"Pinto de mi memoria las impresiones de
mi infancia."
(Edvard Munch)
Avui seré breu. Fa uns mesos, ja vaig posar
una recepta de crestes ("empanadilles") de carn, i ja vaig
explicar-vos l’origen i altres curiositats d'aquest plat, així que respecte a
elles, poc em queda per dir.
Aquestes, però, no són de carn i són bastant diferents en
molts aspectes. Són de tonyina, però versionades, no les clàssiques.
Quan era petita, sempre ajudava a la mare quan feia
crestes, les feia boníssimes. Ella preparava el farcit i jo l'ajudava a
omplir-les (i pel camí, quan no mirava, em menjava la meitat). Així que fer la
recepta d'avui, em va dur anys enrere, quan asseguda a la repisa de la cuina,
observava com la mare cuinava. I podeu imaginar com cuina, tant bé que va aconseguir que el que més m'agrada de tot és cuinar.
Aquestes són una mica diferents, però per necessitat,
adaptant-me una mica als ingredients dels que disposava. Només us diré que
pràcticament tot el que tenia per casa, és a dins d'aquestes crestes. A vegades
les setmanes es compliquen i no disposes de temps per res...així que omplir
"empanadilles", a vegades és qüestió de supervivència, i és un plat
ideal, per encabir qualsevol resta o ingredient perdut per la nevera.
I no hi ha res millor, que una casa amb olor de crestes
recent fetes (si no es fan fregides, és clar, i es couen al forn; l'olor a
fregits mai m'ha agradat).
Així que us deixo aquesta recepta, perquè estan de vici,
tant si us les mengeu com a aperitiu, com a segon plat, per sopar, com un pica-pica a mitja tarda acompanyant una cerveseta, com vulgueu!
Cuites al forn no tenen tants greixos i el formatge que porten és light, així que, a disfrutar-les!
Els
ingredients que es necessiten per un paquet d'oblees "La Cocinera",
són:
- 1 paquet d'oblees "La Cocinera" (no conec cap altre marca)
- 3 llaunetes petites de tonyina en oli d'oliva
- 10-15 olives negres d'Aragó
- 2 cullerades de Philadelphia light
- 2 cullerades de tomàquet fregit (si és casolà millor que millor)
- 1 ceba tendre gran
- all en pols
- 1 ou dur
- 1 pessic de "comino"
- pebre negre mòlt
- 1 culleradeta de sucre morè
- 2-3 pebrots del piquillo
- ou/llet per pintar les crestes
Com abans he explicat, és una de les primeres receptes en
la que la mare em va deixar participar, així que, evidentment, més fàcil
impossible.
Primer de tot s'ha de fer l'ou dur. Per això en un cassó
s'ha de posar aigua freda i a dins un ou que ha de quedar ben cobert. I
dur a ebullició. Ha d'estar bullint deu minuts des de que comença a bullir, no
el deixeu més estona, ja que si ho feu, el rovell és tornarà verdós. En aquest
cas, com va picat i dins d'una "empanadilla", tampoc seria greu, però
no cal.
Mentre, s'ha de
picar la ceba ben petita i sofregir-la amb una mica d'oli fins que sigui
dauradeta. Una vegada sigui al nostre gust, la podem reservar.
En un bol, s'ha de buidar les llaunes de tonyina
(prèviament escorregudes), les olives negres tallades a trossets, el pebrot del
piquillo que també haurem picat, les cullerades de tomàquet fregit (abans li
haurem afegit una culleradeta de sucre morè i haurem barrejat bé), les de
Philadelphia light, un pessic d'all en pols, l'ou dur picat, la ceba sofregida, el pessic de
"comino", el pebre, i s'ha de remenar bé.
A la taula de treball, s'han d'anar posant les oblees en
fila i repartir al damunt de cadascuna d'elles, una culleradeta de farcit; hi
ha una quantitat gairebé justa, així que repartiu equitativament fins a esgotar
tot el farcit.
Després, s'ha de pintar el perímetre de tota la oblea amb
una mica d'aigua, perquè al tancar-la s'enganxi bé i una vegada tancada, amb
l'ajuda d'una forquilla, pressionar el contorn perquè tanquin bé.
Les podeu fregir amb oli, però jo les he fet al forn per
rebaixar en greixos.
S'ha de prescalfar el forn a 180º-200º segons la potència
del vostre forn, i mentre es prescalfa, s'han de posar les crestes al damunt
d'una safata de forn que s'ha de cobrir amb paper vegetal, pintar-les amb una
mica d'ou batut o en el seu defecte de llet (jo no tenia més ous i les vaig
pintar amb llet), espolvorejar amb una mica de sucre morè, i coure fins que siguin ben daurades, aproximadament mitja
hora.
I avui per acabar, res relacionat amb la recepta. Hi ha una
cançó que m'agrada molt, que feia molt de temps que no escoltava i que l'altre
dia vaig escoltar en un programa de tele...des de llavors, no deixo de
cantar-la. I aquí la teniu...
Si véns
Peuades
damunt s'arena.
Si véns, em trobaràs
ballant de puntes
damunt d'aquesta roca
i tu per jo et tornaràs loca.
Viatjarem amb un cavall alat,
aquest vespre silenciós
cap a racons inexplicables, deserts,
salvatges.
Esperarem sa nit.
Vaig anar a trobar camins de foc.
Me'n tornaria a anar
més enfora que mai.
No tinc por de somiar
que em perdré pes camí
o que no tornaré mai més.
Jo no sé de quina banda bufarà.
Sa sínia perd aigua
i sempre amb es peus banyats.
Tenim pedres entre ses ungles,
ben pops i despullats,
com dues gotes d'aigua
a ses cales del Pilar.
Te cantaré as capvespre,
t'estimaré a sa matinada,
te donaré fruit
i te menjaré a besades.
(Ja t'ho
diré)
M'encanta la recepta reina...i la cançó encara més!! Apuntada i segur que cau algún dia!
ResponEliminaBesades!!!
Gemma de Food&Cakes by GB
Hola bonica! és tant maca la cançó...!! molts petons!
EliminaPodríem dir que són unes crestes d'aprofitament, no? Boníssimes, Marta! I tens raó, no hi ha res com unes crestes acabades de fer. Petons!
ResponEliminaSiiiii!!! o un menjar de supervivència! jajajaja!!! Em van sorpendre...boníssimes! jajaja! un pto
EliminaEis, aquestes són crestes de tonyina 'amb tot', no? És el millor, que amb ingredients d'aprofitament surten unes cresten ben bones, i a més, fetes al forn, millor que fregides, i queden igual de bones!!!
ResponEliminaQue sàpigues que aquesta cançó és una de les meves preferides, i ara, sense escoltar-la, només llegint-la, ja porto estona cantant-la, jajaja!!
Petonets!
Víctor, són unes crestes de tonyina tunejades! jajaja! una abraçada
Elimina