“Las lágrimas me subían a los
ojos,
y no eran lágrimas de pesar ni
de alegría,
eran de plenitud de vida
silenciosa y oculta por estar en Granada.”
(Miguel de Unamuno)
Aquesta és una recepta que tenia pendent,
de fa temps, però com tinc la foto, d’abans de començar a fer el pas a pas,
avui, el post, serà simple, amb una sola fotografia. Tot i així, és un dolç
deliciós i molt senzill de fer, que ni necessita una il·lustració del
procediment d’elaboració.
La història del “Pionono”, igual que la
majoria d’històries sobre els orígens de la majoria de receptes, no està clar.
Hi ha diferents teories, ja que s’ha d’anar a la cultura popular per trobar-lo,
amb el que això implica. Llegendes, històries incomplertes i rumors.
Diuen que els primers indicis es troben en
un pastisset, molt semblant als “Piononos” que avui coneixem, que hi havia a l’Espanya
hispanomusulmana, entre els segles X i XI, en ple apogeu de les arts i ciències
de l’Al-Andalus.
Aquella època es caracteritzava per un
gran mestissatge cultural, referent de modernitat i innovació en tots els
nivells, inclosa la gastronomia que es va enriquir molt amb nous sabors
agredolços i especiats, per influència musulmana. Doncs diuen que el “Pionono” és
resultat de combinar receptes romanes amb nous sabors apareguts de l’altre
banda del Mediterrani, on s’utilitzaven noves matèries primes com la canyella i
la mel.
Però la creació del “Pionono”, tal i com
el coneixem avui, es deu als habitants d’un petit poble dels voltants de
Granada, Santa Fe, que es diu que van conservar una recepta com a herència àrab,
pel damunt dels canvis religiosos i polítics que anava patint Granada. Una
recepta, el contingut original de la qual, és secreta.
Amb el pas del temps, però, aquest
pastisset va anar patint canvis tant d’aspecte, com de composició, per
adaptar-se, sobretot a l’evolució dels gustos de la gent.
Al segle XIX, es diu que tres germanes
viudes d’una coneguda pastisseria, “La Blanquita”, que rescaten la recepta que
havia quedat mig oblidada, l’anomenen “Pionono”, en honor al Papa Pío Novè, i
li donen forma cilíndrica, com la tiara papal.
Aquesta recepta la vaig treure, fa temps, d’un fantàstic
blog, el de la Gemma, La cuina de casa, i
no em va decepcionar gens ni mica, boníssims.
Els
ingredients que es necessiten per fer els "Piononos" són:
Pel
pa de pessic:
- 3 ous
- 105 g de farina
- 105 g de sucre
Per
l’almívar:
- 50 g de sucre
- 50 ml d’aigua
- 1 cullerada de rom
Per
la crema:
- 500 ml de llet
- 40 g de maizena
- 100 g de sucre
- 4 rovells d’ou
- 1 branca de
canyella
En primer lloc, s’han de batre els ous amb el sucre fins
que quedin escumosos, blanquegin, i gairebé doblin el volum, llavors, s’ha d’afegir
la farina tamisada, per evitar grumolls, i abocar la massa al damunt d’una
plata de forn que, prèviament, hem de cobrir amb paper de forn (ha de quedar
primet, de 1/2cm de gruix).
S’ha de deixar coure uns 10 minuts a 180º, i, només
treure la placa de bescuit del forn, quan encara sigui calent, s’ha de desemmotllar
a sobre d’un drap de cuina una mica humit, enrotllar-lo i deixar refredar.
Mentre es refreda la placa de bescuit, s’ha de fer un almívar
posant l’aigua i el sucre en un cassó al foc, fins que bulli, i una vegada
arrenqui al bull, s’ha de treure del foc i afegir el rom. I reservem.
A part, s’han de barrejar els quatre rovells d’ou amb la
maizena i una mica de la llet, un rajolí, només per desfer la maizena.
A part, en un cassó, s’ha de posar la resta de llet, el
sucre i la canyella i dur a ebullició. Quan arrenqui el bull, s’ha d’abocar la
barreja dels rovells i remenar bé amb un
batedor fins que espessi.
I deixem refredar en una safata, tapant amb paper film,
que toqui directament amb la crema, per evitar que faci una pel·lícula.
Finalment, per muntar els Piononos, s’ha d’humitejar el
pa de pessic amb l’almívar i escampar la crema pel damunt, reservant una part
per cobrir els pastissets.
Una vegada ben cobert el pa de pessic, s’ha d'enrotllar i
tallar a rodanxes d’uns 3cm de gruix. Els posem drets i, amb l’ajuda d’una
màniga pastissera, s’ha de repartir pel damunt la resta de la crema.
I ja només queda espolsar el sucre per damunt i cremar
amb un bufador.
I llestos. A punt per
menjar.
Sempre hi ha professors especials, a qui recordem de manera especial. A COU, tenia un d'aquests professors. Tenia una greu i profunda veu i en sabia tant que em quedava embadalida escoltant-lo. Una de les classes que em donava era Literatura espanyola, i recordo com si fos ara, com recitava a Machado. Era de l'antiga escola -inclús la seva manera de vestir el delatava-, i molt estricte, però era el meu preferit. Aquest poema li dedico al Sr. Ricarte, aquest professor especial.
El crimen fue en Granada
1. El crimen
Se le vio, caminando entre fusiles,
por una calle larga,
salir al campo frío,
aún con estrellas de la madrugada.
Mataron a Federico
cuando la luz asomaba.
El pelotón de verdugos
no osó mirarle la cara.
Todos cerraron los ojos;
rezaron: ¡ni Dios te salva!
Muerto cayó Federico
-sangre en la frente y plomo en las entrañas-
...Que fue en Granada el crimen
sabed -¡pobre Granada!-, en su Granada.
2. El poeta y la muerte
Se le vio caminar solo con Ella,
sin miedo a su guadaña.
-Ya el sol en torre y torre, los martillos
en yunque- yunque y yunque de las fraguas.
Hablaba Federico,
requebrando a la muerte. Ella escuchaba.
<<Porque ayer en mi verso, compañera,
sonaba el golpe de tus secas palmas,
y diste el hielo a mi cantar, y el filo
a mi tragedia de tu hoz de plata,
te cantaré la carne que no tienes,
los ojos que te faltan,
tus cabellos que el viento sacudía,
los rojos labios donde te besaban...
Hoy como ayer, gitana, muerte mía,
que bien contigo a solas,
por estos aires de Granada, ¡mi Granada!>>
3. Se le vio caminar...
Labrad, amigos,
de piedra y sueño en el Alhambra,
un túmulo al poeta,
sobre una fuente donde llore el agua,
y eternamente diga:
el crimen fue en Granada, ¡en su Granada!
(Antonio Machado)
1. El crimen
Se le vio, caminando entre fusiles,
por una calle larga,
salir al campo frío,
aún con estrellas de la madrugada.
Mataron a Federico
cuando la luz asomaba.
El pelotón de verdugos
no osó mirarle la cara.
Todos cerraron los ojos;
rezaron: ¡ni Dios te salva!
Muerto cayó Federico
-sangre en la frente y plomo en las entrañas-
...Que fue en Granada el crimen
sabed -¡pobre Granada!-, en su Granada.
2. El poeta y la muerte
Se le vio caminar solo con Ella,
sin miedo a su guadaña.
-Ya el sol en torre y torre, los martillos
en yunque- yunque y yunque de las fraguas.
Hablaba Federico,
requebrando a la muerte. Ella escuchaba.
<<Porque ayer en mi verso, compañera,
sonaba el golpe de tus secas palmas,
y diste el hielo a mi cantar, y el filo
a mi tragedia de tu hoz de plata,
te cantaré la carne que no tienes,
los ojos que te faltan,
tus cabellos que el viento sacudía,
los rojos labios donde te besaban...
Hoy como ayer, gitana, muerte mía,
que bien contigo a solas,
por estos aires de Granada, ¡mi Granada!>>
3. Se le vio caminar...
Labrad, amigos,
de piedra y sueño en el Alhambra,
un túmulo al poeta,
sobre una fuente donde llore el agua,
y eternamente diga:
el crimen fue en Granada, ¡en su Granada!
(Antonio Machado)
Aisssss, con lo ricos que están los piononos, son una delicia y a ti te quedaron de lujo. Yo aprovecho cuando voy a visitar a mi familia a Granada para probarlos... a ver si me decido a hacerlos yo algún día, ajjajaajj!!! besosss!!
ResponEliminaGràcias guapa! La verdad es que son deliciosos! Y muy fáciles!! Anímate a probarlos! Besos
EliminaDoncs jo no els coneixia!!! :) Merci per compartir la recepta i els haurem de fer per saber que ens haviem perdut!
ResponEliminaPetons guapa!!
Merci a tu per llegir-me!! Molts petons!!
EliminaSóc una autèntica fan dels piononos i la darrera vegada que vaig anar a Granada no en vaig poder menjar. Snifffff!!!!
ResponEliminaAra me'ls faré a casa!
petonets
Clar que si! Segur que et surten de luxe! Un pto!!
EliminaQue sàpigues que a l'Snofla li encanta la crema...i crec que em veuré obligada a fer-los, ves que et dic!
ResponEliminaGràcies per la recepta...guapa...i bones mini-vacances!!!
Gemma de Food&Cakes by GB
Jajajaja! Ja sé que l'Snofla és un fan de la crema! Jajaja! Així que, Gemmeta, et toca fer xuixos, brunyols, piononos...a mi també m'encanta, així que segur que alguna altre cau perque facis! Jajajaja! Ptons als dos
EliminaEl passat setembre vaig ser a Granada i no vaig parar fins anar a menjar piononos a la pastisseria on diuen els van crear! Estaven boníssims, i algun dia també els prepararé! T'han quedat genials! Una abraçada!
ResponEliminaOstres Mònica! Quina sort! Jo encara no els he provat!! Un pto
Elimina