"Toma
tiempo para construir castillos."
(Proverbio irlandés)
Avui, un plat
molt adequat pel fred. Fa un parell de dies feia una calor tal, que tot feia
pensar que no duríem gaire els abrics més gruixuts i que els més prims
sortirien de nou, però de cop, dies ventosos i grisos, altre vegada.
Així que, que millor
que un plat contundent per combatre'l?
A casa som molt
més de vedella que de porc, en quant a estofats, així que va ser veure aquesta
recepta al llibre "Masas" de Michael Roux -del que ja us n'he
parlat-, i enamorar-me d'ella, ja que, a part de la carn amb la meravellosa
salseta, va amb pasta de full -exprés-, que a mi, personalment, m'encanta.
El resultat va
ser espectacular. Una carn tendre i melosa amb una deliciosa i espessa salseta,
amb un gust sublim.
A més a més, és
una recepta molt vistosa, digna d'un restaurant de categoria, d'aquells de
cuina clàssica, clàssica, tot i que és molt fàcil de fer, només es necessita
una mica de paciència, pel temps de cocció. A canvi, però, la carn es desfà a
la boca.
És una recepta
clàssica de la gastronomia anglosaxona, de fet, és un dels plats estrella de la
cuina irlandesa, que engloba el millor d'allà, la carn i la seva cervesa. És un
pastís típic per menjar, sobretot, el Dia de Sant Patrici, que és el 17 de
març...m'avanço una mica, però així ja teniu la recepta. De fet el
plat deriva del "Steak and Guinness Stew".
Diuen que a Dublín
el dia de Sant Patrici és un dia màgic, envoltat de color verd.
Aquest estofat
és molt especial pel sabor que li dona la cervesa Guinness ,
que com molt bé diuen a molts llocs, és l'aliment líquid irlandès. A més a més,
a part del sabor, la cervesa fa que la carn quedi més tendre.
Si podeu fer
l'estofat d'un dia per l'altre, molt millor! Els sabors encara són més profunds.
La recepta té dues parts: la pasta de full i l'estofat en si.
Pasta de full ràpida:
- 500 gr de farina
- 500 gr de mantega molt freda a daus
- 1 culleradeta de sal
- 250 ml d’aigua gelada
Per fer la massa, s’ha de fer un volcà amb
la farina al damunt de la taula de treball i al mig s’ha de fer un forat i
posar la mantega i la sal. Llavors, s’ha d’anar portant la farina cap al centre
i anar pastant perquè la mantega s’integri bé.
Quan la massa tingui una textura
granulosa, s’ha d’anar afegint l’aigua gelada i anar pastant fins que tots els
ingredients s’integrin. Només això, no s’ha de pastar com si fos pa, només
barrejar perquè tots els ingredients estiguin ben units.
Llavors s’ha de fer una bola, cobrir amb
paper film, i deixar al congelador durant 20 minuts.
Passada aquesta estona, s’ha d’enfarinar
la taula i estendre la massa, formant un rectangle de 40 x 20 cm. Llavors s’ha
de plegar en tres capes, girar-la, tornar a estendre la massa, formant una
altre vegada el rectangle de 40 x 20 cm i, com abans, tornar a plegar formant
tres capes.
Aquestes són les dues primeres voltes.
La massa, s’ha de tornar a embolicar amb
paper film, i portar al congelador uns 30 minuts.
Altre vegada donem dues voltes –cada volta
és el procediment d’abans-, tornem a embolicar amb paper film i al congelador
mitja hora més.
I ja la tenim llesta per utilitzar.
Per l'estofat de vedella , per a quatre persones, es necessiten els següents ingredients:
- 720 gr de pasta de full ràpida
- 200 gr de ceba tendre
- 750 gr de vedella tendre per estofar
- 200 de pastanaga a rodanxes
- 400 ml de cervesa negra Guinness
- 400 ml de caldo de carn
- Bouquet garni
- Sal i pebre
- ½ guindilla
- Farina
- Oli
En primer lloc, s’han d’arrebossar els
daus de vedella, prèviament salpebrats i fregir a foc fort per segellar la carn
i així no perdi els seus sucs; d’aquesta manera evitem que quedi seca.
Una vegada segellada, s’ha de reservar en
un plat a part.
En el mateix oli on hem fregit la carn,
s’ha de sofregir un parell de minuts la mitja guindilla i enretirar-la i,
després, afegir la ceba i la pastanaga i daurar.
Quan sigui daurada, podem afegir la carn
–sense oblidar els sucs que ha deixat anar mentre la teníem reservada-, donar
un parell de voltes, afegir el caldo de carn i la cervesa i deixar que bulli, a
foc suau, durant una hora i mitja, aproximadament.
Quan sigui fet, s’ha de dividir la carn en
quatre motlles i deixar refredar –és ideal fer la carn el dia abans i deixar
refrigerar dins les cassoletes tota la nit-.
Llavors, s’ha de prescalfar el forn a
180ºC i mentre estendre la massa de pasta de full amb la mateixa forma de les
tartaletes, però una mica més gran.
Amb l’ajuda del corró, s’ha d’estendre la
pasta de full al damunt de la tartaleta, de la que s’ha de pintar amb ou els
extrems i apretar fort, enretirant amb l’ajuda d’un ganivet, l’excedent. Al mig
de la pasta s’ha de fer un foradet per que respiri el vapor.
A part, s’ha d’estirar una tira llarga
d’uns 2 cm d’amplada i anar posant per les vores de la tartaleta, després s’han
de fer incisions amb un ganivet, pintar amb ou i cap al forn durant uns 35
minuts.
Deixeu al forn fins que sigui ben dauradet, així será una pasta de full cruixent, deliciosa al quedar sucada amb la salseta.
I acabo amb una veu irlandesa, molt dolça, la de Dolores O'Riordan, amb una de les cançons que més m'agradaven del disc.
Dream
All my life
Is changing every day
In every possible way
In all my dreams
It's never quite as it seems
Never quite as it seems
I know I've felt like this before
But now I'm feeling it even more
Because it came from you
Then I open up and see
The person falling here is me
A different way to be
I warn more
Impossible to ignore
Impossible to ignore
They'll come true
Impossible not to do
Impossible not to do
Now I tell you openly
You have my heart so don't hurt me
You're what I couldn't find
Totally amazing mind
So understanding and so kind
You're everything to me
All my life
Is changing every day
In every possible way
And oh my dreams
It's never quite as it seems
Cause you're a dream to me
Dream to me
Is changing every day
In every possible way
In all my dreams
It's never quite as it seems
Never quite as it seems
I know I've felt like this before
But now I'm feeling it even more
Because it came from you
Then I open up and see
The person falling here is me
A different way to be
I warn more
Impossible to ignore
Impossible to ignore
They'll come true
Impossible not to do
Impossible not to do
Now I tell you openly
You have my heart so don't hurt me
You're what I couldn't find
Totally amazing mind
So understanding and so kind
You're everything to me
All my life
Is changing every day
In every possible way
And oh my dreams
It's never quite as it seems
Cause you're a dream to me
Dream to me
(The Cranberries)
Aquesta recepta és com una capsa amb sorpresa! M'ha agradat molt! Petons!
ResponEliminaSi! Si! Una recepta d'allò més agradable! Un pto guapa
EliminaLa receta queda preciosa en la presentación. Pero estoy segura que el sabor también será delicioso. Me anoto ese hojaldre express.
ResponEliminabesinos
Muchas gracias Belén! La verdad es que de sabor, son deliciosas! Y esto del hojaldre exprés es una gozada! Un abrazo
EliminaExcelente receta, lo voy a tratar de hacer.
ResponEliminaEn encanto ese hojaldre express
Abrazo
Muchas gracias!! Si! Todo un descubrimiento el hojaldre exprés! Un beso!
Eliminame encnta!! y el salvamanteles de corchos se sale!
ResponEliminaGracias Maria!!! Muchos besos
Elimina