dimarts, 11 de març de 2014

Res millor, per una llesca de pa casolà. Botifarra d'ou, feta a casa.






“La bona botifarra,
a mig març vol ésser encetada.”

(Dita popular catalana)




A casa, la mare sempre s’encarregava de complir les tradicions, així que per dijous gras i tots els dies abans d’entrar a la Quaresma –durant la qual també seguia les pautes d’alimentació tant singulars-, per casa sempre hi havia botifarra d’ou.

La veritat és que a mi mai m’ha agradat massa, però al meu pare, les botifarres cuites sempre li han agradat, la negra, la blanca, la botifarra de perol, en fi, totes les seves varietats.



La botifarra és un dels productes més típics de Catalunya, i s’elabora amb molt pocs ingredients, carn de porc, sal, pebre i altres espècies.

Concretament, la botifarra d’ou s’elabora d’una manera molt semblant a la botifarra blanca, amb porc magre i un afegit, els ous, en quantitats variables segons la zona. En canvi, per a l’elaboració de la botifarra negra, s’utilitza una carn més greixosa i sang.

Sembla ser que aquest embotit té el seu origen a Barcelona, cap al segle XVII, i igual que ara, es relacionava amb la festa de Carnaval. En principi era un embotit que només es menjava el dijous gras i els dies previs a la Quaresma –tots coneixeu les dites populars “Per dijous llarder, botifarra menjaré” i “Per dijous gras, botifarra menjaràs”, però agrada tant que, actualment, es pot trobar gairebé durant tot l’any.

Així que, tot i que puristament vaig una mica tard, per unes bones llesques de pa -com aquest que és fet a casa-, és un embotit deliciós per a qualsevol dia de l’any, o sigui que tiro endavant amb la recepta.

En contra del que molta gent pensa, les botifarres d’ou tradicionals i casolanes, no són de color groc, sinó de color rosat o crema. Tot depèn del color dels ous, per això hi ha qui afegeix cúrcuma per pujar i mantenir el to grogós.

Per cert, sabíeu que dijous gras sempre cau en dies de lluna nova?

 

Per tres botifarres d’ou, vaig fer servir els següents ingredients:


  • 320 gr de carn de porc magre 
  • 3 ous (es fan servir 9 ous per cada quilo de carn) 
  • Sal i pebre negre 
  • Nou moscada 
  • Tripa (aigua i vinagre per posar en remull)

  
 Els ingredients són simples, carn i ous.




La recepta no pot ser més fàcil, tot i que si voleu picar la carn a casa, necessitareu picadora.

A més a més, per embotir les botifarres, també es necessita un estri concret, tot i que existeixen alternatives, com embolicar la carn, donant forma de botifarra amb paper film i després amb paper d’alumini abans de bullir. Al enretirar l’envoltori, queda la forma feta.

Abans de començar a preparar la carn, s’ha de posar la tripa en remull amb una mica de vinagre, al menys mitja hora, intentant canviar l’aigua cada deu minuts.

Passat aquest temps, s’ha de netejar bé amb aigua i reservar-la.

Així doncs, primer de tot s’ha de picar la carn. Jo faig servir la mida que pica la carn més gruixudament, tot i que encara la fa massa fina per fer botifarres d’aquest tipus, així que no és mala opció demanar al carnisser que us la piqui.




Una vegada tenim la carn, s’ha d’amanir amb la sal, el pebre negre recent mòlt i la nou moscada, al gust de cadascú; a mi m’agrada bastant amanida.

Llavors, s’han d’afegir els ous, un per un, fins que tots els ingredients estiguin ben integrats.




I ja podem embotir les botifarres. Jo, amb aquesta quantitat de carn, vaig fer-ne tres.

S’ha de tenir la precaució de no omplir molt les tripes, ja que l’ou, al coure, augmenta de mida i podrien rebentar.



Les botifarres, una vegada fetes, s’han de bullir amb aigua durant una hora i quart; és important que l’aigua no bulli molt fortament, ja que si ho fes, les botifarres podrien trencar-se.




Passat aquest temps, s’han de passar per aigua freda, lligar-ne bé els extrems i deixar assecar, fins que siguin completament fredes.




Si les deixeu a la nevera, aguanten durant una setmana, aproximadament.

Com us he dit, inmillorable si l'acompanyeu amb unes bones llesques de pa, casolà, torrat i ben sucat amb tomàquet.


 
I ja que avui va de botifarres, qui no recorda aquesta cançó de La Trinca???


 Botifarra de pagès

Catorze anys de passar gana,
catorze anys d'anar fent figa,
potser si que eren molt anys
catorze anys sense una lliga.

Això deien fa dos anys
els afeccionats culés
i ara diuen: potser haurem
d'esperar catorze anys més

Un, dos, tres, botifarra de pagès !

Quan la cosa no funciona
no ens ve pas de cent milions,
i com que la bossa sona
hem portat a Barcelona
les millors cuixes del món.

Si tot va millor que abans,
gastar duros no ens espanta,
ja ho diem els catalans
que pagant Sant Pere canta,
amb permís dels capellans.

La senyera ja voleia amb gran eufòria,
la tenora llença al vent son cant joiós,
recordant un gran moment de nostra història
celebrant un cinc a zero gloriós.

Sonaren cinc campanades
allà a la porta del sol
cinc cops plorà la Cibeles
Madrid estava de dol
pels carrers es comentava:
En Flandes se ha puesto el sol.

Un, dos, tres, botifarra de pagès!

I als culés de veritat
ja ens han fet gastar els bitllets,
comprant llibres, ninotets
pòsters, discos dedicats,
pintures i calçotets.

Mentre ragi la mamella
ens voldran fer fer el titella
i arribaran a inventar-se
desodorant per l'aixella
que porti els colors de Barça.

Cruyff, Cruyff, Cruyff...

Qual vulgar cor de granotes,
ensalcem les teves potes,
i cridem plens de moral:
L'any que ve no farem riure
Visca Catalunya lliure
Visca el Barça i en Montal.

Catalanistes desfogueu-vos
que ara es pot gracies al futbol,
crideu ben fort fins escanyar-vos
som i serem ... socis del Barça
tant si es vol com si no es vol!
tant si es vol com si no es vol!

(La Trinca)












8 comentaris:

  1. M'encanta la botifarra d'ou i les blanques en general, llàstima no tenir les eines per a la seva elaboració, petons !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jose les pots fer igual amb paper film i amb carn que et piquin a la carnisseria!! Molts petons

      Elimina
  2. Marta, mi madre también las hace, pero es una receta distinta. Le pasaré la tuya para que probemos, me ha gustado. Me encantan estas recetas de casa de toda la vida. Bss.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah si? Y como las hace ella? Me alegro que te haya gustado la receta! muchos besos guapa

      Elimina
  3. Uau! Botifarres fetes a casa? Aquest pa amb tomàquet és de luxe!! I així que hi van 9 ous per cada quilo de carn? Déu n'hi dó! no ho sabia, no! Una entrada molt interessant avui, Marta!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, si!! I els ous que vaig posar no tenien els rovells molt grans, per això no tant groga, però en duen bastants!! Molts petons

      Elimina
  4. És que em deixes sense paraules! Jo soc literament fan de la botifarra d'ou, i mira que algún cop havia pensat que potser es podien fer a casa, i patapam! Apareixes tu amb la recepta! Clar que tu estas mega preparada amb la KA i la tripa, ets una pro! Un acompanyament de luxe per aquesta senyora llesca de pa!
    I com he rigut amb la cançó!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara que no tinguis KA pots fer-les Víctor!!! Ganes d'alimentària!! PTons

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!