dijous, 20 de febrer del 2014

Una tartaleta amb un cor diví. Steak and Guiness Pie.






"Toma tiempo para construir castillos."

(Proverbio irlandés)




Avui, un plat molt adequat pel fred. Fa un parell de dies feia una calor tal, que tot feia pensar que no duríem gaire els abrics més gruixuts i que els més prims sortirien de nou, però de cop, dies ventosos i grisos, altre vegada.

Així que, que millor que un plat contundent per combatre'l?

A casa som molt més de vedella que de porc, en quant a estofats, així que va ser veure aquesta recepta al llibre "Masas" de Michael Roux -del que ja us n'he parlat-, i enamorar-me d'ella, ja que, a part de la carn amb la meravellosa salseta, va amb pasta de full -exprés-, que a mi, personalment, m'encanta.

El resultat va ser espectacular. Una carn tendre i melosa amb una deliciosa i espessa salseta, amb un gust sublim.

A més a més, és una recepta molt vistosa, digna d'un restaurant de categoria, d'aquells de cuina clàssica, clàssica, tot i que és molt fàcil de fer, només es necessita una mica de paciència, pel temps de cocció. A canvi, però, la carn es desfà a la boca.


  
És una recepta clàssica de la gastronomia anglosaxona, de fet, és un dels plats estrella de la cuina irlandesa, que engloba el millor d'allà, la carn i la seva cervesa. És un pastís típic per menjar, sobretot, el Dia de Sant Patrici, que és el 17 de març...m'avanço una mica, però així ja teniu la recepta. De fet el plat deriva del "Steak and Guinness Stew". 

Diuen que a Dublín el dia de Sant Patrici és un dia màgic, envoltat de color verd.

Aquest estofat és molt especial pel sabor que li dona la cervesa Guinness, que com molt bé diuen a molts llocs, és l'aliment líquid irlandès. A més a més, a part del sabor, la cervesa fa que la carn quedi més tendre.

Si podeu fer l'estofat d'un dia per l'altre, molt millor! Els sabors encara són més profunds.


 

La recepta té dues parts: la pasta de full i l'estofat en si.


Pasta de full ràpida:

  • 500 gr de farina 
  • 500 gr de mantega molt freda a daus 
  • 1 culleradeta de sal 
  • 250 ml d’aigua gelada


Per fer la massa, s’ha de fer un volcà amb la farina al damunt de la taula de treball i al mig s’ha de fer un forat i posar la mantega i la sal. Llavors, s’ha d’anar portant la farina cap al centre i anar pastant perquè la mantega s’integri bé. 




Quan la massa tingui una textura granulosa, s’ha d’anar afegint l’aigua gelada i anar pastant fins que tots els ingredients s’integrin. Només això, no s’ha de pastar com si fos pa, només barrejar perquè tots els ingredients estiguin ben units.

Llavors s’ha de fer una bola, cobrir amb paper film, i deixar al congelador durant 20 minuts.

Passada aquesta estona, s’ha d’enfarinar la taula i estendre la massa, formant un rectangle de 40 x 20 cm. Llavors s’ha de plegar en tres capes, girar-la, tornar a estendre la massa, formant una altre vegada el rectangle de 40 x 20 cm i, com abans, tornar a plegar formant tres capes.




Aquestes són les dues primeres voltes.

La massa, s’ha de tornar a embolicar amb paper film, i portar al congelador uns 30 minuts.

Altre vegada donem dues voltes –cada volta és el procediment d’abans-, tornem a embolicar amb paper film i al congelador mitja hora més.

I ja la tenim llesta per utilitzar.



Per l'estofat de vedella
, per a quatre persones, es necessiten els següents ingredients:

  • 720 gr de pasta de full ràpida 
  • 200 gr de ceba tendre 
  • 750 gr de vedella tendre per estofar 
  • 200 de pastanaga a rodanxes 
  • 400 ml de cervesa negra Guinness
  • 400 ml de caldo de carn 
  • Bouquet garni 
  • Sal i pebre 
  • ½ guindilla 
  • Farina 
  • Oli

 
En primer lloc, s’han d’arrebossar els daus de vedella, prèviament salpebrats i fregir a foc fort per segellar la carn i així no perdi els seus sucs; d’aquesta manera evitem que quedi seca.




Una vegada segellada, s’ha de reservar en un plat a part.

En el mateix oli on hem fregit la carn, s’ha de sofregir un parell de minuts la mitja guindilla i enretirar-la i, després, afegir la ceba i la pastanaga i daurar.




Quan sigui daurada, podem afegir la carn –sense oblidar els sucs que ha deixat anar mentre la teníem reservada-, donar un parell de voltes, afegir el caldo de carn i la cervesa i deixar que bulli, a foc suau, durant una hora i mitja, aproximadament.




Quan sigui fet, s’ha de dividir la carn en quatre motlles i deixar refredar –és ideal fer la carn el dia abans i deixar refrigerar dins les cassoletes tota la nit-.




Llavors, s’ha de prescalfar el forn a 180ºC i mentre estendre la massa de pasta de full amb la mateixa forma de les tartaletes, però una mica més gran.

Amb l’ajuda del corró, s’ha d’estendre la pasta de full al damunt de la tartaleta, de la que s’ha de pintar amb ou els extrems i apretar fort, enretirant amb l’ajuda d’un ganivet, l’excedent. Al mig de la pasta s’ha de fer un foradet per que respiri el vapor.

 A part, s’ha d’estirar una tira llarga d’uns 2 cm d’amplada i anar posant per les vores de la tartaleta, després s’han de fer incisions amb un ganivet, pintar amb ou i cap al forn durant uns 35 minuts.




Deixeu al forn fins que sigui ben dauradet, així será una pasta de full cruixent, deliciosa al quedar sucada amb la salseta.





I acabo amb una veu irlandesa, molt dolça, la de Dolores O'Riordan, amb una de les cançons que més m'agradaven del disc.



Dream

All my life
Is changing every day
In every possible way

In all my dreams
It's never quite as it seems
Never quite as it seems

I know I've felt like this before
But now I'm feeling it even more
Because it came from you

Then I open up and see
The person falling here is me
A different way to be

I warn more
Impossible to ignore
Impossible to ignore

They'll come true
Impossible not to do
Impossible not to do

Now I tell you openly
You have my heart so don't hurt me
You're what I couldn't find

Totally amazing mind
So understanding and so kind
You're everything to me

All my life
Is changing every day
In every possible way

And oh my dreams
It's never quite as it seems
Cause you're a dream to me
Dream to me

(The Cranberries)












8 comentaris:

  1. Aquesta recepta és com una capsa amb sorpresa! M'ha agradat molt! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si! Si! Una recepta d'allò més agradable! Un pto guapa

      Elimina
  2. La receta queda preciosa en la presentación. Pero estoy segura que el sabor también será delicioso. Me anoto ese hojaldre express.
    besinos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Belén! La verdad es que de sabor, son deliciosas! Y esto del hojaldre exprés es una gozada! Un abrazo

      Elimina
  3. Excelente receta, lo voy a tratar de hacer.

    En encanto ese hojaldre express

    Abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!! Si! Todo un descubrimiento el hojaldre exprés! Un beso!

      Elimina
  4. me encnta!! y el salvamanteles de corchos se sale!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!