“Pocos ven lo que somos,
pero todos ven lo que aparentamos.”
(Nicolás
Maquiavelo)
El Trampantojo (de “trampa ante ojo”), en francès
utilitzat com a trompe-l’oeil –que també
significa que enganya a l’ull- és una tècnica pictòrica que intenta enganyar la
vista jugant amb l’entorn arquitectònic, la perspectiva, el sombrejat i altres efectes
òptics, aconseguint una “realitat intensificada” o “substitució de la realitat”; habitualment, és més comú, encara, parlar d’il·lusionisme.
De fet, al Diccionari de la Real Acadèmia Espanyola, es defineix el trampantojo com a "trampa o ilusión con que se engaña a alguien, haciéndole ver lo que no es".
De fet, al Diccionari de la Real Acadèmia Espanyola, es defineix el trampantojo com a "trampa o ilusión con que se engaña a alguien, haciéndole ver lo que no es".
Hi ha fonts
literàries molt antigues (Plinio el Vell i Vitruvi) que ja parlen de trampantojos a la pintura grega; al
Renaixement era un recurs molt utilitzat; i a la pintura contemporània, els
surrealistes, especialment Dalí i Magritte, i els hiperrealistes, també l’utilitzaven
amb freqüència.
Però no només
existeixen a la pintura; a l’arquitectura també es contraresten certes
impressions o es modifica la percepció de l’espai amb efectes arquitectònics. En aquesta disciplina, són trampantojos, per exemple, variar l’alçada de les columnes o la longitud d’unes escales.
Resulta que
aquest concepte, propi de l’art, que es pot traduir com a “il·lusió òptica” i l’objectiu
del qual és enganyar a l’observador, també s’aplica a la gastronomia.
Aplicat a
aquesta disciplina, un trampantojo és
un plat que sembla una cosa, i n’és una altre diferent.
La primera vegada que vaig sentir a parlar d’aquest terme, va ser a Top Chef, gràcies al cuiner Diego Guerrero -El Club Allard-, que basa tota la seva cuina en els trampantojos i que va presentar una de les proves, que, precisament, consistia en fer-ne un.
En aquella ocasió, va fer una curiosa versió d'un ou poché.
Però sembla ser que l'inventor dels trampantojos a la cuina va ser Ferran Adrià amb les seves esferificacions. Quin no ha vist l'esferificació d'oliva verda? Creieu que sembla que sigui aquest fruit?
Aquesta
recepta l’he vist avui mateix a Bavette,
una de les meves webs culinàries de referència, i és que l’Ettore Cioccia és un
artista de la cuina.
Només
veure-la, he pensat que volia provar-la, i m’ha faltat temps per fer-ho. Tenia
tots els ingredients a casa, menys la panxeta, així que m’he llençat de cap.
Per
fer aquest fals sushi, per a dues persones, es necessiten:
- 5 patates mitjanes
- Espinacs frescos
- 50 gr de gírgoles
- Un pessic d’all en pols
- Un pessic de gingebre
- Un pessic de ceba en pols
- 8 puntes d’espàrrecs verds
- 40 gr de mantega
- 24 tomàquets confitats
- sal i pebre negre
- sèsam
Per això
s’han de coure amb un cassó i aigua, i quan siguin tendres, posar en un bol amb
sal, pebre negre i la mantega i, amb l’ajuda d’una forquilla, fer-ne un puré. I
reservem.
En
una altre cassola, s’ha de posar aigua a bullir i escaldar les puntes d’espàrrecs
de marge uns 5 minuts i reservar-los.
Sense
tirar l’aigua, una vegada trets els espàrrecs, s’ha d’anar agafant grapats d’espinacs
amb les pinces i escaldar un segon, treure-les, passar per aigua freda i deixar
assecar-les al damunt de paper de cuina, perquè aquest absorbeixi bé l’aigua.
Per
altre banda, s’han de tallar les gírgoles a juliana, bastant fina, i sofregir-les
amb una mica d’oli, l’all en pols, el gingebre i la ceba en pols, fins que
siguin daurades.
I ja
podem muntar el fals sushi.
Per
fer-ho, amb una esterilla o, simplement, amb paper film, en tindrem prou.
S’ha
de posar un quadrat de puré de patata, allisat lleugerament, més o menys de la
mida que pot tenir una de les algues per fer sushi. Jo potser he fet una capa
massa fina i molt farcit, però és qüestió d’anar agafant el truc. Jo sóc una
mica bèstia amb aquestes coses.
Una
vegada el puré ben estira, s’ha d’anar col·locant, primer, una capa d’espinacs,
i després una filera amb cadascun dels ingredients, posant, en últim lloc, els
tomàquets.
L’Ettore recomana a la seva recepta, posar un parell d’hores el rotlle a la nevera, per poder tallar amb més facilitat, jo, no disponia d’aquest temps i per això al tallar, s’han desmuntat una mica. Si veieu el seu...us quedareu amb la boca oberta. És un plat fantàstic.
I
finalment, a decorar-lo. Jo he fet servir sèsam, que últimament està molt
present a la meva cuina.
Joan Colomo, avui acabo
el post, i el dia, amb una cançó teva.
A contrapèl
Dogmes
i valors d'antany ens fan caure en el parany
Un llenguatge pobre i buit ens fan caure a l'oblit
Els costums d'un animal que esta mig mort de por
Una llum crepuscular en mig de la foscor
En la eterna tardor
Començar a remar altre cop contra el mar
Escopir cap al cel resistir a contrapèl
Saber d'on bufa el vent, anar a contracorrent
Plantar i tallar d'arrel, resistir a contrapèl
Mil·lenis de foscor formen el nostre subconscient
Un pacte social ens impedeix obrir la ment
Com jutjar sense dubtar el que es o no es decent
Una conducta ancestral em fa sentir malament
Em sento malament
Començar a remar altre cop contra el mar
Escopir cap al cel resistir a contrapèl
Saber d'on bufa el vent, anar a contracorrent
Plantar i tallar d'arrel, resistir a contrapelo
Un llenguatge pobre i buit ens fan caure a l'oblit
Els costums d'un animal que esta mig mort de por
Una llum crepuscular en mig de la foscor
En la eterna tardor
Començar a remar altre cop contra el mar
Escopir cap al cel resistir a contrapèl
Saber d'on bufa el vent, anar a contracorrent
Plantar i tallar d'arrel, resistir a contrapèl
Mil·lenis de foscor formen el nostre subconscient
Un pacte social ens impedeix obrir la ment
Com jutjar sense dubtar el que es o no es decent
Una conducta ancestral em fa sentir malament
Em sento malament
Començar a remar altre cop contra el mar
Escopir cap al cel resistir a contrapèl
Saber d'on bufa el vent, anar a contracorrent
Plantar i tallar d'arrel, resistir a contrapelo
(Joan
Colomo)
Un sushi ben nostre Marta! Molt original i bo!! :)
ResponEliminaPetons guapa!
Jajajaja! Ja ho pots ben dir, Dolors!! Un petonarro
EliminaUll ben enganyat! Aquest trampantojo t'ha sortit excepcional! I ha de ser boníssim!
ResponEliminaÉs bona idea, eh? Doncs és boníssim!!! Molts petons guapa!
EliminaÉs ben bé que amb imaginació es poden fer plats ben xulos, Marta!! Molt bé!
ResponEliminaLa imaginació al poder! jajaja!! Molts petons Marina!
EliminaGuau, no deixes de sorprendre'm Marta!
ResponEliminaT'ha sortit un fals sushi espectacular, amb la feinada que tinc jo amb l'autèntic, no sé si seria capaç de fer aquest fals, jeje!
Petonets!
Ui, Víctor!! és molt més senzill que el sushi normal...de fet, és gairebé com un pastís de patata enrotllat, com els de tota la vida, però amb uns ingredients una mica més sofisticats!! Prova'l que t'agradarà! Un pto guapo!
EliminaMuchas gracias Naroa!! Un abrazo
ResponElimina