diumenge, 24 de novembre del 2013

El meu primer botí. Brandada de bacallà amb caviar de piquillos.






"Quien una vez fue ladrón,
reincide si tiene ocasión."

(Dita popular)



Amb aquesta recepta m’estreno com a assaltadora oficial al repte “El Asalta Blogs”.

Feia temps que volia participar-hi i, per fi, per primera vegada, hi puc participar.


El repte del "Asalta Blogs", per si algú no ho coneix, és una espècie de joc nascut de la mà de la Conchi, del fantàstic blog GastroAndalusí.




Ara, hi ha tanta gent que vol formar-ne part, que ha hagut de posar limitacions i només entren al repte cinc blogs al mes. Així que em considero afortunada.


El repte consisteix en seleccionar, per sorteig, un blog dels que en formen part, que serà el blog assaltat, i la resta de la llista, seran els assaltants del blog escollit i li hauran de robar una recepta, que s'ha de mantenir en secret fins al dia de la publicació, que sempre és l'últim diumenge de mes a les 10:00.


Aquest mes, el blog assaltat és de el Rossgastronomica i la recepta que robo, fa temps que la tenia al cap, ja que no és la primera vegada que visito aquest fabulós blog i ja li havia posat l'ull al damunt. Us animo a que el visiteu!


Els elements d’aquest plat em fascinen. El pebrot i el bacallà, una combinació perfecte, i com veureu, plantejada de manera molt original.
No recordo des de quan m’agraden els pebrots, però ara m’agraden tant i de tantes maneres diferents, que quan vaig veure aquesta recepta, no vaig dubtar ni un segon a robar-li!




El pebrot, la planta del qual és originaria de Mèxic, va començar a ser introduït a Espanya al segle XVI, després del descobriment d’Amèrica i va ser, diuen, el propi Cristóbal Colón el que el va dur, tal i com sembla ser que consta en una carta escrita per Pedro M. De Angleria, de setembre de 1493; així que el pebrot és una de les primeres plantes introduïdes a Europa, procedents del Nou Continent.

Amb els anys, però, es van anar desenvolupant diferents tipus de pebrots, com el “piquillo”, que es pot dir que és d’origen espanyol, concretament de la ciutat de Lodosa, on majoritàriament es cultiva.




Del bacallà ja n’he parlat altres vegades, però avui, no ve sencer. La recepta porta brandada. La primera vegada que vaig provar la brandada em va sorprendre molt, em va sembla suau i deliciosa, i ara puc dir que és un dels meus plats preferits.

Hi ha qui diu que el seu origen està en una variant de l’all-i-oli a la que, al País Basc i al llarg dels Pirineus, es va començar a afegir bacallà sec, possiblement cap al segle XVI.

Hi ha qui diu que era un plat típic de la cuina popular dels pagesos de la costa que va des d’Alacant a la regió de Liguria (al nord-est de Itàlia), fins que a l’època de la Revolució Francesa, la recepta va arribar a París. A París, com sempre ha passat amb diverses receptes, la van adaptar als gustos parisins, que en van eliminar l’all –llavors considerat un ingredient vulgar-, i van substituir l’oli d’oliva per mantega, afegint crema de llet i a vegades patata.

El nom, prové del català brandada, del verb brandar, que significa balancejar-ser, trotar, moure enèrgicament amb un moviment de vaivé, el que explicaria la manera d’elaborar-la.

Per tant, també hi ha qui diu que prové de la cuina catalano-provençal.

No sé d'on prové exactament, només sé que jo he tingut la sort de menjar una de les millors brandades del món, n'estic segura. La meva mare la fa deliciosa. Amb bacallà del Teo, el bacallaner del mercat del Ninot, on fins i tot la meva àvia anava a comprar aquest deliciós peix, que, ara, és menjar de rics.



Doncs la recepta que robo és brandada de bacallà amb caviar de piquillos. Sí, sí, caviar de piquillos.

Sabeu la famosa esferificació de Ferran Adrià, doncs ara la podeu fer a casa vostre sense necessitat de tenir alginat sòdic (E-401), ni clorur càlcic (E-509). Si que es pot comprar kits preparats per fer-ho, però amb ingredients que sempre teniu a la despensa –segur-, podeu fer unes boletes iguals a les d’aquest innovador cuinar.

La única diferència, però –era inevitable que n’hi hagués alguna-, és que no són boletes líquides al seu interior, sinó boletes de gelatina, però són delicioses igualment!



Per fer-la es necessiten els següents ingredients:

Pel caviar de “piquillos”:


  • 4 pebrots del piquillo
  • 1 got d’aigua
  • 2 fulles grans de gelatina neutra
  • 3 cullerades d’aigua freda per hidratar la gelatina
  • Un pessic de sal
  • 1 cullerada de vinagre de poma
  • 500 ml d’oli de gira-sol gelat (posar en un bol al congelador)
  • Un bol ple de gel i aigua freda

Per la brandada:


  • 300 gr de bacallà dessalat
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 4 dents d’all
  • 1 cullerada de nata
  • 2 cullerades de l’aigua de cocció del bacallà


El primer de tot és preparar la brandada, que mentre fem el caviar, deixarem refredar a la nevera.

En un cassó s’ha de posar el bacallà cobert amb aigua freda, i deixar que bulli. Quan arrenqui el bull, s’ha de retirar del foc i colar el bacallà, guardant l’aigua de la cocció.




En un bol de vidre o de metall, s’ha de trossejar –desfilant amb les mans- el bacallà, traient qualsevol rastre que tingui de pell o qualsevol espina que detecteu.

A part, s’ha de posar una paella al foc, amb oli d’oliva i els alls laminats, que s’han de daurar lleugerament, i, una vegada agafin color, els enretirem i tirem l’oli calent pel damunt del bacallà.




Llavors, s’ha de barrejar bé i triturar, incorporar la nata i si veiem que queda massa espès, afegir unes cullerades de l’aigua de cocció del bacallà, de llet o de nata líquida, si voleu.

S’ha d’aconseguir una crema llisa i sense grumolls.




Per fer el caviar, s’ha de començar trencant en trossos la gelatina neutre que s’ha de posar a hidratar amb 3 cullerades d’aigua freda.

Mentre, en un cassó, s’han de posar els pebrots del piquillo, un got d’aigua, la sal i el vinagre, i s’ha de deixar bullir tot durant 10 minuts.




Després s’ha de triturar amb la batedora elèctrica fins aconseguir un líquid ben fi –si és necessari es pot colar-. 




Encara calent, s’ha d’afegir la gelatina escorreguda i barrejar bé fins que aquesta sigui ben dissolta.

Aquesta barreja s’ha de col·locar en un biberó de cuina, en calent.




En un altre bol, més gran, s’ha de posar el gel i cobrir-lo amb aigua molt freda, directament de la nevera, i a dins d’aquest, s’ha de posar el bol amb l’oli, que prèviament s'ha de posar al congelador.




Mica en mica, i amb paciència, s’ha d’anar deixant anar gotes del líquid de piquillos dins del bol amb oli fred, i s’aniran formant petites boletes que s’aniran quedant al fons del bol.

Amb una cullera, delicadament, anirem traient les boletes i dipositant-les al damunt d’un colador. I anar reservant en un platet, a la nevera.

Us adjunto, igual que al blog assaltat adjunta a la seva recepta el link d’un vídeo on un nen fa boletes, amb aquesta tècnica, de cafè. És un joc de nens.



I finalment, només queda muntar el plat.

Una vegada la brandada sigui ben freda, amb la màniga pastissera s’han d’anar omplint els gotets on es presentarà el plat, gairebé fins a dalt de tot i pel damunt, col·locar, amb compte, les boletes de caviar de piquillos.

Sobretot, la brandada ha de ser ben freda, ja que el caviar és fet amb gelatina, el que significa que qualsevol contacte amb un ingredient calent, faria que es desfés. Si voleu el caviar per damunt d’alguna cosa calenta, feu servir agar-agar, un gelificant natural que aguanta altes temperatures.



I perquè és un pintxo, em recorda el País Basc. I perquè és bacallà, em recorda el País Basc. I perquè els pebrots del piquillo –amb perdó pels Navarresos-, també em recorda al País Basc. I perquè adoro el País Basc, acabo amb aquesta canço.


Ilargia

Esaiozu euriari berriz, ez jauzteko
esan bakardadeari gaur ez etortzeko

eusten nauen soka zara ta itotzen nauena
ametsak sortu zizkidana galtzen dituena

zuretzat ilargia lapurtuko nuke gauero
eta zu itsu zaude bere argia ikusteko
irrifarrez gero minez eragin didazu negarra 
nire sua itzali da, ez zara gaueko izar bakarra, ez zara!! 

esan sentitzen dudana ez dela egia 
une baten sinisteko ez garen guztia 

zuretzat ilargia lapurtuko nuke gauero 
eta zu itsu zaude bere argia ikusteko
irrifarrez gero minez eragin didazu negarra 
nire sua itzali da, ez zara gaueko izar bakarra, ez zara!!


(Ken Zazpi)








TEXTO O DESCRIPCION




77 comentaris:

  1. La pinta la tiene estupenda y la presentación ya no te cuento!!!! Sencillamente un asalto genial!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sandra! Asaltábamos un blog genial!! besos

      Elimina
  2. T'ha quedat fantàstic. I m'agrada molt com ho has presentat.
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Aisha! Tenia moltes ganes de participar al repte! Ha estat molt divertit! Ptons

      Elimina
  3. Ha quedado genial!
    Que ganas tengo de probarla!
    Besitos :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Marta!! Pruébala que te encantará!!! Besos

      Elimina
  4. Hace tiempo que quiero hacer una brandada de bacalao, así que con vuestro permiso me llevo la receta que el que roba a un ladrón..... cien años de perdón.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja!!!! roba, roba!! Está deliciosa!!! Besos

      Elimina
  5. Un asalto en toda regla, bonito y delicioso, como tienen que ser las cosas, me encanta como te ha quedado, seguro que lo has disfrutado un montón!!
    Un abrazo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Raúl! Ni te cuento!! He disfrutado mucho!!! Besos

      Elimina
  6. Que rico queda el bacalao con todo,eh??Bienvenida al Asalta blog

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me encanta el bacalao!!! Gracias!! que ganas tenía!! Besos

      Elimina
  7. Ay ese caviar, que estuvo a punto de ser mi elegido!! A ti te ha quedado estupendo. Enhorabuena ;)
    Rebeca "Marnie" (lacocinaderebeca.blogspot.com)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es que era tentador, eh? jajaja!!! Gracias Rebeca!! Besos

      Elimina
  8. Maravillosa receta cara a las fiestas que se aproximan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es un aperitivo ideal!! Tienes toda la razón!! Besos

      Elimina
  9. Genial y preciosa presentación, mua!

    ResponElimina
  10. Marta, que divertido es hacer caviar en casa verdad?.
    Me encanta como te ha quedado, perfecto, una elegante presentación.
    Felicidades y gracias por asaltarme, algún día tu serás la asaltada, jajajajaj me vengaré y te robaré sin compasión.
    Bss.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rosalía!! Gracias a ti!!! Ha sido todo un placer asaltar tu maravilloso blog!! una receta deliciosa!!! Muchos besos

      Elimina
  11. Que bien explicado y que pinta mas rica. Felicidades. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Elvira! Me alegro que te haya gustado! Besos

      Elimina
  12. ohhh, que rica! me encanta la textura que tiene y con la salsita de piquillos lo mas..un gran asalto para ser el rprimero! un beso

    ResponElimina
  13. Maravilloso Asalto me encanta el bacalao
    !!!! besinos !!!!
    el toque de belen

    ResponElimina
  14. Ostres! Quina bona pinta aquesta brandada. A mi m'encanta! Es nota que t'ha quedat ben cremoseta :). Jo tampoc sé d'on prové la brandada però soooort que la van inventar!

    Enhorabona per atrevir-te amb les esferificacions. T'han quedat genials.

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Natalia! La veritat és que és una combinació deliciosa!! PTons

      Elimina
  15. ¡Brandada! Me enteré de lo que era en el asalto anterior, que fue el botín de varios asaltantes. Tu versión tiene muy buena pinta.
    Un saludo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Brandada! Que delicia!! Muchas gracias!!! Besos

      Elimina
  16. Mira que me encantaba este plato para hacerlo pero ya tenia claro cual iba a ser mi asalto!!! Te ha quedado genial y te has estrenado a lo grande!!!!
    Genial asalto!!!!
    Petonetsssssss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Bea!! Me encanta el reto!! Muchos besos!!

      Elimina
  17. Que chulo el caviar de piquillo y la brandada mmmm!! me la pido! Bienvenida!! me sumare como seguidora! besos

    ResponElimina
  18. Me muero por probar ese caviar de piquillos. A punto estuve de elegir esra receta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ana, la verdad es que solo vi la receta, me enamoré de ella! y es deliciosa!! Muchos besos

      Elimina
  19. Benvinguda al repte guapa!

    I quina estrena, amb un plat de luxe, i una elaboració, que encara que diguis que es un joc de nens, millor que jo no m'hi posi, o perilla la cuina, jajaja!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Víctor! el conec gràcies a tu! jajaja!!! si que és una recepta de luxe, com el blog assaltat!!! Ja estic desitjant l'amic invisible assalta blogs!! ahahaha! Ptons

      Elimina
  20. Enhorabuena por tu asalto!!! Estoy segura que al ser el primero habrá sido muy especial así que espero que lo sigas disfrutando porque la verdad es que nos lo pasamos muy bien. Un beso :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí!!! me ha hecho mucha ilusión!!! Ya estoy deseando el siguiente!! jajaja!! Beso

      Elimina
  21. Benvinguda a aquesta colla de lladres! Crec que no he provat mai la brandada de bacallà o almenys no ho recordo. Em sembla un bon aperitiu per fer algún d'aquets dies de nadal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies guapa!!! No? Doncs anima't!! És deliciosa!!! Un pto

      Elimina
  22. Halaaaaaaaaa asalto chulo y rico, me ha encantado.
    Ya me he hecho seguidora tuya y me tienes aquí siempre que pueda.
    Besitosssssss.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapísima!! Que ilusión tu comentario!!! Muchos besos!!!! Estaré encantada de que estés por aquí!! :)

      Elimina
  23. Quina gràcia de repte! I quina bona proposta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És super divertit Marina!!! Moltes gràcies bonica!! PTons

      Elimina
  24. Este también ha sido mi primer asalto!! Te ha quedado genial y tiene que estar buenísimo, con lo que me gusta el bacalao!!
    Por cierto, yo soy del País Vasco y esa canción que has puesto me encanta :D Ya sabes que también la cantan en catalán, no?
    Muás
    Gallecookies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si! Me encanta la canción, tanto en catalàn como en tu precioso idioma! Adoro el País Vasco!! Me alegro que te haya gustado mi asalto! Bienvenida a ti también! Nos vemos en el próximo!! Besos ;)

      Elimina
  25. el puchero de la bruja25/11/13 16:04

    Que chulada de receta, lo del caviar me encanta, un asalto precioso
    Besos

    ResponElimina
  26. Mmmmm molt bona recepta!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jijijijij! un luxe de botí! jajaja!! Ptons

      Elimina
  27. Me ha encantado, ya me gustó cuando la vi, porque la idea del caviar me pareció lo más! Enhorabuena por tu primer asalto! Besos!
    Glo de COCINAR CON AMIGOS

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es una receta muy llamativa!! Yo cuando la vi, lo tuve claro! jajaja! muchas gracias!! Besos

      Elimina
  28. A mi no me entusiasma demasiado el bacalao, pero tengo que reconocer que la receta tiene muy buena pinta y que te ha quedado estupenda.

    ResponElimina
  29. bienvenida al asaltablogs!! Me a encantado tu primer asalto, me alegro que te haya gustado!
    Un beso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti por todo!!! Me ha encantado participar!! Ya estoy deseando saber a quien debo asaltar como amigo invisible!!! Besos

      Elimina
  30. fijate tú que nunca he hecho brandada de bacalao. Y precisamente el otro día comentaba en casa que no tardaría yo mucho en hacer brandada, quiero aprender a hacerla. Eso y el bacalao al pil, pil, jijiji

    Salu2. Paula

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dos grandes recetas!!! Mmmm!!!! Muchos besos

      Elimina
  31. Te has estrenado en el reto con una receta estupenda y te ha quedado genial. Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapa! Nos vemos en el próximo asalto! Besos

      Elimina
  32. un muy buen asalto
    besos

    ResponElimina
  33. Hoola Hola!
    Para ser el primer asalto, has elegido muy bien. Ese caviar nos ha robado el corazón! que atrevida!
    Buen asalto!
    Muchos besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja!! Muchas gracias!!! Que ilusión!!! Un fuerte abrazo!!

      Elimina
  34. Qué pinta! Te ha quedado espectacular ;) Besos!

    ResponElimina
  35. Estupenda receta, te ha quedado de muerte!! Enhorabuena por tu asalto y bienvenida al grupo.

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sonia! Estoy encantada de formar parte de este maravilloso grupo de ladronzuelos!! Besos

      Elimina
  36. No creo que llegue a gustarme nunca la brandada, pero desde luego tu plato tiene un pinta, espectacular.
    Buen asalto.
    Bs

    ResponElimina
  37. Delicioso botín, para ser el primero te lo curraste bien.
    Me encanta eso del caviar de piquillos....tomo nota!!!
    Saluditos y bienvenida al grupo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Choni! Que ganas del próximo!! jajaja!!! Besos

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!