dissabte, 30 de novembre del 2013

Homenatge a la tardor. Galette de carbassa i brie.






"No hay burro calvo,
ni calabaza con pelo."

(Dita popular)



M'encanten les carbasses. La seva forma, el seu color, el seu sabor. En plats dolços i en plats salats. Així que ara, que n'és l'època, no puc evitar comprar-ne una, cada vegada que entro a la verduleria! Sort que no es fan malbé! A casa som dos, i quan s'obre una carbassa...hi ha tres dies de carbassa!! De maneres ben diverses...



L'altre dia, se'm va ficar al cap fer una galette, tot i que no tenia molt clar de quin tipus.

Les galettes són una especialitat gastronòmica de la regió francesa de Bretanya i es podria dir que és una variant de les crêpes, més gruixuda i feta amb farina integral o, com en el meu cas, amb farina mòlta amb molí de pedra, que és semi-integral; es podria dir que és una massa bastant rústica, a mig camí entre la quiche i la pizza.

A mi la Bretanya, és una regió que m’agrada especialment. La seva costa, les vinyes, els poblets medievals que estan per tot arreu, el Mont Saint-Michel, el meu estimat Kouing-Amann –que tinc pendent de fer-, i la seva gastronomia…

La galette clàssica es fa amb farina de blat de fajol (sarraceno/alforfón) –una farina sense gluten, fosca i molt gustosa- i és la versió dels crêpes que s’acostuma a farcir amb ingredients salats, i a diferència d’aquests, s’acostuma a tancar els extrems cap a dins i es fa sense motlle; d’aquesta manera queden rústics i irregulars.

Moltes vegades es fa amb pasta brisa, o amb una massa semblant, com la que jo he fet. He afegit olives i en concordança amb elles, enlloc de mantega, he fet servir oli d’oliva verge.

De fet, Galette -en bretó krampouezhenn- és una paraula que a part de fer servir per anomenar aquest tipus de crêpes salats fets amb blat negre, es fa servir també, en francès, per anomenar determinats pastissos plans, rústics i fets amb pasta brisa.



Ja veureu que és deliciosa i molt fàcil de fer. A més, durant la tardor, hi ha mil ingredients amb els que farcir-la. En aquest cas he fet servir carbassa, però em ve al cap com de delicioses deuen ser si les farcim de bolets, de moniato, de figues, de verdures…

I anant a la recepta, ja aviso que la massa que he fet servir no té res a veure amb la galette bretona, i que la semblança està en l’aspecte.



Per una galette per a dues persones es necessita:


Per la galette
  • 140 gr de farina de molí de pedra
  • 2 cullerades de farina normal
  • 4 gr de llevat tipus Royal
  • 2 gr de sucre morè
  • 1 gr de sal
  • 50 ml d'aigua
  • 35 ml d'oli d'oliva
  • 30 gr d'olives negres sense pinyol

Pel farcit:
  • 1/2 carbassa petita
  • Brie (o si voleu un formatge més fort tipus Raclette)
  • Romaní
  • Farigola 
  • Pebre



En un bol s’han de barrejar bé tots els ingredients de la massa, menys les olives –farines, llevat, sucre, sal, aigua i oli-, fins a obtenir una massa elàstica i fina, i deixar reposar uns cinc minuts fins que el gluten es relaxi.


Passats els cinc minuts, s’han d’afegir les olives negres tallades a trossets petits i seguir pastant fins que quedin ben integrades a la massa. I s’ha de deixar reposar, fins que tinguem la carbassa cuita, això és, aproximadament una mitja hora.




 En una safata de forn, s’ha de col·locar làmines fines de carbassa, salpebrar i regar amb una mica d’oli i dur-les a coure al forn, que ha d’estar prescalfat a 180º. Com les làmines són molt fines, amb mitja horeta, com a màxim n’hi haurà prou.




Quan la carbassa sigui gairebé cuita, agafem la bola de pasta i l’estirem amb un corró, ben fina, fins a tenir un cercle. El diàmetre? Depèn de com l’estireu. Jo recomano que la feu el més fina possible.

Una vegada la massa estirada, s’ha d’anar col·locant, alternativament, làmines de carbassa amb làmines de formatge. 




Jo he fet servir formatge brie i la veritat és que queda deliciosa, però penso que la propera vegada escolliré algun formatge més potent que anirà de perles amb el dolç de la carbassa, com un formatge per Raclette, que penso que serà ideal.

Llavors s’han de tancar els extrems, salpebrar, tirar una mica de romaní i farigola i al forn fins que sigui ben cuita i torradeta. Aproximadament, mitja horeta.




És una delicia. A mi, particularment, m'agrada tirant a freda, mig tèbia, així que per refredar i que no s'humitegi la base, us recomando que la deixeu refredar al damunt d'una reixeta.






Us deixo la cançó que escoltava mentres he redactat aquest post. Avui, sense cap relació amb la recepta. Pastora.


Carícies

He fet pastís de poma, l'he mossegat a estones,

he volgut ficar-me dins la rentadora,
he sortir al pati i he tornat a entrar,
he mirat enrere i cap endavant,
he demanat molt més, he dit no hi ha dret...
He canviat nostàlgia per coses a fer,
he cridat el bon temps i ha sorgit de cop
una mena d'energia que em convida a ser millor.

I tu...què has fet,

que em vens a buscar?
I tu...vens de tan lluny...i tan puntual.

He fet veure que no quan era clar que sí,

però m'he vestit de blau si el dia estava gris.
He sortit corrent i he tornat volant
I clavada al sostre no he volgut tornar.

I tu...què has fet,

que em vens a buscar?
I tu...vens de tan lluny...i tan puntual.

I he passat de tot, perquè tot és molt,

I m'he cagat en tot, perquè tot és por...

I tu...què has fet,

que em vens a buscar?
I tu...vens de tan lluny...
I tu...què has fet,
que em vens a buscar?
I tu...vens de tan lluny...i tan puntual.

(Pastora)








TEXTO O DESCRIPCION




6 comentaris:

  1. Marta, yo también soy fan de la calabaza. Un dia de estos la hago. La harina de molino de piedra yo no la puedo conseguir. Supongo que se puede sustituir por cualquier harina integral o hacerla, simplente toda con harina blanca, no?

    ResponElimina
  2. Hola Paki!!! Si, no hay ningún problema!! Yo haría mitad harina normal, mitad integral!! Pero debe quedar rico de todas las maneras, con integral más rústico!! Un beso! Ya me dirás que tal!!

    ResponElimina
  3. A mi m'agraden molt les galettes!!!! I així, "arromengades" i farcides d'una carbassa com més taronja millor, pinten espectaculars!!!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies guapa!!! A mi, aquest cap de setmana, se m'ha fet la boca aigua amb les teves receptes!!! Ptons

      Elimina
  4. Doncs jo sóc una fan del Brie!!! Brie amb el que sigui i em torno "loca"!! ☺ Marta, aquesta "galette" ha de ser divina amb el formatge fos i la carbassa... a veure si algun dia tinc temps i et copio la recepta.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa! A mi tot el que siguin formatges, em perd! Jajajaa!!! Molts petons

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!