vas a comer carne de animal?
¿Y bacon?
Lisa: No.
Homer: ¿Jamón?
Lisa: ¡No!
Homer: ¿Chuletas de cerdo?
Lisa: ¡Papá, todo eso que dices viene del mismo animal!
Homer: Heh heh heh... ooh... sí... es verdad, Lisa.
Un maravilloso y mágico
animal.”
A casa dels pares, sovint,
mengen costelles de porc al forn. Jo no sóc massa de menjar porc –excepte
pernil i llom embotit-, però he de reconèixer, que tenia ganes de rostir una
bona costella de porc.
Fa molt de temps, em vaig comprar un
llibre, Barbacoa de Steven Raichlen, que és una passada. El
llibre recull d’una manera minuciosa i clara, moltíssimes receptes de tot el
món, des de clàssics americans, a brotxetes àrabs, o el yakitori japonès,
passant per l’universal pollastre a l’ast.
Recull absolutament tots els ingredients amb els que es poden fer una barbacoa: vedella,
porc, xai, bou, aus o peix, marisc, verdures, bolets i inclús fruita;
increibles receptes bàsiques de condiments, adobs, salses, tècniques i savis
consells.
Us el recomano de debò. Crec que és un
llibre que passa desapercebut, però increïble.
I mai l'havia fet servir. Així que avui, mentre ultimava les meves compres pel sopar de Nit Bona, al veure un fantàstic costellar de porc, el llibre m'ha vingut al cap.
I mai l'havia fet servir. Així que avui, mentre ultimava les meves compres pel sopar de Nit Bona, al veure un fantàstic costellar de porc, el llibre m'ha vingut al cap.
El costellam de porc és un tall especial
del porc, que conté les parts òssees de la caixa toràcica; hi ha una alternància
entre òs i carn que al coure junts, fa que la carn sigui molt gustosa.
El costellam de porc a la barbacoa és un
plat estrella americà i la seva gràcia, rau en l’adob, que li proporciona una
suau toc àcid, dolç i picant, bastant picant. Diuen que s’ha d’escollir les
costelles més llargues de l’animal i que han d’estar tendres, però no toves.
Les costelles llargues, no són precisament fàcils de coure, ja que són bastant
dures, així que requereixen un rostit lent i llarg, però val la pena l’espera.
Avui, he agafat idees de diferents
receptes –a casa no tinc barbacoa-, i les he adaptat, i el resultat ha estat de
premi. Repetiré segur.
Pel costellam:
- 1 costellam de porc
- Espècies per adobar:
-
2 cullerades
pebre vermell picant
-
1 cullerada de
sal gruixuda
-
2 culleradetes
de pebre negre
-
1 ½ culleradetes
de sucre morè
-
1 ½ culleradetes
d’all en pols
-
1 ½ culleradetes
de ceba en pols
-
1 culleradeta
de comí mòlt
-
1 culleradeta d’orenga
- Adob per anar mullant el costellam:
-
½ got de whisky
bourbon
-
2 cullerades de
mel
-
4 cullerades
salsa Perrins
-
1 culleradeta
de Bovril (concentrat de carn
Per les patates:
- 2 patates grans
- Romaní
- Sal i pebre
Per la salsa barbacoa:
- 250 ml de Ketchup (1 tassa)
- 30 ml de vinagre de poma
- 22,5 gr de sucre moreno
- 1 cullerada de mel (si teniu melassa millor)
- 1 cullerada de mostassa
- ½ cullerada de tabasco
- ¼ culleradeta pebre negre
- 1 culleradeta de barreja de pebre vermell picant, sal, all en pols, ceba en pols, api mòlt)
En primer lloc, s’ha d’adobar la carn. Una
vegada neta, s’ha de cobrir, d’una banda i de l’altre, amb la barreja d’espècies
que he indicat als ingredients, i, si teniu temps, s’ha de deixar reposar un
parell d’hores tapat amb paper film o d’alumini a la nevera.
A part, s’ha de fer la barreja de per anar regant la carn –el whisky bourbon, la mel, la salsa Perrins i la culleradeta de concentrat de carn-, barrejar molt bé i reservar.
Les patates, s’han de netejar bé –ja que s’han
de posar amb pell- i tallar-les a “gajos”.
I ja podem començar a preparar la safata
que anirà al forn, mentre aquest es prescalfa a 180º-200º, depenent de la potència
del forn.
La safata s’ha de pintar bé amb oli i al
mig posar el costellam de porc que teníem adobant, i al voltant les patates,
amb una mica de pebre i romaní.
I cap al forn. Els primers 45 minuts, s’ha de regar, en tres vegades, amb el preparat que hem fet, i en una hora i quart-mitja, en funció de la mida del costellam i de la potència del forn, estarà llest.
I per acompanyar, una mica de salsa barbacoa que es fa barrejant bé tots els ingredients indicats i una mica de maionesa amb una mica de romaní.
Que aprofiti.
Per acompanyar aquest costellam estil BBQ,
res millor que Guns’n’Roses i una bona cervesa.
November Rain
When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain
We've been through this auch a long long time
Just tryin' to kill the pain
But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away
If we could take the time
to lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain
Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...
on their own
Don't you know you need some time...all alone
I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you
Sometimes I need some time...on my
own
Sometimes I need some time...all alone
Everybody needs some time...
on their own
Don't you know you need some time...all alone
And when your fears subside
And shadows still remain
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain
Don't ya think that you need somebody
Don't ya think that you need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain
We've been through this auch a long long time
Just tryin' to kill the pain
But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away
If we could take the time
to lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain
Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...
on their own
Don't you know you need some time...all alone
I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you
Sometimes I need some time...on my
own
Sometimes I need some time...all alone
Everybody needs some time...
on their own
Don't you know you need some time...all alone
And when your fears subside
And shadows still remain
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain
Don't ya think that you need somebody
Don't ya think that you need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
(Guns ‘n’ roses)
Jo que soc molt carnívor aquest platarro m'ha dibuixat un somriure tonto, però tinc un amic que amb lo 'americaner' que és ell, si el preparo i no el convido, em diria que soc un 'madafaca', jajaja!!
ResponEliminaT'ha quedat espectacular, és una llàstima que no tinguem espai per poder gaudir d'una bona barbacoa, oi? Prenc bona nota del llibre, que sempre va bé tenir idees!
Petonets!