Que la gota está en el océano,
todos lo saben.
Que el océano está en la gota,
muchísimos lo ignoran."
(Kabir -poeta hindú-)
La primera
vegada que vaig provar el menjar hindú, a un petit restaurant de Barcelona que
està al carrer Bailén, el Rani, gairebé m'aixeco de la cadira i entro a la
cuina per abraçar al cuiner. Va ser amor a primer tast. I des d'aquell mateix
moment, vaig rendir fidelitat al curry.
Uns mesos més
tard, a Lisboa, vaig anar a un restaurant hindú clandestí, situat al primer pis
d'un ordinari blog de pisos, on vaig confirmar la meva veneració cap aquest
tipus de menjar.
Per això, poc
vaig trigar a obtenir la bíblia dels curry's, el llibre Los 50 mejores currys de la India, de Camellia Panjabi, un llibre que no hauria de faltar a la biblioteca
de qualsevol amant de la cuina india.
Avui, us
presento una versió exprés del pollastre Tikka Masala, un dels molts tipus de curry que existeix.
El tikka masala de pollastre significa
lliteralment "trossos petits (tikka) amb barreja d'espècies
(masala)", i originalment es prepara amb trossets de pollastre marinats
amb espècies i iogurt, i cuits, després, a la brasa, al damunt d'un foc amb carbó
que li atorga un aromàtic sabor a fumat.
Actualment, és
el plat més popular al Regne Unit i s'ha convertit en un plat nacional. Segons
les estadístiques, un de cada set currys que es demanen als restaurants
anglesos és tikka masala de pollastre
i es creu que es serveixen, aproximadament, 23 milions de racions a l'any. De
fet, el polític Robin Cook, el va descriure com: "el vertader plat
nacional de Gran Bretanya".
Explica la
llegenda que, cap al 1960, aproximadament, un comensal d'un restaurant va demanar
salsa picant per afegir al plat de pollastre que li havia estat servit, ja que
creia que era una mica eixut. Llavors el xef, va haver d'improvisar una salsa
amb una sopa de tomàquet Campbell's, iogurt i espècies. I al client li va
encantar. Suposadament va ser al restaurant Shish Mahal, de Glasgow.
Fa relativament
poc, el parlamentari britànic d'origen pakistaní Mohamed Sarwar va
sol·licitar, curiosament, que aquest plat obtingués la denominació d'origen, de
manera que només el pollastre tikka
masala fet a Glasgow pogués rebre aquest nom. Fet que no deixa de resultar
curiós.
Altres teories
expliquen que el pollastre tikka masala
té origen a la Índia del Raj, quan els cuiners locals tractaven d'adaptar plats
tradicionals al paladar dels colonitzadors britànics.
I una tercera
teoria, diu que neix com una manera de reciclar les sobres, igual que l'origen
dels kebabs.
Com he explicat
abans, avui us presento una versió ràpida i improvisada que he fet per dinar -només disposo d'una hora-, amb els ingredients que tenia per casa i és, per tant, una recepta
totalment lliure, sense marinar el pollastre i sense afegir tomàquet, ja que
volia fer-lo una mica més suau. Normalment s'acostuma a acompanyar amb arròs, però
com disposava de poc temps, he fet una mica de cús-cús i la veritat és que
encara m'ha agradat més.
Els ingredients per a
dues persones, són:
- 2 cuixes de pollastre
- 1 ceba gran
- mantega
- gingebre
- pebre negre
- 2 culleradetes d’espècies garam masala
- sal
- llet de coco o si no en teniu, llet evaporada
- 1 got de cús-cús
- un got d'aigua
- 1 gra d'all
Primer de tot s’ha
de netejar les cuixes de pollastre, treure la pell, els ossos i tallar a daus. Després
s’ha de pelar la ceba i tallar-la en juliana.
En una cassola,
s’ha d’afegir un bon tros de mantega i un raig d’oli i afegir els daus de
pollastre, la ceba i l’all picat; s’ha de coure a foc fort fins que comenci a
tenir un color daurat.
Llavors,
ratllem una miqueta de gingebre fresc i afegim un parell de culleretes ben
plenes de garam masala.
Després de donar dues voltes perquè els ingredients d’integrin, s’ha d’afegir mig got de llet de coco i salpebrar.
Després de donar dues voltes perquè els ingredients d’integrin, s’ha d’afegir mig got de llet de coco i salpebrar.
Amb llet de
coco queda deliciós, però si no en teniu, queda boníssim, i molt més lleuger,
amb llet evaporada.
S’ha de deixar
fent xup-xup a foc mig fins que espessi.
Mentre, s’ha de
posar a bullir un got d’aigua amb sal i quan bulli, enretirar-la del foc, i
afegir la mateixa mida de cús-cús i tapar amb un drap, durant uns cinc minuts. Passat
aquest temps, s’ha de destapar i afegir una cullerada de mantega. Així és com
es fa el cús-cús que jo faig servir, però mireu es instruccions de cada fabricant.
I ja està
llest.
Per servir-lo,
jo sempre faig una gran corona amb el cús-cús i poso tot el pollastre al mig. Queda
també deliciós amb arròs basmati, però així, queda d’allò més especial.
Rabindranath Tagore va ser un poeta, filòsof, pintor, educador i una de
les persones més influents de la seva època, no només a la India, sinó també en
altres països, on va difondre les seves idees sobre l’ésser humà i es va
convertir en ambaixador de la cultura de la India.
Conegut mundialment per haver estat el primer asiàtic a qui se li va
concedir el Premi Nobel, a Rabindranath Tagore se’l pot considerar un home complert:
polifacètic i prolífic en els seus escrits literaris –poesia, teatre, novel·la,
articles, relats curts, etc...-, va ser també filòsof, pintor, reformador
social, compositor de cançons –va crear un nou gènere de música bengalí conegut
popularment com Rabindrasangeet- i
educador, fundant una nova escola i posteriorment, d’una universitat a
Santiniketan, on es formava els alumnes al aire lliure sota els valors de la
bondat, la veritat i l’amor per la pau. Deia: “La meva escola no és una gàbia. La meva escola és un niu.”
Així que avui, per acabar el post, vull donar-vos a conèixer un meravellós
poema, d’un home hindú increïble.
Pájaros Perdidos
1
Pájaros perdidos de verano vienen a mi ventana, cantan,
y se van volando.
Y hojas amarillas de otoño, que no saben cantar,
aletean y caen en ella, en un suspiro.
2
Vagabundillos del universo, tropel de seres pequeñitos,
¡dejad la huella de vuestros pies en mis palabras!
3
Para quien lo sabe amar, el mundi se quita su careta de
infinito. Se hace tan pequeño como una canción, como un
beso de lo eterno.
4
Las lágrimas de la tierra le tienen siempre en flor
su sonrisa.
5
El desierto terrible arde todo por el amor de una yerbecita;
y ella le dice que no con la cabeza, y se ríe, y se va
volando...
6
Si lloras por haber perdido el sol, las lágrimas no te dejarán
ver las estrellas.
7
En tu camino, agua bailarina, la arena te pordiosea
tu canción y tu fuga.
¿No quieres tú cargarte con la coja?
8
Tu cara anhelante persigue mis sueños como la lluvia por
la noche.
9
Una vez, soñamos los dos que no nos conocíamos. Y nos
conocíamos. Y nos despertamos a ver si era verdad que nos
amábamos.
10
Como el anochecer entre los árboles silenciosos, mi pena,
callándose, callándose, se va haciendo paz en mi corazón.
11
No sé qué dedos invisibles sacan de mi corazón, como una
brisa ociosa, la música de las ondas.
12
-Mar, ¿qué estás hablando?
-Una pregunta eterna.
-Tú, cielo, ¿qué respondes?
-El eterno silencio.
13
¡Oye, corazón mío, los suspiros del mundo, que está
queriendo amarte!
14
El misterio de la vida es tan grande como la sombra en
la noche. La ilusión de la sabiduría es como la niebla del
amanecer.
15
No te dejes tu amor sobre el precipicio.
16
Me he sentado, esta mañana, en mi balcón, para ver el
mundo. Y él, caminante, se detiene un punto, me saluda y
se va.
17
Menudos pensamientos míos, ¡con qué rumor de hojas
suspiráis vuestra alegría en mi imaginación!
18
Tú no ves lo que eres, sino su sombra.
19
¡Qué necios estos deseos míos, Señor, que están turbando
con sus gritos sus canciones! ¡Haz Tú que solo sepa yo
escuchar!
20
No soy yo quien escoge lo mejor, que ello me escoge a mí.
21
Si me está negado el amor, ¿por qué, entonces, amanece;
¿por qué susurra el viento del sur entre las hojas recién nacidas?
Si me está negado el amor, ¿por qué, entonces,
la medianoche entristece con nostálgico silencio a las estrellas?
22
Sé que esta vida, aunque no madure el amor, no está perdida del todo.
23
¡No sea yo tan cobarde, Señor, que quiera tu misericordia en mi triunfo,
sino tu mano apretada en mi frasco!
(Rabindranath Tagore)
M'agraden aquest tipus de plats, Marta! I si és una versió lliure... encara millor!! petons
ResponEliminaGràcies bonica!
EliminaAl final et va donar temps de fer-lo eh?
ResponEliminaT'ha quedat de conya, i encara que hagi estat per falta de temps, el cous-cous li va de conya al plat!
Petons!
Jajajaja! Quan se'm fica alguna cosa al cap! Jajajaja! Un "antojo" gegant! Un pto
EliminaM'agrada el plat i m'agrada la seva història i origen....una salsa improvisada....Gràcies per compartir-hi tot plegat!
ResponEliminaGràcies a tu per visitar-me!! Un pto guapa
EliminaM'encanten les receptes d'arròs, però aquesta encara no la he pogut tastar :P
ResponEliminaBss
Con Especias
Al final vaig fer servir curry per anar més ràpid, però amb arròs queda genial! Un pto
Elimina