“En la casa donde no hay pan,
pocas cosas se dan.”
(Dita popular)
Fa molt temps que volia fer una pa amb una
part important de farina d’espelta. Si que n’havia fet afegint una mica d’espelta
a la recepta, però mai, un pa d’espelta, en el sentit literal.
I quina sorpresa. És una farina molt aromàtica
que fa que el pa tingui un sabor deliciós.
I una altre sorpresa, la grenya del pa, que és
va obrir d’una manera preciosa.
La veritat és que l’espelta, era una
farina desconeguda per mi.
Aparentment, és una farina semblant a la
farina de blat, però tenen varies diferències, tot i que sembla ser que està
considerada com l’origen d’aquest. Tot i que ha estat durant molts anys bastant
oblidada, diuen que durant aquesta última dècada la seva popularitat ha crescut
molt.
El seu origen es situa fa gairebé uns
7.000 anys a l’Iràn, i el seu cultiu es va estendre cap a orient, el que fa que
hi hagi referències del seu ús, a l’antic Egipte i inclús a la xina, on es va
elaborar també per begudes semblants a la cervesa.
Poc a poc, a través dels Balcans, es va
introduir a Europa i a l’Edat Mitjana era el cereal amb el que les classes
pudentes elaboraven el pa, ja que els més pobres el feien amb farina de sègol.
Però la seva fama va anar desapareixent,
fins que al segle XIX, ja gairebé no s’utilitzava, per varies raons. En primer
lloc perquè el procés de treure la closca abans de moldre-la, degut a la dura
clova que protegeix el gra, el convertia en un procés llarg i engorrós, i, per
altre banda, pel seu baix rendiment productiu.
En l’actualitat, però, el seu cultiu ha
crescut molt, sobretot a les zones de muntanya d’Espanya, Àustria, Suïssa i
Alemanya, ja que aguanta molt bé el fred i la falta d’aigua i s’adapta molt bé
a climes adversos.
A més, l’espelta és un cereal
amb molts propietats. És un cereal altament energètic –els seus nutrients
principals són carbohidrats-, tot i que aporta menys calories que el blat comú.
En canvi, té un alt contingut en proteïnes d’elevat valor biològic amb aminoàcids
com la lisina, que no és molt comú trobar en altres cereals. És una fantàstica
font de minerals i vitamines, sobretot del grup B.
Tot i que és un cereal que sembla ser va
molt bé per la salud, i que és més fàcil de digerir que la farina de blat, té
gluten. Menys que el pa elaborat amb farina de blat, però en té, així que no és
apta per cel·líacs.
Per aquesta raó, i com que el gluten de la
farina d’espelta és més fràgil que el de la farina de blat, a l’hora de pastar
la massa, s’ha de ser més suau, ja que si es pasta en excés, la textura ens pot
fallar. De fet, diuen que els pans amb farina d’espelta ni pugen tant al
llevar, ni al coure el forn, però aquest, la veritat és que va créixer i molt.
I un consell, per conservar la farina d’espelta
és bo tenir-la a la nevera i comprar-la en quantitats no molt grans. Evidentment,
si teniu previst consumir molt ràpid, pot estar guardada, simplement, en un
lloc fosc, en un recipient hermètic.
De debò que el resultat és immillorable. Un
pa majestuós, amb un sabor lleugerament dolç que recorda a les nous. Boníssim i
molt sa.
Per fer aquest aromàtic pa, es necessiten els següents ingredients:
- 300 gr de farina d’espelta blanca
- 65 gr de farina de força
- 65 gr de farina de blat integral
- 70 gr de farina de sègol blanca
- 300 gr d’aigua tèbia
- 10 gr de sal
- 10 gr de llevat
En primer lloc, s'han de pastar bé tots
els ingredients. Com ja he explicat varies vegades, quan faig pa entre setmana,
necessito una mica d'ajuda per qüestions de temps, i pasto amb la KitchenAid,
però si us sobra temps, us recomano un bon pastat a mà; el mètode de Richard
Bertinet és altament relaxant. Aproximadament, he pastat durant 10 minuts, fins
que la massa ha estat llisa i brillant. No el pasteu molt que té un gluten fràgil,
com he comentat anteriorment.
Llavors, s’ha de fer una primera
fermentació, d'una hora, aproximadament.
Passada aquesta estona, s'ha de desgasificar
la massa -no molt, només uns petits cops-, i formar la peça, que en aquest cas,
és una bola i formada la massa,
s’ha de posar la peça, enfarinada, al damunt d’un paper vegetal,
aproximadament, una horeta més, per fer la segona fermentació.
El forn ha d'estar ben prescalfat a màxima
temperatura, que en el cas del meu forn és de 250ºC.
Just abans d'entrar el pa al forn, amb una
fulla metàl·lica, s'ha de marcar una creu perquè grenyi i vaporitzar les parets
del forn, per formar vapor i que el pa, sigui ben cruixent per fora; igualment,
s’ha de vaporitzar la peça de pa, just abans de ficar-lo al forn.
Enfornem durant deu minuts a temperatura
màxima i, passat aquest temps, s'ha de baixar a 220ºC, i coure uns altres 30-40,
depenent de la potència del forn, fins que sigui ben daurat.
Aquest pa és una joia. És el més aromàtic
que he menjat, sense res més que li aporti els aromes, que la farina. I per una
joia, uns diamants.
Diamonds
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Find light in the beautiful sea
I used to be happy
You and I, you and I
We're like diamonds in the sky
I used to be happy
You and I, you and I
We're like diamonds in the sky
You're a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I'm alive
We're like diamonds in the sky
A vision of ecstasy
When you hold me, I'm alive
We're like diamonds in the sky
I knew that we'd become one right away,
oh right away
At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes
At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes
So shine bright, tonight, you and I
We're beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye so alive
We're beautiful like diamonds in the sky
We're beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye so alive
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Palms rise to the universe
As we, moonshine and mauling
Feel the warm we'll never die
We're like diamonds in the sky
As we, moonshine and mauling
Feel the warm we'll never die
We're like diamonds in the sky
You're a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I'm alive
We're like diamonds in the sky
At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes
A vision of ecstasy
When you hold me, I'm alive
We're like diamonds in the sky
At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes
So shine bright, tonight, you and I
We're beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye so alive
We're beautiful like diamonds in the sky
We're beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye so alive
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
So shine bright, tonight, you and I
We're beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye so alive
We're beautiful like diamonds in the sky
We're beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye so alive
We're beautiful like diamonds in the sky
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond, oh, yes
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond, oh, yes
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
(Rihanna)
Nena t'ha quedat impressionant, si ho puc olorar i tot. Realment es preciós. Petons.
ResponEliminaGràcies Laura! La veritat és que l'aroma, gràcies a l'espelta, era espectacular!! Ptons
EliminaCom tu, no n'he fet mai d'espelta, espelta...m'apunto aquesta teva recepta que és evident que ha donat uns resultats espectaculars! Petons!
ResponEliminaSi, si!! No m'imaginava que grenyés d'aquesta manera tant fantàstica!! Ptons
EliminaMaco és poc adjectiu per descriure com t'ha quedat aquest pa! Una grenya espectacular, ja ho pots ben dir, ja! M'encanta, aquesta crosta que se li veu, i és que ho claves, et surten de luxe els pans!
ResponEliminaPetonets!
Pensava que passaria com els de sègol i que seria més pla, però quan vaig apropar el nas al forn, vaig flipar! Quina sorpresa! A més és d'un sabor deliciós! Ptons
Elimina