dimecres, 27 de novembre del 2013

Baozi. Unes delícies pel repte "Bake The World".





"No coloques el puchero en el fuego 
si el ciervo aún corre en el bosque."

(Proverbi xinès)




Ja fa uns mesos que vaig decidir-me a iniciar el blog, i mica en mica, he anat ampliant-lo i apuntant-me a reptes que poc a poc vaig coneixent. Dic a poc a poc, perquè això dels blogs és al·lucinant. N'hi ha milers, i tants com blogs, propostes de reptes, jocs o projectes per fer en grup.

Un d'ells és el repte Bake TheWorld, amb el que m'estreno amb la proposta de novembre: els Baozi.

Amb Bake The World, entro més, si cap, en el món de les masses i viatjo. En aquesta web, que porten la Clara (Migas con Locura), la Daniela (Vegetarian Gustos si sanatos), la Salomé (Bloc de recetas) i la Virginia (Sweet & Sour), fan un proposta mensual i donen informació bàsica per començar, i a partir d'aquí, la resta és cosa teva.

Feia un parell de mesos que en tenia ganes, però les propostes que feien ja les tenia al blog i vés per on, la de novembre, és una de les que tenia a la meva llista de receptes pendents.



El Baozi (xino: 包子pinyin: bāozi), és un panet farcit que generalment es cou al vapor, tradicional de la cuina xinesa, i típic, sobretot, pels esmorzars. El seu aspecte és molt similar al mantou, que és el panet cuit al vapor sense farcir.

Explica la llegenda que Zhuge Liang va ser qui va inventar aquests deliciosos panets. Diuen que al principi, no eren per menjar, sinó que eren per fer sacrificis. Expliquen que lluitava contra els homes poc civilitzats del sud i que per donar una lliçó al tossut cap d’aquells homes, Zhuge Liang el va capturar set vegades i set vegades el va deixar en llibertat, fins que el líder dels homes del sud es va rendir. I just quan l’exèrcit de Zhuge Liang va intentar travessar un riu, segons la costum, s’havia de sacrificar els caps dels indígenes per oferir als Déus, i Zhuge Liang va ordenar fer uns panets que tinguessin forma de cap i estiguessin farcits de carn de porc, xai i vaca. Aquests panets van ser els primers Baozi.

Actualment hi ha molta varietat de Baozi, amb farcits dolços i salats, el que fa que sigui una recepta altament versàtil ideal per anar provant diferents farcits.

 

En aquest cas, només veure la recepta, i tot i que tenia ja algunes apuntades, ràpidament vaig identifacar que una de les receptes del llibre de l'Ibán Yarza era la de "Bollos Chinos", que és el mateix que Baozi. Així que m'hi vaig llençar de cap, i com sempre em passa amb tot el que aprenc de l'Ibán, no només no em va defraudar, sinó que em van enamorar.

Una delicia. Quins panets més bons i suaus. I que curiosos.

I el millor, descobrir com coure masses sense forn, només amb vapor.



Per fer-los es necessiten els següents ingredients:

Per la massa:

  • 400 gr de farina de rebosteria
  •  200 gr d’aigua 
  • 20 gr de sucre 
  • 4 gr de sal 
  • 10 gr de llevat fresc (3 gr llevat sec)

Pel farcit:

  • 500 gr de carn picada de porc 
  • 2 cebes tendres 
  • 3 alls 
  • Un bon raig de salsa de soja 
  • Un rajolí de vinagre 
  • Un rajolí de mel 
  • 2 claus mòlts 
  • Pebre negre mòlt
  • Gingebre


Primer de tot s’han de barrejar bé tots els ingredients de la massa i pastar fins a obtenir una massa bastant seca i deixar reposar uns cinc minuts.




Passat aquest petit repòs, s’ha de pastar bé uns 5-10 minuts fins que la massa sigui ben fina, llisa i elàstica i, llavors, s’ha de deixar fermentar durant 45 minuts. No cal que dobli el volum.




Mentre, es pot anar preparant el farcit.




En una paella, s’ha de començar a sofregir les cebes i els alls ben picats, amb un bon raig d’oli. Quan comenci a daurar-se, s’ha d’afegir la carn picada i la resta d’ingredients, la salsa de soja, la mel, el vinagre, els claus picats i el pebre negre mòlt i deixar coure fins que tots els ingredients siguin ben integrats, a foc suau, durant aproximadament uns 15-20 minuts. A l'últim moment vaig afegir una mica de gingebre ratllat. Passat aquest temps, s’ha de deixar refredar.

Quan la massa ja hagi fermentat, s’ha de dividir formant boletes d’uns 30-35 gr.




Amb un corró, s’ha d’estirar cadascuna de les boles fins a obtenir un disc d’uns 10-12 cm de diàmetre, intentant que la part exterior quedi més fina.




Llavors, s’ha d’anar posant una cullerada del farcit i tancar amb molt de compte. 




Es pot tancar com si fos una bola normal o com si féssim plecs d’empanadilla, que és com ho he intentat fer jo. Per fer-ho s’ha de segellar fort cada plec, mentre es va girant la bola. És pràctica, així que a mida que les aneu fent, us anirà sortint millor. A mi em queda molt per practicar.




Després, s’han de deixar reposar col·locant els Baozi al damunt de petits trossets de paper de forn, que després evitaran que s’enganxin a la vaporera. S’han de deixar fermentar uns altres 45 minuts perquè espongin una mica.




Passat aquest temps de fermentació, s’han de coure, al vapor, durant uns deu minuts. 




És important que quan hagin passat els deu minuts de cocció, no obriu ràpidament la tapa de la vaporera; s’ha de treure del damunt de la olla, deixar reposar, com a mínim, un minut i després obrir a poc a poc. Sinó, es desinflaran i quedaran com pansits.

A cada mossegada, us envairan multitud d'aromes realment deliciosos.





Un menjar deliciós, que només mereix bona música. Avui “The XX”.


Stars

I can give it all on the first date
I don't have to exist outside this place
And dear know that I can change

But if stars, shouldn't shine

By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me

I can draw the line on the first date

I'll let you cross it
Let you take every line I've got
When the time gets late

But if stars, shouldn't shine

By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me

If you want me

Let me know
Where do you wanna go
No need for talking
I already know
If you want me
Why go

I can give it all on the first date

I don't have to exist outside this place
And dear know that I can change

But if stars, shouldn't shine

By the very first time
Then dear it's fine, so fine by me
'Cos we can give it time
So much time
With me

(The XX)











22 comentaris:

  1. Marta, muy buena entrada, nos ha gustado mucho tanto la forma de los baozis como el paso a paso, genial!!

    Nosotras los rellenamos de dulce y ha gustado en casa mucho.

    besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!!! Me ha encantado vuestra versión dulce!!! Deliciosa!!! Lo probaré seguro!! Muchos besos

      Elimina
  2. T'han quedat maquíssims, Pili! Jo fa poc que els vaig tastar per primer cop, els baozi... en un resto súper barato i famós de Barna. I em van encantar! Els teus tenen una pinta estupenda. Per mi amb salseta, Please! he he he.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sóc la Marta, Marina! jajaja!!! Però merci guapa!!

      Elimina
  3. Jo que bé que t'han quedat Marta! Te'n recordes que et vagi dir que els havia de fer? Doncs els vaig fer, i tot el que podia sortir malament el dilluns a la cuina, va sortir pitjor, jajaja!
    De moment m'haig de conformar amb gaudir dels que has fet tu, i que em vinguin ganes de tornar-los a fer!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ohh!!! Els dilluns és perillós provar noves coses!! ;) M'alegro que t'agradin Víctor!! un pto gegant!

      Elimina
  4. Marta, benvinguada als bakers, t'han quedat molt be, a que eren bons??' A mi m' han sorpres, crec que els faré molt sovint.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sara!!! Moooooooolt bons!!! M'han sorprès molt també!! quina bona pinta els teus!!! PTons

      Elimina
  5. Estaban molt bons!! I mira que quan vaig llegir que eren al vapor vaig tenir les meves dubtes... T'han quedat genials! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi em va passar igual Pili!!! No me'ls imaginava al vapor! Però, renoi, quina delicia!! Ptons

      Elimina
  6. Te han quedado perfectos. Me encanta esa apariencia de saquitos :)
    besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias guapa!! Los tuyos eran preciosos!! Besos

      Elimina
  7. Hace poco que tienes el blog y ¿ya tienes vaporera de bambu? que wayyy, chica estas super equipada y no me extraña que te hayan quedado tan ricos.
    Besos
    Nieves

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja!!! al menos hace 15 años que la tengo!!! mucho antes que el blog! jajaja!! Muchas gracias guapas!!! Los vuestros tienen una pinta deliciosa! Mañana me dedicaré a dejar comentarios a todos!! BEsos

      Elimina
  8. Quina bona pinta!!!! amb aquest farcit han d´estar mooooolt bons. Ens retroven en el proper repte. Petons,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies guapa! demà espero poder visitar-vos a tots! quines bones receptes!! ens veiem al proper repte! ja l'estic desitjant! Ptons

      Elimina
  9. Que lindos ficaram os teus baozi!

    ResponElimina
  10. Hemos hecho la misma receta,que pedazo de libro el de Ibán eh? tus panes se ven perfectos a nosotros no nos gustó mucho la corteza rara que se les queda pero igualmente hemos disfrutado con el evento panarra. Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Siiiii! Que buen libro!! A nosotros también nos resultaron extraños al principio, pero luego le cogimos el gusto! Nos encantan!!! Muchos besos

      Elimina
  11. He vist varies versions dels baozi...i aquesta teva és espectacular! Petons!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!