dissabte, 15 de febrer de 2014

...són de Constantí, són del meu país... Pa d'avellanes i civada.





“Ave y no vuela,
llana y es curva.
Quien no adivine ésta,
No adivinará ninguna.”

(Endevinalla)





Tenia "mono" de fer pa. Tampoc es pot dir que fes molt temps que no en feia, però massa, tenint en compte el ritme que portava.

L’altre dia a casa del Jaume i la Carlota, vam menjar un pa deliciós, que portava, entre d’altres coses, avellanes. Mai havia menjat un pa amb avellanes i la veritat és que em va sorprendre molt.

A casa tenia un pot ple d’avellanes, i ràpidament em van entrar ganes de fer-lo servir. I perquè no un pa? Sense panses, que a ELL no li agraden...



L’avellana, un fruit sec amb un característic i agradable sabor dolç, té el seu origen a l’Àsia Menor i ha format part de la dieta des de la prehistòria.

Van ser els grecs i els romans els que van difondre-la per tota Europa, on s’ha utilitzat al llarg dels segles, fins a l’actualitat. Tot i així, sembla ser que moltes de les varietats cultivades avui en dia, tenen el seu origen al segle XIX, arrel del gran interès que hi ha per la hibridació i selecció d’espècies.

El seu valor nutricional és brutal; tenen un 16% de proteïnes i un 62% de greixos mono i poliinsaturats, amb predomini d’àcids olèics que controlen el colesterol, a més de significatius nivells de tiamina, niacina i alts nivells de calci, fòsfor, magnesi i potassi.

Com tots els vegetals, no tenen colesterol, i la seva proteïna vegetal és de molt bona qualitat, ja que conté una molt alta proporció d’arginina, un aminoàcid molt important pel bon funcionament del sistema cardiovascular.

I no només això, la riquesa de la seva composició nutricional, es complementa amb fibra vegetal, vitamines, sals minerals i oligoelements.

El seu contingut en vitamina E és molt elevat, així que són fantàstiques per la pell, les ungles, el cabell i la seva correcta nutrició.

Però són molt energètiques, i aporten, aproximadament, 600 calories cada 100 grams, però per contra, contenen molt calci, així que van molt bé per evitar problemes ossis; són ideals per controlar la hipertensió arterial; combaten l’estrenyiment; i prevenen en la formació de càlculs renals.

I si amb això encara no us he convençut, us diré que són un dels fruits secs més deliciosos que hi ha.

Una curiositat. A Alemanya les avellanes estan considerades com a símbol de la fertilitat, i s’acostuma a oferir als recents casats a la nit de bodes.



En fi, al que anava...Buscant, buscant, una recepta de pa amb avellanes, que em fes el pes, vaig topar amb el blog Cuinetes i Cosetes i amb una fantàstica recepta que, a més d'avellanes, porta civada, així que és un pa molt complert.



Per fer aquest pa, es necessiten els següents ingredients:

  • 600 gr de farina de força
  • un grapat de flocs de civada
  • un grapat d'avellanes
  • 12 gr de sal
  • 12 gr de llevat fresc
  • 390-420 gr d'aigua


En primer lloc, s'han de pastar bé tots els ingredients, menys les avellanes. Jo en aquest cas, he fet servir la KitchenAid, perquè quan faig pa entre setmana, necessito una mica d'ajuda per qüestions de temps, però si us en sobra, us recomano un bon pastat a mà. Aproximadament, he pastat durant 20 minuts.



Una vegada tots els ingredients siguin ben pastats, ja es poden afegir les avellanes, que s'han de trencar una mica. Per fer-ho, va molt bé posar-les embolicades amb un drap i amb l'ajuda d'un corró, anar donant copets per esmicolar-les una mica.




Quan tots els ingredients s'hagin integrat bé, s'ha de fer una primera fermentació, d'una hora, aproximadament.




Passada aquesta estona, s'ha de desgasificar la massa -no molt, només uns petits cops-, i formar la peça, que en aquest cas, és un batard.




I ja podem posar la peça que hem format, ben enfarinada, dins d'un banetton, aproximadament, una horeta més, per fer la segona fermentació.




El forn ha d'estar ben prescalfat a màxima temperatura, que en el cas del meu forn és de 250ºC.

Justa abans d'entrar el pa al forn, amb una fulla metàl·lica, s'ha de marcar la direcció de la grenya i vaporitzar les parets del forn, per formar vapor i que el pa, sigui ben cruixent per fora.




Enfornem durant deu minuts a temperatura màxima i, passat aquest temps, s'ha de baixar a 220ºC, i coure uns altre deu minuts. La resta de temps, entre 25 i 30 minuts, ha de coure entre 180ºC i 200ºC, depenent de la potència del forn.




Us ben prometo que la olor que fa tota la casa, mentre el pa es cou, és embriagadora.





I com no podia ser d'una altra manera, avui, per acabar, una cançó dels Pets.


Menja avellanes

Si sempre et trobes molt cansat
i no tens ganes de parlar
no és pas la sida, 
o masses ties, és quelcom molt més natural.

No em vull fer pas l'interessant,
però no estàs ben alimentat
ja no tens força,
prens masses drogues
i no estàs prou vitaminat.

Menja avellanes,
menja avellanes,
són de Constantí,
són del meu país.

És un fruit del nostre país,
saborós i fàcil de pair,
té proteïnes
i si l'esnifes
et posa d'allò més feliç.

Si encara no estàs convençut
i em prens tan sols per un barrut
prova'n un dia
veuràs com flipes
és l'invent més collonut.

Menja avellanes,
menja avellanes,
són de Constantí,
són del meu país.

(Els Pets)






TEXTO O DESCRIPCION





15 comentaris:

  1. Noia... un super pa! Es veu molt bonic i no tindria cap problema a menjar-ne una llesca ara mateix! M'encanta el pa i m'encanten les avellanes així que l'èxit està assegurat!
    Una abraçada guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja Dolors! Som unes panarres eh? Jajajaja!! Li dona un punt deliciós! Un pto

      Elimina
  2. Que rico, te lo copio, besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Copia, copia! Todo tuyo! Un abrazo guapa

      Elimina
  3. Quin pa més fantàstic i què bonic t'ha quedat! A mí m'encanten el pan amb "afegits" :)
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igual que a mi! No era de pa i desde que he descobert els pans enriquits, m'he tornat una panarra! ;) un pto guapa

      Elimina
  4. Quin bé de Déu de pa! I això de la grenya, no ho havia sentit mai. Ho hauré de provar de fer!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uix! Boníssim! I amb una mica de Nutella, im-pres-sio-nant!!! Segur que a les teves nenes els encanta! Un pto guapa

      Elimina
  5. Plas, plas, plas!! Un óle pel títol del teu pa d'avui!! m'encanten els pets, m'encanten les avellanes, m'encanta el pa que has fet, Marta!!... i ara bé... el puc tastar? ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja! Em va venir al cap des del primer moment! Jajaja! Clar que el pots tastar! Ah, per cert, em sembla que ja et vaig felicitar, però per si de cas...enhorabona altre vegada pels Fogons! Pto

      Elimina
  6. Quina passada de pa Marta! T'ha quedat de vici, el toc de les avellanes deu ser molt i molt bo!
    Per cert, un banetton molt xulo!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bo!! Gràcies Víctor!! El banetton t'agrada? Va molt bé! Ptons

      Elimina
  7. Quan he llegit el títol m'he posat a cantar...
    T'ha quedat un senyor pa i si afegim les propietats que ens has explicat és un pa perfecte.
    Moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  8. els Pets fliparien amb aquest pa! ;P moltíssimes gràcies per participar. Petonets

    ResponElimina
  9. A ELL no li agraden, però quatre panses a aquest pa li quedarien de muerte!!!!!!
    Menja avellanes, menja avellanes...

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!