“El cor no parla, però endevina”.
(Dita
popular)
A vegades hi ha ingredients
que combinen a la perfecció, que són com inseparables, que formen un matrimoni
perfecte. Per mi, un clar exemple és el salmó i les patates.
Com ja he explicat alguna
vegada, tinc una mena d'adicció als llibres de cuina, tant que inclús quan la
gent viatge me'n porten d'arreu del món; es podria dir que en faig col·lecció.
A més, me'ls llegeixo de dalt a baix com si fossin novel·les. En tinc alguns de
ben curiosos. Fa temps em vaig comprar un llibre que em va cridar l'atenció
pels seus lloms de color rosa i pel seu títol: La Enciclopedia de los sabores.
Si alguna vegada t'has
preguntat com combinaria un sabor amb un altre completament diferent, és el
llibre perfecte, ja que estudia i t'ensenya quins aliments combinen millor
entre si.
L'autora, Niki Segnit, va
escollir 99 ingredients comuns a les cuines i els va classificar en 16
categories diferents de sabors, creant 4.851 possibles parelles -a vegades
inclús trios-, i amb abundants referències a la química i a la ciència de la
cuina, així com a la cultura culinària i a la sabiduria de diferents xefs.
En aquest llibre, els sabors
estan classificats en terrosos, cítrics, especiats, silvestres, torrats,
amostassats, marins i altres categories, molt útils per la cuina creativa.
Tal i com afirma l'autora, és
important recordar que el sabor no és el mateix que el gust. El gust es redueix
a cinc qualitats detectables a la llengua i a altres parts de la boca: dolç,
salat, agri, amarg i umami. Els sabors, en canvi, es detecten principalment
gràcies al sentit de l'olfacte i en menor mesura, a la boca. Un exemple: si et
tapes el nas, pots afirmar si un ingredient és dolç o salat, però mai quin
sabor té.
En fi, que jo sempre havia
pensat que el salmó i la patata eren la parella perfecte i vaig voler comprobar
que indicava aquesta enciclopèdia al respecte. I deia el següent:
“Pescado
ahumado y patata: La patata con pescado ahumado es un habitual de la cocina del
norte de Europa. La patata da volumen a la comida, por supuesto, pero también
calma los sabores toscos, lo que debía resultar particularmente conveniente en
los tiempos anteriores a la refrigeración, cuando se utilizaban curas más
fuertes para que el pescado durará más. Es un mérito del pastel de pescado
haber sobrevivido a aquellos aspectos prácticos y llegar a los menús de algunos
de los restaurantes más elegantes del mundo, lo mismo que el sancocho de
pescado ahumado o la similar sopa escocesa conocida como cullen skink.”
La recepta que avui explico,
es podria dir que és una versió lliure del que ve a ser el gratinat alsacià.
A Alsacia, on són molt
aficionats als peixos de riu i a les patates, fan una recepta semblant amb
trucha -meitat fresca i meitat fumada- i amb formatge Munster, però en format
calent.
Jo m'he inspirat en aquesta
recepta, però com fa calor, faig la versió fresca.
Per fer aquest milfulls -per a
dues persones- es necessiten els següents ingredients:
- 1 paquet de salmó fumat (200-250 gr)
- 4 patates
- Formatge brie
- Mostassa de Dijon
- Mel
- Oli
- Vinagre de mòdena
- Pebre
És una recepta molt senzilla i
ràpida de fer. Potser, el més entretingut és preparar les patates.
Primer de tot, s’han de pelar
les patates i tallar-les a rodanxes, de mig centímetre, aproximadament i
fregir-les. Sí han de quedar cuites, però no molt torrades, perquè no volem que
siguin cruixents, sinó més aviat com si estiguessin confitades. I les anem reservant
al damunt d’un plat amb paper absorbent per treure l’excés d’oli.
Quan estan les patates llestes, ja podem muntar el plat.
Amb un aro d’emplatar, o amb
un motlle, que posem al damunt de paper de plata, s’ha d’anar forrant el fons i
els laterals, deixant un excés de salmó que servirà per cobrir la part de dalt.
Quan la base està coberta de salmó, és tant senzill com anar intercalant capes de salmó, patata i brie, fins a tenir l’alçada que vulgueu. La última capa serà de salmó.
Heu de tenir en compte el salar una mica les patates, però sense passar-se, ja que el salmó ja és saladet.
Per acompanyar aquest plat, a
mi m’agrada fer una vinagreta amb una culleradeta de mel, una culleradeta de
mostassa de dijon, sal, bé de pebre, un rajolí de vinagre de Mòdena i oli.
I llest.
I s'ha acabat el post. I avui
que parlo d'un peix de riu, m'ha vingut al cap una preciosa cançó de Simon
& Garfunkel, que, per acabar, transcric. Bon cap de setmana.
Bridge over
troubled water
When you're
weary
Feeling small
When tears are in your eyes
I will dry them all
I'm on your side
When times get rough
And friends just can't be found
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
When you're down and out
When you're on the street
When evening falls so hard
I will comfort you
I'll take your part
When darkness comes
And pain is all around
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Sail on Silver Girl,
Sail on by
Your time has come to shine
All your dreams are on their way
See how they shine
If you need a friend
I'm sailing right behind
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind
Feeling small
When tears are in your eyes
I will dry them all
I'm on your side
When times get rough
And friends just can't be found
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
When you're down and out
When you're on the street
When evening falls so hard
I will comfort you
I'll take your part
When darkness comes
And pain is all around
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Sail on Silver Girl,
Sail on by
Your time has come to shine
All your dreams are on their way
See how they shine
If you need a friend
I'm sailing right behind
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind
(Simon
& Garfunkel)
M'encanta el teu post, la teva recepta i la manera d'escriure-la. Vaig a fer la teva recepta ja, perquè m'encanta el salmó, el *brié, i la patata és una figura important. Gràcies per aquesta recepta tan senzilla que tindré en el meu petit llibre de receptes fàcils.
ResponEliminaGràcies guapa! Venint de tu em fa molta il.lusió el teu comentari...ja saps que sóc fan del teu blog! Tu si que escrius bé! Si t'agrada el salmó, t'encantarà aquesta combinació! És boníssim! Un pto bonica! Ja tinc al cap el repte passion red!
EliminaQué xulo ha de ser aquest llibre del que parles! I la recepta...genial! Una abraçada!
ResponEliminaÉs molt curiós i interessant!! Moltes gràcies guapa!! Un petonàs
EliminaSaludos soy Vicente, me gusta todo lo que he visto en tu cocina, ya me tienes de usuario fijo seguro, tienes recetas deliciosas.
ResponEliminaYo estoy empezando con mi cocina, bueno soy novato y me gustaria que me visitaras y si fueras tan amable de picar en me gusta ¡¡te estaria muy agradecido!!
Hola Vicente! Bienvenido a mi blog! Muchas gracias por tu comentario! Por supuesto que te visitaré! Un fuerte abrazo
EliminaSerà qúestió de provar-ho, doncs, Marta! Jo sempre l'he combinat més aviat amb l'arròs, el salmó. Però aquest pastisset fa salivera, i tant! Petons
ResponEliminaMmm! Amb arròs boníssim!! Amb patata queda molt melós!! Un pto bonica
EliminaOstres, quin llibre més interessant, deu ajudar molt per fer-se una idea de si algún ingredient combinarà amb un altre!
ResponEliminaI el timbal, una delícia, i si a més em combines el salmó i la patata amb formatge, ja em tens guanyat, jajaja!!
Petonets!
És un llibre molt curiós Víctor! I el timbal...senzill, senzill! Per cert, boníssims els teus risottos!! Ptons
Elimina