"¡Pan:
la revolución necesita pan!
¡Que se ocupen otros de lanzar circulares con
prosa brillante!
¡Que se pongan todos los galones que puedan
soportar sus hombros!
¡Que otros, finalmente, hagan peroratas
acerca de las libertades políticas!
Nuestra tarea específica consistirá en obrar
de manera tan que,
desde los primeros días de la revolución,
y mientras ésta dure,
no haya un solo hombre en el territorio
insurrecto
a quien le falte el pan."
(Piotr Kropotkin)
Ja sabeu com m'agrada fer pa.
És un vici incontrolable. Si pogués, encara que només disposo de temps per
fer-ne una vegada a la setmana, cada dia embrutaria les meves mans de farina i
pastaria, una vegada i una altre. Em desestressa. Em reconforta.
Mica en mica, les masses
enganxoses deixen de resistir-se. A base de cursos i incansables lectures de
tots aquells llibres de pa que van entrant a casa sense parar, començo a fer-me
amiga de les farines, els llevats, la massa mare i tot el procés que,
inicialment, només em transmetia un gran respecte.
Un dels últims llibres en
entrar a casa, és Dough, de
Richard Bertinet.
Richard Bertinet és un forner
francès que viu a Anglaterra i que ha escrit uns quants llibres. El que avui us
dic, crec que és el primer que es va traduir a l'espanyol, tot i que jo el vaig
comprar directament en anglès, per dues raons. La primera, la diferència de
preu, gairebé la meitat, i la segona, perquè tinc una mena de predilecció de
comprar els llibres de cuina en d’idioma original en que s'han escrit i
minuciosament, anar traduint-los i escrivint anotacions al costat. Jo els
llibres, els treballo.
Dough és
un llibre molt conegut i que no pot faltar a cap llibreria de qui agrada fer
pa. Presenta de manera molt didàctica cinc tipus de massa amb les que elabora,
aproximadament, cinquanta tipus diferent de pa. La massa blanca, la d'oli, la
massa integral, la de sègol i la massa dolça. El llibre va acompanyat d'un cd
amb les tècniques d’amasat i de format.
A l'hora de fer pa, el pastat
és tant o més important que els ingredients, ja que un bon amassat fa que el pa
agafi més aire al seu interior i això té com a resultat una molla més esponjosa
i alveolada.
Per això, per complementar el
post d'avui i tot i que intentaré explicar amb paraules la tècnica que han
anomenat "Tècnica Bertinet", no hi ha res millor que veure el vídeo fet pel propi Richard Bertinet. Una imatge val més que mil
paraules.
Pot semblar que sigui una
tècnica complexa, però no ho és. Sí que és cert, com en la majoria de
tècniques, sigui en l'àmbit que sigui, que amb la pràctica es perfecciona, però val
la pena. Millor
que comenceu doblegant la massa amb suavitat i anar agafant ritme, canviant els
moviments lents per moviments més ràpids i compassats.
L'important és que no afegeix
farina per amassar, així que queda una massa molt esponjosa.
Abans que us en doneu compte,
la massa estarà llesta.
La primera vegada que vaig fer
aquesta tècnica -que vaig sentir per primera vegada gràcies a l'Iban Yarza, en
una de les seves fantàstiques classes-, vaig pensar que no me'n sortiria. Ara
que he practicat varies vegades, crec que és una de les meves tècniques i autor
preferit.
La primera vegada que vaig
provar el pa resultant de les seves instruccions, només em va faltar plorar. El
pa tenia el gust a pa més profund que havia provat...
Avui us indico la recepta de
la massa blanca, bàsica. És la que jo utilitzo per fer barretes de 100-110 gr, per esmorzar; les anomeno "Baguettines" perquè semblen una versió miniatura de les baguettes i es necessiten els següents ingredients (8 barretes):
- 500 gr de
farina de força
- 10 gr de
sal
- 10 gr de
llevat fresc
- 350 gr
d'aigua
El primer pas per fer aquest
pa és desfer el llevat amb la
farina. Mica en mica. S'ha d'anar desfent fins que el llevat
quedi reduït a engrunes el més petites possibles.
Després s'ha d'afegir la sal i
l'aigua i amb l'ajuda d'una rasqueta amassar una mica per aconseguir que tots
els ingredients quedin ben barrejats. Tot això dins d'un bol. Com a resultat és
una massa enganxosa, no patiu que és normal, sobretot, no afegiu farina.
Jo aquí deixo reposar la massa
uns 15 minuts perquè s'assenti i encara resulti més fàcil el pas següent.
Passats aquests minuts, i
posar farina al damunt de la taula on pastarem la massa del pa, s'ha de bolcar
la massa en brut a la zona de treball.
Llavors, com podeu veure al
vídeo , s'ha d'agafar la massa amb les mans, donar la volta contra la
taula, estirar-la i plegar-la sobre si mateixa, atrapant, d'aquesta manera,
l'aire dins la massa.
Aquest procés s'ha de repetir
varies vegades. Jo entre vegada i vegada, deixo reposar la massa cinc minuts.
Mica en mica, veureu com la
massa comença a canviar i a agafar forma, resultant molt més suau i gruixuda al
tacte. A mida que aneu
amassant, veureu com es va desenganxant amb més facilitat de la taula.
Una vegada estigui prou elàstica, s'ha de
fer una bola i deixar reposar dins d'un bol un mínim de dues hores. Jo passades
aquestes dues hores, se'm va complicar el dia i vaig haver de deixar la massa
dins la nevera durant quatre hores més. Com veieu, aquest sistema fa que no
siguem esclaus del pa.
Una vegada passat el temps de primera
fermentació, la massa haurà crescut molt, llavors sí que hem de posar una mica
de farina al damunt de la taula de treball, bolcar amb molt de compte la massa
per no desgasificar-la en excés i formar la massa, al vostre gust, jo en aquest
cas he fet barretes.
He fet porcions de 100-110 gr, ideals per un entrepà per esmorzar. Com sempre, deixeu refredar, del tot, al damunt d'una reixeta.
Acabo el post amb una de les
cançons que m'agrada tenir de fons quan tinc les mans entre farina.
Hey there
Delilah
Hey
there Delilah
What's it like in new York city
I'm a thousand miles away
but girl tonight you look so pretty
Yes you do
Time square can't shine as bright as you
I swear it's true
Hey there Delilah
Don't you worry about the distance
I'm right there if you get lonely
Give this song another listen
Close your eyes
Listen to my voice it's my disguise
I'm by your side
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me
Hey there Delilah
I know times are getting hard
But just believe me girl
Someday I'll pay the bills with this guitar
We'll have it good
We'll have the life we knew we would
My word is good
Hey there Delilah
I've got so much left to say
If every simple song I wrote to you
Would take your breath away
I'd write it all
Even more in love with me you'd fall
We'd have it all
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
A thousand miles seems pretty far
But they've got planes and trains and cars
I'd walk to you if I had no other way
Our friends would all make fun of us
and we'll just laugh along because we know
That none of them have felt this way
Delilah I can promise you
That by the time we get through
The world will never ever be the same
And you're to blame
Hey there Delilah
You be good and don't you miss me
Two more years and you'll be done with school
And I'll be making history like I do
You know it's all because of you
We can do whatever we want to
Hey there Delilah here's to you
This ones for you
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me
What's it like in new York city
I'm a thousand miles away
but girl tonight you look so pretty
Yes you do
Time square can't shine as bright as you
I swear it's true
Hey there Delilah
Don't you worry about the distance
I'm right there if you get lonely
Give this song another listen
Close your eyes
Listen to my voice it's my disguise
I'm by your side
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me
Hey there Delilah
I know times are getting hard
But just believe me girl
Someday I'll pay the bills with this guitar
We'll have it good
We'll have the life we knew we would
My word is good
Hey there Delilah
I've got so much left to say
If every simple song I wrote to you
Would take your breath away
I'd write it all
Even more in love with me you'd fall
We'd have it all
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
A thousand miles seems pretty far
But they've got planes and trains and cars
I'd walk to you if I had no other way
Our friends would all make fun of us
and we'll just laugh along because we know
That none of them have felt this way
Delilah I can promise you
That by the time we get through
The world will never ever be the same
And you're to blame
Hey there Delilah
You be good and don't you miss me
Two more years and you'll be done with school
And I'll be making history like I do
You know it's all because of you
We can do whatever we want to
Hey there Delilah here's to you
This ones for you
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me
(Plain White T'S)
Jo tambe estic encantada d'aquest home, tot i que sempre tinc la sensacio que no m'en sortir'e mai amb la tècnica.... t'han quedat de forn eh, petons!
ResponEliminaEll és insuperable!!! Un pto guapa
EliminaNoia, cada dia que passa et superes, quins pans que has fet!
ResponEliminaNo te'n sobrarà algun oi? Així després em passo a buscar la meva baguettine per l'esmorzar de demà, jeje!
Petons!
Jajajaja! Fem un canvi...baguettines per pa de sègol! Un pto
EliminaOstres, un altre llibre a la llista de pendents...unes barretes espectacularment perfectes!!!
ResponEliminaÉs una gran inversió!!!! Un pto guapa
Elimina