"Sóc una roda blanca
amb un eix de color groc,
no corro, ni rodo, ni volto,
i sempre m'han fet al foc."
(Endevinalla)
Un mes més, toca publicar les receptes del
repte de la Tía Alía ;
aquesta vegada, he de confessar que he deixat la recepta per l’últim moment i
que he gairebé no arribo a temps, però aquí la teniu.
La recepta que he triat és, per variar, la
opció salada, i és molt fàcil de fer i deliciosa de menjar.
És una recepta que molts recorden de les
seves àvies, tal i com he pogut veure per Internet i que, encara que no és un
dels plats que recordo de la meva infància, he pogut gaudir-ne igual.
Segons les notes de la Tía Alia , són “Huevos
Saturados de Bechamel”.
Segons sembla però, hi ha altres noms per
aquest plat, com “huevos carlistas”, “huevos a la Navarra” i “huevos
encapotados”, i són, com ara veureu, uns ous ferrats que es cobreixen amb
beixamel i s’arrebossen com si fossin croquetes, per tornar-los a fregir. Diuen
que són d’origen navarrès.
La primera referència escrita d’aquest
plat va ser al Almanaque de Conferencias
Culinarias de 1874, al publicar una carta dirigida a Ángel Muro –reconegut
gastrònom espanyol- procedent del periodista de Blanco y Negro, Andrés Miralles.
Segons diferents autors, és possible que s’anomenés
així a aquest plat, pels colors de la bandera carlista, tot i que jo ho veig
tan evident.
Tot i això, però, gairebé amb tota
seguretat, existien abans d’aquesta referència escrita, anomenant-los “huevos
con capota”, per la seva segona capa, que cobreix l’ou com una “capota” o
coberta.
És un plat contundent, però a l’hora, d’una
gran suavitat al quedar cobert, a l’obrir-lo, pel rovell.
El més important del plat és una bona
beixamel, igual que passa amb les croquetes, així que tot i que després és més
difícil de manipular, s’ha d’aconseguir que quedi fina i saborosa; si la fem
massa compacta, el plat serà massa bast.
Com no podia ser d’altre manera –ja sabeu
que no me’n puc resistir-, he fet algunes petites aportacions per donar més
sabor al plat.
Per fer la recepta, per a quatre persones,
es necessiten els següents ingredients:
- 4 ous (+2 per arrebossar)
- 50 gr de farina
- Llet sencera
- Sal i pebre
- 2 cebes tendres
- 50 gr de mantega
- 400 ml de llet
- Nou moscada
- 1 pebrot verd
- Pa ratllat
La veritat és que és una recepta molt fàcil,
però delicada, ja que la manipulació correcta en tots els passos, és molt
important, perquè no se’ns trenqui el rovell.
En primer lloc s’ha de fer la beixamel. Per
fer-la, en un cassó amb mantega fosa s’ha d’afegir la farina i daurar-la (roux). És important que la farina quedi
ben cuita perquè sinó queda un sabor a farina crua, gens agradable.
Mica en mica, s’ha d’afegir la llet que ha
d’estar calenta, per evitar fer grumolls i no deixar de remenar. S’ha de coure
a foc mig fins que espessi, aproximadament, uns deu minuts.
A part, jo, en una paella, he sofregit
ceba i pebrot verd a dauets molt petits i quan ha estat daurada, l’he reservat.
Una vegada també s’ha reservat la
beixamel, s’han de fer els ous ferrats.
Jo els he fregit amb l’ajuda d’un aro d’emplatar
per que fossin tots rodons i de la mateixa forma.
I quan tots els elements siguin freds, ja
podem muntar els ous.
Per fer-ho de la manera més senzilla
possible, jo he posat un paper de cuina al damunt d’una safata i he anat posant
una capa gruixuda de beixamel, una mica més gran que l’ou, l’ou ferrat al
damunt, per sobre una mica del sofregit de ceba i de pebrot i, finalment, una última
capa de beixamel fins a cobrir, del tot, la resta d’ingredients.
I cap a la nevera, com a mínim, mitja hora.
Una vegada fred, ja podem arrebossar els
ous; primer s’ha de passar primer per farina, després per ou batut i en últim
lloc per pa ratllat, igual que si féssim croquetes.
I perquè veieu el contingut de la carta a
la que abans he fet referència, de Andrés Miralles a Ángel Muro, acabo el post
d’avui transcrivint-ne el seu contingut.
“Sr. D. Ángel Muro,
He de decirle, ante todo, mi querido Ángel,
que jamás me ha dado el naipe por la cocina <<en ninguna de sus
manifestaciones>>; una buena razón por mi poca destreza –a pesar de mi
aire suelto y hasta resuelto-, y otra mejor, porque soy sobrio como un árabe, o
como nuestro buen amigo Comenge.
Prefiero, además, a todas las comidas la
nacional, y entre los votos nacionales doy mi voto, como es natural, a la clásica
paella valenciana.
Con decirte que la aristocrática trufa me
repugna al natural y me hace salir escapado de casa de Agustín Lhardy cuando la
tienen amontonada en los escaparates por este tiempo, y que me sabe a…corcho
quemado cuando me la sirven aderezada, queda dicho mi poco gusto en cuanto a
refinamientos culinarios.
En cambio el ajo, el vulgarísimo y ordinario
ajo, me entusiasma.
¡Cómo voy a olvidar que he nacido levantino!
No debes admirarte, una vez hechas estas
salvedades, de que salga del apuro en que me pones pidiéndome una receta de
cocina, por brevis et breve, y aun así…lié de hacerlo con ayuda de mi vecino (léase
de mi cocinera). El cual vecino me dice, que no sabe por qué se llaman <<huevos
carlistas>> los que guisa y sirve de la siguiente manera.
Se fríen los huevos como si se tratara de
prepararlos estrellados, y a continuación se sacan de la sartén, se dejan
enfriar un poco, y se rebozan en una bechamelle dispuesta al efecto.
Hecho esto, cúbrense con pan rallado, como
las croquetas, y otras vez con ellos a la sartén hasta que la masa se ponga
dorada.
Entonces, fuera de nuevo, y a la mesa.
Ahí tienes, maestro Muro, en “síntesis
maravillosa”, que diría el inconmensurable Zugasti, los “huevos carlistas”.
Añadiré que resulta un plato exquisito, y
eso que paran mí no hay nada como el huevo frito en aceite.
Me daré tono diciéndote que en este punto
coincido con el gran Campoamor.
Con que, pásalo bien, y dispón de tu siempre
afectísimo amigo,
Andrés Miralles Madrid.
14 de diciembre de 1891.”
Marta, nos gusta tu versión con pimiento, y la presentación es impecable!!
ResponEliminaun abrazo y feliz lunes!
Muchas gracias!! Ya tengo ganas de mirar, esta noche, todos los blogs que han participado este mes!!! Feliz lunes!!! Besos
EliminaMare meva, però que bons!! El pas a pas ha anat de conya, per saber com s'arriba a la sorpresa!! en aquest cas, és com ensenyar el truc de màgia, oi? he he he. Genials, aquests ous!
ResponEliminaJijijiji!! Siiii! Són "sin trampa, ni cartón"! M'alegro que t'agradin! Un pto guapa
EliminaQue buena tu versión con pimiento!!!!!! Otra más que tengo que probar! Deliciosos verdad? Besitos!
ResponEliminaGlo de COCINAR CON AMIGOS
Si! Deliciosos!! Gracias guapa! Me voy a pasear por tu blog! Besooo
Elimina¡Toma ya! Reportaje de la historia de los huevos y además la receta con pimientos. Has hecho pleno al 15.
ResponEliminaBss
Elena
Jajaja! Gracias guapísimas!! Un beso
EliminaT'ha quedat impecable Marta...amb la forma, els ingredients...i la informació que ens deixes.
ResponEliminaCom sempre reina..l'ha brodat!
Petons preciosa!
Moltes gràcies bonica! La teva versió "montadito", també m'ha agradat molt! Ptons
EliminaOsti quina currada de plat Marta! Si l'hagués de fer jo, segur que em quedo amb l'ou a les mans mentres intento arrebossar-lo, jajaja!!
ResponEliminaTot i que com a fan de les croquetes, podríem dir que són unes croquetes d'ou, no?
Petonets guapa!
Pero si ets un artista Víctor!! Segur que et surt!! El truc...manipular tot, quan sigui ben fred!!! si...unes croquetes d'ou molt especials!! un pto
EliminaHay que ver que buena versión has preparado, me gusta mucho ese toque de verduras que le has dado y el corte que tiene la receta es espectacular. Riquísimos!!!
ResponEliminaPor lo que veo se conocen por diversos nombres, pero sea el que sea merece la pena hacerlos.
Besos,
Muchas gracias guapa!! la verdad es que el pimiento verde queda genial con el huevo!! muchos besos
EliminaTenen una pinta ben bona, i amb el sofregit...mmmmm!!! Clara
ResponEliminaMoltes gràcies Clara!!! Com ja t'he dit al teu blog, els teus estan per sucar-hi pa!!
EliminaMarta, me gusta el pimiento con los huevos. Te han quedado chulos de verdad, con la yema chorreante.
ResponEliminaBss.
Muchas gracias Rosalía!! Me alegro mucho que te hayan gustado!! un fuerte abrazo
EliminaMarta, me ha encantado tu presentación. El pimiento tuvo que darles un toque muy bueno.
ResponEliminaBesos.
Muchas gracias!!! te ha gustado? Me alegro mucho! Besos
EliminaYo también le he puesto una capa intermedia entre el huevo y la bechamel. Me parece genial ese sofrito que le has puesto.
ResponEliminaUn besito.
si! Los he visto! menuda pinta tienen los tuyos!! un besito
EliminaUna receta de huevos rellenos muy rica. Las fotos... uffff qué pinta... me ha encantado! Un besote
ResponEliminaElena de Mrmlada blog
Muchas gracias Elena!!! Un besazo
Eliminammmm quina pinta més boníssima!!!! No els he fet mai però després de veure això crec que m'animaré!!!
ResponEliminaPetó
Blanca
http://acalablanca.blogspot.com.es/
Moltes gràcies guapa!! una abraçada
EliminaNyam, nyam! Jo vaig triar l'opció dolça i també vaig fer-la a última hora! Quasi no hi sóc a temps! Petons!
ResponEliminaSii! Siii!!! amb el pastís libanès!! Té una pinta absolutament deliciosa!! Molts petons
Elimina