divendres, 15 de novembre del 2013

Més fàcil impossible. "Philadelphia" fet a casa i boletes d'aperitiu.






"Las grandes ideas 
son aquellas de las que lo único que nos sorprende 
es que no se nos hayan ocurrido antes."

(Noel Clarasó Serrat)




El formatge en crema, com el més conegut "Philadelphia", és simplement iogurt grec deshidratat i amb sal afegida, generalment de vaca o cabra, tot i que segurament també quedaria molt bo amb iogurts fets amb llet d'ovella.

Així, com no se m'havia ocorregut mai que es podria fer així?




El fet és que el passat diumenge, vaig assistir (quina sort que tinc!) a dos cursos de l'Ibán Yarza, pel matí pans integrals i per la tarda pans plans al Fes-te Farinetes, i al finalitzar els cursos va preparar el que ell anomena "cuchipanda". Pel segon dels cursos, per acompanyar als pans plans que acabàvem de fer al curs i molt acertadament, va portar espècies libaneses, oli d'oliva, assortit d'olives negres, figues i un formatge crema que tothom va trobar deliciós. Sabeu quin era? Una espècie de Philadelphia fet per ell...ens va explicar com es feia i vaig al·lucinar. No m'ho hagués imaginat.




Aquest formatge és super fàcil de fer i a més a més, es pot personalitzar amb els sabors que es vulgui, dolç, salat, agredolç, inclús afegir trossets de diferents ingredients o, amb una mica més de paciència, fer-ne boletes i posar-les a macerar en un pot amb oli d'oliva aromàtic per conservar-lo més temps.

Sembla ser que varies cultures preparen aquest formatge, entre ells els àrabs que el coneixen com labneh, i al Líban tenen una versió feta amb llet de cabra que es denomina anbariz; els grecs també tenen les seves versions. Si el deixes assecar, també s'aconsegueixen altres varietats,textures i sabors, encara que aquest últim varia més segons el tipus de iogurt o de llet que es faci servir; els de cabra i vaca acostumen a ser més suaus que els d'ovella.




Així que, com em vaig deixar els apunts del taller allà -gràcies Ibán per recollir-me'ls-, no podia esperar a que la recepta em marxés del cap i l'havia de provar!

I repetiré segur!

Més que una recepta, és una idea, ja veureu que més simple impossible. Bé, us en dono dues!



Els ingredients que jo vaig fer servir són:

  • 8 iogurts grecs
  • 10 gr de sal (l'1%, però evidentment és al gust)
  • oli
  • guindilles
  • farigola
  • pebre negre en gra
  • 3 alls

  
La preparació és molt simple.

En primer lloc, s'ha de folrar un colador amb paper de cuina i col·locar-lo al damunt d'un bol.

A part, s'han de barrejar tots els iogurts i la sal, posar la barreja resultant dins del colador i deixar que escorri el sèrum durant 24 hores. En aquesta fase podeu afegir ja, si voleu, aromes, espècies o allò amb el que vulgueu donar sabor al formatge. Jo, com era la primera vegada que ho feia, l'he fet natural.




I tenim la primera preparació, la crema de formatge simple.




De la crema de formatge, n'he agafat la meitat i l'he posat en un pot que s'ha de desar a la nevera. És la crema de formatge.

L'altre meitat, l'he deixat 24 hores més al colador perquè quedés més dens.




Passades aquestes 24 hores, s'han de fer boletes i posar-les dins un pot amb oli d'oliva verge i les espècies que vulgueu. Jo he posat branques de romaní i farigola, un parell de guindilles, un parell d'alls i un grapadet de grans de pebre negre.

I aquí teniu la segona preparació, formatgets d'aperitiu.




A mi m'ha encantat, espero que us agradi tant com a mi.



Avui acabo aquest post exprés, amb una cançó de la que de seguida en veureu la relació amb la recepta.

  
Streets of Philadelphia

I was bruised and battered, I couldn't tell what I felt. 
I was unrecognizable to myself. 
I saw my reflection in a window, I didn't know my own face. 
Oh brother are you gonna leave me wastin' away 
On the Streets of Philadelphia. 

I walked the avenue, 'til my legs felt like stone, 
I heard the voices of friends vanished and gone, 
At night I could hear the blood in my veins, 
Black and whispering as the rain, 
On the Streets of Philadelphia. 

Ain't no angel gonna greet me. 
It's just you and I my friend. 
My clothes don't fit me no more, 
I walked a thousand miles 
Just to slip this skin. 

The night has fallen, I'm lyin' awake, 
I can feel myself fading away, 
So receive me brother with your faithless kiss, 
Or will we leave each other alone like this 
On the Streets of Philadelphia

(Bruce Springsteen)







TEXTO O DESCRIPCION




6 comentaris:

  1. M'encanta aquest formatge Marta! A casa el faig sempre que puc, perquè és tan fàcil i tan bo, que busquem sempre la oportunitat de menjar-lo, però sempre ho he fet en versió boletes d'aperitiu, el proper cop apartaré una mica per fer philadelphia!

    Per cert, volem veure els pans de l'Iban!

    Petonets, i feliç cap de setmana!

    P.D.: Al final trobarem data, ja veuràs!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja!!! A veure quan els faig i penjo la recepte!!! T'encantaran!!!! I tant que trobarem data Víctor!!! Un pto

      Elimina
  2. Sembla que hem tingut telepatia!!! Aquest cap de setmana passat vaig estar buscant com fer-lo i vés per on, tu n'has penjat la recepta! Ho provarem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja! Ah si?! Com m'alegro doncs!!! Ja em diràs que et sembla!!! A casa ens va encantar!!! Un pto

      Elimina
  3. Ostres...quina enveja això dels cursos...i a més, amb complements pel pa i tot! Quins formatges més bons, tant en crema com en boles ha de ser espectacular!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, si!!! L'ibán es curra molt els cursos! És un espectacle del pa!!! Si el proves, repetiràs segur!!! Ptons

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!