“Siempre digo a mis jóvenes
alumnos
que para llegar a ser un gran
cocinero
nunca hay que dejar de
aprender”
(Qu Hao)
Tot i que la cuina catalana és
insuperable, si hagués d’escollir quina m’agrada més que la nostra, sens dubte,
triaria la cuina japonesa.
M’encanta la cuina japonesa.
El sushi em fascina i m’encanta el ritual
de preparar-lo a casa, a la manera tradicional, incloent refredar l’arròs amb
el vano típic per fer-ho. Però també adoro la resta, els seus fideus Yakisova,
la tempura, les salses –sobretot la Yakitori-, tot. I les Goyzas, és clar.
Abans de la primera vegada que vaig fer
les Goyzas, creia, sincerament, que era complicat; però no, no ho és gens.
M’agraden les goyzas, m’agraden molt.
Penso que sempre que he anat a un restaurant japonès –que és bastant sovint-,
me’n demano. Són un aperitiu imprescindible per un bon àpat japonès.
Las goyzas són les crestes japoneses, i
tenen una cocció especial que fa que siguin extremadament sucoses, suaus, però
ben cruixents per fora.
Potser el més complicat de la recepta és
trobar la massa; és la mateixa que la massa de won-ton, així que l’heu de
buscar als comerços asiàtics, la venen fresca i congelada. Hi ha una
alternativa que no queda gens malament, per si no en trobeu, i són les típiques
oblees per crestes de la Cocinera. Evidentment, les podeu fer vosaltres, us
posaré la recepta. Però confesso que des que vaig provar les que venen fetes, no les he tornat a fer jo.
I l’altre punt especial de les Goyzas és
la manera de tancar les crestes; es necessita una mica de
pràctica, però no patiu que s’agafa ràpid i és molt més fàcil del que sembla.
No trobeu que el nom, Goyza, és preciós?
I com tots els plats japonesos,
estèticament és maquíssim i sorprendreu a qualsevol convidat. Hi ha mil farcits possibles, però avui, us poso el clàssic, amb alguna petita variació.
Els ingredients que es necessiten, per a quatre persones, són:
Per fer les goyzas:
- 300 gr de carn picada de vedella
- 4 alls tendres
- 1 ceba tendre
- 2 grapas d’espinacs frescos
- 2 culleradetes de sucre
- 1 got de xupito de salsa de soja
- 1 got de xupito de vi blanc (si tenéis sake, mejor)
- 1 culleradeta plena de maizena
- 2 alls
- Gingebre (equivalent a dos alls, de mida)
- 16 oblees de goyzas o won-ton (si no en trobeu, podeu sortir del pas amb oblees per “empanadilles”)
- Oli
- 1 got d’aigua
- Farina
- wasabi
Per fer la salsa de les goyzas:
- 1 got de xupito de salsa de soja
- 2 cullerades de vinagre d’arròs
- 1 cullerada de mirin (sake dolç)
En un bol s’ha de ratllar el gingebre i
els alls i barrejar bé amb la carn, que s’ha de salpebrar. Després s’ha
d’afegir la salsa de soja, el vi blanc o sake i la maizena i pastar bé.
A part, s’ha de picar la ceba, els alls
tendres i els espinacs frescos a trossets ben petits, afegir-los a la carn,
barrejar bé i tapar el bol amb paper film. S’ha de deixar reposar a la nevera
com a mínim una hora.
Passada l’estona de repòs, ja es poden
formar les goyzas.
S’ha d’agafar una oblea i col·locar al mig
una cullerada de farcit. Abans de tancar-la, s’han de mullar els dits amb una
mica d’aigua, mullar una mica el contorn de l’oblea, perquè al tancar quedi ben
segellada.
Després s’ha de tancar l’oblea per la
meitat i mentre es segella, s’ha d’anar fent petits plecs amb els dits i anar
pressionant perquè quedi ben tancada. S’ha de fer 4 o 5 plecs i després acabar
d’apretar bé.
A mida que es van fent, s’han d’anar
col·locant al damunt d’un plat on haurem posat farina; d’aquesta manera,
quedaran més cruixents.
I ja les podem cuinar.
En una paella, posem una mica d’oli i
col·loquem les goyzas en fila, ben enganxades unes a les altres; així les
traurem d’una sola vegada. S’han de deixar coure uns minuts fins que la part
d’abaix sigui daurada.
En un cassó a part escalfem aigua mentre
les goyza es dauren.
Quan hagin agafat color, s’ha d’afegir
l’aigua calenta fins que es cobreixi 1/3 de l’alçada de les goyzas,
aproximadament. S’ha de tapar amb una tapa de vidre i deixar que coguin, al
vapor, fins que no quedi aigua.
Fer la salsa per acompanyar, no té més
complicació que barrejar tots els ingredients. I ja podem servir, acompanyat
d’una mica de wasabi.
La veritat és que només una vegada vaig
fer la massa jo, la comprada és excel·lent, però us deixo la recepta.
Per si voleu fer la vostra pròpia massa de goyzas :
- ½ tassa de farina
- 1 cullerada d’oli
- 1 raig d’oli de sèsam
- 1 pessic de sal
- ½ tassa d’aigua calenta
Per fer la massa, només s’han de barrejar
tots els ingredients, en sec, i després afegir l’aigua calenta. Amassar fins
aconseguir una massa llisa i elàstica i amb un corró estirar ben fina, tallar
cercles de la mida de la massa d’”empanadilles” i ja teniu les vostres oblees
llestes per utilitzar.
I ara que sona tant el nom de Tòkio, i
sent un post de menjar japonès, acabo amb una cançó que m’encanta, d’un grup
que m’encanta. Antonia Font i Tòkio m’és
igual.
Tòkio m’és igual
Sé que és molt difícil aguantar-me sa
ressaca i que és dilluns
de gelocatil i cafeïna arrancarem almanco avui
Senyoreta, m´estimi amb molta força i primavera
a certa circumstància i perfil
Shangai no és Pequín
i és només quan som una piltrafa que m´escric i me dibuix
sé que per tu i jo una línia recta mos separa sempre junts
Senyoreta, m´estimi amb molta força i primavera
a certa circumstància i perfil
Shangai no és Pequín
Senyoreta, ca meva s´abandona i no ho supera
su asiento en posición vertical
Pequín no és Shangai
Senyoreta, m´estimi com s´estima en es cinema
a certa circumstància i perfil
Shangai no és Pequín
Senyoreta, neons i cosmopolis a tebeos
de shushi panasonic total
Tokio m´és igual
de gelocatil i cafeïna arrancarem almanco avui
Senyoreta, m´estimi amb molta força i primavera
a certa circumstància i perfil
Shangai no és Pequín
i és només quan som una piltrafa que m´escric i me dibuix
sé que per tu i jo una línia recta mos separa sempre junts
Senyoreta, m´estimi amb molta força i primavera
a certa circumstància i perfil
Shangai no és Pequín
Senyoreta, ca meva s´abandona i no ho supera
su asiento en posición vertical
Pequín no és Shangai
Senyoreta, m´estimi com s´estima en es cinema
a certa circumstància i perfil
Shangai no és Pequín
Senyoreta, neons i cosmopolis a tebeos
de shushi panasonic total
Tokio m´és igual
(Antonia Font)
Desde luego es una de las mejores cocinas que hay, también concuerdo contigo la Japonesa es una de mis preferidas. De la Catalana estoy aprendiendo un montón y no deja de sorprenderme. Gracias por compartir. Las intentaré hacer.
ResponEliminaGracias a ti guapa! Un beso
EliminaGenial Marta, son deliociosos, en el meu viatge a Japó em vaig enganxar i ara els trobo a faltar, els faré segur. Gràcies per compartir!!!!
ResponEliminaSi! les goyza són una meravella!!! Vas anar al Japó? Quina enveja!! un pto guapa!
EliminaSempre he tingut ganes de fer-ne. Quan n'he tastat al restaurant m'han encantat! Però mai m'hi he atrevist. El teu pas a pas és perfecte, Marta!! Ara ja no ens perdrem en l'intent! he he he. Com devieu disfrutar-les!!! petons
ResponEliminaGràcies guapa!! Si! Si! Fes-les! Ja veuras com les disfrutes!! Ptooons
EliminaM'encanten els Goyza, jo sempre que puc també els demano, jeje!
ResponEliminaT'han quedat espectacular, i amb el pas a pas potser m'animo a provar-los de fer a casa!
Per cert, ja he vist que vas aconseguir fer lo dels suggeriments, qualsevol cosa m'ho dius, ok?
Petonets!
Jijiji! Sóc moooolt tossuda!! Jajajaa!! No vaig parar fins que em va sortir!! Molts petons guapo!
Elimina