“Con tomates,
mil manjares”
(Dita popular)
Moltes vegades,
sobretot ara que és època de rebaixes, sentim parlar de tots els bàsics que no
poden faltar al nostre armari; el que s’anomena “fons d’armari”.
Jo, de moda en
sé poc, de fet, penso que sóc bastant desastre, però penso que us puc parlar
una mica d’un concepte que també se li hauria de donar la importància del fons
d’armari: el fons de despensa o el fons de nevera.
Evidentment, la
recepta que avui us proposo, no és la “camisa blanca” d’un fons d’armari, però
sí l’elegant que tenim de reserva per a un sopar imprevist. Amb aquests
tomàquets, en un moment, podem improvisar una meravella.
La paraula
tomàquet, prové de la paraula de la llengua Náhuatl (azteca) tomātl; la terminació “atl”,
significa aigua i tomal, “gordura”, per tant tomàquet, literalment,
vol dir “aigua gorda”. Tot i que en realitat, tomàquet, bé, tomate, és la forma
curta de la paraula jitomate, que prové de xictomatl, en Náhuatl,
(xic de xictli, que vol dir melic, i tómalt, que vol dir
tomàquet); així doncs, literalment significa tomàquet de melic.
Aquesta paraula, però, al igual que el producte, es va escampar per
Europa i va rebre altres noms; els primers que es van cultivar a Itàlia, sembla ser que eren de color
groc i al 1554, el botànic Piero Andrea Mattioli, els va anomenar “pomo
d’oro” (poma daurada).
Aquell mateix any, Dodoens, un herborista holandès, va fer una
descripció detallada del tomàquet i el va qualificar d’afrodisíac; el que
explica, com se l’anomena en algunes llengües, com pomme d’amour en
francès o love apple, com se l’anomena, a vegades, en anglès.
La meva relació
amb el tomàquet és tumultuosa. No m’agrada gens el tomàquet cru, però sí el suc
de tomàquet, adoro el pa amb tomàquet, però gens els tomàquets al forn, m’encanta la melmelada de tomàquet amb
brie, el gazpacho, i tinc una mena d’estranya addicció respecte la salsa de
tomàquet “receta artesana” del Mercadona. En fi, que o l’adoro, o no m’agrada
gens. De fet, els tomàquets secs o italians els avorreixo –menys els que em va
recomanar el Daniel Jordà i amb els que faig uns pans espectaculars seguint una
recepta seva-, però aquests són especials, sobretot si aconseguiu uns tomàquets cherry de qualitat. Els que compra la meva mare al mercat són exquisits.
La recepta me la
ha donat ella, i francament, no sé d’on l’ha tret, només sé que, a casa, quan en
feia, i en feia un pot gegant, si no em posava fre, podia durar el pot un parell
de dies només. Hi ha qui pica fuet entre hores, i jo picava tomàquets; abans de
conèixer aquesta recepta m’expliquen que vaig picant tomàquets cuits al forn, i no m’ho crec.
Els tomàquets
confitats són un acompanyament perfecte per carns, peixos, aperitius, en fi,
com he dit al principi, són imprescindibles per un bon fons de nevera, ja que
són ideals per gairebé tot.
Per fer la recepta, es necessiten, els següents
ingredients:
- 1 kg de tomàquets cherry de branca
- 1 cabeça d’alls
- Oli d’oliva
- Farigola
- Orenga
- Sucre i sal
Primer de tot, prescalfem
el forn a 90ºC.
Acte seguit, i
abans de començar a preparar els tomàquets, s’han de posar en un bol 1 got i
mig aproximadament d’oli d’oliva verge, orenga, farigola i els alls, que s’han
de pelar i tallar a làmines -1 cabeça d’alls-. Així, mentre es preparen els
tomàquets, l’oli va confitant.
A part, s’han de treure els tomàquets de
les branques, netejar bé amb aigua i anar tallant-los per la meitat
(verticalment).
Els tomàquets s’han de posar a una safata
de forn, així que el millor és forrar-la amb paper de forn, ja que després, ens
serà més fàcil recollir l’oli i els sucs del tomàquet quan ja siguin cuits.
Així que, amb els tomàquets tallats, el
següent pas és anar col·locant-los a la safata, un al costat de l’altre; no cal
que deixeu espai, podeu omplir tranquil·lament la safata “a tope”.
Quan estiguin tots col·locats, s’ha d’anar
tirant una mica de sucre per sobre de cada tomàquet i després es fa el mateix
amb la sal, de manera que tots en rebin una mica de cada.
Finalment, amb una cullera s’ha d’anar
tirant, per sobre dels tomàquets, l’oli amb la barreja d’herbes i repartir les
làmines d’all pel damunt, intentant que quedin una mica repartits.
I cap al forn, on han de coure durant dues
hores i mitja o tres, en funció de la mida dels tomàquets.
Quan es treuen del forn, es retiren els
alls –ja que algun estarà bastant torrat-, i es col·loquen els tomàquets per
capes en un pot de vidre.
Després es recull tot l’oli que queda a la safata del
forn, i es tira pel damunt dels tomàquets; si cal se n’afegeix més perquè
quedin coberts i es conservin perfectament.
I per acabar, una altra de les
fantàstiques Odes de Pablo Neruda. Algun aliment s’ha quedat sense que aquest
meravellós poeta li’n faci un poema?
Oda al tomate
La calle
se llenó de tomates,
mediodía,
verano,
la luz
se parte
en dos
mitades
de tomate,
corre
por las calles
el jugo.
En diciembre
se desata
el tomate,
invade
las cocinas,
entra por los almuerzos,
se sienta
reposado
en los aparadores,
entre los vasos,
las mantequilleras,
los saleros azules.
Tiene
luz propia,
majestad benigna.
Debemos, por desgracia,
asesinarlo:
se hunde
el cuchillo
en su pulpa viviente,
es una roja
víscera,
un sol
fresco,
profundo,
inagotable,
llena las ensaladas
de Chile,
se casa alegremente
con la clara cebolla,
y para celebrarlo
se deja
caer
aceite,
hijo
esencial del olivo,
sobre sus hemisferios entreabiertos,
agrega
la pimienta
su fragancia,
la sal su magnetismo:
son las bodas
del día,
el perejil
levanta
banderines,
las papas
hierven vigorosamente,
el asado
golpea
con su aroma
en la puerta,
es hora!
vamos!
y sobre
la mesa, en la cintura
del verano,
el tomate,
astro de tierra,
estrella
repetida
y fecunda,
nos muestra
sus circunvoluciones,
sus canales,
la insigne plenitud
y la abundancia
sin hueso,
sin coraza,
sin escamas ni espinas,
nos entrega
el regalo
de su color fogoso
y la totalidad de su frescura.
La calle
se llenó de tomates,
mediodía,
verano,
la luz
se parte
en dos
mitades
de tomate,
corre
por las calles
el jugo.
En diciembre
se desata
el tomate,
invade
las cocinas,
entra por los almuerzos,
se sienta
reposado
en los aparadores,
entre los vasos,
las mantequilleras,
los saleros azules.
Tiene
luz propia,
majestad benigna.
Debemos, por desgracia,
asesinarlo:
se hunde
el cuchillo
en su pulpa viviente,
es una roja
víscera,
un sol
fresco,
profundo,
inagotable,
llena las ensaladas
de Chile,
se casa alegremente
con la clara cebolla,
y para celebrarlo
se deja
caer
aceite,
hijo
esencial del olivo,
sobre sus hemisferios entreabiertos,
agrega
la pimienta
su fragancia,
la sal su magnetismo:
son las bodas
del día,
el perejil
levanta
banderines,
las papas
hierven vigorosamente,
el asado
golpea
con su aroma
en la puerta,
es hora!
vamos!
y sobre
la mesa, en la cintura
del verano,
el tomate,
astro de tierra,
estrella
repetida
y fecunda,
nos muestra
sus circunvoluciones,
sus canales,
la insigne plenitud
y la abundancia
sin hueso,
sin coraza,
sin escamas ni espinas,
nos entrega
el regalo
de su color fogoso
y la totalidad de su frescura.
(Pablo Neruda)
Marta receta que me guardo y hago seguro porque quiero preparar cositas así para tener, gracias y te cuento guapa. besotesssss
ResponEliminaGracias guapa!!! Va muy bien tenerlos a mano!!! Un beso!!
EliminaMira que m'agraden els tomàquets, aquesta preparació d'avui no l'he provat mai, així que la prepararé que ja ho dius bé, és un bon fons de despensa!!
ResponEliminaPetonets, i bon cap de setmana!
Gracies Víctor!!! Espero que hagis passat un bon cap de setmana...per l'instagram diria que si!! Bon començament de setmana, doncs...!!! Ptons
EliminaUna conserva genial!
ResponEliminaSi!!!! Et soluciona més d'un sopar!!! Ara n'estic fent una focaccia!! Ptons
EliminaBones fotos.
ResponEliminaUn petit apunt, la dita que has posat té més sentit en català perquè fa rodolí. Amb tomàquets, mil àpats (llegit en català central o oriental).