dilluns, 28 d’octubre del 2013

Repte "Tía Alia". Ous a la mousse.





"Porque la verdadera tradición no emana del pasado,
ni está en el presente,
ni en el porvenir;
no es sirviente del tiempo. [...]
La tradición no es la historia.
La tradición es la eternidad."


(Alfonso Rodríguez Castelao)




Per internet, està ple de meravellosos blogs de cuina, i grups del facebook, reptes...és impossible estar en tot, així que has de triar. I jo ho he fet.

Avui publico la meva primera recepta pel "Reto Tía Alía".



Com explica la Carmen, l’autora d'aquest meravellós blog, ve d'una família amb una llarga tradició culinària. Fa anys, la seva tia Alia -si no em confonc, germana de la seva àvia-, li va regalar el seu receptari; un regal molt especial. Com ella diu una joia, la seva joia. Així que un bon dia va decidir crear el blog per transcriure totes les receptes que, fins llavors, estaven escrites a màquina, mida quartilla, i unides amb uns cordills fent d'anelles. Una idea genial.

I amb el seu blog, un repte. 

Cada mes proposa una recepta dolça i una recepta salada, de les del receptari, i l'últim dilluns de cada mes, cada blog participant ha de publicar la recepta/es que hagi triat.

Aquest mes, el primer que participo, m'he decantant per la recepta salada: Ous a la Mousse.





És una recepta que admet moltes variacions, com la mateixa Alia indicava, així que, adaptant-me una mica als ingredients dels que disposava, vaig fer algun petit canvi.
 
Per fer aquesta recepta, jo vaig fer servir: 

  • 6 ous (+1)
  • 50 gr de parmesà ratllat
  • 50 gr de pernil brasejat
  • 4 cullerades grans de beixamel (mantega, 1.5 gots de llet sencera, una cullerada gran de farina i sal)
  • 2 cullerades grans de nata líquida
  • mantega i farina de galeta (per preparar els motlles de flam)
  • salsa de tomàquet casolana



La recepta és molt senzilla de fer.

En primer lloc, s'han de preparar els motlles per flams on es courà aquesta mena de flams, untant bé amb mantega i després enfarinant amb farina de galeta. I reservem.





Després, en un cassó, s'ha de preparar la beixamel. Primer s'ha de deixar desfer la mantega i quan sigui fosa, afegir la farina, que s'ha de deixar coure, fins que comenci a tenir un color marronós, perquè no ens deixi sabor de farina crua. 




Llavors, a poc a poc, i sense deixar de remenar, s'ha d'anar afegint la llet -que millor que sigui calenta- fins a obtenir una beixamel una mica espessa. I reservem.

En un bol, s'han de batre els sis ous amb una mica de sal, i afegir el formatge ratllat.




Mentre, en una picadora, s'ha de picar el pernil que ha de quedar gairebé com farina -exagerant una mica, o sigui ben, ben picat-.




Llavors, s'ha d'afegir el pernil picat als ous, les 4 cullerades ben plenes de beixamel i les 2 de nata líquida i remenar bé.

Una vegada feta aquesta pasta, en un plat a part, s'ha de batre un ou i afegir-lo també a la barreja.

Ja en aquest punt, podem omplir els motlles per flams. A mi me'n van sortir 6.
I cap al forn, que s'ha de tenir prescalfat a 180º. S'ha de coure al bany maria, així que, amb molt de compte, s’han de posar els motlles per flams, plens, en una font i omplir d'aigua fins que cobreixi, al menys, 1/3 del motlle.




Quan punxeu i surti l'escuradents net, és que ja estan llestos. Només cal treure'ls i deixar refredar al damunt d'una reixeta.




Es un flam salat molt fi i suau. Ja us avanço que aniré provant diferents variacions de la recepta. Ja tinc una amb peix en ment. I es serveix amb una mica de beixamel i salsa de tomàquet casolà.






Un dels meus llibres "fetiche", com ja he dit alguna vegada, és el llibre "Huevos" de Michael Roux. En aquest cas, per acabar l'entrada d'avui, més breu de l'habitual, m'agradaria transcriure el pròleg que l'autor fa en el llibre:


“Los huevos han sido muy vilipendiados a lo largo de las dos últimas décadas y se les ha puesto la etiqueta de que son ricos en colesterol, de difícil digestión, portadores de la Salmonella, etc... En realidad son muy nutritivos y además, fáciles y rápidos de cocinar. El huevo es como un cofre del tesoro lleno de sustancias esenciales para una dieta equilibrada: son ricos en proteínas, lípidos, vitaminas, sales minerales, fósforo y hierro. Proporcionan una proteína de alto valor biológico (un huevo grande se contiene un 12-15% de la cantidad diaria recomendada para un adulto), son pobres en sodio, y un huevo mediano contiene solo 75 calorías. La clara aporta volumen a muchos platos, clarifica los caldos y se transforma en merengue. La yema contiene vitamina D y es una fuente excelente de vitamina A. Tiene 10 g de grasa y todo el colesterol del huevo. Los huevos son ideales para el desayuno, la comida, la merienda y la cena. También son apetitosos en bocadillo, sin un gran alimento para un picnic y resultan esenciales para la preparación de muy distintos postres, tartas y salsas.

Los huevos siempre me han fascinado. Me encantan su forma ovalada, y a veces alargada, la pureza de sus líneas y el tono de su càscara, que va desde el blanco hasta el marrón pálido. Cuando tengo un huevo en la mano, siento que representa la imagen del universo, y esto despierta y aumenta mi interés por la vida.

Como el pan, los huevos son uno de los alimentos más básicos e indispensables /.../”





TEXTO O DESCRIPCION 



18 comentaris:

  1. He llegado a tu blog gracias al reto de tia Alia en el que también participo aunque con la receta dulce, por aqui me quedo. Te ha quedado estupenda tu receta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Mara! Yo también he llegado al tuyo gracias al reto!! Y me alegro mucho porque voy a visitarte muy a menudo!! Un beso

      Elimina
  2. Yo también he elegido la propuesta salada. No conocía tu blog, me quedo por aquí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo tampoco conocía el tuyo y me ha gustado mucho! Te seguiré de cerca! ;) a ti también te han quedado perfectos! Un beso

      Elimina
  3. Una muy buena versión de los huevos....yo elegí el reto dulce y lo tenéis que probar también....son unas pastas deliciosas.
    Un besote,
    Mar

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mar! Gracias! Ya he visto tus pastas y no dudes que las provaré! Te han quedado preciosas! Me alegro de haber conocido tu blog!! Un bso

      Elimina
  4. Una versión estupenda de la receta salada, y una presentación bien bonita. Ese paso a paso, además, es de lo más práctico.
    Nosotras hemos versionado la receta dulce..
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!! No conocía vuestro blog y me ha gustado mucho! Igual que vuestras pastas!! Una pinta deliciosa! Ya os he dejado un comentario!! Besos

      Elimina
  5. Marta, benvinguda al repte, els ous t´han quedat super!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies guapa!!! Ja estic desitjant que arribi el pròxim!!! Per cert, les pastes que has fet tu t'han quedat genials! Un pto

      Elimina
  6. Que buenos, te han salido riquisimos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias guapa! Que ilusión! Un beso

      Elimina
  7. Que originales te han quedado, me encanta la presentación!! una interpretación estupenda! Me gusta mucho!
    Un abrazo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Raúl! Muchas gracias!!! No conocía tu blog...a ti también te han quedado geniales!! Un fuerte abrazo

      Elimina
  8. Pues queda un plato perfecto para una cena de diario. Un abrazo.

    ResponElimina
  9. M'encanta l'estètica d'aquest mes!

    ResponElimina
  10. Marta, me encanta tu blog, que no conocía y ha sido gracias al reto que llego a el...y a tí!

    Me alegra que te hayas decidido a participar. Has resumido la historia de mi blog y del reto estupendamente. No te ha faltado detalle :)

    Los huevos se ven bien jugosos. A nosotros nos encantaron y no tardarán en caer de nuevo en breve. La próxima vez con una de las muchas variantes que admiten.

    Bss y hasta pronto :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carmen!!! Me ha encantado participar en el reto Tía Alia! Es una idea estupenda, entrañable...yo también he llegado a tu fantástico blog y a muchos otros que no conocía! Me ha encantado participar y ya estoy deseando empezar con el de este mes!! Un beso enorme!!

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!