"No coloques el puchero en el fuego
si el
ciervo aún corre en el bosque."
(Proverbi
xinès)
Ja fa uns mesos que vaig
decidir-me a iniciar el blog, i mica en mica, he anat ampliant-lo i apuntant-me
a reptes que poc a poc vaig coneixent. Dic a poc a poc, perquè això dels blogs
és al·lucinant. N'hi ha milers, i tants com blogs, propostes de reptes, jocs o
projectes per fer en grup.
Un d'ells és el repte Bake TheWorld,
amb el que m'estreno amb la proposta de novembre: els Baozi.
Amb Bake The World, entro més,
si cap, en el món de les masses i viatjo. En aquesta web, que porten la Clara
(Migas con Locura), la Daniela (Vegetarian Gustos si sanatos), la Salomé (Bloc
de recetas) i la Virginia (Sweet & Sour), fan un proposta mensual i donen
informació bàsica per començar, i a partir d'aquí, la resta és cosa teva.
Feia un parell de mesos que en
tenia ganes, però les propostes que feien ja les tenia al blog i vés per on, la
de novembre, és una de les que tenia a la meva llista de receptes pendents.
El Baozi (xino: 包子, pinyin: bāozi), és un panet farcit que
generalment es cou al vapor, tradicional de la cuina xinesa, i típic, sobretot,
pels esmorzars. El seu aspecte és molt similar al mantou, que és el
panet cuit al vapor sense farcir.
Explica la llegenda que Zhuge
Liang va ser qui va inventar aquests deliciosos panets. Diuen que al principi,
no eren per menjar, sinó que eren per fer sacrificis. Expliquen que lluitava
contra els homes poc civilitzats del sud i que per donar una lliçó al tossut
cap d’aquells homes, Zhuge Liang el va capturar set vegades i set vegades el va
deixar en llibertat, fins que el líder dels homes del sud es va rendir. I just
quan l’exèrcit de Zhuge Liang va intentar travessar un riu, segons la costum, s’havia de sacrificar els caps dels indígenes per
oferir als Déus, i Zhuge Liang va ordenar fer uns panets que tinguessin forma
de cap i estiguessin farcits de carn de porc, xai i vaca. Aquests panets van
ser els primers Baozi.
Actualment hi ha molta varietat de Baozi, amb
farcits dolços i salats, el que fa que sigui una recepta altament versàtil
ideal per anar provant diferents farcits.
En aquest cas, només veure la
recepta, i tot i que tenia ja algunes apuntades, ràpidament vaig identifacar
que una de les receptes del llibre de l'Ibán Yarza era la de "Bollos
Chinos", que és el mateix que Baozi. Així que m'hi vaig llençar de cap, i
com sempre em passa amb tot el que aprenc de l'Ibán, no només no em va defraudar,
sinó que em van enamorar.
Una delicia. Quins panets més bons i suaus. I que
curiosos.
I el millor, descobrir com coure masses sense forn, només
amb vapor.
Per fer-los es necessiten els següents ingredients:
Per la massa:
- 400 gr de farina de rebosteria
- 200 gr d’aigua
- 20 gr de sucre
- 4 gr de sal
- 10 gr de llevat fresc (3 gr llevat sec)
Pel farcit:
- 500 gr de carn picada de porc
- 2 cebes tendres
- 3 alls
- Un bon raig de salsa de soja
- Un rajolí de vinagre
- Un rajolí de mel
- 2 claus mòlts
- Pebre negre mòlt
- Gingebre
Primer de tot s’han de
barrejar bé tots els ingredients de la massa i pastar fins a obtenir una massa
bastant seca i deixar reposar uns cinc minuts.
Passat aquest petit repòs, s’ha de pastar bé uns 5-10 minuts fins que la massa sigui ben fina, llisa i elàstica i, llavors, s’ha de deixar fermentar durant 45 minuts. No cal que dobli el volum.
En una paella, s’ha de començar a sofregir les cebes i els alls ben picats, amb un bon raig d’oli. Quan comenci a daurar-se, s’ha d’afegir la carn picada i la resta d’ingredients, la salsa de soja, la mel, el vinagre, els claus picats i el pebre negre mòlt i deixar coure fins que tots els ingredients siguin ben integrats, a foc suau, durant aproximadament uns 15-20 minuts. A l'últim moment vaig afegir una mica de gingebre ratllat. Passat aquest temps, s’ha de deixar refredar.
Amb un corró, s’ha d’estirar cadascuna de les boles fins a obtenir un disc d’uns 10-12 cm de diàmetre, intentant que la part exterior quedi més fina.
Llavors, s’ha d’anar posant una cullerada del farcit i tancar amb molt de compte.
Es pot tancar com si fos una bola normal o com si féssim plecs d’empanadilla, que és com ho he intentat fer jo. Per fer-ho s’ha de segellar fort cada plec, mentre es va girant la bola. És pràctica, així que a mida que les aneu fent, us anirà sortint millor. A mi em queda molt per practicar.
Després, s’han de deixar reposar col·locant els Baozi al damunt de petits trossets de paper de forn, que després evitaran que s’enganxin a la vaporera. S’han de deixar fermentar uns altres 45 minuts perquè espongin una mica.
És important que quan hagin passat els deu minuts de cocció, no obriu ràpidament la tapa de la vaporera; s’ha de treure del damunt de la olla, deixar reposar, com a mínim, un minut i després obrir a poc a poc. Sinó, es desinflaran i quedaran com pansits.
Un menjar deliciós, que només
mereix bona música. Avui “The XX”.
Stars
I can give it all on the first date
I don't have to exist outside this place
And dear know that I can change
But if stars, shouldn't shine
By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me
I can draw the line on the first date
I'll let you cross it
Let you take every line I've got
When the time gets late
But if stars, shouldn't shine
By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me
If you want me
Let me know
Where do you wanna go
No need for talking
I already know
If you want me
Why go
I can give it all on the first date
I don't have to exist outside this place
And dear know that I can change
But if stars, shouldn't shine
By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me
I don't have to exist outside this place
And dear know that I can change
But if stars, shouldn't shine
By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me
I can draw the line on the first date
I'll let you cross it
Let you take every line I've got
When the time gets late
But if stars, shouldn't shine
By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me
If you want me
Let me know
Where do you wanna go
No need for talking
I already know
If you want me
Why go
I can give it all on the first date
I don't have to exist outside this place
And dear know that I can change
But if stars, shouldn't shine
By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me
(The XX)
Marta, muy buena entrada, nos ha gustado mucho tanto la forma de los baozis como el paso a paso, genial!!
ResponEliminaNosotras los rellenamos de dulce y ha gustado en casa mucho.
besos
Muchas gracias!!! Me ha encantado vuestra versión dulce!!! Deliciosa!!! Lo probaré seguro!! Muchos besos
EliminaT'han quedat maquíssims, Pili! Jo fa poc que els vaig tastar per primer cop, els baozi... en un resto súper barato i famós de Barna. I em van encantar! Els teus tenen una pinta estupenda. Per mi amb salseta, Please! he he he.
ResponEliminaSóc la Marta, Marina! jajaja!!! Però merci guapa!!
EliminaJo que bé que t'han quedat Marta! Te'n recordes que et vagi dir que els havia de fer? Doncs els vaig fer, i tot el que podia sortir malament el dilluns a la cuina, va sortir pitjor, jajaja!
ResponEliminaDe moment m'haig de conformar amb gaudir dels que has fet tu, i que em vinguin ganes de tornar-los a fer!
Petonets!
Ohh!!! Els dilluns és perillós provar noves coses!! ;) M'alegro que t'agradin Víctor!! un pto gegant!
EliminaMarta, benvinguada als bakers, t'han quedat molt be, a que eren bons??' A mi m' han sorpres, crec que els faré molt sovint.
ResponEliminaUna abraçada.
Gràcies Sara!!! Moooooooolt bons!!! M'han sorprès molt també!! quina bona pinta els teus!!! PTons
EliminaEstaban molt bons!! I mira que quan vaig llegir que eren al vapor vaig tenir les meves dubtes... T'han quedat genials! Petons
ResponEliminaA mi em va passar igual Pili!!! No me'ls imaginava al vapor! Però, renoi, quina delicia!! Ptons
EliminaTe han quedado perfectos. Me encanta esa apariencia de saquitos :)
ResponEliminabesos
Gracias guapa!! Los tuyos eran preciosos!! Besos
EliminaHace poco que tienes el blog y ¿ya tienes vaporera de bambu? que wayyy, chica estas super equipada y no me extraña que te hayan quedado tan ricos.
ResponEliminaBesos
Nieves
Jajajaja!!! al menos hace 15 años que la tengo!!! mucho antes que el blog! jajaja!! Muchas gracias guapas!!! Los vuestros tienen una pinta deliciosa! Mañana me dedicaré a dejar comentarios a todos!! BEsos
EliminaQuina bona pinta!!!! amb aquest farcit han d´estar mooooolt bons. Ens retroven en el proper repte. Petons,
ResponEliminaMoltes gràcies guapa! demà espero poder visitar-vos a tots! quines bones receptes!! ens veiem al proper repte! ja l'estic desitjant! Ptons
EliminaQue lindos ficaram os teus baozi!
ResponEliminaMoitas grazas! bicos
EliminaHemos hecho la misma receta,que pedazo de libro el de Ibán eh? tus panes se ven perfectos a nosotros no nos gustó mucho la corteza rara que se les queda pero igualmente hemos disfrutado con el evento panarra. Saludos
ResponEliminaSiiiii! Que buen libro!! A nosotros también nos resultaron extraños al principio, pero luego le cogimos el gusto! Nos encantan!!! Muchos besos
EliminaHe vist varies versions dels baozi...i aquesta teva és espectacular! Petons!
ResponEliminaMoltes gràcies bonica!!!! Ptons
Elimina