“Bebido con buenos amigos,
sabe bien cualquier vino.”
(Dita popular)
Tal i com començo el
post d’avui, un consell…convideu a uns bons amics, obriu una bona ampolla de vi
i gaudiu. La recepta d’avui s’ho mereix.
La focaccia –“hogaza” en italià, tot i que
prové del llatí focus, que
significa “foc”-, és un pa pla, recobert amb herbes aromàtiques i altres
productes, que es deixen a la imaginació de cadascú, i que, originariament, es cuinava sobre el foc.
Diuen que la recepta
més bàsica d’aquest plat ve dels antics etruscos o dels antics grecs. I, els romans, són els que van aportar el coure la focaccia al damunt de fulles de llorer.
No obstant això, hi ha
una història italiana que vincula la focaccia amb la localitat de Recco, província
de Gènova, en un moment de la història concret, quan al segle XVI, la població
de la zona es va veure atacada pels pirates Saracens, que van sitiar la localitat. Diuen que llavors, el poble es va veure
obligat a refugiar-se a les muntanyes, enduent-se, només, el més necessari per viure;
de menjar, sobretot, farina, oli i sal, i totes aquells herbes que es trobaven pel voltant, per aromatitzar.
Una altre història,
però, vincula el seu orígen a Liguria, una regió rica en plantacions
d’oliveres, al ser l’oli una part tant important de la preparació, i anomenaven fugàssa.
Sembla ser doncs, i és
lògic pensar-ho, que és un pa nascut de la supervivència; la seva massa és
simple, només necessita aigua, farina, llevat, sal i oli d’oliva –encara que la
d’avui porta una mica de mel-, i només amb això, s’aconsegueix una massa
realment exquisida.
I aquesta recepta que
avui us passo, que és realment meravellosa, ja que no exagero si us dic que és
la millor focaccia que he provat, l’he d’agrair a la
Sandra i al Xavi, els genis –perquè no poden tenir una altre nom- i encara
millors persones, de Els
Fogons de la Bordeta.
L’he fet seguint
absolutament tots els passos de la recepta i els petits trucs que el Xavi em va
donar el dia que ens vam trobar a “Las meriendas de Margot” on vaig tenir la sort, de provar-la
per primera vegada.
Per fer una focaccia –es per a quatre persones, però és
tant bona i esponjosa, que ens la vam menjar entre dos-, es necessiten els següents
ingredients.
Per la massa:
Per la massa:
- 385 g de farina
- 4,5 g de llevat de
forner sec o 12 g de llevat fresc
- 6 g de sal
- 3 cullerades d'oli
d'oliva
- 2 cullerades de
mel
- 240 ml d'aigua
Per l'acabat:
- 1 ceba tendre
- sal Maldon i
olives negres (la
recepta original porta sal d'olives negres)
- romaní
- Farigola
- Pebre negre
- oli d'oliva extra verge
En primer lloc, s'ha de fer la massa, barrejant, primer, tots els ingredients secs -la farina, la sal i el llevat-, i incorporant, després, la mel, l'oli i l'aigua, que en el meu cas, va ser la mida exacta que m'havien indicat a la recepta.
Llavors s'ha de pastar bé fins aconseguir una massa llisa, brillant i elàstica. Jo ho he fet amb la KitchenAid, pastant amb el ganxo pastador, a velocitat 2, durant uns 15 minuts.
Passat aquest temps, s'ha de fer la primera fermentació, en bloc, fent una bola i deixant que reposi dins d'un bol, tapada amb un drap humit, durant una hora.
Feta la primera fermentació, i sense desgassificar massa, s'ha de bolcar dins d'una safata ben untada amb oli d'oliva verge extra i donar-li, amb suavitat, la forma del recipient.
Normalment la focaccia és rectangle, però d'aquesta mida només en tinc una rodona i volia que quedés gruixudeta i esponjosa, així que, et voilà, una focaccia rodona.
Una vegada dins del recipient, amb els dits s'han de marcar forats pel damunt de la focaccia, pintar bé amb oli d'oliva verge extra, el romaní, la farigola -que si són frescos, millor-, el pebre negre i la sal Maldon i deixar reposar altre vegada una hora.
Quan només quedi mitja hora per acabar la fermentació, és important prescalfar el forn a 200ºC.
A l'últim moment, jo afegeixo la ceba tallada a juliana i amanida amb un raig d'oli i les olives negres.
I cap al forn, uns 20 minuts o fins que tingui el dauradet que vulgueu.
I ja només queda, si és que podeu aguantar, deixar reposar i refredar una mica, al damunt d'una reixeta.
Nosaltres no vam poder esperar.
I tot i que no és una pizza, sinó una focaccia, no m'he pogut resistir amb la cançó d'avui, ja que relació, no es pot negar que la tenen.
The pizza song
On a dark street, on a cold night
Pizza's cooking in a storefront oven
On the corner a boy is waiting
The moonlight feels cold and desperate
Some hidden sadness has bound down
Attention lives all over town
Ready to burst open into driving,
burning exploding sound
If these walls could sing,
they'd sing us a hundred songs
And if these walls could talk,
they'd say they'd seen it coming all along,
all along
Tony's making slice pies for the lunch rush
Stirring the sauce pounding out the dough
His brother left town with his girl
She ain't his girl no more
And some days they seem to never end
So mundane in this old town
Ready to burst open into driving,
burning exploding sound.
If these walls could sing,
they'd sing us a hundred songs
And if these walls could talk,
they'd say they'd seen it coming all along,
all along
May all these walls we've made in our wasted years and days
Not stand in our way that we may feel the winds of change,
change
If these walls could sing,
they'd sing us a hundred songs
And if these walls could talk,
they'd say they'd seen it coming all along,
all along
(Bouncing Souls)
Realment fa molt bona pinta Marta! I no cal que asseguris que és esponja, les fotos parles per si soles!! :) Ummmmmmmm
ResponEliminaMmm!!! és tant amorosa!! l'altre dia la vaig fer amb carbassa i queda boníssima!! Ptons bonica!!
Elimina¡Qué buena pinta! Tengo pendiente probar a hacer alguna focaccia, porque de vista al menos se ven muy apetecibles. Me quedo por aquí. ¡Besines!
ResponEliminaMuchas gracias!!! Puedes quedarte por aquí siempre que quieras!!! Besines
EliminaTu sí que ets la millor del món!!! M'encanta aquesta entrada, està feta amb tan de carinyo, que n'arribes a ser de bonica
ResponEliminaPetonets
Sandra
Guapa! Sou "estupendus"!!! M'has fet somriure amb el teu comentari! Ens veiem dijous!! Ptons
EliminaLes racions, quan els plats són fantàstics, com aquest, queden petites ràpidament! Petons!
ResponEliminaJajajajaja!!! Quanta raó tens!!! Molts petons guapa
EliminaHola, acabo de conocer tu blog en el fogon y he venido atrapada por esta focaccia que tiene una pinta estupenda. Con permiso me quedo en tu blog , para seguir viendo tus recetas.
ResponEliminaBesos
Tienes todo el permiso para quedarte cuando y cuanto quieras!! Bienvenida!! Muchas gracias!!! Yo también me pasaré a visitarte!! Besos
EliminaQue bona!! A mi també m'encanta fer focaccia a casa, queda tan bona!! i, a més, dura més d'un i dos dies... i pots posar-hi molts ingredients diferents. L'últim cop la vaig fer amb olives i tomàquet confitat, també va quedar molt bona!! Tan esponjosa, oi? petons!
ResponEliminaMmmm!!! si que queda bona amb tomàquet confitat, si!! i amb carbassa també!!! Sempre em salva quan tinc convidats imprevistos!! Molts petons
EliminaOstres, no sé jo si és la millor del món o no perquè no tinc el plaer d'haver-la tastat, però veient la pinta que fa, és difícil no creure-t, amb el que no m'estranya gens que us la cruspíssiu entre dos!
ResponEliminaI coincideixo amb tu, la Sandra i el Xavi són uns genis!
Petons maca!
Buf Víctor!! No saps el que em va costar no cruspir-me-la tota al berenar!!! A més feia una olor tota l'habitació...a focaccia!!!! Bru-tal!!! Ptons bonic
EliminaMarta....t'ha quedat genial....i té la mateixa pinta de la que vem tastar a la Cookiteca!!!
ResponEliminaEstic d'acord: el Xavi i la Sandra són uns cracks!!!
Felicitats per la recepta...que tu també no et quedes pas curta!!
Petonassos nena!!!
I tu? estem fets uns cocinillas!! jajajaja!!! Molts petons i gràcies guapa!!
EliminaMuchas gracias guapa!! No te arrepentirás!! Besos
ResponElimina