"Cada horno encendido en
una casa
y cada masa madre llena de burbujas
son, sin duda, el mejor camino
para que el pan recupere su valor."
(Ibán Yarza)
Diuen que el Kamut, es va
descobrir per casualitat, millor dit, redescobrir. Tot i que aquest cereal té mils
d'anys d'antiguitat, es pot considerar una nova aportació per a la moderna
producció de gra orgànic.
I és que podriem dir que estem davant d'una
història de redescobriments.
Explica la llegenda, que després de la Segona Guerra Mundial ,
un pilot nord-americà va recollir un grapat de gra de Kamut que va trobar dins
d'un sarcòfag en una tomba egípcia, propera a Dashare (Egipte), i el va entregar a un amic seu, qui els va entregar al seu pare, un agricultor de
Montana -concretament 36 grans de blat-. No sé el perquè, però diuen que el van anomenar "Trigo del Rey
Tut's".
Al principi, localment se'n va parlar molt,
però igual de ràpid que es va conèixer, va caure a l’oblit. Fins que al 1977,
el mateix agricultor que havia començat a conrear-lo, va descobrir un pot
oblidat i el va entregar a Mack i Bob Quinn Agricultors Orgànics,
de Montana, que van investigar-lo, concloent que provenia de la fèrtil vall del
riu Nil, i d'entre el Tígris i Èufrates, i el van rebatejar com a Kamut.
No sé si deu ser certa la
llegenda, però el que si ho és, és que el Kamut és potser el blat més antic que
es coneix. L'origen concret del nom el desconec, però diuen els egiptòlegs, que Kamut
significava "senyor de la terra".
Sembla ser que el Nil oferia
unes excel·lents condicions per al cultiu de cereals, degut a que constantment
creixia i les zones del seu voltant eren humides i adequades pel seu cultiu. De fet, l'aliment bàsic dels egipcis pobres, es componia,
principalment, de pa i ceba -prové d'aquí la dita "contigo, pan y cebolla"-. Per això, l poble egipci, va apendre a treure'n partit; es podria dir que
és qui va consolidar les tècniques de panificació i va crear els primers forns
de pa. Segons un historiador francès, són ells qui van "inventar" la
costum gastronòmica de col·locar un petit pa de blat a cada comensal.
Al 1990, el Ministeri
d'Agricultura de EEUU va declarar a aquest cereal com a espècie protegida, amb
el nom oficial de QK-77 i els germans Quinn van registrar-ne el nom com a marca
comercial.
Jo no el vaig conèixer fins
que un dia, a Baltà Farinetes, me'n van parlar i vaig decidir provar-lo. És un
blat d'allò més sa, no són poques les propietats que té i parlaven maravelles del seu sabor, així que no vaig dubtar-ho.
Té un efecte antioxidant,
gràcies a que proporciona Seleni i vitamina E (un 30% més que el blat comú)
-aspecte molt beneficiós en casos de problemes cardiovasculars, ja que ajuden a
evitar la oxidació del colesterol-; produeix menys al·lèrgies que el blat comú
-no és un híbrid i no ha sofert els múltiples creuaments que aquest ha patit
per adaptar-se a les necessitats de cada moment-, tot i que els celíacs no en
poden menjar perquè conté gluten; és molt més saborós i més dolços que el blat
convencional i ric en minerals (magnesi, zinc, seleni, calci i potassi); la
seva riquesa en aminoàcids (Lisina) -escassos a la resta de cereals- fa que
s'aprofitin molt més les seves proteïnes; aporta molta energia, degut a la seva
riquesa en hidrats de carboni; i no té massa fibra, el que fa que sigui molt
més digestiu.
No sé, la veritat és que té un
sabor molt particular, com a mantega, i el que més em va sorprendre són els
aromes que desprenia la biga, i més tard, la massa fermentant. Mai havia olorat
una barreja d'olors tan agradables mentre fermento pa.
Avui vull dedicar aquest post
a l'Ibán Yarza. Tinc la sort de poder gaudir ja del seu fantàstic llibre Pan Casero, i aquesta és la
primera recepta que faig, i quin pa!
Una vegada, ja vaig prometre
fer tots els pans del llibre del Daniel Jordà, i així ho he fet, així que ara,
em sorgeix un nou repte: completar de dalt a baix el meu nou tresor!
De l'Ibán, al que tinc la sort
de conèixer personalment -ja que sóc una gran adepta dels seus cursos-, em
quedo amb la seva manera de parlar del pa, amb una il·lusió i amb un carinyo,
que et fan, de manera immediata, desitjar fer pa, estimar el pa.
La primera pàgina que vaig
llegir, ja em va fer veure la relació especial que tindria amb el llibre. Una
sola frase. La meva frase. La que sempre, sempre, dic i descriu perfectament la meva conducta després de posar un pa al forn. "Con la cara pegada al
horno". I el llibre em va conquerir.
Gràcies Ibán.
Per fer aquest pa, necessitarem els següents ingredients:
Per la biga:
- 140 gr de
kamut
- 64 gr
d'aigua
- 2 gr de
llevat fresc
Per la
massa:
- 207 gr de
biga
- 360 gr de
kamut (jo vaig fer servir 250 gr de kamut i 110 gr d'espelta)
- 280 gr
d'aigua
- 2 gr de
llevat fresc
Per anar bé, i seguir al peu
de la lletra la recepta del llibre, s'ha de començar el dia anterior a fer una
biga, barrejant tots els ingredients i amassant uns deu minuts, fins a obtenir
una bola densa i fina que s'ha de deixar a la nevera fins al dia següent (màxim
tres). Si teniu molta pressa, es pot deixar unes 3-4 hores fermentant fora de
la nevera.
És increïble l'aroma que
desprèn la biga després del repòs. Un aroma molt alcohòlic i net, una mica
àcid, com molt adequadament descriu el llibre.
Al dia següent, s'ha de
barrejar tots els ingredients, menys la sal, i amassar fins a obtenir una massa
homogènia. Llavors, s'ha de deixar reposar uns 25 minuts.
Passat aquest temps, ja podem
afegir la sal i amassar bé. S'ha de tenir en compte que la biga és una massa
més densa, així que s'ha d'intentar desfer amb les mans, perquè quedi ben
integrada.
Per amassar, s'ha de fer
servir la tècnica d'amassar/plegar unes cinc vegades i deixar reposar 15
minuts; fent això unes cinc o sis vegades, s'aconsegueix una massa fina i setinada.
I quan la tingueu així, s'ha de deixar reposar un parell d'hores.
S'infla molt!
Una vegada hagi passat la
primera fermentació, amb molt de compte perquè no baixi massa, s'ha de passar
la massa a la taula on treballarem i s'ha de fer una bola i deixar reposar 15
minuts.
Llavors, ja hem de formar la barra. Per fer-ho, s'ha
de donar la volta a la bola i aixafar-la una mica , llavors, plegar un terç de
la massa cap a tu, segellant contra la massa la part que acabes de girar i
repetir aquest moviment. S'ha de fer dues vegades, com si féssim un rotlle amb la massa. S'ha de tenir
en compte que en l'últim plec s'ha de segellar bé fent rodolar el pa, apretant
del centre cap a les puntes, per afinar-les.
Fet això, s'ha de deixar
fermentar amb el plec cap al damunt sobre una tela enfarinada i posant llibres
al costat, deixant uns centímetres perquè creix, perquè conservi la forma.
Aproximadament ,
el llibre diu que s'ha de fer un repòs d'1 a 1,5 hores, però que és millor
quedar-se justos en la fermentació perquè després, al forn, pugi bé. En el meu
cas, amb 3/4 d'hora va haver suficient. La cuina és calorosa i al fer un tall a
la massa, ja es veia la molla.
El forn, s'ha de començar a
prescalfar a meitat de la segona fermentació amb una safata a la part baixa, on
s’ha de posar aigua per crear vapor.
Llavors s'ha de passar, amb
compte, la barra a un paper d'enfornar, amb el plec a la part inferior, fer un
tall longitudinal, vaporitzar i cap al forn, que també vaporitzarem.
Els primers 15 minuts a 250ºC
i amb la resistència només a baix, si és possible, i després, uns 40-45 minuts
a 200ºC, amb resistències a dalt i a baix. Fins que tingui el to daurat que vulgueu
i que toqueu i soni buit.
Deixeu refredar per complet al
damunt d'una reixa.
Avui no tenia molt clar com
acabar el post, però de cop, rellegint, m'ha vingut al cap aquesta cançó,
suposo que us imagineu perquè. Fins a la pròxima.
When you Believe
Many
night’s we’ve prayed
With no
proof anyone could hear
In our
hearts a hopeful song
We
barely understood,
Now we
are not afraid
Although
we know there’s much to fear
We were
moving mountains
Long before
we knew we could
There
can be miracles
When you
believe
Though
hope is frail
It’s
hard to kill
Who
knows what miracles
You can
achieve
When you
believe
Somehow
you will
You will
when you believe
In this
time of fear
When
prayer so often proved in vain
Hope
seemed like the summer birds
Too
swiftly flown away
Yet now
I’m standing here
With
heart so full I can’t explain
Seeking
faith and speaking words
I never
though I’d say
There
can be miracles
When you
believe
Though
hope is frail
Its hard
to kill
Who
knows what miracles
You can
achieve
When you
believe
Somehow
you will
You will
when you believe
A-shir-ra
la-do-nai ki ga-oh ga-oh
(I will
sing to the lord for he has triumphed gloriously)
A-shir-ra
la-do-nai ki ga-oh ga-oh
(I will
sing to the lord for he has triumphed gloriously)
Mi-cha-mo-cha
ba-elim adonai
(Who is
like You, oh Lord, among the celestial)
Mi-ka-mo-cha
ne-dar-ba-ko-desh
(Who is
like You, majestic in holiness)
Na-chi-tah
v’-chas-d’-cha am zu ga-al-ta
(In your
Love, You lead the people You redeemed)
Na-chi-tah
v’-chas-d’-cha am zu ga-al-ta
(In your
Love, You lead the people You redeemed)
A-shi-ra,
a-shi-ra, A-shi-ra…
There
can be miracles
When you
believe
Though
hope is frail
Its hard
to kill
Who
knows what miracles
You can
achieve
When you
believe
Somehow
you will
Now you
will
You will
when you believe…
You will
when you believe
(The
prince of Egypt )
vaya pan más bien hecho Marta, me gusta mucho y tengo que ponerme a hacerlo porque el resultado me ha gustado mucho.
ResponEliminaun besoteeeeeeeee
Es una harina buenísima!!! Muy, muy sabrosa!!! Un abrazo
EliminaIMPRESIONANT!!! t'ha quedat un pa de luxe Marta, guuuauuuuuuuuuu :-)) A mi se'm resisteixen aquests tipus de pa, tb' he de reconèixer que vaig amb presses i aixó no pot ser... poc a poc.
ResponEliminaPetons, Sandra.
Gràcies bonica! Si, és només una miqueta de paciència! Ptons
EliminaNoia, em sembla que en comptes de comprar-me el llibre, el que faré serà anar mirant les teves receptes, jajaja!
ResponEliminaAquest pa, sigui o no digne de faraons, quina pintassa té! I quin repte superat pulir-te el llibre de'n Jordà, i ja vas a pel de l'Iban!!
Petonets i feliç finde!!
P.D.: Paraula que si puc m'apunto almenys a un curs, que en tinc moltes ganes!
Jajajaja! Però mira que m'agraden els teus comentaris Víctor!! Vaaaaa! Apuntat!!!!!
EliminaUn ptonas
Un pa de luxe!!! M'agrada molt el pa fet amb farina de kamut!!!
ResponEliminaJo no l'havia tastat i m'ha agradat molt!!! Un ptonas bonica
ResponElimina