dissabte, 14 de desembre del 2013

Creuem el "charco"? Costellam de porc estil BBQ.





“Homer: ¿Quieres decir que nunca más
vas a comer carne de animal?
¿Y bacon?

Lisa: No.

Homer: ¿Jamón?

Lisa: ¡No!

Homer: ¿Chuletas de cerdo?

Lisa: ¡Papá, todo eso que dices viene del mismo animal!

Homer: Heh heh heh... ooh... sí... es verdad, Lisa.
Un maravilloso y mágico animal.”




A casa dels pares, sovint, mengen costelles de porc al forn. Jo no sóc massa de menjar porc –excepte pernil i llom embotit-, però he de reconèixer, que tenia ganes de rostir una bona costella de porc.

Fa molt de temps, em vaig comprar un llibre, Barbacoa de Steven Raichlen, que és una passada. El llibre recull d’una manera minuciosa i clara, moltíssimes receptes de tot el món, des de clàssics americans, a brotxetes àrabs, o el yakitori japonès, passant per l’universal pollastre a l’ast.




Recull absolutament tots els ingredients amb els que es poden fer una barbacoa: vedella, porc, xai, bou, aus o peix, marisc, verdures, bolets i inclús fruita; increibles receptes bàsiques de condiments, adobs, salses, tècniques i savis consells.

Us el recomano de debò. Crec que és un llibre que passa desapercebut, però increïble.

I mai l'havia fet servir. Així que avui, mentre ultimava les meves compres pel sopar de Nit Bona, al veure un fantàstic costellar de porc, el llibre m'ha vingut al cap.



El costellam de porc és un tall especial del porc, que conté les parts òssees de la caixa toràcica; hi ha una alternància entre òs i carn que al coure junts, fa que la carn sigui molt gustosa.

El costellam de porc a la barbacoa és un plat estrella americà i la seva gràcia, rau en l’adob, que li proporciona una suau toc àcid, dolç i picant, bastant picant. Diuen que s’ha d’escollir les costelles més llargues de l’animal i que han d’estar tendres, però no toves. Les costelles llargues, no són precisament fàcils de coure, ja que són bastant dures, així que requereixen un rostit lent i llarg, però val la pena l’espera.

Avui, he agafat idees de diferents receptes –a casa no tinc barbacoa-, i les he adaptat, i el resultat ha estat de premi. Repetiré segur.



Pel costellam:

  • 1 costellam de porc 
  • Espècies per adobar:
-         2 cullerades pebre vermell picant
-         1 cullerada de sal gruixuda
-         2 culleradetes de pebre negre
-         1 ½ culleradetes de sucre morè
-         1 ½ culleradetes d’all en pols
-         1 ½ culleradetes de ceba en pols
-         1 culleradeta de comí mòlt
-         1 culleradeta d’orenga

  • Adob per anar mullant el costellam:
-         ½ got de whisky bourbon
-         2 cullerades de mel
-         4 cullerades salsa Perrins
-         1 culleradeta de Bovril (concentrat de carn


Per les patates:

  • 2 patates grans 
  • Romaní 
  • Sal i pebre


Per la salsa barbacoa:

  • 250 ml de Ketchup (1 tassa) 
  • 30 ml de vinagre de poma 
  • 22,5 gr de sucre moreno 
  • 1 cullerada de mel (si teniu melassa millor) 
  • 1 cullerada de mostassa 
  • ½ cullerada de tabasco 
  • ¼ culleradeta pebre negre 
  • 1 culleradeta de barreja de pebre vermell picant, sal, all en pols, ceba en pols, api mòlt)


En primer lloc, s’ha d’adobar la carn. Una vegada neta, s’ha de cobrir, d’una banda i de l’altre, amb la barreja d’espècies que he indicat als ingredients, i, si teniu temps, s’ha de deixar reposar un parell d’hores tapat amb paper film o d’alumini a la nevera.




A part, s’ha de fer la barreja de per anar regant la carn –el whisky bourbon, la mel, la salsa Perrins i la culleradeta de concentrat de carn-, barrejar molt bé i reservar.

Les patates, s’han de netejar bé –ja que s’han de posar amb pell- i tallar-les a “gajos”.

I ja podem començar a preparar la safata que anirà al forn, mentre aquest es prescalfa a 180º-200º, depenent de la potència del forn.

La safata s’ha de pintar bé amb oli i al mig posar el costellam de porc que teníem adobant, i al voltant les patates, amb una mica de pebre i romaní.




I cap al forn. Els primers 45 minuts, s’ha de regar, en tres vegades, amb el preparat que hem fet, i en una hora i quart-mitja, en funció de la mida del costellam i de la potència del forn, estarà llest.




I per acompanyar, una mica de salsa barbacoa que es fa barrejant bé tots els ingredients indicats i una mica de maionesa amb una mica de romaní.

Que aprofiti.



Per acompanyar aquest costellam estil BBQ, res millor que Guns’n’Roses i una bona cervesa.

 
November Rain

When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same

'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain

We've been through this auch a long long time
Just tryin' to kill the pain

But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away

If we could take the time
to lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain

Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...
on their own
Don't you know you need some time...all alone

I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you

Sometimes I need some time...on my
own
Sometimes I need some time...all alone
Everybody needs some time...
on their own
Don't you know you need some time...all alone

And when your fears subside
And shadows still remain
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain

Don't ya think that you need somebody
Don't ya think that you need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one

(Guns ‘n’ roses)











1 comentari:

  1. Jo que soc molt carnívor aquest platarro m'ha dibuixat un somriure tonto, però tinc un amic que amb lo 'americaner' que és ell, si el preparo i no el convido, em diria que soc un 'madafaca', jajaja!!
    T'ha quedat espectacular, és una llàstima que no tinguem espai per poder gaudir d'una bona barbacoa, oi? Prenc bona nota del llibre, que sempre va bé tenir idees!

    Petonets!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!