"Las
grandes ideas
son aquellas de las que lo único que nos sorprende
es que no se nos hayan ocurrido antes."
son aquellas de las que lo único que nos sorprende
es que no se nos hayan ocurrido antes."
(Noel Clarasó Serrat)
El formatge en crema, com el
més conegut "Philadelphia", és simplement iogurt grec deshidratat i
amb sal afegida, generalment de vaca o cabra, tot i que segurament també
quedaria molt bo amb iogurts fets amb llet d'ovella.
Així, com no se m'havia
ocorregut mai que es podria fer així?
El fet és que el passat
diumenge, vaig assistir (quina sort que tinc!) a dos cursos de l'Ibán Yarza,
pel matí pans integrals i per la tarda pans plans al Fes-te Farinetes, i al
finalitzar els cursos va preparar el que ell anomena "cuchipanda".
Pel segon dels cursos, per acompanyar als pans plans que acabàvem de fer al
curs i molt acertadament, va portar espècies libaneses, oli d'oliva, assortit
d'olives negres, figues i un formatge crema que tothom va trobar deliciós.
Sabeu quin era? Una espècie de Philadelphia fet per ell...ens va explicar com
es feia i vaig al·lucinar. No m'ho hagués imaginat.
Aquest formatge és super fàcil
de fer i a més a més, es pot personalitzar amb els sabors que es vulgui, dolç,
salat, agredolç, inclús afegir trossets de diferents ingredients o, amb una
mica més de paciència, fer-ne boletes i posar-les a macerar en un pot amb oli
d'oliva aromàtic per conservar-lo més temps.
Sembla ser que varies cultures
preparen aquest formatge, entre ells els àrabs que el coneixen com labneh, i al Líban tenen una versió
feta amb llet de cabra que es denomina anbariz; els grecs també tenen les
seves versions. Si el deixes assecar, també s'aconsegueixen altres
varietats,textures i sabors, encara que aquest últim varia més segons el tipus
de iogurt o de llet que es faci servir; els de cabra i vaca acostumen a ser més
suaus que els d'ovella.
Així que, com em vaig deixar els apunts del
taller allà -gràcies Ibán per recollir-me'ls-, no podia esperar a que la
recepta em marxés del cap i l'havia de provar!
I repetiré segur!
Més que una
recepta, és una idea, ja veureu que més simple impossible. Bé, us en dono dues!
Els ingredients que jo
vaig fer servir són:
- 8 iogurts grecs
- 10 gr de sal (l'1%, però evidentment és al gust)
- oli
- guindilles
- farigola
- pebre negre en gra
- 3 alls
La preparació
és molt simple.
En primer lloc,
s'ha de folrar un colador amb paper de cuina i col·locar-lo al damunt d'un bol.
A part, s'han
de barrejar tots els iogurts i la sal, posar la barreja resultant dins del
colador i deixar que escorri el sèrum durant 24 hores. En aquesta fase podeu
afegir ja, si voleu, aromes, espècies o allò amb el que vulgueu donar sabor al
formatge. Jo, com era la primera vegada que ho feia, l'he fet natural.
De la crema de
formatge, n'he agafat la meitat i l'he posat en un pot que s'ha de desar a la
nevera. És la crema de formatge.
L'altre meitat,
l'he deixat 24 hores més al colador perquè quedés més dens.
Passades
aquestes 24 hores, s'han de fer boletes i posar-les dins un pot amb oli d'oliva
verge i les espècies que vulgueu. Jo he posat branques de romaní i farigola, un
parell de guindilles, un parell d'alls i un grapadet de grans de pebre negre.
A mi m'ha
encantat, espero que us agradi tant com a mi.
Avui acabo aquest post exprés, amb una cançó de la
que de seguida en veureu la relació amb la recepta.
Streets of Philadelphia
I was bruised and battered, I couldn't
tell what I felt.
I was unrecognizable to myself.
I saw my reflection in a window, I didn't know my own face.
Oh brother are you gonna leave me wastin' away
On the Streets of Philadelphia.
I walked the avenue, 'til my legs felt like stone,
I heard the voices of friends vanished and gone,
At night I could hear the blood in my veins,
Black and whispering as the rain,
On the Streets of Philadelphia.
Ain't no angel gonna greet me.
It's just you and I my friend.
My clothes don't fit me no more,
I walked a thousand miles
Just to slip this skin.
The night has fallen, I'm lyin' awake,
I can feel myself fading away,
So receive me brother with your faithless kiss,
Or will we leave each other alone like this
On the Streets of Philadelphia
I was unrecognizable to myself.
I saw my reflection in a window, I didn't know my own face.
Oh brother are you gonna leave me wastin' away
On the Streets of Philadelphia.
I walked the avenue, 'til my legs felt like stone,
I heard the voices of friends vanished and gone,
At night I could hear the blood in my veins,
Black and whispering as the rain,
On the Streets of Philadelphia.
Ain't no angel gonna greet me.
It's just you and I my friend.
My clothes don't fit me no more,
I walked a thousand miles
Just to slip this skin.
The night has fallen, I'm lyin' awake,
I can feel myself fading away,
So receive me brother with your faithless kiss,
Or will we leave each other alone like this
On the Streets of Philadelphia
(Bruce Springsteen)
M'encanta aquest formatge Marta! A casa el faig sempre que puc, perquè és tan fàcil i tan bo, que busquem sempre la oportunitat de menjar-lo, però sempre ho he fet en versió boletes d'aperitiu, el proper cop apartaré una mica per fer philadelphia!
ResponEliminaPer cert, volem veure els pans de l'Iban!
Petonets, i feliç cap de setmana!
P.D.: Al final trobarem data, ja veuràs!!
Jajajaja!!! A veure quan els faig i penjo la recepte!!! T'encantaran!!!! I tant que trobarem data Víctor!!! Un pto
EliminaSembla que hem tingut telepatia!!! Aquest cap de setmana passat vaig estar buscant com fer-lo i vés per on, tu n'has penjat la recepta! Ho provarem!
ResponEliminaJajajaja! Ah si?! Com m'alegro doncs!!! Ja em diràs que et sembla!!! A casa ens va encantar!!! Un pto
EliminaOstres...quina enveja això dels cursos...i a més, amb complements pel pa i tot! Quins formatges més bons, tant en crema com en boles ha de ser espectacular!
ResponEliminaSi, si!!! L'ibán es curra molt els cursos! És un espectacle del pa!!! Si el proves, repetiràs segur!!! Ptons
Elimina