diumenge, 28 d’abril del 2013

Galetes daneses pels dies de pluja.







“...Sol, solet,
Vine’m a veure, vine’m a veure.
Sol, solet,
Vine’m a veure que tinc fred...”

(Cançó popular)



Abans d’ahir va ploure, ahir va ploure, avui plou, i demà ploura, suposo que ja ho diuen...”a l’abril, aigües mil”...només m’agrada que plogui, si em puc quedar a casa, i aquest dies, tinc moltes coses a fer.

Diuen que les penes, amb pa, són menys, així que com avui no tinc temps de pa, potser unes galetes aconsegueixen el mateix efecte.

Jo associo moltes situacions amb records de quan era petita. Si fes la prova i hagués de dir un record per la pluja, seria la xocolata desfeta, a Port de la Selva, amb xurros de la Cova, o les galetes daneses.

Quan era petita, m’encantaven les galetes daneses de la típica caixa rodona blava, de metall, i que estan perfectament col·locades dins de capsuletes de paper com les de les magdalenes. Mai sabia quina agafar primer...però quan em decidia per una, no podia parar...sempre em deien que primer s’havia d’acabar un pis, per passar al següent, però no eren poques les vegades que en menjava del pis de sota i deixava la capsuleta buida al damunt per que no es veies.

Les galetes són un vici, i fer galetes també.

Quan et poses a fer galetes també és difícil parar, sobretot perquè sempre et surten més galetes de les que pensaves. Acabes omplint capses senceres sense adonar-te’n, però igual de ràpid que les fas, volen.

Menjar galetes és un no parar.

Quan plou, menjar galetes és un vici.

Quan plou, les galetes fan el dia lluminós.

Avui us poso una recepta d’unes galetes boníssimes, com les daneses, però amb xocolata.
La recepta original d'aquestes galetes és per fer les de la quadrícula, però després, amb la pasta que em va sobrar vaig fer-ne de rodones i de xocolata, així hi ha més varietat!
Són ideals pel tè o pel cafè, que tant de gust ve quan el dia és gris.


Per fer la massa de les galetes es necessita:
  • 175 g de mantega amb consistència de pomada 
  • 6 o 7 cullerades de sucre glas (ben plenes) 
  •  1 o 2 cullerades d'essència de vainilla (jo vaig posar dues encara que la recepta original diu una), també es pot posar pell de taronja ratllada 
  •  250 g de farina normal 
  •  25 g de xocolata fondant fos 
  •  1 clara d'ou batuda

Primer de tot es bat la mantega amb el sucre fins a obtenir una crema lleugera i esponjosa. Després s’afegeix la vainilla o la pell de taronja ratllada i la farina, a poc a poc i amassar. 

Una vegada tenim la massa ben feta, la dividim en dues parts iguals, i en una de les meitats, hi afegim la xocolata negra desfeta. 

Emboliquem les dues parts per separat amb paper film i deixem que es refredi bé a la nevera durant 30 minuts aproximadament, així la massa s'endureix i és més fàcil treballar-la.

Un cop ben freda, estirem cada porció de massa formant un rectangle d’ aproximadament, com diu la recepta original, 7'5 x 20 x 3 cm (jo ho vaig fer a ull), pintem una d'elles amb clara d'ou i posem l'altre rectangle al damunt de la que hem pintat, així quedaran enganxades. Després tallem el rectangle per la meitat, a lo llarg, i una d'aquestes meitats la girem. Pintem el costat d'una de les tires i l'enganxem a l'altre per formar la quadrícula. Ja podem tallar làmines de 1/2 cm aproximadament i anar-les col·locant a la safata d'enfornar, recordant de deixar espai entre elles perquè al coure creixen bastant.

S’han de coure a 180º, en un forn que haurem prescalfat, durant 10 a 12 min i deixar-les refredar una mica abans de posar-les sobre una reixa perquè sinó es trenquen.

Per fer les de xocolata no hi ha cap complicació, es fa una boleta amb massa de xocolata només i s'aplana una mica, i per fer les rodones es fa un tub de un cm de diàmetre de massa de xocolata i s'embolica amb làmina de 1/2 cm de massa blanca, es fa rodar perquè s'enganxi i es tallen làmines de 1/2 cm de gruix.

Ara si, feliç dia de pluja!


TEXTO O DESCRIPCION


4 comentaris:

  1. Hola Marta!! Doncs si, no para de ploure...grrrr
    Quina idea més bona m'has donat...potser m'hi poso jo també a fer galetones!!
    Gràcies per la recepta i tens un bloc molt xul-lo!!!
    Petonets
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina
  2. Hola Gemma!!! Si noia, quin pal! A veure si surt ja el sol!! Jo també he estat visitant el teu i m'ha encantat!! Ja m'he apuntat alguna recepta per fer!! Les roses de Sant Jordi segur! Precioses!!

    A veure si organitzem alguna cosa aviat, que l'altre dia se'm va fer curt!!

    Una abraçada!!

    Marta

    ResponElimina
  3. Hahahaah! Jo també feia el mateix amb les galetes! Primer em menjava TOTES les que m'agradaven, pisos inferiors inclosos, i després em menjava les altres XD
    Sempre que anava al super amb la meva iaia i veia la típica capseta metàl·lica blava... Ella em mirava, jo li feia una cara golosa típica de nena petita i ella me les comprava... Aix, quins records que em duen aquestes galetes ^^
    Quan pugui provaré de fer-les a casa, fa temps que no em menjo!

    Molts petons :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah si? ajjajajaja!!! Quins records, eh? Molts petons guapa, ja em diràs si t'han agradat!

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!