massa
calenta, que després deixava assecar, el pâte à Panterelli.
Més
endavant, aquella massa va passar a dir-se pâte à Popelin; amb aquesta
massa s'elaborava unes postres anomenades "popelini", fetes a partir
de la Pasta Chaud, que es feia al foc i que literalment significa
"pasta calenta".
Així,
la Pâte Chaud també va modificar el seu nom a Pasta Choux, per la
simple raó que amb aquesta pasta s'elaboraven els "choux", una
espècie de bunyols lleugers, buits per dins, la forma dels quals recordava a
les cols de brusel·les.
L'expressió
Petit choux, que també s'anomena "petisús" per la fonètica del
nom original, significa "petites cols".
En
francès hi ha una expressió que m'encanta, "mon petit choux" (que
literalment significa "la meva petita col"), que és una expressió
carinyosa per referir-se, als bebés i inclús, a vegades, als adults.
Tradicionalment, i a diferència de la història que s'explica als nens, aquí, a
França els nens no els porta la cigonya, ni venen de París, sinó que neixen de
les cols, i les nenes, de les roses.
En
fi, que me'n vaig per les branques. Continuant amb la història...
Antonin
Carême -gastrònom, cuiner i aquitecte francès (1784-1833)-, va millorar-ne la
recepta i aquesta va derivar en una massa lleugera usada amb farcits, tant
dolços com salats, i que també la feia servir com a base d'alguns
pastissos.
Avui,
per "mon petit choux", he preparat uns profiterols salats, de salmó.
Els
ingredients que indico, són per uns 20 profiterols, aproximadament, depèn de la
mida. Són:
- 125 ml d'aigua
- 50 gr de mantega
- 75 gr de farina
- 2 ous
- sal
- sèsam negre (opcional)
Pel farcit
necessiteu:
- 1 brick petit de crema de llet
- mig all
- salmó (1/3 d'un paquet, aproximadament 150 gr)
- sal i pebre
- albahaca
- orenga
- pimentó vermell
- salsa Perrins
- un parell de gotes de "Tabasco"
Abans
de tot, s'ha de prescalfar el forn a 200ºC.
Per
fer la massa dels profiterols, primer de tot, s'ha d'escalfar l'aigua en un
cassó, juntament amb la mantega i la sal, i, quan arrenqui el bull, afegir, de
cop, la farina.
Seguidament,
amb una cullera de fusta, s’ha de treballar la massa sense deixar de remenar en
cap moment, fins que es desenganxi de les parets del cassó. Quan arribem a
aquest punt, s’ha d’apartar del foc i deixar que es refredi una mica.
Quan
la massa sigui tèbia, s’han d’afegir, un a un, els ous, barrejant per
aconseguir una pasta suau. Jo aquest pas l’he fet amb la KitchenAid i m’ha
quedat una pasta molt fina.
La
massa, l’hem de posar dins d’una màniga pastissera i posar petites porcions de
pasta al damunt del paper de forn que haurem preparat sobre la safata del forn.
Si voleu poseu, al ser salats els profiterols, una mica de sèsam pel damunt, jo
l’hi he posat del negre que queda més maco. I n'he deixat alguns sense, per congelar.
Han
d’anar al forn durant uns 30 minuts, aproximadament, fins que creixin i siguin
ben inflats i amb un color daurat. Al treure'ls, punxeu-los perquè en surti el vapor i no s'humitegin, i deixeu-los refredar al damunt d'una reixeta.
Congelen molt bé, així que, un
consell. Feu-ne bastants, congeleu-los tant bon punt es refredin i ja els
tindreu llestos per farcir-los amb qualsevol farcit que us vingui de gust, dolç
i salat, són perfectes per un bon aperitiu, un postre, un berenar...a qualsevol
hora!!
Ummmm ara mateix serien el meu ermorzar que jo al matí necessito sal! Molt bona pinta Marta i la història està molt bé! A més, m'agraden molt les dites que escrius!! :)
ResponEliminaBon dissabte!
Petons
Gràcies Dolors!! Jo també sóc més de salat!!! Veig que també tu vas a dormir tard i t'aixeques d'hora! jajaja!! Bon dissabte!!!
ResponEliminaAvui vaig al curs d'en Daniel Jordà!!! :)
Ptons
Els profiterols salats són boníssims!!! I un aperitiu molt elegant! Una abraçada!
ResponEliminaMoltes gràcies! Una abraçada!
EliminaNoia, el teu petit choux ha d'estar ben content amb aquestes creacions que li prepares!!
ResponEliminaEsperem detalls del curs de'n Daniel Jordà!!
Petonets!!
Jajajaja! Espero que si!!!
EliminaBuf! Super bé el curs! Si! Si! Demà us explico al meu nou post!! He tornat tant engrescada que aquest vespre he fet un dels seus pans...al taller l'he provat i me n'he enamorat! Demà penjaré la recepta!
Bona nit guapo!
Ptons