“Creo
que en mi escritura,
e
incluso en un sentido más amplio,
no
es tan importante lo que se dice,
y
lo que no se dice no está precisamente
ni
en las palabras, ni en los bordes.
Lo
que está en el lado invisible es lo importante
porque
en lo invisible está lo dicho.
Para
escribir una buena obra,
tenés
que escribir pensando en esas fuerzas que no se ven.
En
una buena producción
lo
invisible se hace casi visible.
Esa
es la esencia del teatro.”
(Jon Fosse –escritor y
dramaturgo noruego)
Aquest mes de desembre –el meu segon mes
participant al repte dels Asaltablogs,
es
fa un repte especial amb motiu de les festes de Nadal.
Com és un mes complicat, ja que compaginar
la feina amb els dies festius, preparar àpats familiars, comprar regals,
etc...no es sumen punts i si no es pot participar, tenim llicència per
descansar. Em sembla, però, que pocs “assaltants” han triat aquesta opció, i és
que la idea que es proposa per aquest mes, em sembla molt divertida.
Hem fet l’”Asaltador Invisible”. Una espècie
d’amic invisible de tota la vida, però amb assalts. Tots assaltem i tots serem
assaltats.
Fins avui, ha estat secreta la recepta i
el blog assaltat, així que avui desvetllo el blog del que he “robat” una
recepta, i descobreixo qui s’ha endut un botí del meu!
A mi m’ha tocat conèixer a la Mireia –de Barcelona,
com jo- i el seu blog “Pasión y tentación”.
La Mireia, que té un blog molt dolç,
explica que des que als 9 anys li van regalar un llibre de rebosteria, no ha
deixat de fornejar i aprendre, i que, com a mi, cada vegada li agrada més el món
de la cuina.
Es defineix com a foodie, una paraula que desconeixia i que dóna a conèixer a través
d’una cita de l’Ada Parellada, que de ben segur defineix a més d’alguna autora
de blogs de cuina. Jo, al menys, m’hi sento bastant identificada.
I suposo que voldreu saber el meu
botí...Catànies!!
Feia tant temps que volia provar de fer
Catànies a casa, que va ser veure la recepta de la Mireia i no dubtar, ni per
un segon, la recepta que robaria...
Les Catànies són un dolç típicament català,
concretament de Vilafranca del Penedès, encara que ara se’n troben a tot arreu,
fets amb ametlla marcona.
Concretament, hem d’agrair aquests
deliciosos bombons al xocolater vilafranquí Joan
Trens i Ribas.
Les Catànies, sembla que van ser
elaborades cap als anys 30, i eren fets amb ametlles caramel·litzades i
cobertes de xocolata. Segons van explicar les seves filles, i com passa amb
altres delícies de la cuina, van aparèixer com a resultat de cobrir amb pasta
de xocolata, per aprofitar, unes ametlles que no havien estat ben
garrapinyades.
Inicialment, el Sr. Trens va començar a
comercialitzar-les amb el nom de Crocrem i
Nuts, però diuen que la gent les va
batejar com a Catànies pel nom que aquella coneguda família vilafranquina,
tenia popularment. Expliquen, tot i que no està documentat que se’ls anomenava
així per uns avantpassats italians dels Trens, de cognom “Catani”.
La recepta original es secreta, però us
asseguro que tant si és així, com si no ho és, la recepta que he pres de la
Mireia, és deliciosa.
Per fer-les, es necessiten els següents
ingredients:
- 100 gr d’ametlla marcona pelada i torrada
- 65 gr de sucre
- 60 gr de xocolata blanca
- 15 gr de mantega
- 4 cullerades de cacau en pols barrejat amb 2 cullerades de sucre glas
Com molt bé explica la Mireia, si no
trobeu ametlla marcona torrada, les podeu torrar, amb compte de que no es
cremin, a uns 200º durant uns 5-10 minuts, depenent de la potència del forn.
En una paella antiadherent, s’ha de posar
el sucre –només 50 gr- i quan comenci a fondre’s, s’han d’afegir 75 gr de les
ametlles, que a ser possible, han de ser les més grans i maques del paquet.
Mentre, no s’ha de deixar de remenar i una
vegada quedin perfectament caramel·litzades, s’han d’anar col·locant les
ametlles, sobre un paper de forn, amb la precaució d’anar-les col·locant de
manera separada perquè no s’enganxin.
A part, s’ha de triturar la resta d’ametlles,
els 25 gr que ens queden fins a obtenir una pasta/farina el més fina possible.
Al bany maria, s’ha de fondre la xocolata
blanca amb la mantega i la resta de sucre, 15 gr, a foc lent fins que el sucre
sigui integrat i la xocolata fosa.
Llavors, ja podem barrejar aquesta pasta de xocolata amb l’ametlla triturada, fins a obtenir una espècie de praliné.
Llavors, ja podem barrejar aquesta pasta de xocolata amb l’ametlla triturada, fins a obtenir una espècie de praliné.
Amb molt de compte, s’han d’anar
arrebossant les ametlles caramel·litzades amb el praliné de xocolata blanca, el
més ràpid possible, per evitar que es ressequin.
Un truc, si la xocolata encara està massa
calenta o tèbia de toquitejar al arrebossar les ametlles, una vegada
arrebossades, es poden posar a la nevera uns minuts perquè endureixi una mica i
així poder donar una forma rodona, maca.
I ja es poden arrebossar amb la barreja
del cacau i sucre glas.
Bona entrada d’any a tothom i moltes gràcies
Mireia per la teva recepta! Espero que t’agradi la cançó d’avui, que m’ha
vingut al cap al pensar en l’amic invisible!
With a little help from my friends
What would you think if I sang out of
tune,
Would you stand up and walk out on me.
Lend me your ears and I’ll sing you a
song,
And I’ll try not to sing out of key.
Oh I get by with a little help from my
friends,
Mmm, I get high with a little help from my
friends,
Mmm, I’m gonna try with a little help from
my friends.
What do I do when my love is away.
(Does it worry you to be alone)
How do I feel by the end of the day
(Are you sad because you’re on your own)
No, I get by with a little help from my
friends,
Mmm, I get high with a little help from my
friends,
Mmm, I’m gonna try with a little help from
my friends.
Do you need anybody?
I need somebody to love.
Could it be anybody?
I want somebody to love.
Would you believe in a love at first
sight?
Yes, I’m certain that happens all the
time.
What do you see when you turn out the
light?
I can’t tell you, but I know it’s mine.
Oh I get by with a little help from my
friends,
Mmm, I get high with a little help from my
friends,
Oh, I’m gonna try with a little help from
my friends.
Do you need anybody?
I just need somebody to love.
Could it be anybody?
I want somebody to love.
Oh, I get by with a little help from my
friends,
Mmm, gonna try with a little help from my
friends
Ooh, I get high with a little help from my
friends,
Yes, I get by with a little help from my
friends,
with a little help from my friends.
(The Beatles)
Una delícia! Les catànies m'agraden molt! Gràcies per la recepta! Petons!
ResponEliminaMoltes gràcies Mònica!! Feia molt de temps que les volia fer i el repte em va anar com anell al dit!! Són delicioses! Ja m'explicaràs si les proves!! Molts petons i bones festes
EliminaMai havia sentit parlar d'aquestos dolços, els hauré de provar! T'han quedat de luxe i de segur els vares gaudir molt.
ResponEliminaBones festes
Angi
Ui! Són deliciosos!!!! Bones festes bonica!
EliminaM'encanten com t'han quedat les catànies. M'apunto la recepta!
ResponEliminapetons
Moltes gràcies guapíssima!!! Molts petons i bon any nou!
EliminaTienen una pinta estupenda.
ResponEliminaPersonalmente no conocía este receta pero seguro que es una delicia.
Besitos guapa.
Muchas gracias Marta!! Un beso y felices fiestas
Eliminaohh, que ricos! estos en mi casa no duran una tarde..te quedaron de 10!
ResponEliminaun gran asalto...Un besote y Felices Fiestas
Muchas gracias Tere!! Besos
EliminaNena, nena! Han d'estar boníssimes! I sí, som foodies en tota regla! jejeje
ResponEliminaEns veiem al 2014, eh? Bona entrada d'any!
Petonets
Sandra
Sandra!!! Són delicioses i volen!! però trigues molt a fer-les i molt poc en menjar-les! jajajaja!! Molts petons
EliminaQue asalto tan estupendo, y original, no lo conocía y me ha encantado, se ve delicioso!!
ResponEliminaUn abrazo y feliz año!
Muchas gracias Raúl!! un abrazo, y aunque conteste tarde, feliz año!!
EliminaMil gràcies Marta! Tot i que porten molta feina com hauras comprovat si que es cert que són delicioses, a mi em van encantar! Tan quedat súper maques, i la cançó dels beatles no la coneixia i me la he posat mentre acabava de llegir la teva entrada, molt xula també!
ResponEliminaUn plaer compartir amb gent com tu, per aprendre i millorar. Bon any nou guapa!
Guapa, gràcies a tu per aquesta estupenda recepta!!! Bon any nou!! Molts petons
EliminaNo tenía ni idea de la existencia de este dulce!!!! Que rico tiene que estar!!!
ResponEliminaUn besito,
Sandra von Cake
Uy!! si!! son riquisimas, son mi perdición!! muchos besos
Elimina