dilluns, 7 d’octubre del 2013

Un sabor inconfessable. "Empanades" de xai, espinacs, panses i pinyons, amb un sospir de poma.






“Dulces y saladas, como verán...
Comerán las empanadas que la Sra. Lovett les ofrecerá...
Y recordarán como sabían las empanadas de verdad.”

(Sweeney Todd)




Feia temps que l’Òscar em deia que mirés Sweeny Tood. La veritat és que he vist pràcticament totes les pel·lícules d’en Tim Burton, m’encanta. I m’encanta el seu actor “fetiche”, Jonnhy Deep, però no sé per quin motiu, aquesta sempre se m’oblida que existeix.

I finalment, l’altre dia la vaig mirar.

La peli, inspirada en una peça teatral de Christopher Bond, explica els últims dies d’un barber del segle XIX, de nom Benjamin Barker, que va resultar pres durant quinze anys, injustament i complerta la condemna, torna a Londres buscant venjança, i no explicaré més…per si algú no l’ha vist. Només us avanço que no és igual que la història, sembla ser que real, que ara us explicaré.



Avui, el post serà una mica especial, ja que a part de la recepta, no em referiré a res gastronòmicament rellevant.

Potser per deformació professional, no ho sé, però al veure la peli, després tocava investigar. I aquí us explico els resultats.

Diuen que la història de Sweeney Tood es va inspirar en un assassí en sèrie que va existir i  que va ser responsable, d’aproximadament, 160 crims; tota una llegenda a Anglaterra. Sembla ser que mai s’ha comprovat del tot la seva existència, tot i que existeixen innumerables estudis, articles i llibres, com Sweeney Todd: The Real Story of The Demon Barber of Fleet Street, de Peter Haining, que afirmen que va existir i que justifiquen tal afirmació amb l'aportació de diverses proves que en corroboren l’existència.

Diuen que va tenir una infància molt dura I que tenia una estranya fascinació pels instruments de tortura que es feien servir a la Torre de Londres, en aquella època. Durant la seva adolescència es va convertir en un aprenent d’un conegut especialista en màquines d’afaitar, i anys més tard va ser condemnat a cinc anys de presó per un suposat robatori i allà és on va aprendre l’ofici pel que finalment seria conegut.

Quan va sortir de la presó, cap al 1775, segons l’autor del llibre, Haining, era un home de 19 anys amarg i cruel que va trobar feina com a barber itinerant, sense tenir domicili fixe, fins que es va establir en una zona plena d’alcohòlics i lladres. Diuen que a l’entrada de la barberia posava: “Fácil de afeitar con un centavo, no encontrará uno tan bueno como éste.”

I així va arribar la primera víctima, arran d’una discussió amb un jove. Després, ja va idear una cadira de barber, molt diferent a la de la pel·lícula, que feia que els cossos anessin a parar al sòtan, on els deixava al principi, fins que va contractar a la Sra. Margery Lovett, perquè en fes empanades.

No donaré més detalls; no són massa agradables.

Finalment, al cap de molts anys funcionant així, els van detenir; resultava sospitós que desapareixessin tants mariners que arribaven a la ciutat. La Sra. Lovett no va aguantar la pressió, va confessar i es va treure la vida a la presó.

Todd només va ser acusat d’un assassinat, suficient per penjar-lo, ja que un dels mariners que va matar, duia 16 perles que el barber va portar a una casa de penyores, i això va fer que el descobrissin.

A casa seva van trobar roba per vestir a 160 persones!

Durant el judici va donar la culpa a la seva mare per dur-lo a aquest món sense tenir suficients diners per mantenir-lo i perquè ell pogués viure bé, però el jurat va trigar només 10 minuts en declarar-lo culpable i el van condemnar a la forca; era el 25 de gener de 1802 i tenia 45 anys.




Sabeu que al 1848 es va publicar un llibre, Mrs. Lovett's Best Love Meat Pie Recipes? Consulteu l'enllç i veureu! Va ser un llibre d'allò més polèmic.



Avui les empanades són de xai i fetes, segurament, amb molt més amor que la Sra. Lovett, així que espero que, tot i la introducció, avui una mica curiosa, us entrin ganes de provar-les. La recepta de la massa és d'un dels meus llibres de cuina peferits:






Els ingredients que necessitem per aquestes fantàstiques empanades -unes 8-, es necessiten:

Per la massa:

  • 250 gr de farina de molí de pedra
  • 150 gr de mantega
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 cullerada de llet sencera
  • 1 ou

Pel farcit:

  • 600 gr de xai (filets del coll)
  • 1 bossa d’espinacs frescos
  • 1 grapadet de panses
  • 1 grapadet de pinyons
  • ½ coliflor petita
  • ½ poma
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • 1 pessic de pebre vermell picant
  • 1 culleradeta de garam masala
  • 1 pessic petit de nou moscada
  • Mantega
  • Pebre i sal


Primer de tot, s’ha de fer la massa de les empanades, ja que necessitarà un repòs d’una hora, com a mínim, a la nevera.

Per fer-la, no hi ha cap secret. En un bol, s’han de barrejar bé tots els ingredients, fins a obtenir una massa fina i llisa.




Quan sigui ben amassada, s’ha d’embolicar amb paper film i deixar-la reposar a la nevera, al menys, com ja he dit, una horeta.




Mentre la pasta reposa, s’ha de començar a fer el farcit.




En una paella, s’ha de deixar fondre un bon tall de mantega i sofregir la ceba a trossets petits i la coliflor, que haurem tallat, també, a trossets petits. Quan comença a agafar color, s’ha d’afegir el xai a trossets petits, les panses i els pinyons i afegir les espècies.

Quan la carn sigui cuita, ja es poden afegir els espinacs frescos, als que haurem tret el peduncle i tallat a trossos petits i la poma, també a trossets, i deixar a foc fort fins que s’evapori tota l’aigua dels espinacs.




I deixem refredar.

Per fer les empanades, jo he fet servir el motllo per fer cupcakes. S’ha de cobrir la base, deixant una mica d’excés, omplir-los i amb cercles de pasta, ben fina, cobrir, i amb l’excés anar segellant.




Abans de posar al forn, que ha d’estar prescalfat a 200ºC, s’han de pintar amb ou batut i fer un foradet al mig, al que hem de posar un trosset de paper de forn, com si fossin petites xemeneies. Això farà que vagi sortit el vapor i no s’estovin.




Deixeu refredar al damunt d’una reixeta. Fredes estan boníssimes.




I una vegada ben fredes, ja podeu degustar aquestes delicioses empanadetes. Volaràn, però si no us les megeu totes, el millor és guardar-les en una caixa metàl·lica, així evitareu que s'estovin.

Bon profit.






I avui per acabar, igual que com hem començat, Sweeney Todd; us deixp amb la cançó de la Sra. Lovett quan té la idea de fer empanades!


A little priest


Mrs. Lovett: “That’s all very well, but what are we going to do about him?”

Sweeney Todd: “Later on, when it's dark, we'll take him to some secret place
and bury him.”

Mrs. Lovett: “Oh yeah, of course we could do that. I don't suppose he's got
any relatives going to come poking around looking for him.”

Seems a downright shame...

Sweeney Todd: “Shame?”

Mrs. Lovett: Seems an awful waste
Such a nice, plump frame
Wot's-his-name has--
Had--
Has!
Nor it can’t be traced

Bus’ness needs a lift
Debts to be erased
Think of it as thrift
As a gift!
If you get my drift

Seems an awful waste...
I mean, with the price of meat what it is
When you get it...
If you get it...

Sweeney Todd: “Ah!”

Mrs. Lovett: Good, you got it!

Take, for instance, Mrs. Mooney and her pie shop
Bus’ness never better, using only pussycats and toast
Now a pussy’s good for maybe six or seven at the most
And I’m sure they can’t compare - as far as taste

Sweeney Todd: Mrs. Lovett, what a charming notion

Mrs. Lovett: Well, it does seem a waste...

Sweeney Todd: Eminently practical
And yet appropriate as always!
Mrs. Lovett, how I did without you all these years
I’ll never know!
How delectable!
Also undetectable!

Mrs. Lovett: Think about it!
Lots of other gentlemen’ll
Soon be comin’ for a shave
Won’t they?
Think of
All them
Pies!

Sweeney Todd: How choice!
How rare!

For what’s the sound of the world out there?

Mrs. Lovett: What, Mr. Todd?
What, Mr. Todd?
What is that sound?

Sweeney Todd: Those crunching noises pervading the air?

Mrs. Lovett: Yes, Mr. Todd!
Yes, Mr. Todd!
Yes, all around!

Sweeney Todd: It’s man devouring man, my dear

Sweeney Todd: And who are we to deny it in here?
Mrs. Lovett: Then who are we to deny it in here?

Sweeney Todd: “These are desperate times, Mrs. Lovett, and desperate
measures are called for.”

Mrs. Lovett: “Here we are, hot out of the oven.”

Sweeney Todd: “What is that?”

Mrs. Lovett: It’s priest
Have a little priest

Sweeney Todd: Is it really good?

Mrs. Lovett: Sir, it’s too good, at least!
Then again, they don’t commit sins of the flesh
So it’s pretty fresh

Sweeney Todd: Awful lot of fat

Mrs. Lovett: Only where it sat

Sweeney Todd: Haven’t you got poet?
Or something like that?

Mrs. Lovett: No, you see, the trouble with poet is
How do you know it’s deceased?
Try the priest!

Lawyer’s rather nice

Sweeney Todd: If it’s for a price

Mrs. Lovett: Order something else, though, to follow
Since no one should swallow it twice!

Sweeney Todd: Anything that’s lean?

Mrs. Lovett: Well, then, if you’re British and loyal
You might enjoy Royal Marine!
Anyway, it’s clean
Though of course, it tastes of wherever it’s been!

Sweeney Todd: Is that squire
On the fire?

Mrs. Lovett: Mercy no, sir
Look closer
You’ll notice it’s grocer!

Sweeney Todd: Looks thicker
More like vicar

Mrs. Lovett: No, it has to be grocer-- it’s green!

Sweeney Todd: The history of the world, my love --

Mrs. Lovett: Save a lot of graves
Do a lot of relatives favours

Sweeney Todd: -- Is those below serving those up above

Mrs. Lovett: Ev’rybody shaves
So there should be plenty of flavours!

Sweeney Todd: How gratifying for once to know

ambos: That those above will serve those down below!

Sweeney Todd: What is that?

Mrs. Lovett: It’s fop
Finest in the shop
Or we have some shepherd’s pie peppered
With actual shepherd on top!
And I’ve just begun--

’Ere’s a politician, so oily
It’s served with a doily
’Ave one?

Sweeney Todd: Put it on a bun
Well, you never know if it’s going to run!

Mrs. Lovett: Try the friar
Fried, it’s drier!

Sweeney Todd: No, the clergy is really
Too coarse and too mealy!

Mrs. Lovett: Then actor
It’s compacter!

Sweeney Todd: Yes and always arrives overdone
I’ll come again when you have Judge on the menu

Have charity towards the world, my pet

Mrs. Lovett: Yes, yes, I know, my love!

Sweeney Todd: We’ll take the customers that we can get!

Mrs. Lovett: High-born and low, my love

Sweeney Todd: We’ll not discriminate great from small
No, we’ll serve anyone--
Meaning anyone--

Mrs. Lovett: We’ll serve anyone--

ambos: And to anyone
At all!

(Sweeny Todd)




TEXTO O DESCRIPCION




8 comentaris:

  1. Aquestes empanades boníssimes amb motlles de cupcakes, i amb aquesta forma tan original, m'ha sorprès molt agradablement!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si! No les havia fet mai així! Però les volia fer individuals i no tenia més motlles!! :) un pto

      Elimina
  2. oh que bones!! Quants matisos en els gustos, i fetes així amb motlle queden guapíssimes, Marta!

    ResponElimina
  3. Jajaja, et passa igual que a mi, fan total de Burton i diria que Sweeney Tood és la que em falta per veure, mai trobo un bon moment!!
    Aquestes empanades fan molt bona pinta, i molt millor de xai que d'altra procedència sospitosa, jeje!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja! Mírala! T'encantarà! És un geni! Jajajaja!!! I si...casi que millor xai... ;)! Ptons

      Elimina
  4. Marta: genials!!!!!! Les empanades han de ser boníssimes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I completament d'acord amb la Marina: queden molt boniques així fetes amb el motlle de cupcakes (i la xemeneia és per morir-se :D)
    I... Sweeney Tood: The Demon Barber of Fleet Street!!!! M'ENCANTA!!!!!!!!!!!!! Fan d'en Burton, d'en Johnny Depp i de la Helena: em sembla que he el musical com 20 vegades!!!! I no m'importaria tornar-la a mirar menjant una de les TEVES empanades (les seves millor no ;D)
    Petons guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja! És que va ser veure-les i pensar que en volia fer d'iguals! Imagina't! Les ensenyen com les pitjors empanades de londres i després les fan amb...en fi...mira que entrar ganes de fer-ne! Jajajajaja!! Jo estic desitjant que posis la recepta del formatge d'anacards! Pto

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!