“El
placer no es sino la felicidad de una parte del cuerpo.”
(Joseph Joubert)
A
moltíssima gent li agrada el formatge, ja sigui suís, manxec, provolone,
rocafort, brie, cheddar, gruyère, parmesà, gorgonzola…la veritat és que podria
seguir i seguir, ja que en són moltes les varietats…
O estimes
el formatge, o l’odies, no hi ha un terme mig.
El que
molta gent no sap, és que el formatge conté casomorfina, una
substància semblant a les endorfines; aquesta substància, que també està
present a la llet materna, genera una agradable una sensació de benestar.
La casomorfina és una “potent” substància addictiva, però no patiu que no és comparable a la morfina, el seu efecte addictiu és deu vegades menor que ella.
Sí, sí, el
formatge té caseïna, un grup
de proteïnes pròpies de la llet d'alt valor proteic, que, en ser digerida,
allibera la casomorfina, que
posseeix efectes semblants al dels opiacis.
L’altre dia
vaig fer un experiment per aprofitar una mica de Torta del Casar...tenia unes
poques patates...mascarpone...i altres coses que barrejades s'han convertit en
uns petits plaers rodons...i com no, addictius...
Vaig fer
servir els següents ingredients:
- 1/3
d'envàs de mascarpone
- 2 cebes
tendres
- mantega
- 4 patates
no massa grans
- pebre
blanc acabat de moldre
- farina
- llet
- Torta del
Casar (uns 1oog)
- 1 grapat
de panses
- Martini
blanc
- sal
- farina de
galeta
- 2 ous
Primer de
tot, es piquen bé les cebes tendres i es sofregeixen amb una mica de mantega;
no n'he posat massa perquè la Torta del Casar ja deixarà anar prou matèria
greixosa...
En un petit
bol es posen un grapat de panses amb una mica de Martini blanc, i es reserven,
per afegir després.
Quan la
ceba comença a tornar-se transparent, s’han d’afegir les patates, ratllades, i
salpebrar; s’ha de deixar sofregint fins que comenci a daurar-se tot.
Quan ja
estigui ben sofregit i tingui color, s’han d’afegir les panses, ben
escorregudes i picades ben petites, i donar un parell de voltes perquè
s'unifiquin els sabors.
Llavors
s’ha d’afegir el mascarpone i la Torta del Casar i esperar a que es desfaci el
formatge i es barregin els ingredients afegits en últim lloc. Abans de seguir,
podem retirar el sobrant de greixos escorrent una mica l'excés d'olis.
El procés
que segueix després, és com el de les croquetes; s’afegeix la farina, es deixa
coure perquè no deixi un regust de farina crua i, mica en mica, es va afegint
llet fins a obtenir la textura que es necessita...igual que amb les croquetes.
Es deixa
refredar a la nevera una bona estona i una vegada la massa estigui ben freda,
es dona forma de boletes i es passen per ou i farina de galeta, dues
vegades...és una massa molt cremosa i l’arrebossat ha de ser gruixut i
cruixent, perquè l'interior no surti.
Ha resultat
ser un combinació fantàstica, amb contrastos de sabors...unes boletes cremoses
i cruixents alhora...una delícia...
Mmm... aquests plaers s'han de tastar, que fan molt bona pinta!!
ResponEliminaEm quedo per aquí xafardejant receptes...
Petons!
Hola Víctor!!
ResponEliminaQueda't! Queda't! Jo també he estat xafardejant per les teves!!
Ptons!
Promet. ho tastaré
ResponEliminaSalut
Gràcies Manel! Prova-ho, és una barreja de sabors molt bona!! Una abraçada!!
ResponEliminammmmm! quina idea més bona! i quin resultat més deliciós! una abraçada!
ResponEliminaGràcies guapa!!
ResponEliminaIncreïble el que has fet amb una mica d'això i una mica d'allò!! Artista! :)
ResponEliminaA vegades sorprenen aquestes receptes d'aprofitament improvitzades!!! ;)
EliminaJijiji! Gràcies!!! :)