"Quien una vez fue ladrón,
reincide si tiene ocasión."
reincide si tiene ocasión."
(Dita popular)
Amb aquesta
recepta m’estreno com a assaltadora oficial al repte “El Asalta Blogs”.
Feia temps que volia participar-hi i, per fi, per primera vegada, hi puc participar.
El repte del "Asalta Blogs", per si algú no ho coneix, és una espècie de joc nascut de la mà de la Conchi, del fantàstic blog GastroAndalusí.
Ara, hi ha tanta gent que vol formar-ne part, que ha hagut de posar limitacions i només entren al repte cinc blogs al mes. Així que em considero afortunada.
El repte consisteix en seleccionar, per sorteig, un blog dels que en formen part, que serà el blog assaltat, i la resta de la llista, seran els assaltants del blog escollit i li hauran de robar una recepta, que s'ha de mantenir en secret fins al dia de la publicació, que sempre és l'últim diumenge de mes a les 10:00.
Aquest mes, el blog assaltat és de el Rossgastronomica i la recepta que robo, fa temps que la tenia al cap, ja que no és la primera vegada que visito aquest fabulós blog i ja li havia posat l'ull al damunt. Us animo a que el visiteu!
Els elements d’aquest
plat em fascinen. El
pebrot i el bacallà, una combinació perfecte, i com veureu, plantejada de
manera molt original.
No recordo des
de quan m’agraden els pebrots, però ara m’agraden tant i de tantes maneres
diferents, que quan vaig veure aquesta recepta, no vaig dubtar ni un segon a
robar-li!
El pebrot, la
planta del qual és originaria de Mèxic, va començar a ser introduït a Espanya
al segle XVI, després del descobriment d’Amèrica i va ser, diuen, el propi
Cristóbal Colón el que el va dur, tal i com sembla ser que consta en una carta
escrita per Pedro M. De Angleria, de setembre de 1493; així que el pebrot és
una de les primeres plantes introduïdes a Europa, procedents del Nou Continent.
Amb els anys,
però, es van anar desenvolupant diferents tipus de pebrots, com el “piquillo”,
que es pot dir que és d’origen espanyol, concretament de la ciutat de Lodosa,
on majoritàriament es cultiva.
Del bacallà ja
n’he parlat altres vegades, però avui, no ve sencer. La recepta porta brandada.
La primera vegada que vaig provar la brandada em va sorprendre molt, em va
sembla suau i deliciosa, i ara puc dir que és un dels meus plats preferits.
Hi ha qui diu
que el seu origen està en una variant de l’all-i-oli a la que, al País Basc i
al llarg dels Pirineus, es va començar a afegir bacallà sec, possiblement cap
al segle XVI.
Hi ha qui diu
que era un plat típic de la cuina popular dels pagesos de la costa que va des d’Alacant
a la regió de Liguria (al nord-est de Itàlia), fins que a l’època de la Revolució Francesa ,
la recepta va arribar a París. A París, com sempre ha passat amb diverses
receptes, la van adaptar als gustos parisins, que en van eliminar l’all –llavors
considerat un ingredient vulgar-, i van substituir l’oli d’oliva per mantega,
afegint crema de llet i a vegades patata.
El nom, prové
del català brandada, del verb brandar, que significa balancejar-ser,
trotar, moure enèrgicament amb un moviment de vaivé, el que explicaria la
manera d’elaborar-la.
Per tant, també hi ha qui diu que prové de la cuina catalano-provençal.
No sé d'on prové exactament, només sé que jo he tingut la sort de menjar una de les millors brandades del món, n'estic segura. La meva mare la fa deliciosa. Amb bacallà del Teo, el bacallaner del mercat del Ninot, on fins i tot la meva àvia anava a comprar aquest deliciós peix, que, ara, és menjar de rics.
Doncs la
recepta que robo és brandada de bacallà amb caviar de piquillos. Sí, sí, caviar de
piquillos.
Sabeu la famosa
esferificació de Ferran Adrià, doncs ara la podeu fer a casa vostre sense
necessitat de tenir alginat sòdic (E-401), ni clorur càlcic (E-509). Si que es
pot comprar kits preparats per fer-ho, però amb ingredients que sempre teniu a
la despensa –segur-, podeu fer unes boletes iguals a les d’aquest innovador
cuinar.
La única diferència,
però –era inevitable que n’hi hagués alguna-, és que no són boletes líquides al
seu interior, sinó boletes de gelatina, però són delicioses igualment!
Per fer-la es
necessiten els següents ingredients:
Pel caviar de “piquillos”:
- 4 pebrots del piquillo
- 1 got d’aigua
- 2 fulles grans de gelatina neutra
- 3 cullerades d’aigua freda per hidratar la gelatina
- Un pessic de sal
- 1 cullerada de vinagre de poma
- 500 ml d’oli de gira-sol gelat (posar en un bol al congelador)
- Un bol ple de gel i aigua freda
Per la brandada:
- 300 gr de bacallà dessalat
- 100 ml d’oli d’oliva verge extra
- 4 dents d’all
- 1 cullerada de nata
- 2 cullerades de l’aigua de cocció del bacallà
El primer de tot és preparar la brandada, que
mentre fem el caviar, deixarem refredar a la nevera.
En un cassó s’ha de posar el bacallà cobert
amb aigua freda, i deixar que bulli. Quan arrenqui el bull, s’ha de retirar del
foc i colar el bacallà, guardant l’aigua de la cocció.
En un bol de vidre o de metall, s’ha de
trossejar –desfilant amb les mans- el bacallà, traient qualsevol rastre que
tingui de pell o qualsevol espina que detecteu.
A part, s’ha de posar una paella al foc, amb
oli d’oliva i els alls laminats, que s’han de daurar lleugerament, i, una
vegada agafin color, els enretirem i tirem l’oli calent pel damunt del bacallà.
Llavors, s’ha de barrejar bé i triturar,
incorporar la nata i si veiem que queda massa espès, afegir unes
cullerades de l’aigua de cocció del bacallà, de llet o de nata líquida, si
voleu.
Per fer el caviar, s’ha de començar trencant
en trossos la gelatina neutre que s’ha de posar a hidratar amb 3 cullerades d’aigua
freda.
Mentre, en un cassó, s’han de posar els
pebrots del piquillo, un got d’aigua, la sal i el vinagre, i s’ha de deixar
bullir tot durant 10 minuts.
Després s’ha de triturar amb la batedora elèctrica
fins aconseguir un líquid ben fi –si és necessari es pot colar-.
Encara calent, s’ha d’afegir la gelatina
escorreguda i barrejar bé fins que aquesta sigui ben dissolta.
En un altre bol, més gran, s’ha de posar el
gel i cobrir-lo amb aigua molt freda, directament de la nevera, i a dins d’aquest,
s’ha de posar el bol amb l’oli, que prèviament s'ha de posar al congelador.
Mica en mica, i amb paciència, s’ha d’anar
deixant anar gotes del líquid de piquillos dins del bol amb oli fred, i s’aniran
formant petites boletes que s’aniran quedant al fons del bol.
Amb una cullera, delicadament, anirem traient
les boletes i dipositant-les al damunt d’un colador. I anar reservant en un
platet, a la nevera.
Us adjunto, igual que al blog assaltat adjunta a la seva
recepta el link d’un vídeo on un nen fa boletes, amb aquesta tècnica, de cafè. És
un joc de nens.
I finalment, només queda muntar el plat.
Una vegada la brandada sigui ben freda, amb la
màniga pastissera s’han d’anar omplint els gotets on es presentarà el plat,
gairebé fins a dalt de tot i pel damunt, col·locar, amb compte, les boletes de
caviar de piquillos.
Sobretot, la brandada ha de ser ben freda, ja
que el caviar és fet amb gelatina, el que significa que qualsevol contacte amb
un ingredient calent, faria que es desfés. Si voleu el caviar per damunt d’alguna
cosa calenta, feu servir agar-agar, un gelificant natural que aguanta altes
temperatures.
I perquè és un pintxo, em recorda el País
Basc. I perquè és bacallà, em recorda el País Basc. I perquè els pebrots del
piquillo –amb perdó pels Navarresos-, també em recorda al País Basc. I perquè
adoro el País Basc, acabo amb aquesta canço.
Ilargia
Esaiozu euriari berriz, ez jauzteko
esan bakardadeari gaur ez etortzeko
eusten nauen soka zara ta itotzen nauena
ametsak sortu zizkidana galtzen dituena
zuretzat ilargia lapurtuko nuke gauero
eta zu itsu zaude bere argia ikusteko
irrifarrez gero minez eragin didazu negarra
nire sua itzali da, ez zara gaueko izar bakarra, ez zara!!
esan sentitzen dudana ez dela egia
une baten sinisteko ez garen guztia
zuretzat ilargia lapurtuko nuke gauero
eta zu itsu zaude bere argia ikusteko
irrifarrez gero minez eragin didazu negarra
nire sua itzali da, ez zara gaueko izar bakarra, ez zara!!
(Ken Zazpi)
esan bakardadeari gaur ez etortzeko
eusten nauen soka zara ta itotzen nauena
ametsak sortu zizkidana galtzen dituena
zuretzat ilargia lapurtuko nuke gauero
eta zu itsu zaude bere argia ikusteko
irrifarrez gero minez eragin didazu negarra
nire sua itzali da, ez zara gaueko izar bakarra, ez zara!!
esan sentitzen dudana ez dela egia
une baten sinisteko ez garen guztia
zuretzat ilargia lapurtuko nuke gauero
eta zu itsu zaude bere argia ikusteko
irrifarrez gero minez eragin didazu negarra
nire sua itzali da, ez zara gaueko izar bakarra, ez zara!!
(Ken Zazpi)
La pinta la tiene estupenda y la presentación ya no te cuento!!!! Sencillamente un asalto genial!!!
ResponEliminaUn besito,
Sandra von Cake
Muchas gracias Sandra! Asaltábamos un blog genial!! besos
EliminaT'ha quedat fantàstic. I m'agrada molt com ho has presentat.
ResponEliminapetons
Moltes gràcies Aisha! Tenia moltes ganes de participar al repte! Ha estat molt divertit! Ptons
EliminaHa quedado genial!
ResponEliminaQue ganas tengo de probarla!
Besitos :)
Gracias Marta!! Pruébala que te encantará!!! Besos
EliminaDe maravilla!!
ResponEliminaBesos!
Gracias!!!! Besos
EliminaHace tiempo que quiero hacer una brandada de bacalao, así que con vuestro permiso me llevo la receta que el que roba a un ladrón..... cien años de perdón.
ResponEliminaJajajaja!!!! roba, roba!! Está deliciosa!!! Besos
EliminaUn asalto en toda regla, bonito y delicioso, como tienen que ser las cosas, me encanta como te ha quedado, seguro que lo has disfrutado un montón!!
ResponEliminaUn abrazo!!
Raúl! Ni te cuento!! He disfrutado mucho!!! Besos
Eliminagenial! Estupendo asalto
ResponEliminaQue rico queda el bacalao con todo,eh??Bienvenida al Asalta blog
ResponEliminaMe encanta el bacalao!!! Gracias!! que ganas tenía!! Besos
EliminaAy ese caviar, que estuvo a punto de ser mi elegido!! A ti te ha quedado estupendo. Enhorabuena ;)
ResponEliminaRebeca "Marnie" (lacocinaderebeca.blogspot.com)
Es que era tentador, eh? jajaja!!! Gracias Rebeca!! Besos
EliminaMaravillosa receta cara a las fiestas que se aproximan
ResponEliminaEs un aperitivo ideal!! Tienes toda la razón!! Besos
EliminaGenial y preciosa presentación, mua!
ResponEliminaMuchas gracias!! Muak
EliminaMarta, que divertido es hacer caviar en casa verdad?.
ResponEliminaMe encanta como te ha quedado, perfecto, una elegante presentación.
Felicidades y gracias por asaltarme, algún día tu serás la asaltada, jajajajaj me vengaré y te robaré sin compasión.
Bss.
Rosalía!! Gracias a ti!!! Ha sido todo un placer asaltar tu maravilloso blog!! una receta deliciosa!!! Muchos besos
EliminaQue bien explicado y que pinta mas rica. Felicidades. Besos.
ResponEliminaMuchas gracias Elvira! Me alegro que te haya gustado! Besos
Eliminaohhh, que rica! me encanta la textura que tiene y con la salsita de piquillos lo mas..un gran asalto para ser el rprimero! un beso
ResponEliminaMuchas gracias Tere!! Besos
EliminaMaravilloso Asalto me encanta el bacalao
ResponElimina!!!! besinos !!!!
el toque de belen
Muchas gracias Belén!!! Muchos besos
EliminaOstres! Quina bona pinta aquesta brandada. A mi m'encanta! Es nota que t'ha quedat ben cremoseta :). Jo tampoc sé d'on prové la brandada però soooort que la van inventar!
ResponEliminaEnhorabona per atrevir-te amb les esferificacions. T'han quedat genials.
Una abraçada!
Gràcies Natalia! La veritat és que és una combinació deliciosa!! PTons
Elimina¡Brandada! Me enteré de lo que era en el asalto anterior, que fue el botín de varios asaltantes. Tu versión tiene muy buena pinta.
ResponEliminaUn saludo!
Brandada! Que delicia!! Muchas gracias!!! Besos
EliminaMira que me encantaba este plato para hacerlo pero ya tenia claro cual iba a ser mi asalto!!! Te ha quedado genial y te has estrenado a lo grande!!!!
ResponEliminaGenial asalto!!!!
Petonetsssssss
Muchas gracias Bea!! Me encanta el reto!! Muchos besos!!
EliminaQue chulo el caviar de piquillo y la brandada mmmm!! me la pido! Bienvenida!! me sumare como seguidora! besos
ResponEliminaMuchas gracias!!!! muchos besos
EliminaMe muero por probar ese caviar de piquillos. A punto estuve de elegir esra receta.
ResponEliminaAna, la verdad es que solo vi la receta, me enamoré de ella! y es deliciosa!! Muchos besos
EliminaBenvinguda al repte guapa!
ResponEliminaI quina estrena, amb un plat de luxe, i una elaboració, que encara que diguis que es un joc de nens, millor que jo no m'hi posi, o perilla la cuina, jajaja!
Petons!
Moltes gràcies Víctor! el conec gràcies a tu! jajaja!!! si que és una recepta de luxe, com el blog assaltat!!! Ja estic desitjant l'amic invisible assalta blogs!! ahahaha! Ptons
EliminaEnhorabuena por tu asalto!!! Estoy segura que al ser el primero habrá sido muy especial así que espero que lo sigas disfrutando porque la verdad es que nos lo pasamos muy bien. Un beso :)
ResponEliminaSí!!! me ha hecho mucha ilusión!!! Ya estoy deseando el siguiente!! jajaja!! Beso
EliminaBenvinguda a aquesta colla de lladres! Crec que no he provat mai la brandada de bacallà o almenys no ho recordo. Em sembla un bon aperitiu per fer algún d'aquets dies de nadal.
ResponEliminaMoltes gràcies guapa!!! No? Doncs anima't!! És deliciosa!!! Un pto
EliminaHalaaaaaaaaa asalto chulo y rico, me ha encantado.
ResponEliminaYa me he hecho seguidora tuya y me tienes aquí siempre que pueda.
Besitosssssss.
Muchas gracias guapísima!! Que ilusión tu comentario!!! Muchos besos!!!! Estaré encantada de que estés por aquí!! :)
EliminaQuina gràcia de repte! I quina bona proposta!
ResponEliminaÉs super divertit Marina!!! Moltes gràcies bonica!! PTons
EliminaEste también ha sido mi primer asalto!! Te ha quedado genial y tiene que estar buenísimo, con lo que me gusta el bacalao!!
ResponEliminaPor cierto, yo soy del País Vasco y esa canción que has puesto me encanta :D Ya sabes que también la cantan en catalán, no?
Muás
Gallecookies
Si! Me encanta la canción, tanto en catalàn como en tu precioso idioma! Adoro el País Vasco!! Me alegro que te haya gustado mi asalto! Bienvenida a ti también! Nos vemos en el próximo!! Besos ;)
EliminaQue chulada de receta, lo del caviar me encanta, un asalto precioso
ResponEliminaBesos
Muchas gracias guapa!!! :)
EliminaMmmmm molt bona recepta!!!
ResponEliminajijijijij! un luxe de botí! jajaja!! Ptons
EliminaMe ha encantado, ya me gustó cuando la vi, porque la idea del caviar me pareció lo más! Enhorabuena por tu primer asalto! Besos!
ResponEliminaGlo de COCINAR CON AMIGOS
Es una receta muy llamativa!! Yo cuando la vi, lo tuve claro! jajaja! muchas gracias!! Besos
EliminaA mi no me entusiasma demasiado el bacalao, pero tengo que reconocer que la receta tiene muy buena pinta y que te ha quedado estupenda.
ResponEliminaMuchísimas gracias Mara!! Un beso
Eliminabienvenida al asaltablogs!! Me a encantado tu primer asalto, me alegro que te haya gustado!
ResponEliminaUn beso
Gracias a ti por todo!!! Me ha encantado participar!! Ya estoy deseando saber a quien debo asaltar como amigo invisible!!! Besos
Eliminafijate tú que nunca he hecho brandada de bacalao. Y precisamente el otro día comentaba en casa que no tardaría yo mucho en hacer brandada, quiero aprender a hacerla. Eso y el bacalao al pil, pil, jijiji
ResponEliminaSalu2. Paula
Dos grandes recetas!!! Mmmm!!!! Muchos besos
EliminaTe has estrenado en el reto con una receta estupenda y te ha quedado genial. Besos
ResponEliminaMuchas gracias guapa! Nos vemos en el próximo asalto! Besos
Eliminaun muy buen asalto
ResponEliminabesos
Muchas gracias Toñi! Besos
EliminaHoola Hola!
ResponEliminaPara ser el primer asalto, has elegido muy bien. Ese caviar nos ha robado el corazón! que atrevida!
Buen asalto!
Muchos besos
Jajaja!! Muchas gracias!!! Que ilusión!!! Un fuerte abrazo!!
EliminaQué pinta! Te ha quedado espectacular ;) Besos!
ResponEliminaMuchas gracias Iosune!! Besos
EliminaEstupenda receta, te ha quedado de muerte!! Enhorabuena por tu asalto y bienvenida al grupo.
ResponEliminaBesos
Muchas gracias Sonia! Estoy encantada de formar parte de este maravilloso grupo de ladronzuelos!! Besos
EliminaNo creo que llegue a gustarme nunca la brandada, pero desde luego tu plato tiene un pinta, espectacular.
ResponEliminaBuen asalto.
Bs
Muchas gracias Bego!! Besos
EliminaDelicioso botín, para ser el primero te lo curraste bien.
ResponEliminaMe encanta eso del caviar de piquillos....tomo nota!!!
Saluditos y bienvenida al grupo
Muchas gracias Choni! Que ganas del próximo!! jajaja!!! Besos
Elimina