“-Deberías casarte pronto, empiezas a parecer vieja...
Mi padre me llleva diciendo eso desde que tengo 15 años,
porque las buenas chicas griegas deben hacer 3 cosas en
la vida:
-casarse con un chico griego
-tener hijos griegos
-y dar de comer a todo el mundo hasta el día de su
muerte.”
(Mi Gran
Boda Griega)
Podria dir, sense dubtar, que la
Moussaka és un dels meus plats preferits.
No recordo la primera vegada que
la vaig tastar; no tinc ni idea de quants anys fa que la vaig descobrir, però és
com si sempre hagués existit per mi.
És un plat molt semblant a la
lasanya, per la seva disposició en forma de capes, però enlloc de pasta, es fa amb
albergínia i/o patata -canvi que a mi m'encanta, ja que no m'agrada massa la combinació de pasta i carn (sé que resulta estrany)-, tot i que la recepta original grega, sembla ser que no
duu carn picada, sinó xai.
El seu origen resulta bastant
incert, de fet, diuen que és d’origen àrab, tot i que segueix considerant-se
una recepta grega. Es creu que prové d’una antiga recepta, d’aproximadament l’any
1.200, que era molt semblant i es deia maghmuma,
tot i que inicialment no duia albergínia, que es va afegir quan els àrabs
la van introduir.
Com la majoria de receptes, hi ha
moltes maneres de preparar-la. De fet, tot i que avui us presento la versió
simple (que és igualment laboriosa), us indico com a opció, una alternativa que
afegeixo a vegades, molt original i absolutament deliciosa, ideal per àpats
especials.
I com la recepta ja és prou
llarga, avui seré breu, i aniré per feina; per fer aquest plat per a 4
persones, es necessiten els següents ingredients:
- 1 o 2 cebes tendres, depenent de la mida
- 2 albergínies grans
- tomàquet fregit casolà
- 400 g carn picada
- pebre negre acabat de moldre
- sucre
- sal
- un raig de Brandy
- formatge emmental ratllat
- mantega
- 3 o 4 cullerades ben plenes de farina
- mostassa de Dijon
- llet
- nou moscada
Primer
de tot, jo sempre deixo llestes les làmines d’albergínia que formaran les capes
de la Mussaka, que és el més pesat de fer.
Per tant, s'han
d'agafar les albergínies i anar tallant làmines primes, de no més de 1/2
centímetre, i s'han d'anar deixant al damunt d'un colador ben cobertes de sal
perquè deixin anar tota l'aigua que tenen; les deixem mitja horeta per cada
costat, repetint l'operació de la sal en ambdós costats.
Passada
aquesta estona, s'han d’escórrer bé amb l'ajuda d'un paper absorbent,
enretirant tota la sal i s'han d'anar fregint amb oli de gira-sol fins que
siguin ben tendres, no molt torrades perquè sinó queden massa cruixents i a
l'hora de muntar el plat es trenquen.
Quan
siguin fregides, s'han de reservar al damunt de paper absorbent perquè perdin
l'excés d'oli.
Mentre,
anirem fent el farcit.
En
primer lloc, s'ha de sofregir bé la ceba tendre ben picada fins que sigui ben
tova, llavors s'ha d'afegir l’albergínia que ens ha sobrat, tallada a dauets
ben petits i sense la pell, i deixar sofregir fins que sigui ben cuita; a
l'últim moment s'ha d'afegir una cullerada generosa de tomàquet fregit casolà,
que a part de color li donarà molt bon sabor, però amb una cullerada de sucre o
un raig de mel, perquè perdi l'acidesa, i un raig de Brandy. Com sempre, s'han d'anar salant tots
els ingredients un per un i amanir amb pebre negre mòlt.
Una vegada tenim
llest el sofregit i l'alcohol evaporat, ja es pot afegir la carn picada, que prèviament haurem
amanit amb sal, pebre negre i una bona cullerada de mostassa de Dijon, fins que
la carn sigui cuita, llavors reservem i deixem refredar el farcit.
Per a fer la
beixamel, s'ha de desfer en un cassó un bon tall de mantega i quan sigui
ben desfeta, s'ha d'afegir 3 o 4 cullerades de farina i deixar que es cogui bé,
fins que comenci a agafar un to marronós, sinó tindrà gust a farina crua i no
donarà bon sabor al plat. Just després, s'ha d'anar afegint la llet, i sense
deixar de remenar, perquè no se'ns facin grumolls, el pebre i la nou moscada; s'ha de deixar coure fins
que l’espessor sigui del nostre gust.
Si és per a fer
lasanya, moussaka o canelons, jo no la faig massa espessa, així el plat resulta
més agradable i lleuger, hem de tenir en compte que al refredar-se espessa.
Ara ja tenim
tots els ingredients preparats i només queda muntar el plat.
Es tracta de
posar al plat o safata una primera capa de beixamel en primer lloc perquè la
mussaka no se'ns enganxi, després hem d'anar intercalant capa d’albergínia,
capa del sofregit de carn i espolsada de formatge ratllat, capa d’albergínia,
altre vegada de sofregit i formatge i una última capa d’albergínia. Jo faig
aquesta seqüència un parell de cops i us asseguro que ja queda prou alta!
Finalment posem
beixamel pel damunt i a gratinar!!!!!!! Ja veureu la oloreta que deixa per tota
la casa!!!!!!!
Proposta
opcional per dies de festa:
Si
tinc temps, el dia abans preparo una capa extra per la Mussaka, amb els següents
ingredients:
- 2 patates bullides amb la pell
- mascarpone (1/2 pot)
- 1 llesca de pa de motllo sense la crosta
- llet
- 1 ceba tendre
- 1 safata gran de xampinyons
- sal
- oli d'oliva
- mantega
- barreja de cheddar i manxego a dauets petits
Per
fer-la, primer de tot, s'han de bullir les patates amb una mica de sal i
força aigua, sense treure'ls la pell.
Una
vegada cuites, les triturem, sense la pell, i anem afegint oli d'oliva mica en
mica fins que quedi un puré ben fi, però espès.
En un bol s'ha
d'abocar el mascarpone i una llesca de pa de motlle sense crosta, que
prèviament haurem remullat amb llet.
En una paella a
part s'ha de sofregir la ceba ben picada amb una mica de mantega, fins que
aquesta sigui ben daurada, i afegir els xampinyons nets i picats petits, tampoc
molt i molt perquè redueixen una barbaritat!
Fets aquests
tres passos hem de barrejar-ho tot molt bé, perquè quedin tots els ingredients
ben integrats, i a l'últim moment afegir una mica de barreja de cheddar i
manxego a dauets ben petits.
Aquesta
és la meva variació a la Moussaka amb patates. Així que després de fer una
primera capa de carn i cobrir amb una d’albergínia, es posa una capa d'aquesta,
es cobreix amb albergínia, altre vegada carn, albergínia, i llestos.
Aquesta
opció té com a resultat una moussaka més contundent, per això només acostumo a
fer-la algun dia de festa!
I
ja que avui explico un plat grec, acabaré el post amb un fragment d’una tragèdia
grega, Edip Rei.
"Tiresias: Me voy; pero diciendo antes aquello por lo
que fui llamado, sin temor a tu mirada; que no tienes poder para quitarme la
vida. Así, pues, te digo: ese hombre que tanto tiempo buscas y a quien amenazas
y pregonas como asesino de Layo, está aquí, se le tiene por extranjero
domiciliado; pero pronto se descubrirá que es tebano de nacimiento, y no se
regocijará al conocer su desgracia. Privado de la vista y caído de la opulencia
en la pobreza, con un bastón que le indique el camino se expatriará hacia
extraña tierra. Él mismo se reconocerá a la vez hermano y padre de sus propios
hijos; hijo y marido de la mujer que lo parió, y comarido y asesino de su padre.
Retírate, pues, y medita sobre estas cosas; que si me coges en mentira, ya
podrás decir que nada entiendo del arte adivinatorio.
Edipo: Que no sea lo mejor lo que he hecho, ni tienes que decírmelo ni
tampoco darme consejos. Pues yo no sé con qué ojos, si la vista conservara,
hubiera podido mirar a mi padre en llegando al infierno, ni tampoco a mi
infortunada madre, cuando mis crímenes con ellos dos son mayores que los que
expían con la estrangulación. Pero ¿acaso la vista de mis hijos engendrados
corno fueron engendrados podía serme grata? No, de ningún modo; a mis ojos,
jamás. Ni la ciudad, ni las torres, ni las imágenes sagradas de los dioses, de
todo lo cual, yo, en mi malaventura siendo el único que tenía la más alta
dignidad en Tebas, me privé a mí mismo al ordenar a todos que expulsaran al
impío, al que los dioses y mi propia familia hacían aparecer como impura
pestilencia; y habiendo yo manifestado tal deshonra como mía, ¿podía mirar con
buenos ojos a éstos? De ninguna manera; porque si del sentido del oído pudiese
haber cerradura en las orejas, no aguantaría yo el no habérselas cerrado a mí
desdichado cuerpo, para que fuese ciego y además nada oyese, pues vivir con el
pensamiento apartado de los males es cosa dulce.
(...)
El entonces arrancó los broches de oro que adornaban sus ropas, y enseguida los
clavó en sus ojos, exclamando que así ya no vería más, ni su miseria, ni su
crimen En la oscuridad no volverían ver a quien no debía ver, y que mejor jamás
hubieran visto. Gritando así se punzaba los ojos una y otra vez, la sangre que
corría le bañaba hasta la barba, no eran gotitas lo que fluía de sus ojos, era
un torrente oscuro, como una granizada de sangre. En todo esto ambos fueron los
artífices, y la desgracia acabó con la mujer y con el hombre. Su antigua
felicidad fue en su momento verdadera. Ahora no es más que culpa, muerte,
vergüenza, de todos los males que tienen nombre, ninguno falta. "
(Sófocles, Edipo Rey)
Debo ser una de las pocas en este país que no ha probado nunca la moussaka :P
ResponEliminaBss
Con Especias
No?! Pues estoy segura que te encantaría! Anímate y pruebala!! Besos
EliminaL'he de fer ja, mai l'he feta i m'encanta. A Grècia s'hi menja de nassos.
ResponEliminaTinc moltes ganes d'anar a Grècia!! Una abraçada!
EliminaUna moussaka genial...i molt encertada la cita de la peli!!! L'he vista un munt de vegades amb les nenes!!!
ResponEliminaÉs divertida la peli, eh? Gràcies guapa!! Un ptonàs!
EliminaM'encanta la moussaka, i ara ja fa temps que no la preparem a casa... i veient aquesta teva tan deliciosa m'has animat a gaudir-la de nou, jeje!
ResponEliminaPetons!
És que és laboriosa, eh?! Però taaaant bona... Pto
Elimina