“L’univers n’est rien que par la vie,
et tout ce qui vit se nourrit.“
(Anthelme
Brillat-Savarin)
Aquest és el
primer pa de pessic, una mica especial, que vaig aprendre a fer sola i que
portava sempre que s’havia de celebrar alguna cosa a l’escola, a casa algun
amic/a, o a qualsevol celebració.
És un simple plumcake, però molt vistós.
La veritat és
que ara feia molt de temps que no el feia, però abans, era la meva
especialitat. Era tant “famós” entre les meves amigues, que sempre que organitzàvem
un berenar, en volien.
Realment, el plumcake té origen anglès i en realitat és
un bescuit de fruites. La paraula plum
significa prunes, per tant, puristament, per poder anomenar-lo així, hauria de
fer-lo amb prunes, tallades a trossets i macerades amb una mica de cognac –el
meu pare, sens dubte, es decantaria per la versió original-, però, avui en dia,
qualsevol bescuit dens, feta amb molta mantega –el que li dona una textura
especial-, que sigui fet en aquest tipus de motlle, se l’anomena plumcake.
Tot i que la
presència d’aquest pastís, que diuen té origen britànic, sempre forma past de
les tradicionals reunions familiars angleses i del “tè de les cinc”, hi ha una
llegenda que n’explica l’origen fora d’Anglaterra.
Diuen que el plumcake va ser inventat per Giovanni
Plum. Resulta que un dia, aquest cuiner estava coent un bescuit a la ciutat de
Pompeia, quan, de cop i volta el Vesuvi va entrar en erupció. Llavors, Giovanni
va sortir corrents de casa seva amb el bescuit a les mans i, al passar per davant
d’una fruiteria, una gran quantitat de fuites i fruits secs van explotar degut
a la lava, i van caure dins del pa de pessic que portava a les mans. I per
accident, va néixer el Plumcake.
També hi ha qui
diu que aquest pastís té origen a l’antiga Roma, on a la massa afegien pinyons,
passes i magranes. Diuen qui defensen aquest origen que no va ser fins a l’Edat
Mitja quan se’l comença a anomenar “fruit cake” i s’elabora amb mel, espècies i
fruites en conserva. Es llavors, quan es comença a considerar un pa de pessic típic
de la tardor, ja que era una bona manera de conservar les fruites recollides
durant l’estiu.
Al segle XVIII
els “fruit cakes” elaborats amb nous recollides durant l’estiu, es guardaven
per consumir-los durant tot l’any. Els que només estaven fets amb una base, exclusivament,
de fruites, es reservaven per casaments o per Nadal.
En fi, avui us
presento un plumcake, anomenat així
pel motlle que he fet servir, però només porta pell de taronja i xocolata. Es
un esmorzar ideal, o un berenar, o un ressopó…és ideal a la hora que sigui. La recepta la vaig treure d'un llibre de postres que fa molts anys vaig regalar a la meva mare i del que ni tant sols recordo el nom.
Per fer aquest plumcake, es
necessiten els següents ingredients:
- 250g de mantega (consistència pomada)
- 300g de sucre
- 275g de farina
- 1 culleradeta de llevat Royal
- 50g de xocolata negra (jo n’he posat una que portava trossets de taronja confitada)
- 50g de ratlladura de taronja
- 6 ous
Primer, s’ha de batre bé la mantega, que ha de tenir consistència de pomada,
i el sucre, fins a obtenir una crema blanca. Ha d’estar ben batut, ja veureu
que gairebé dobla el volum. Després, s’han d’anar afegint, lentament i un a un,
els rovells d’ou, batent cada vegada, perquè s’incorporin bé.
Quan la massa sigui ben homogènia, s’ha d’afegir el llevat i la farina,
prèviament tamisada, i barrejar tot bé.
A part, s’han de muntar les clares a punt de neu i incorporar un terç
d’elles a la massa, que tenim feta, amb molt de compte i amb moviments
envolvents, perquè no baixi la seva consistència, ni perdi volum; un cop ben
barrejades, s’ha d’anar afegint la resta.
Una vegada la massa llesta, s’ha de separar un terç de la preparació que
s’ha de posar en un bol, i els altres dos terços en un altre; al primer s’ha
d’afegir la xocolata, desfeta, i a la resta la ratlladura de taronja.
I a la nevera, on han de reposar durant uns 20 minuts; tapeu els dos bol amb
un drap.
Mentre, s’ha de pintar un motllo, tipus cake, amb mantega i, quan la massa hagi
reposat, s’ha d’anar posant al motlle, alternant, al gust, capes de massa de
xocolata amb capes de massa de taronja.
S’ha de coure durant 45 minuts, aproximadament, al forn, prescalfat a 180º.
Abans de treure’l del forn, comproveu la cocció amb una agulla; si surt
neta, és que el plumcake ja està cuit.
Abans de desemmotllar, espereu uns deu minuts i com sempre, deixeu refredar del
tot, al damunt d’una reixeta.
Si decidiu provar-lo per esmorzar, no
deixeu d’escoltar, de fons, aquesta cançó…us asseguro que començareu bé el dia.
Friday I’m in love
I don't care if Monday's blue,
Tuesday's grey and Wednesday too.
Thursday, I don't care about you.
It's Friday, I'm in love.
Monday, you can fall apart.
Tuesday, Wednesday, break my heart.
Thursday doesn't even start.
It's Friday, I'm in love.
Saturday, wait,
And Sunday always comes too late,
But Friday never hesitate...
I don't care if Monday's black,
Tuesday, Wednesday, heart attack.
Thursday, never looking back.
It's Friday, I'm in love.
Monday, you can hold your head.
Tuesday, Wednesday, stay in bed.
Or Thursday, watch the walls instead.
It's Friday, I'm in love.
Saturday, wait,
And Sunday always comes too late,
But Friday, never hesitate...
Dressed up to the eyes,
It's a wonderful surprise
To see your shoes and your spirits rise,
Throwing out your frown,
And just smiling at the sound,
And as sleek as a shriek,
Spinning round and round.
Always take a big bite,
It's such a gorgeous sight
To see you eat in the middle of the night.
You can never get enough,
Enough of this stuff.
It's Friday,
I'm in love
Tuesday's grey and Wednesday too.
Thursday, I don't care about you.
It's Friday, I'm in love.
Monday, you can fall apart.
Tuesday, Wednesday, break my heart.
Thursday doesn't even start.
It's Friday, I'm in love.
Saturday, wait,
And Sunday always comes too late,
But Friday never hesitate...
I don't care if Monday's black,
Tuesday, Wednesday, heart attack.
Thursday, never looking back.
It's Friday, I'm in love.
Monday, you can hold your head.
Tuesday, Wednesday, stay in bed.
Or Thursday, watch the walls instead.
It's Friday, I'm in love.
Saturday, wait,
And Sunday always comes too late,
But Friday, never hesitate...
Dressed up to the eyes,
It's a wonderful surprise
To see your shoes and your spirits rise,
Throwing out your frown,
And just smiling at the sound,
And as sleek as a shriek,
Spinning round and round.
Always take a big bite,
It's such a gorgeous sight
To see you eat in the middle of the night.
You can never get enough,
Enough of this stuff.
It's Friday,
I'm in love
(The Cure)
Estava jo aquí escrivint, i l'ordinador ha decidit que no volia publicar el comentari... però saps què? No importa, perquè it's friday, I'm in love!!
ResponEliminaM'encanta el plumcake, amb prunes o no, i així amb dos colors em sembla, a més de bo, molt divertit!
Feliç cap de setmana!!
Jajajaja! Els teus comentaris si que són divertits! M'encanten!! Bon cap de setmana guapo!
EliminaJolines, que bo! Per ser el primer, t'ha llevat súper bé! I els gustos que has escollit, genials!
ResponEliminaÉs el primer que vaig aprendre a fer sense que fos recepta de la meva mare, però l'he fet moltes vegades, aquest no és el primer! Però segueix sent una aposta segura! Un pto guapa
EliminaGenial Marta (com sempre)! El plumcake "marbrejat" m'encanta... potser fins i tot més que amb fruites: un cake que val per a molts moments! :)
ResponEliminaMoltes gràcies Dolors!!! Jo també el prefereixo de xocolata! ;) ptons
Elimina