pintada de vermell i de neguit;
Catalunya és el nom d'aquesta rosa,
i Sant Jordi la porta sobre el pit.
La rosa li ha contat gràcies i
penes
i ell se l'estima fins qui sap a on,
i amb ella té més sang a dins les venes
per plantar cara a tots els dracs del món.
i ell se l'estima fins qui sap a on,
i amb ella té més sang a dins les venes
per plantar cara a tots els dracs del món.
Josep Maria de Segarra (1894-1961)
Demà és el meu dia preferit, des de
petita. Normalment, evito les aglomeracions, però el dia de Sant Jordi he de sortir
a passejar i a comprar el llibre. Cada any, amb la meva mare, anem en busca del
llibre i al acabar el dia, el meu pare ens porta les roses, i la que més espero
és la de l’Òscar, que sempre em regala la rosa perfecte, una flor que
t’agradaria que sempre es quedés com està quan te la dóna. Sant Jordi sempre ha
estat, i sé que sempre serà, un dia especial, amb una olor especial, a rosa i a
llibres.
Avui dedico el meu post al meu padrí, que
no hi és, però que és impossible que en un dia com demà no hi sigui, els
llibres, sempre em fan pensar en ell.
El 23 d'abril es celebra la diada de Sant
Jordi, el patró del Principat de Catalunya i per celebrar-ho, els carrer
s’omplen de vida; la gent passeja entre paradetes de roses i llibres i la gent
que s’estima se’ls intercanvia com a regals. El dia de Sant Jordi ja fa segles
que se celebra.
Originàriament sembla ser que era una
festa de gent de cavalleria, però a mitjans del segle XV es va anar
popularitzant, sobretot després del 17 d'abril de 1456, quan la Generalitat de
Catalunya va animar la població a participar-hi. Va ser llavors, quan va sorgir
el costum, mantingut fins ara, de regalar roses a les noies, o “dames”, com es
deia abans.
La llegenda de Sant Jordi va molt
celebrada durant el segle XIX, quan el moviment romàntic de la Renaixença la
prengué com un símbol de les llibertats nacionals que calia recobrar i que va
afavorir l’arrelament de la festa. Però no va ser fins ben entrat el segle XX
que la diada es va revestir amb tots els elements que avui la fan tan
excepcional. El 7 d'octubre de 1926 es va fer per primera vegada el “dia del
llibre”, en commemoració del naixement de l'escriptor Miguel de Cervantes, autor del Quixot. La idea sorgí de l'escriptor
i editor valencià Vicent Clavel Andrés,
que la va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Quatre anys més
tard, al 1930, aquest dia es traslladà al 23 d'abril, diada de Sant Jordi i
data de la mort de Cervantes. Finalment, el 1995 l'Organització de les Nacions
Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar el 23
d'abril com a “Dia Mundial del Llibre”.
Una altre cosa que és ben típica a casa és
el pa de Sant Jordi. La mare, cada 23 d’abril ha comprat aquest deliciós pa amb
gust a sobrassada, formatge i nous, que representa la senyera. Aquets any però,
i per estrenar amb ella el fantàstic regal que em van fer fa uns dies els meus pares, la meva
“estimada” kitchenaid, el vam fer nosaltres. Hem fet una versió “abrioxada” del
pa de Sant Jordi, seguint la recepta del blog http://deliciosmos.blogspot.com.es,
i amb alguna variació, com afegir formatge i nous.
Els ingredients que es necessiten, són:
- 500 gr farina de força
- 250 ml llet semidesnatada
- 60 gr sucre
- 1/2 culleradeta de sal
- 1 sobre de llevat per a pa
- 1 ou
- 50 gr mantega
- 1/2 terrina de sobrassada (o al gust)
- 150 gr de formatge de bola ratllat (tipus Cadí)
- Un grapat de nous tallades petites
- Una punteta de colorant alimentari vermell i groc
Per començar a preparar el pa de Sant Jordi, s’han d’amassar tot els ingredients, menys la sobrassada, el formatge i les nous, que hem de deixar reservades per afegir una vegada estigui gairebé amassada i les nous, per l’últim moment.
Jo he fet servir la kitchenaid –si la feu
servir deixeu la massa 5 minuts a velocitat 1 amb ganxo d’amassar i, passats
els 5 minuts, a velocitat 2 fins que tinguem una massa elàstica i fina. Si ho
amasseu a mà, tal i com he explicat a les altres receptes de pa, amb la tècnica
de Dan Lepard.
Quan tinguem una massa fina i elàstica la dividim. Jo he dividit en dues parts iguals, i després he agafat una mica d’una per afegir a l’altre –hem de tenir en compte que haurem de fer 4 barres de la massa de sobrassada i cinc de la de formatge, de la que, a més, en necessitarem una mica pel perímetre del pa-.
Quan sigui dividida, l’hem d’amassar una
estona amb els ingredients que afegim. A la porció més gran de massa, s’ha
d’afegir el formatge ratllat i una punteta de colorant en gel groc, a l’altre
la sobrassada i una punteta de colorant en pasta vermell, i amassar fins que
sigui ben integrat i tingueu una massa fina, homogènia i elàstica.
Aquestes masses les hem de deixar reposar una hora i mitja, aproximadament, en un bol, tapades amb paper film.
Passada aquesta primera fermentació,
dividim la massa taronja en 4 parts iguals i la massa groga en 6 parts (5 seran
per fer les barres grogues i l’altre porció per rodejar el perímetre de dalt i
de baix del pa.
Podeu fer el pa en un motllo gran (rodó o
quadrat) o com jo vaig fer, en dos motlles rodons de 18 cm, si ho feu així,
abans de dividir la massa com us he dit, dividiu en dos i feu el mateix per a
cada porció. Jo vaig fer dos perquè la meva mare se n’endugués un.
Es tracta de fer tires amb cada porció
(com una espècie de “churritos”) i anar col·locant al motllo -com podeu veure a
la foto de més a baix- i deixar-ho llevar un parell d’hores, aproximadament,
fins que veieu que dobla el volum, tapant el motllo amb paper film.
Heu de tenir present de prescalfar el forn
a 170-180º i coure el pa, depenent de la mida, entre 50-60 minuts. Si veieu que
se us daura molt ràpid, a meitat de la cocció, o quan ja el tingueu
suficientment daurat, tapeu-lo amb paper d’alumini.
Abans de desmotllar, deixeu que es refredi
una mica, traieu del motlle i poseu-lo damunt d’una reixa fins que sigui fred
del tot.
Ja veureu que si proveu un trosset, us l’acabareu
sencer, és deliciós i no en tindreu prou amb un mos.
Us deixo amb la llegenda de Sant Jordi...
SANT JORDI TRIOMFANT
Bella princesa empresonada
quin dol hi ha en el teu mirar!
De nostra mare ben amada
tens el posat i el bell parlar.
Dins de la torre desolada
ta gran bellesa veus marcir,
un drac ferotge és a l’entrada
que t’urparà si vols sortir.
Té la mirada tota encesa
de gelosia i de rencor.
No vol que te vegin ta bellesa;
no vol que et tingui ningú amor.
Finestra enfora, si t’aboques,
l’escup la fera el seu verí;
si amb els teus clams ajut invoques
amb un bramul no ho deixa oir.
Bella princesa empresonada,
quin somniar en els temps d’abans,
quan de tots eres festejada
i els reis et feien besamans!
Mes si el passat l’esguard s’emporta,
el cor s’emporta l’avenir;
una clamor se sent prou forta
que la captiva pot oir.
Semblen cançons de la vetllúria;
potser són himnes del present...
És la remor de la boscúria
quan de nit passa un cop de vent?
O bé és l’onada quan arriba
portant al si la tempestat...
A dins del cor que la captiva
una esperança ha clarejat.
És com després de la nit bruna
que el sol s’aixeca resplendent,
i la claror es llença tot una
dins les tenebres del torrent.
Entre les boires lluminoses
veu la princesa el bell demà.
Quan els rosers s’omplin de roses,
blanc cavaller arribarà.
Nua l’espasa, el braç enlaire,
devers el drac avança ardit.
Del primer cop, esqueixa l’aire;
el segon cop, l’hi enfonsa al pit.
Ja triomfant, la dama albira
i obre les portes diligent;
o mentre el monstre en terra expira,
surt la princesa resplendent.
I ella, com tu, té l’alegria,
perquè, com tu, ha deixat el dol;
que la llegenda és profecia,
i el cor li diu que Déu ho vol
que vingui l’hora pressentida
que la llegenda reviurà.
Quan els rosers trauran florida
la profecia és complirà.
(Josep M. Folch i Torres)
Bella princesa empresonada
quin dol hi ha en el teu mirar!
De nostra mare ben amada
tens el posat i el bell parlar.
Dins de la torre desolada
ta gran bellesa veus marcir,
un drac ferotge és a l’entrada
que t’urparà si vols sortir.
Té la mirada tota encesa
de gelosia i de rencor.
No vol que te vegin ta bellesa;
no vol que et tingui ningú amor.
Finestra enfora, si t’aboques,
l’escup la fera el seu verí;
si amb els teus clams ajut invoques
amb un bramul no ho deixa oir.
Bella princesa empresonada,
quin somniar en els temps d’abans,
quan de tots eres festejada
i els reis et feien besamans!
Mes si el passat l’esguard s’emporta,
el cor s’emporta l’avenir;
una clamor se sent prou forta
que la captiva pot oir.
Semblen cançons de la vetllúria;
potser són himnes del present...
És la remor de la boscúria
quan de nit passa un cop de vent?
O bé és l’onada quan arriba
portant al si la tempestat...
A dins del cor que la captiva
una esperança ha clarejat.
És com després de la nit bruna
que el sol s’aixeca resplendent,
i la claror es llença tot una
dins les tenebres del torrent.
Entre les boires lluminoses
veu la princesa el bell demà.
Quan els rosers s’omplin de roses,
blanc cavaller arribarà.
Nua l’espasa, el braç enlaire,
devers el drac avança ardit.
Del primer cop, esqueixa l’aire;
el segon cop, l’hi enfonsa al pit.
Ja triomfant, la dama albira
i obre les portes diligent;
o mentre el monstre en terra expira,
surt la princesa resplendent.
I ella, com tu, té l’alegria,
perquè, com tu, ha deixat el dol;
que la llegenda és profecia,
i el cor li diu que Déu ho vol
que vingui l’hora pressentida
que la llegenda reviurà.
Quan els rosers trauran florida
la profecia és complirà.
(Josep M. Folch i Torres)
Qué bonic, jo també n'he fet un avui, de llet, un pelet més rústic, en commemoració de la Diada! Et va quedar genial! Una abraçada!
ResponEliminaJa el vaig veure Mònica! Espectacular!! Molts petons
Elimina