dijous, 9 de maig del 2013

Com aprofitar una fruita d'hivern, per donar la benvinguda a l'estiu. Gelat de plàtan i galetes speculoos.






"Es sorprendente lo pronto que te recuperas de los problemas
cuando alguien te ofrece un helado"

(Neil Simon) 



Crec, sincerament, que pocs postres produeixen les sensacions que poden provocar els gelats. Una sensació, agradable, dolça i freda, a la que, a vegades, com en aquest cas, s'afegeix el plaer d'anar trobant trossets de galeta.

A casa, a l'hivern, sempre hi ha plàtans, però a l'estiu, com que ja no venen tant de gust, quan comença la calor, queden arraconats, mig oblidats, i maduren. Així, l'altre dia, pensant què fer amb quatre plàtans completament madurs, se'm va ocórrer fer aquest gelat. I per això la recepta. Per aprofitar-los, i de pas, intentar lidiar amb la calor.

Sabeu que si obres un plàtan per la part d'abaix, pel costat oposat al "rabillo", només cal presionar una mica amb els dits a la punta perquè la pela del plàtan es parteixi en dos, evitant deixar restes a les mans? Així és com ho fan els micos.

En aquest cas, i pensant sabors que combinessin amb els plàtans, he afegit trossets de galetes speculoos -espectaculars- i un polsim de canyella.



Per fer aquest gelat, es necessiten els següents ingredients:
  • 4  platans ben madurs
  • 100 gr de sucre 
  • 4 cullerades de mel (sucre invertit natural) 
  • 500 ml de nata per muntar 
  • 8-10 paquets de galetes speculoos (Lotus - en cada paquet hi van 2)
  • canyella 

En primer lloc deixem macerar una mitja hora aproximadament, els platans ben xafats amb una forquilla, la canyella i la mel. 

Moltes receptes de gelat utilitzen el sucre invertit per evitar que al estar al congelador, el gelat cristal·litzi i es mantingui cremós, com ja us vaig explicar quan vaig fer el gelat de maduixes, no és complicat de fer i es conserva bé, però com l'altre vegada que no en tenia va funcionar bé la mel com a substitut, l'he tornat a fer servir. De fet, és un sucre invertit natural i fa la mateixa funció, sense que el seu sabor sigui perceptible, i en aquest cas, casa molt bé amb el sabor del plàtan i la canyella.

El següent pas és muntar la nata i afegir el sucre quan ja sigui gairebé al punt.

Després, amb molt de compte afegim els plàtans que teniem macerant i les galetes que hem de trencar a bocins amb les mans.

Si teniu una gelatera, el gelat és fantàstic i molt cremós, però també es pot fer sense. Jo  des de que aquest estiu la vaig comprar, l'he amortitzat!!! 

Si en teniu, ha d'haver estat 24 h al congelador. Llavors s’engega la gelatera, seguint les instruccions de la màquina, es posa la barreja a dins i en 30-40 minuts el gelat estarà llest per menjar, fantàsticament cremós. Si el voleu menys cremós i més consistent, només cal posar-lo una estona al congelador.

Un gelat boníssim (aviso que és consistent).

VARIACIÓ: si teniu liquadora, heu de provar de fer suc amb moltes maduixes, una taronja i després batre amb un parell de boles d'aquest gelat!! Mmm!!!!!!!!






8 comentaris:

  1. Quina bona idea! Per aprofitar-ho tot i casar les dues estacions... boníssim aquest gelat, Marta!

    ResponElimina
  2. Oh que bo, gelat de plàtan!!

    Això de la gelatera... crec que al final la compraré, que m'encanten els gelats!

    Petonets!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Víctor, són molt barates i van molt bé!! L'amortitzaràs segur!! Però ocupa bastant espai!!

      Un pto i bon dia! Ptons

      Elimina
  3. Una pena que no este en castellano, aunq se entiende casi todo, muchas gracias por la receta, la probare a ver que tal. Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias!
      Hay un traductor al lado derecho para leerlo en el idioma que quieras.
      Un saludo

      Elimina
  4. Aquest gelat de plàtan ha de ser deliciós! I amb el cruixent de les galetes, a més, molt original!!! Els gelats són un dels molts incentius de l'estiu!! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui si!! quines ganes tinc que arribi la calor i tornar amb els gelats!! Ptons

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!