"Coca prima satisfà la vista,
però no atipa."
(Dita popular)
La coca d'avui ha estat producte d'un
impuls. Avui he vist una recepta que ha publicat el meu blogger preferit, en
Víctor i
no m'he pogut estar.
No recordo que
fos una de les meves coques preferides, quan era petita, sobretot perquè no sóc molt de pinyons,
però si recordo que al meu voltant sempre hi ha hagut persones a qui els
encantava. De fet, a la meva mare li encanta i a l'Òscar també, així que l'un o
l'altre se l'acabaran a gust. Alguna vegada la meva àvia n'havia comprat al forn del Toni
-el que estava a sota de casa i qui li deixava el forn per coure el pollastre
de Nadal, que era tant gran que no li cabia al forn-, però sigui pel que sigui,
la coca de vidre em duu a la infància.
La paraula
catalana coca ve de la paraula
holandesa kok, de l'època de l'Imperi
Carolingi, és a dir del fràncic i té les mateixes arrels que cake o kuchen i, segons expliquen
diferents teòrics, com Eliana Thibaut Comalada, el seu origen rau en l'aprofitament
de masses de pa que no havien fermentat correctament, i per tant, no havien
pujat. En comptes de deixar-les estar, les coïen planes i habitualment les
cobrien de sucre per fer-ne les postres.
Com es diu de
les coques: "...llur característica resideix
en l'extrema varietat de la presentació..."
Les coques
poden tenir diferents noms tot i elaborar-se de manera molt semblant, o dir-se
igual i ser diferents en molts aspectes com la mida, els ingredients o la
forma, però totes tenen, com a denominador en comú, un inici: el pa
amanit.
Aquest pa o
base pot ser dolç, com és típic al centre de Catalunya i per Catalunya Nord o
salat com més típic és al País Valencià, les Illes Balears o a l'interior de
Catalunya.
La d'avui és
una de les més conegudes, la coca de vidre.
Una coca
allargada i molt fina, ben ensucrada i esquitxada d'anís tot just sortir del
forn, el que li dona, no només un deliciós sabor, sinó també la clàssica capa caramel·litzada
que sembla vidre, que s'aconsegueix del contacte de l'anís amb el sucre
calent.
El secret? Una
massa ben fina. Com més fina, millor.
Sabeu que
l'últim diumenge de maig, a l'Espluga de Francolí es fa el
"Carquitast" -festa gastronòmica entorn del carquinyoli i altres
dolços catalans-? Doncs el 31 de maig de 2009, concretament a les 10h del matí,
es va celebrar una "cocada" amb una coca de vidre de més de cent
metres de llarg i banyada amb xocolata calenta. Casi res.
I anant al gra,
per fer aquestes coques es necessiten els següents ingredients:
- 350 gr. farina de força
- 180 ml. d'aigua
- 15 gr. de llevat fresc
- 25 gr. de mantega a temperatura ambient
- 8 gr. de sal
- 8 gr. de sucre (+ sucre per cobrir la coca)
- anís
- pinyons
Fer aquesta coca, no té
cap secret.
En primer lloc s'han de
barrejar bé tots els ingredients i amassar fins a obtenir una massa homogènia i
llisa; això no comporta gaire temps, màxim uns deu-quinze minuts. Jo ho he fet
amb KitchenAid i he trigat una mica menys.
Una vegada tinguem la
massa llesta, s'ha de fer una bola, tapar amb un drap de cuina humit i deixar reposar uns 15 minuts, aproximadament. És molt poca estona, però el que
no ens interessa és que la massa fermenti, perquè volem que quedi cruixent i el
més fina possible, per aquesta raó, el repòs ha de ser curt.
Jo he fet servir les
mides del Víctor, i com ell indica, s'ha de dividir la massa en porcions de
100 a 150 gr, en funció de com les vulgueu de grans i estirar, donant-los-hi la
forma característica -el màxim de llarga i ovalada-.
Llavors, amb molt de
compte i amb l'ajuda del corró -sense ell és molt difícil de manipular-, s'ha de
passar la coca a la safata de forn, que és important tenir prescalfat a 220º.
Una vegada són a les
safates de forn, s'han de cobrir bé amb una bona quantitat de sucre, i jo he
posat pinyons, que és el més típic, però es pot posar el que vulgueu.
Quan siguin del color torradet del vostre gust, s'han de treure del forn i regar-les amb un bon raig d'anís per tota la superfície de
Cruixent i deliciosa, sí senyor. Ideal per començar el cap de setmana...Les setmanes dures, mereixen recompenses.
És tant lleugera i fina, que sense que us doneu compte, us les haureu cruspit!
I un poema, per una coca.
Vidre
Sempre el vidre,
sóc arena i foc, i també
la causticitat de la química,
sempre el vidre,
translúcid, lleuger, aigua clara.
Pretor, ert, impertèrrit,
Guardià
de l’alteritat;
Escata i ganya, aire i llum,
llavis
en la fredor convexa
de la peixera impossible,
frontera
d’instants trencats.
Sempre el vidre,
alba
pedra en la platja del foc,
vertical infinita,
sempre
el vidre,
mirall especular, miraculós miratge;
la
raó trontolla
assajant de ser, conformant horitzons
per a aquest devessall de paraules
que es devoren insensibles,
fred espectre d’un pronom
que s’expandeix en bucles de follia.
Sempre el vidre,
palplantat entre les molècules del
vidre.
A mil graus de temperatura.
(Francesc
Mompó. Uendos, greixets i maremortes.)
Com m'agrada la coca de vidre, unmmmm, segur que la faig. petons !!
ResponEliminaÉs deliciosa!!! Gràcies Jose!! Ptons
EliminaFa molt de temps que la tinc pendent, però aqui a Irlanda no estic segur que pugui trobar l'anís, i amb el preu que té l'alcohol.... per nadal em prepararé una cistella de coses que segur faré saltar les alarmes a l'aeroport.
ResponEliminaOstres! Clar! Fora d'aquí deu ser difícil de trobar...potser pots trobar alguna alternativa...un pto guapa!
EliminaNena quina pinta fa, tan primeta venen unes ganes de cruspir-se-la... gràcies per les teves paraules, ets un sol!
ResponEliminaMolts ànims que ja estem a divendres, dilluns ja ens preocuparem del que vingui!
Petons!
Jijijijiji!! Sí que era primeta, sí!! Vaig seguir els teus consells Víctor!! Tu si que ets un sol! Ens veiem aviat!!
EliminaUna abraçada
Que bona, ara per esmorzar un trosset mel menjaria Ummm es que es una coca que no pararies de menjar-ne.
ResponEliminaAmb el teu permís m’emporto la recepta. Moltes gracies
Petons
I tant que si!!! Tota teva! Ja em diràs com et surt, eh?
EliminaJa veuràs que pensaràs que n'has fet massa i volaran!! jajaja
Ptons
Jo també penso que en Víctor és genial...i tu també! Quina versió de la seva coca més genial! Ara mateix me'n cruspiria un tallet! Petons!
ResponEliminaOhhh! Gràcies bonica!! El Víctor és el meu blogger preferit (noi), i tu, una de les meves preferides! Sóc fan del teu blog! Un petó guapa!
Elimina