“Escribir
es poner negro sobre blanco.”
(Steéphane Mallarmé)
Avui,
després d’uns últims AsaltaBlogs bastant especials –al desembre pel Nadal, amb
l’AsaltaBlogs invisible i, al gener, per un motiu menys festiu, ja que vem fer
un homenatge a la Carolina, una assaltadora oficial que ens va deixar-, tornem
al funcionament normal, assaltant, aquesta vegada al fantàstic bloc “Al calordel horno”.
Amb la cuinera,
la Begoña, tinc varies coses en comú.
Com ella
mateixa explica al blog, una de les coses que més la relaxa i fa que desconnecti
de les seves activitats diàries és cuina, com a mi, i tot el que cuina, li deu
a la seva mare, la seva principal mestra, com jo.
El seu lema? “If you learn to eat, you learn to cook”.
El meu botí?
Unes fantàstiques croquetes de sipions amb tinta.
La preparació més
típica pels sipions és amb una salseta feta amb la seva pròpia tinta, un dels
elements més curiosos d’aquest animal.
Els sipions
tenen una bossa de tinta que expulsa en situació de perill i que és comestible,
si es cuina; sinó es cou bé, pot arribar a ser tòxica.
Dins dels mol·luscos
i dels cefalòpodes, els sipions són els que més matisos dolços tenen i això fa
que sigui molt versàtil i combinable amb altres ingredients.
Sabeu que
actualment hi ha una manera molt innovadora de consumir-los, en estat líquid?
Doncs si, l’extracte de sipions, un caldo amb un sabor molt potent, i molt
utilitzat a la cuina basca.
Com la seva
consistència és una mica dura, per aconseguir una textura més suau, també es
pot confitar. S’ha de tenir molt en compte les temperatures a l’hora de
cuinar-los, ja que com més temperatura els donem, més compacta es torna la seva
carn, situació gens agradable, la veritat. Per això els més consumits són els
sipions petits –els que s’acostumen a menjar arrebossats-, ja que són més
dolços i a mesura que creixen es tornen més fibrosos.
El seu nom
tècnic es Loligo vulgaris, i pertany
a la familia dels Loliginadae.
Com ja he dit, és
un mol·lusc cefalòpode que té un cap gran i un cos en forma de beina. El seu
cos és esfèric i té dues aletes laterals. A la pell, tenen unes cèl·lules
anomenades cromatòfors que fa que els
sipions puguin canviar de color si es veuen amenaçats, igual que els calamars
i, també com a mecanisme de defensa, utilitzen la expulsió de la tinta.
La seva
aportació energètica és baixa i gairebé no tenen hidrats de carboni; pel
contrari, són rics en proteïnes d’alt valor biològic i en minerals com el fòsfor
i el sodi, així com vitamines com la B3, la B12, vitamina A i D, encara que
totes, en quantitats no molt altes.
Això si, compte
si teniu colesterol i hipertensió arterial, llavors més val que controleu el
seu consum, ja que no beneficia ni a una cosa, ni a l’altre.
La primera
vegada que vaig provar les croques de sipions a la seva tinta, igual que la Begoña, va ser fa uns anys a un xiringuito de la platja de Bolònia, a
Cádiz. No les tenia totes, en primer lloc per ser un bar de platja, el que em
va fer pensar que estaria més enfocat a acontentar els turistes, moltes
vegades, poc exigents, i en segon lloc, per la combinació en si.
M’equivocava.
Eres
espectaculars. No sé si ara al tornar m’ho semblarien tant, però recordo
perfectament la primera mossegada d’aquelles delicioses croquetes.
Uns anys després,
vaig trobar unes que em van fer superar el seu record. Les croquetes de sipions
del Bar del Pla, al Born. Senzillament genials.
Per això al
veure aquesta recepta, vaig decidir provar sort, a veure si aconseguia, al
menys, unes croquetes semblants.
Com no puc
evitar-ho, he fet alguna variació. I el resultat...una gran satisfacció. Ja puc fer, a casa, les meves croquetes preferides. Javi, ya puedes venir de Vitoria a probarlas. ;)
Per fer-les, es
necessiten els següents ingredients:
Per les croquetes:
- 400-450 gr de sipions nets o sepia
- Mantega
- 2 porro
- 1/2 all
- 3 cullerades de farina ben plenes
- Nou moscada
- 3-4 bosses de tinta de calamar (depen de la mida)
- Llet semidesnatada
- Oli i sal
- Ou i pa ratllat (per arrebossar)
Pel "quasiallioli":
- l'altre meitat de l'all
- oli d'oliva
- 1 ou
- sal
En primer lloc
s’ha de netejar els sipions o la sípia i trossejar, ben petits, els porros i
reservar.
En una paella
amb mantega, s’ha de sofregir la verdura i l’all picat fins que comencin a
estar transparents, i llavors afegir els sipions, i sofregir bé fins que
aquests siguin ben tendres i afegir dues bosses de tinta, que s'han de deixar coure.
Una vegada ben cuits, s'ha de triturar el
sofregit de sipions i verdures, amb un robot de cuina fins a
obtenir una pasta.
Llavors en una
paella gran, ja podem fer una beixamel. Per fer-la, primer posarem la mantega, i quan agafi
temperatura, s’ha d’afegir la resta de la tinta de calamar i la farina, deixar sofregir
fins que aquesta última quedi ben cuita –aquest, per mi, és el secret d’unes
bones croquetes-, i anant afegint la llet sense deixar de remenar, fins que no n’absorbeixi
més.
Quan sigui més o menys espessa, però no el suficient, s'ha de treure del foc i triturar amb el minipimer, juntament amb la pasta de sofregit i calamars, fins que sigui tot ben barrejat i, llavors, s'ha de posar altre vegada a la paella.
Quan sigui més o menys espessa, però no el suficient, s'ha de treure del foc i triturar amb el minipimer, juntament amb la pasta de sofregit i calamars, fins que sigui tot ben barrejat i, llavors, s'ha de posar altre vegada a la paella.
Com ja us he
explicat varies vegades, jo faig servir el truc que em va ensenyar la meva
mare, d’estar una estona sense remenar i quan veig que es formen uns grossos “volcans”
d’aire que fan una mena de “pet”, i se’n fan tres de seguits, està.
Una vegada feta
la massa, s’ha de posar en un plat gran i deixar refredar bé, primer a
temperatura ambient, i després a la nevera, per poder manejar bé la massa i
formar les croquetes.
Una vegada
fredes, s’ha de donar forma –les he fet rodones, perquè sempre que he menjat
croquetes de sipions han estat amb aquesta forma-, passar per ou batut i
arrebossar.
Per acompanyar, un "quasiallioli", fet amb minipimer (no el volem massa espès), amb els ingredients indicats.
Boníssimes.
I tornant per
uns moments a la platja de Bolònia, Chambao de fons...
Duende del sur
Ay duende del sur
ay, ay, ay, del sur
que tu eres un ser mágico
con tu mirada todo es mejor
andando despacito
mi cabeza vuela con vos
sintiéndote al pasar
dejándome llevar
crece en mi interior
hacia un lugar mejor
ay duende del sur.
Caminando por la calle yo te vi,
caminando por la calle yo te vi,
y un día yo me enamoré de ti
y un día yo me enamoré de ti.
Que suerte que te cruzaras por mi camino
señales, encuentros, caprichos del destino
olvidando lo demás.
Aprendiendo a caminar
crece en mi interior
hacia un lugar mejor
ay duende del sur.
Caminando por la calle yo te vi,
caminando por la calle yo te vi,
y un día yo me enamoré de ti
y un día yo me enamoré de ti.
Esperando al borde del río
pa comerte el corazón
donde te lleva la corriente
quédate conmigo pa siempre
ay duende del sur.
Caminando por la calle yo te vi,
caminando por la calle yo te vi,
y un día yo me enamoré de ti
y un día yo me enamoré de ti.
Mai havia vist croquetes de sepions, crec. Tota una alterntiva boníssima, ho proposaré a cas a vore que diuen. Bona elecció.
ResponEliminaUn beset
Angi
Les has de provar!!! Son delicioses!!! Ptons
EliminaCuantas cosas en común tenemos, me alegra.
ResponEliminaMe alegra que te gusten, que te hayan transportado a la playa de Bolonia..... me quedo encantada.
Mil gracias por participar.
Besos.
Jajaja!! si Bego!! Muchas gracias por esta receta...que sepas que me costó decidirme y que tengo una lista de recetas pendientes para ir haciendo...así que en realidad te he robado unas cuantas!! Ha sido un auténtico placer! Besos
EliminaMadre mía!!! Estas croquetas son una pasada!!!! Con lo que me gustan a mí los chipirones!!! Ole, ole, ole!!! Que gran asalto!!!
ResponEliminaUn besito,
Sandra von Cake
Muchas gracias Sandra! La verdad es que estaban riquísimas!! Besos
Eliminaqué originales, no las había oído ni visto nunca! tienen q estar muy buenas. Besitos
ResponEliminaNo?! Pues pruébalas que te encantarán!! un beso
EliminaMira que he hecho croquetas distintas, pero estas todavía no las he probado. Me las apunto.
ResponEliminajjejeje!!! No te arrepentirás si las haces!! un abrazo guapa
EliminaUna receta muy original y tiene que estar muy rica. Te han quedado perfectas, todas iguales. Buen asalto!
ResponEliminaMuchas gracias Mara!!! un beso
EliminaUna receta que nunca había probado, mi marido dice que las a probado y que están super buenas. Así que ya no se me escapan ;) bicos
ResponEliminaSi, si, si, son deliciosas! Tu marido tiene toda la razón!! un beso!!
EliminaQue ganas de probarlas, con lo que me gustan a mi las croquetas.
ResponEliminaBesitos :D
Bua Marta, a mi me gustan que ni te cuento!!! un beso
EliminaQue croquetas tan ricas, te han quedado super apetecibles con ese relleno tan rico! Me encantan!!! Un asalto estupendo!
ResponEliminaUn abrazo!
Muchas gracias Raúl! Ha sido un placer "robar" a Begoña!! un beso
EliminaQuines croquetes més bones t'han quedat! I què originals :)
ResponEliminapetons
Moltes gràcies Aisha!! un ptonàs
EliminaUnas croquetas de los más originales Marta, mejor sabrán, no? Besos
ResponEliminaSi Anni, saben deliciosas!!! un beso
EliminaSaps Marta...a mi em fa una mandra fer croquetes...aix! Però aquestes m'han agradat molt, així que li passaré la recepta a l'Alfons a veure si me les fa!
ResponEliminaAh...i la cançó de Chambao ens encantaaaaaaaaa!!!
Petons reina!!!
Gemma de Food&Cakes by GB
Mira guapa, et seré sincera...no soporto fer croquetes, però m'agraden taaaaant, que no puc resistir-me i en faig...i aquestes, et prometo que són delicioses!! Ja li pots dir a l'Alfons que te les faci!!! Aquesta cançó és brutal!! un ptonàs
EliminaQue delicia! se ven perfectas!
ResponEliminaSaludos de Un Dulce Escape
Muchas gracias guapa!! Besos
EliminaAquestes croquetes han d'estar boníssimes. Me les apunto!
ResponEliminaMoltes gràcies Marta!! ptons
Eliminaa mí también me relaja cocinar jjiji. las croquetas buenísimas. ainsssss ahora me ha dado ganas de escuchar a la mary de chambao, voy a ponermelo jajajajja. besotes!!
ResponEliminaJajajaja!! La verdad es que es una canción perfecta para estas croquetas! un beso
Eliminaohhh, pero como me mola la idea de hacer croquetas de chipirones en su tinta!!! Yo los quiero probar, menuda pintaza tienen, te han quedado genial ;)
ResponEliminaSalu2. Paula
Prueba Paula que te encantarán!! un beso
EliminaLo bueno que tienen las croquetas es que admiten cualquier ingrediente, estas son de mis favoritas! excelente asalto a pesar de lo difícil que era elegir, enhorabuena! besos
ResponEliminaSi, la verdad es que me costó lo suyo decidirme por una receta!!! Pero al final, me encantó mi botín!! un beso guapa
EliminaUna assaltada genial! L'altre dia jo vaig fer sipionets en suc, quina feinada a netajar-los! Tindré en compte aquestes teves croquetes quan en torni a comprar! Petons!
ResponEliminaSi! és molta feinada!! amb sèpia també queden boníssimes y no es tant difícil de netejar!! molts petons guapa
EliminaA qué están buenas estas croquetas? Nosotras también las hacemos y siempre tienen éxito.
ResponEliminaUn beso
Siii!!! están deliciosas!!! un beso
EliminaMarta lo cierto es que se puede hacer croquetas de casi todo, por no decir de todo.
ResponEliminaMi hija mata por unos calamares en su tinta y asesina por una croquetas. Le haré las tuyas que seguro que la encantan.
Muy buen asalto, ya te contaré el resultado de las mías.
Bss.
Jajajaja! Pues tu hija estará muy contenta!! Te lo garantizo!!! Ya me contarás que tal Rosalía!! Un besazo!
EliminaUn gran asalto! Enhorabuena ;)
ResponEliminaMuchas gracias guapa!
EliminaESTUVIMOS A PUNTO DE HACER ESTA RECETA, Y DESDE LUEGO, QUE LA HARÉ UN DÍA DE ESTOS.
ResponEliminaBESOS
Os encantará!! Besos
Eliminauauuu com s'em va passar aquesta recepta?? M'ha encantat!! Tenen una pinta fantástica!!
ResponEliminaUna abraçada!!
David de LA COCINA PISTACHO
Jajaja! Gràces David! Jo quan he repassat els botíns, també he vist que se m'havien passat algunes receptes! Ptons
Elimina¡Playa bolonia! la tengo tan cerca y aún no la conozco (seguro que me quieres matar jajajaja). Excelente robo compi con un paso a paso que es de agradecer para quienes las croquetas se les resisten.
ResponEliminaUn abrazo
Lxx
No?! Tienes que ir (un día que no haga viento) y probar las croquetas que digo!! Las amarás!! Besos
EliminaMare meva que bé t'han quedat Marta! Amb lo fan que soc jo de les croquetes, encara no les he fet mai, però crec que hi hauré de posar remei, jeje!
ResponEliminaUna passada de croquetes i un molt bon robatori!
Petons!
Bua Víctor, si t'agraden les croquetes, les has de provar!!! Si em dones un trosset del teu Bundt cake, te'n dono a provar...jijijiji! Ptons
EliminaQuina bona pinta! El color és espectacular! M'encanta les explicacions científiques-culinàries que fas, ho he trobat molt interessant :)
ResponEliminaMoltes gràcies Marta!! quina il·lusió el teu comentari!! Molts petons
EliminaQué buena pinta! Mi suegra hace mucho croquetas de chipirones y me encantan! Algún día tendré que probar a hacerlas yo... ;)
ResponEliminaMuás
Gallecookies
Claro que si!!! Vale la pena perder un poquito de tiempo rebozando croquetas!! jajaja!! Muchos besos
Eliminaestupendo el asalto y apetecible!
ResponEliminaGracias Marga! un beso
Eliminaque croquetas massss raras,en mi vida habia visto unas así. Las tendré en cuenta para alguna ocasión, seguro que sorprendo a mas de uno, jejjeeje
ResponEliminabesosss
No las conocías? Pues de verdad que vale la pena probarlas!! Yo en cuanto prové las primeras hace unos años, me enamoré de ellas. Besos
EliminaQue pasada nena, que rebuenas tienen que estar, me la apunto petonets
ResponEliminaMuchas gracias Mayca!! son todo tuyas!! Besos
EliminaEn casa las hecemos mucho, nos encantan y a todo el mundo les sorprende el color negro cuando les dan un bocado.
ResponEliminaSi! la verdad es que son unas croquetas de lo más sorprendentes!! Un beso
Eliminaque pasada de croquetas MArta! me encanta el color de la tinta de calamar y els abor debe ser super iontenso y delicioso...un gran asalto! un besote
ResponEliminaMuchas gracias Tere!!! Muchos besos
Elimina¡Qué receta más curradísima, no? Desde luego que el esfuerzo te ha dado resultado. ¡Un espectaculo de asalto! Enhorabuena
ResponEliminaMuchas gracias!!!! :)
EliminaUn resultado de lo mas vistoso
ResponEliminaGracias María!! Un beso
EliminaTe han quedado fantásticas! mira que son versátiles las croquetas eh, esto no lo había visto nunca, pero seguro que está muy rico.
ResponEliminaBesos.
Siiii!! A mi me encantan!! aunque me da pereza rebozarlas, no me puedo resistir!! Besos
EliminaMarta, receta totalmente nueva para mi y eso que yo creía que me había aprendido el blog de Bego de memoria... yo no recuerdo haberla visto, aunque no me hubiera atrevido creo yo... es laboriosa, pero tiene un aspecto delicioso, y con ese all i oli suavecito... ummm
ResponEliminaGenial el botin de este asalto.
Un besazo Marta
Gracias Victoria!!! La verdad es que el all-i-oli le daba un punto delicioso!! Un besooo
EliminaMmmmm que delicia... no soy en casa muy cocinera de croquetas y no porque me encantan!!! Deberia hacer mas a menudo y estas se ven deliciosas
ResponEliminajajajaja!! por que son un poco pesadas de hacer...yo por eso hago muchas y siempre tengo congeladas de varios tipos!!! Un beso
EliminaQue delicia y que original, me encanta como quedan :)
ResponEliminaGenial asalto!
Besinesssss
Muchas gracias Bea!! Un besazo
EliminaUn estupendo paso a paso! Me ha encantando cómo explicas la receta. Yo también he hecho comida de color negro! Jaja, en eso hemos coincidido. Te han quedado genial.
ResponEliminaBesitos
Jajajaja!!! Muchísimas gracias!!! Besitos
ResponEliminaPD: Por ciert. me encanta el nombre de tu blog!