(nunca sabes lo que te va a tocar)."
(Forrest Gump)
Cada any, pel
sant de la meva mare, li regalo bombons. Fa uns quants anys li vaig fer una
caixa de xocolatines casolanes, però ara feia molt que no en tornava a fer. El seu
sant és el 23 de desembre -si, si, a casa les celebracions de Nadal queden inaugurades
amb un berenar-sopar el dia abans de Nit Bona, som uns
"glotoncetes"-, i aquesta vegada vaig amb temps; si no
m'organitzo amb totes les receptes que he de fer, no arribo a tot...
Hi ha moltes
històries diferents sobre l'origen dels bombons, però sens dubte, una que és
molt recurrent i, potser, la més extesa de totes, explica que el
bombó va aparèixer pels volts del segle XVIII, quan el pastisser de Lluís XIV
-el rei Sol-, va cobrir unes fruites amb xocolata. Explica la llegenda que el
rei, al provar-les, va exclamar: "Bon, bon!", com a signe
d'aprovació. I d'aquí va derivar la paraula bombó.
Després de la
creació d'aquest primers bombons i de que el Duc de Plessis-Praslin inventés
les trufes de xocolata -un altre dia n'explicaré la història-, sembla ser que
nombrosos artesans belgues, suïssos, italians i francesos van començar a
perfeccionar la elaboració dels bombons amb tècniques manuals.
D'aquesta manera,
van sorgir molts negocis familiars que guardaven, de manera implacable, les
receptes de les seves cobertures i farcits.
A finals del
segle XIX, els bombons es van popularitzar i ja cap a principis del segle XX es
comercialitzaven a nivell mundial. Diuen que la primera caixa de bombons que es
va comercialitzar, al 1868, va ser elaborada per la coneguda marca Cadbury,
apareixent, poc després, al mercat americà, uns dolços en forma de gota de
xocolata, recoberta amb paper platejat, que es feien dir Kisses, de la casa,
també molt coneguda, Hershey's.
Tot i que el món
dels bombons està francament industrialitzat, encara queden moltes propostes
artesanals que fan verdaderes joies de xocolata.
Bé doncs, avui us
deixo doncs amb aquestes xocolatines que són ben maques per fora i delicioses
per dins. Jo no sóc massa de xocolata, però si de mossegar i endur-me'n una
sorpresa. De fet, quan era petita, i a vegades ho segueixo fent, mossegava el bombó i
després li passava a la meva tieta que se'ls acaba. No puc resistir-me a anar
mossegant-los tots.
Aquesta vegada,
però, no és difícil encertar-ne el farcit perquè només n'hi ha tres i tots ells
amb formes ben diferents. Bacon, speculoos i crema de coco cruixent.
Si, si, bacon. La
idea la he tret del fantàstic blog de la Garbancita.
Són fàcils i excepcionalment cruixents, jo he al·lucinat, perquè no me'ls
imaginava gens així. A vegades veig un programa que es diu Guerra de cupcakes, on fan cupcakes d'allò més estranys,
amb ingredients que mai se m'acudiria posar en un pastisset dolç, moltes
vegades bacon, així que ja em picava la curiositat.
Els d'speculoos no necessiten presentació. Crec que és, sens dubte, un dels meus
sabors de galeta preferits i aquest estiu, quan vaig anar a l'Auchan, a Perpinyà, i vaig veure una pasta
cruixent d'speculoos, no m'ho vaig pensar dos vegades, i vés per on, he trobat
la manera perfecta d'utilitzar-la.
I per últim, els
de crema de coco cruixent. L'altre dia, al Lidl, semblava que m'hagués tornat
boja amb els nous productes Deluxe, i un dels que va caure a les meves mans va
ser aquest. Una crema molt semblant a la nocilla blanca, també comercialitzada
dins d'un got de vidre, però de coco amb uns trossets cruixents de coco i/o
neules, encara no he sabut distingir-ho.
En fi, que per fer els bombons, necessitem:
Pels de bacon (15 bombons):
- 125 gr de xocolata 60% Amazonas
- 8 trossos de bacon
- motlle bombons
- paper de cuina
Pels de speculoos (15 bombons):
- 180 gr xocolata blanca
- Curry
- crema d'speculoos cruixent (Lotus)
- motlle bombons
Pels de crema de coco cruixent:
- 125 gr de xocolata 60% Amazonas
- crema de coco Deluxe
- escames de sal
- motlle bombons
Per fer els de
bacon, en primer lloc s'han de preparar els cruixents de bacon, col·locant al
damunt d'un paper de forn els trossos de bacon sense que es toquin i cap al
forn a 200º fins que siguin ben cruixents i hagin deixat anar l'excés de greix.
Una vegada fetes,
s'han de deixar refredar, amb paper de cuina abaix i a dalt per absorbir el greix, i quan siguin ben fredes, amb la picadora, s'han de
triturar el més finament possible.
A part, s'ha de
tallar a trossos la xocolata i desfer al bany maria.
Quan sigui
completament fos, s'han d'anar omplint els forats del motllo amb la xocolata,
traient-ne l'excés; excés que després fem servir.
Amb l’ajuda d’una
paleta, s’ha de netejar les restes de xocolata que hagin quedat al motlle i
dur-lo a la nevera a refrigerar.
Amb la xocolata
sobrant, s’ha de rescalfar si ha endurit i una vegada sigui fosa, afegir la
pols cruixent de bacon i barrejar bé.
Quan la cobertura
del bombó hagi solidificat, s’ha d’omplir del tot cadascun dels foradets del
motlle i tornar a la nevera un mínim de mitja hora, abans de desemmotllar.
Els trossets de bacon són inapreciables, només dónen un curiós cruixent i sutil sabor salat.
Els trossets de bacon són inapreciables, només dónen un curiós cruixent i sutil sabor salat.
Per fer els de
xocolata blanca i speculoos, primer hem de fondre la xocolata blanca i tirar un polsim de curry.
En el motllo que
farem servir, s'ha de seguir el mateix procés que abans, d’anar omplint els forats
i retirant l’excés de xocolata; després refredar a la nevera fins que
solidifiquin.
Quan la xocolata
blanca sigui sòlida, s’ha d’omplir de crema cruixent d’speculoos, deixant un
petit espai que cobrirem amb la resta de xocolata blanca.
I refredar, com a
mínim 40 mínuts abans de desemmotllar.
Mireu que farcits! Aquests són els meus preferits.
Mireu que farcits! Aquests són els meus preferits.
Finalment, per
fer els de crema de coco cruixent, com són en forma de macarons, només hem d'omplir el motlle de xocolata i deixar refredar a la nevera. I quan siguin ben freds, desemmotllar i muntar-los, posant entre dos peces la crema de coco cruixent i rematant amb unes escames de sal a la part de dalt, que s'han d'enganxar amb una mica de cola alimentària.
I com que és un regal, també és important on els poso, així que vaig obtar per una caixa bastant Nadalenca.
I com que és un regal, també és important on els poso, així que vaig obtar per una caixa bastant Nadalenca.
I no em pregunteu
perquè, però al parlar de bombons, m’ha vingut al cap la fantàstica cançó de la Nancy
Sinatra , Bang Bang.
Bang Bang
I was five and he was six
We rode on horses made of sticks
He wore black and I wore white
He would always win the fight
Bang bang!
He shot me down
Bang bang!
I hit the ground
Bang bang!
That awful sound
Bang bang!
My baby shoot me down
Seasons came and changed the time
When I grew up, I called him mine
He would always laugh and say
Remember when we used to play?
Bang bang!
He shot me down
Bang bang!
I hit the ground
Bang bang!
That awful sound
Bang bang!
My baby shoot me down
Music played and people sang
Just for me the church bells rang
Now he’s gone, I don’t know why
And till this day, sometimes I cry
He didn’t even say goodbye
He didn’t take the time to lie
Bang bang!
He shot me down
Bang bang!
I hit the ground
Bang bang!
That awful sound
Bang bang!
My baby shoot me down
Baby, shot me down
(Nancy
Sinatra)
Unmmmm, bonisims !!, m'agrada aquest contrast dolç y salat !!. Petons y Bones Festes !!
ResponEliminaGràcies Jose! La veritat és que és un sabor sorprenent! Ptons
Elimina