Sempre he pensat que el cheesecake és d’origen
americà.
Doncs no.
Sembla ser que va néixer a Grècia. Llavors
devia ser com les barretes energètiques d’ara, ja que sembla ser que al
considerar-lo una font d’energia important, va ser un dels aliments principals
dels primers jocs olímpics, al 776 A.C, tot i que no només era famós en l’àmbit
esportiu, també era molt apreciat com a pastís de noces.
La primera referència per escrit que tenim
d’una recepta de cheesecake, la va fer l’escriptor Athenaeus, al 230 D.C, tot i
que sembla ser que es tractava d’una recepta bastant més senzilla de les que
coneixem avui dia (es feia amb farina, formatge i mel). Els romans van afegir
els ous i trossets de formatge a la recepta i van ser els responsables
d'expandir la recepta d'aquest pastís, per tot l'imperi, anomenant-lo “libuma".
Cada país europeu ha anat modificant la recepta, adaptant-la i afegint-li ingredients típics de cada regió.
Modificació, rere modificació, al segle
XVIII el cheesecake va començar a assemblar-se al que coneixem actualment. Quan
els europeus van emigrar a Estats Units, la recepta va creuar “el charco” i al
1872, a Philadelphia, es va crear la crema de formatge tan característica dels
pastissos de formatge americans.
I aquí paro la història. Quan pengi la
recepta del New York Cheesecake –no trigaré molt a fer-ho-, continuaré amb l’origen
d’aquest pastís dolç.
El
cheesecake és un pastís que m'encanta, i sempre els havia provat dolços, de més
d’un tipus, però dolços. Un dia, immersa en diferents blogs en busca de noves
receptes, vaig veure a un dels meus preferits, http://cocinaconfusion.blogspot.com/,
un cheesecake salat, de salmó!!!
Vaig pensar que era una idea genial i vaig adaptar la recepta amb una quantitat més gran dels ingredients, vaig fer servir:
Avui doncs, us explico un pastís salat i d’estiu. Cheesecake de salmó fumat.
Vaig pensar que era una idea genial i vaig adaptar la recepta amb una quantitat més gran dels ingredients, vaig fer servir:
- 2 paquets
de Philadelphia light
- 4 làmines
de gelatina neutre
- 2
cullerades plenes de mel
- 2
cullerades plenes de mostassa de Dijon
- 1 paquet
dels grans de salmó fumat
- 3/4 paquet
de crackers
- 75 g de
mantega
- vinagre de
Mòdena
- d'anet ("eneldo")
- sal i
pebre
- oli
d'oliva
Primer de
tot, igual que fem amb el cheesecake dolç, hem de preparar la base perquè s’ha
de deixar refredar. S’ha de picar bé els crackers i barrejar-los amb la mantega,
que per anar bé ha d'estar amb una consistència de pomada; quan sigui ben
barrejat s’ha de cobrir la base d'un motllo, d'aproximadament 20 cm, i si és
possible dels que es desemmotllen fàcilment deixant la base, i deixar-ho o bé
unes hores a la nevera, o uns minuts al congelador, fins que endureixi.
Seguidament, agafem salmó suficient per cobrir el pastís,
el tallem tenint en compte les mides de la superfície que tindrà el cheesecake i
el reservem.
La resta de salmó el posem en un bol, juntament amb el
formatge fresc, les dues cullerades ben plenes de mel, les dues cullerades de
mostassa de Dijon, una mica de pebre recent molt, un pèl de sal, un punt d'anet (eneldo), sense passar-vos perquè té un gust molt aromàtic i mataria la resta de
sabors i la gelatina que haurem desfet en una miqueta d'aigua calenta.
Triturem la
barreja anterior, i la posem en el motllo, sobre la base de crackers i a la
nevera.
Quan ja porti gairebé una hora a la nevera i ja hagi solidificat
bastant, ho traiem un segon i posem la resta del salmó pel damunt del pastís,
fins cobrir tota la seva superfície.
Tornem a deixar a la nevera fins que el pastís sigui ben
quallat; si es fa el dia anterior millor que millor.
A l'hora de servir, fem una vinagreta amb oli, vinagre de
Mòdena, mel i mostassa, per acompanyar el pastís i pel damunt decorem amb una
mica d'anet (eneldo).
Tasteu-lo, val la pena, us sorprendrà la barreja de
sabors.
Una recepta 10, ja la tinc apuntada per a sorprendre a la família en algun dels sopars d'aquest estiu.
ResponEliminaPetonets
Moltes gràcies Montse, m'alegro que t'agradi la recepta! Ptons
Eliminajo tb he pres nota, fà molt bona pinta!!!
ResponEliminaAixò, això, pren nota! Gràcies per visitar el meu blog! Molts petons
Eliminajo tb he pres nota, fà molt bona pinta!!!
ResponElimina