“Em
faig i em fan;
si
em faig em mengen
i
si em fan em porten”
(Endevinalla)
Feia temps que tenia pendent de pujar al
blog la meva recepta de croquetes de ceps. No és una recepta pròpiament de
Nadal, però he aprofitat per fer-les com a part de l’aperitiu de Nit Bona, que
aquest any, faig a casa meva.
Aquestes croquetes són les preferides dels
meus amics, així que espero que comencin a provar de fer-les...ara ja no
tindran cap excusa.
A qui no li agraden les croquetes? I si a
sobre són de ceps (Boletus Edulis o Hongos)...tenen un sabor que és un luxe.
Les croquetes són un aperitiu perfecte en
festes i reunions familiars, o amb amics, o amb qui sigui. Per això, el millor,
és un bon assortiment de croquetes casolanes, sempre congelades, ja que en
sopars improvisats, és un aperitiu deliciós.
Si us agraden els ceps, us asseguro que
aquestes croquetes us faran caure la llagrimeta, ja que tenen un sabor delicat
i exquisit.
Com ja sabeu d’altres receptes, sóc fan de
les croquetes. Em resulta sorprenent que avui en dia, que hi ha tants cuiners
que admirem, que fan coses increïbles a la cuina, com les esferificacions,
airejar i texturitzar ingredients, essències de qualsevol cosa, etc, no donem a
les croquetes la importància que, realment haurien de tenir. Des d’aquí
reivindico un homenatge al inventor de la croqueta!
Ja us vaig explicar un dels orígens que s’explica
de la croqueta, el que sembla més verídic, quan us vaig presentar les croquetesde cabrales i espinacs,
però
si voleu llegir un orígen divertit us recomano que visiteu el blog Quien no tiene un blog es porqué no quiere. Us prometo
que riureu. Tot i que he vist per Internet que hi ha qui indica que l’inventor de les
croquetes és James Croquet, tot és producte de la fantàstica imaginació i capacitat
d’inventar històries del Superintendente Vicente.
I anem a la recepta, per fer unes 45
croquetes –si no us aneu menjant la massa com jo-, es necessiten els següents
ingredients:
- 40 gr de ceps deshidratats
- 1 porro
- 1 ceba tendre gran
- 5 cullerades de farina
- ½ got de llet sencera
- Sal i pebre negre
- mantega
- Mel
- Aigua
En primer lloc, s’han de posar a hidratar
els bolets. Jo en un cassó poso, ben bé, tres quarts de litre i els bolets i
els duc a ebullició, amb un bon pessic de sal. D’aquesta manera, m’asseguro que
quedaran tendres i així l’aigua s’impregna bé del sabor dels bolets. Amb cinc
minuts d’ebullició suficient.
Mentre, s’ha de picar bé la ceba i en un
cassó, sofregir-la amb un bon tros de mantega i un pessic de sal, fins que
comenci a estar gairebé transparent. I quan comenci a agafar color s’ha d’afegir
el porro, també picat. Jo ho tallo a ganivet perquè no m’agrada que les
verdures quedin excessivament picades. Com s’ha d’aconseguir que quedin ben caramel·litzats,
el porro l’afegeixo després, ja que es crema més ràpidament. I llavors s’ha d’afegir
un bon raig de mel perquè caramel·litzin bé.
Una vegada tenim un sofregit que gairebé
sembli melmelada, s’ha d’afegir els bolets que s’han de colar -sense tirar l’aigua
de bullir-los, que s’ha de colar i reservar-, tallats a trossets petits.
I ha arribat el moment de tirar la farina. Segons la
quantitat que vulgueu. Jo gairebé sempre faig servir cinc cullerades de farina,
plenes.
Com sempre explico, és important per unes
bones croquetes que la farina quedi ven cuita. Això evita que després tinguin
gust a farina crua, que és un sabor que es nota molt i que a mi, particularment
em resulta molt desagradable.
Així que una vegada sigui ben sofregida i
comenci a tenir un color marronós –difícil de distingir perquè els ceps són
marrons i la ceba i el porro estan caramel·litzats-, s’ha d’anar afegint l’aigua
dels ceps que tenim reservada, sense deixar de remenar, tal i com es fa amb la beixament. I , igual
que faig amb el risotto de ceps, quan veieu que comença a estar, a l’últim
moment, s’ha d’afegir el ½ got de llet.
La massa de croquetes està llesta quan
comenci a desenganxar-se de les parets de la paella.
Com sempre explico i sempre repetiré
mentre posi receptes de croquetes, la meva mare em va ensenyar que, quan això
passa, si estem una estona sense remenar, es formen una espècie de “volcans” d’aire
–al menys a casa els anomenàvem així- que fan una mena de “pet”; quan se’n fan
tres de grossos seguits, la massa està al punt. De petita m’encantava esperar
aquestes petites explosions d’aire, que a més, volien dir, que en breus moments
estaríem escurant la cullera i la paella.
Una vegada feta la massa, s’ha de deixar
refredar a la nevera. Això
fa que sigui una massa més manejable i sigui més fàcil d’arrebossar.
Suposo que és una mania meva, però,
concretament les croquetes de ceps, m’agrada deixar-les al menys 24 hores a la
nevera abans d’arrebossar.
I com ja he avançat abans, jo en faig moltes i les congelo. Faig servir paper film per separar-les i procuro que mentre estan toves, estiguin ben col·locades al congelador perquè no s'aixafin.
Pot ser no ho he explicat mai, però, a
vegades, tinc un assessor per blog a qui no li agrada gens que es parli d’ell. Una mica com els fullets del Pare Nöel. Una de
les seves funcions, és provar-ho tot. Sí, per qui es pregunti on va a parar tot
el que vaig penjant al blog, és ELL. L’altre funció és respondre a les meves incessants
preguntes com “quina és la millor foto?”, “creus que s’entén?”, “posaries
aquesta foto de portada, o poso aquesta?” i la més important, a vegades, com en
aquest cas, preguntes absurdes com “quina cançó escoltaries si estiguessis
menjant una croqueta de ceps?”. Jajaja. I la resposta, enlloc de dir-me “quina
tonteria és aquesta?”, va ser “alguna de Joan Colomo”. Gràcies Òscar, moments
com aquest, encara et fan més especial.
I aquí la cançó que he triat. A sobre m’encanta Joan Colomo.
Inexplicablement, mentre la sentia, he decidit que és una cançó perfecte, pel
ritme que té, per arrebossar les croquetes. Així que, gràcies de nou, Òscar, per haver-me fet trobar una banda sonora ideal, per una feina que, tot i que la tinc triada per desestressar-me en dies dolents, és de les que menys m'agrada.
Hort mort
De les cendres neix la
flor
Faves tendres, pomes d’or
Ordre orgànic, plors i
cebes
El desig natural treu
les penes
Però comença el poder
infal·lible del sol
Que resseca la terra
quan vol
I que dona la vida i la
pren
Ja s’acosta la mala
sort
Sense tu el meu hort és
mort
L’harmonia entre els éssers
Res més maco que tu
menjant préssecs
Sol i aigua, terra i
lluna
Res més maco que tu
menjant prunes
Però comença el poder
infal·lible del sol
Que resseca la terra
quan vol
I que dona la vida i la
pren
Ja s’acosta la mala
sort
Sense tu el meu hort és
mort
(Joan Colomo)
Han d'estar aquestes croquetes d'autèntic 'vici', m'apunto la recepta. Petons !!
ResponEliminaGràcies Jose! Apunta, apunta, tota teva!! Moltes ptons
EliminaJo sóc fan incondicional de les croquetes, de fet, encara ara crec que són el meu plat preferit. De qualsevol sabor, m'apassionen! Aquestes les apunto, les provaré algun dia. Petons
ResponEliminaUi Cinta, a mi també m'encanten, encara que arrebossar-les em fa bastanta mandra! jajaja!! Però són tan bones... molts petons
EliminaUau!! Jo no em puc resistir, m'hi tiro de cap!!... i amb la boca oberta... hi hi hi. Petons!
ResponEliminajajajaja!!! tira-t'hi que són toves i pararan el cop!! jajaja!! Molts petons guapíssima
EliminaJo també sóc fan de les croquetes, i aquestes teves són una delicatessen!!!
ResponEliminaMoltes gràcies Mònica! Ptons
Elimina