“El
arte no está hecho para nadie,
y
es, al mismo tiempo, para todos.”
(Piet Mondrian)
Crec que m’agrada l’art en totes les seves
facetes.
De fet, la cuina és art.
M’agrada l’art d’ajuntar paraules, de
combinar colors, de crear noves cançons, d’inventar sabors, coses, el
cinema…però el que més m’agrada de l’art, és la llibertat al interpretar-lo.
Sobretot m’agrada observar pintures,
llegir llibres, o mirar pel·lícules, d’aquelles que aparentment no tenen cap
sentit; aquelles amb un significat ocult, no evident; aquelles on pots perdre’t
i fer volar la imaginació.
Per això adoro Mondrian i la pintura
abstracte.
I, per això, quan vaig veure, per
casualitat –no us podria dir com vaig arribar a descobrir aquest llibre perquè
no me’n recordo-, “Modern art desserts”, de
Caitlin Freeman, no vaig parar fins que el vaig localitzar a una llibreria de
Barcelona, que us recomano que visiteu, sobretot si us agrada l’art (Loring-art,
carrer Gravina nº 8 de Barcelona). Abans de 24 hores, va ser a les meves mans.
Durant uns dies, el vaig fullejar, me’l
vaig llegir sencer, el vaig mirar, el vaig saborejar, vaig traduir mides
concretes –mides americanes-, i el vaig pair, fins que no vaig poder resistir
més i vaig fer el “Mondrian Cake”.
Mondrian, el pintor holandès que va aconseguir
dur la pintura abstracta fins a l’últim extrem, tenia la teoria de que l’art
verdader no s’hauria de considerar com la plasmació d’imatges d’objectes reals,
sinó que l’objectiu de la pintura, hauria de ser intentar desvetllar el que hi
ha més enllà de la realitat.
És seva la frase:
“Para
lograr un enfoque espiritual en el arte,
se
necesita apoyarse lo menos posible en la realidad,
porque la realidad se opone a lo espiritual”.
Però en aquest post, només volia fer una
petita referència a Mondrian, perquè és inevitable; sense ell, aquells
meravellós pastís, que indubtablement, ha passat a ser el meu preferit, no
només per com n’és de maco, sinó per ser deliciós, no existiria.
Però tampoc existiria, sense Caitlin
Freeman, de qui sí vull parlar. Una altre artista de cap a peus.
La Caitlin Freeman, que va estudiar fotografia, va ser una de les co-fundadores de la pastisseria Miette, de Sant Francisco, i després va passar a fer pastissos per la cafeteria del seu marit, James Freeman, Blue Bottle Coffee, ara, també situada al Museu d’Art Modern de San Francisco.
Després de veure una vegada i una altre,
les obres exposades al museu, va decidir inspirar-se en elles per poder oferir
postres deliciosos i originals.
Per això, va decidir recrear, a través de
la rebosteria, obres de Mondrian, Rothko, Thiebaud, entre molts d’altres i ha
aconseguit absolutes maravelles.
El que avui us presento, és el seu pastís
estrella, però de ben segur que n’hi haurà més...són irresistibles.
Com ja he dit, no només és increïblement
bonic, el seu sabor és insuperable, però us adverteixo que és un postre ideal
per fer un cap de setmana de pluja, perquè porta temps.
Segons les instruccions del llibre ella fa
servir un motllo molt llarg, jo ho he fet amb el típic de plumcake, ja ho
veureu a la foto i us poso les mides que jo he fet servir. Del pa de pessic de
colors us en sobrarà, i del normal, si no us l’heu anat menjant, també una
mica; jo els he congelat, per si el torno a fer o, sinó per fer popcakes algún
dia.
S’ha de fornejar quatre vegades, a no ser
que tingueu més d’un motlle i pogueu posar-los al forn de dos, en dos.
Per fer-lo es necessiten un parell de
dies, paciència, i els següents ingredients:
Pel pa de pessic base (blanc,
primera fornada):
- 135 gr d’ous
- 242 gr de llet
- 2 ¼ culleradetes de vainilla en pasta
- 299 gr de farina de rebosteria
- 300 gr de sucre
- 4 culleradetes de llevat Royal
- ¾ culleradetes de sal
- 170 gr de mantega
Pel pa de pessic de
colors:
- 202,5 gr d’ous
- 363 gr de llet
- 3 ½ culleradetes de vainilla
- 448,5 gr de farina de rebosteria
- 450 gr de sucre
- 6 culleradetes de llevat Royal
- 1 ¼ de sal
- 255 gr de mantega
- Colorant Wilton en pasta vermell, blau i groc
Pel pa de pessic base (blanc, segona
fornada):
- 67,5 gr d’ous
- 121 gr de llet
- 1 ¼ culleradeta de vainilla
- 149,5 gr de farina de rebosteria
- 150 gr de sucre
- 2 culleradetes de llevat Royal
- ½ culleradeta de sal
- 85 gr de mantega
Pel ganache de xocolata (tot i reduir
les quantitats de la recepta original, em va sobrar força xocolata, però us
poso les mides que vaig fer servir, si voleu les podeu reduir):
- 500 gr de xocolata fondant intens (62% o 70% cacau)
- 517,86 gr de crema de llet
Com ja us he avançat, necessitareu molta
estona per fer els pans de pessic. No tant per la preparació, sinó pels temps
de cocció.
La preparació de la massa és molt fàcil.
Primer de tot, s’ha de posar a prescalfar
el forn. Al llibre les temperatures estan en Farenheid, però després de la
conversió, s’ha de prescalfar a 176,5 graus, jo vaig posar el forn a 180ºC.
Després, preparar el motlle. Jo
normalment, només poso bé de mantega, però aquesta vegada, com el llibre ho
explicava tant bé, he seguit les seves indicacions i l’he untat bé de mantega,
després amb farina, i a la base he posat un retall, de la mateixa mida, de
paper de forn. He de dir, que a partir d’ara ho faré sempre així.
Llavors hem de preparar el primer pa de
pessic, el blanc.
Primer en un bol, s’han de posar els ous,
la vainilla, i la meitat de la llet (121 gr) i batre bé fins que sigui ben
escumós.
Al bol de la KitchenAid, i si ho feu a mà,
en un bol gran, a part de l’altre, s’ha de posar la farina, la sal, el llevat,
el sucre i l’altre meitat de la llet i barrejar bé (amb l’accessori de mescla)
fins a obtenir una massa blanca, homogènia i fina.
Després, una vegada la massa de farina
està llesta, s’ha d’anar afegint –en tres vegades-, la barreja d’ous i seguir
remenant, augmentant la velocitat fins que sigui una pasta fina, fina.
Bolquem la massa dins del motlle i cap al
forn. Al llibre posa que en aproximadament 50 minuts està cuit, però a mi, la
veritat, és que em va tribar bastant més, potser una hora i mitja. Aneu punxant
amb un escuradents fins que surti ben net.
Heu de tenir preparada una reixeta, i al
treure del forn, s’ha de deixar reposar deu minuts abans de treure del motlle,
i després, amb molt de compte, girar-lo i deixar el pa de pessic, del revés al
damunt fins que es refredi per complert.
No apagueu el forn.
Netegeu el motlle, torneu a untar amb
mantega i farina, i poseu un tall de paper de forn de la mida de la base, i
tornem a començar el procediment anterior, per fer els pans de pessic de
colors.
Com són tres, i per facilitar la feina, el
que he fet és fer la recepta anterior amb més quantitat (1,5) i després dividir
la massa en tres parts iguals, i tenyir-la. Al llibre, com el motlle és més
gran fa servir mides més grans, però amb les que us indico en tindreu de
sobres.
Una vegada la massa feta amb les
quantitats que us dic per la massa de colors, i posada en tres parts iguals,
s’ha d’afegir a cada bol un color: groc, vermell i blau. Fins que tinguin el
color que us agradin, ha de ser ben viu.
I amb paciència, anar fornejant. Aquests,
com hi ha menys quantitat de massa, triguen menys a coure, jo diria que,
aproximadament, uns 30-40 minuts. Feu el mateix, aneu comprovant amb un
escuradents, fins que sigui ben net.
I l’ultim, altre vegada pa de pessic
blanc, amb la meitat de la recepta base (ja us indico les quantitats
concretes). Aquest el vaig haver de fer perquè amb la mida plumcake inicial, no
dona per fer totes les peces. (suposo que per això ella feia dos pans de pessic
blancs, però he adaptat perquè no us en sobri tant).
A mida que aneu tenint els pans de pessic
freds, s’han d’anar posant a la nevera. És important deixar-los al menys tres
hores. Jo com vaig fer-los per la tarda, els vaig deixar tota la nit a la nevera. Després és
molt més fàcil manipular-los, i ja veureu que a l’hora de menjar-lo, s’agraeix
molt que sigui ben fresquet.
Tallar-los és el més complicat de la recepta. S’ha de fer
servir un ganivet de tallar pa, amb serra.
Pa de pessic blanc:
- un quadrat de 5cm x 5cm, i jo he fet
llargada de 9 cm (depèn del vostre motlle)
- dos rectangles de 2,5cm x 2,5cm x 9cm de
llarg
- dos rectangles de 2,5cm x 1,25cm x 9 cm
de llarg
Pa de pessic blau:
- un rectangle de 2,5cm x 2,5cm x 9cm de
llarg
Pa de pessic vermell:
- un rectangle de 2,5cm x 1,25cm x 9cm de
llarg
Pa de pessic groc:
- un rectangle de 2,5cm x 1,25cm x 9cm de
llarg
I mentre preparem el ganache de xocolata,
deixeu altre vegada els trossos a la nevera.
Preparar el ganache és facilíssim.
Heu de posar la crema de llet en un cassó
i escalfar. Mentre, en un bol que aguanti l’escalfor, trenqueu en trossos la
xocolata i quan la crema de llet comenci a bullir, s’ha d’enretirar del foc i
tirar-la al bol, pel damunt de la xocolata. S’ha de remenar fins que obtingueu una
crema de xocolata brillant, llisa i sense grumolls.
I ja es pot començar a muntar pastís.
Abans però, jo us recomano que proveu de
muntar el pastís sense xocolata i mireu si les peces encaixen bé. Jo vaig haver
de tallar trossets perquè encaixessin perfectes, aquest és el moment. Abans de
tirar la xocolata, també va bé que us enrecordeu de l’ordre de cada peça segons
heu provat, així us assegureu que encaixen igual que a la prova.
El següent és cobrir amb la xocolata.
Poseu una reixa (jo he posat la del forn)
i les peces al damunt, i amb l’ajuda d’una cullera o d’una espàtula, comenceu a
cobrir la part superior de cada peça i els laterals. La part d’abaix no queda
coberta, però al posar les peces durant el muntatge, s’aniran cobrint.
El pastís, s’ha de muntar al damunt d’un
paper de forn, i quan siguin totes les peces col·locades segons el dibuix del
que us poso foto, s’ha d’apretar bé els laterals i deixar refredar a la nevera
un parell d’hores, abans de fer la última capa de xocolata.
Passada aquesta estona, s’ha de treure el
pastís de la nevera, donar-li la volta, de manera que la part no coberta de
xocolata quedi a dalt, tallar finament les puntes per igualar-les i cobrir-lo
bé de xocolata tant per la part superior, com pels laterals. Aquí encara sembla que no quedarà bé, però paciència! Surt! Deixo foto, abans de girar-lo.
I altre vegada a la nevera a refredar bé,
al menys durant dues hores més.
Quan el pastís porti, aproximadament una
hora a la nevera, traieu-lo i amb l’ajuda d’un ganivet sense serra, marqueu a
la xocolata de la part superior del pastis, les porcions. Queda més maco i com
l’original.
I, encara que si mireu enrera, veureu
horroritzats les hores que heu estat fent el pastís, quan en talleu la primera
porció, us garantitzo que us omplireu de satisfacció. Visualment és increïble.
Les fotos no li fan justicia, val la pena veure’l d’aprop.
I ja que avui, la cosa va d’art, un poema visual,
d’un fantàstic poeta, Joan Brossa:
POEMA
Entrada
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Sortida.
(Joan Brossa)
Es precios! Una meravella de colors i de pastis! Quina obra d'art! Felicitats!
ResponEliminaGràcies guapa! Tenia tantes ganes de fer-lo...!! La veritat és que visualment és increible!! Un petó gros!
EliminaBella bellisima, te ha quedado genial... Una obra de arte ;)
ResponEliminaMuchas gracias!! Que ilusión me hacen vuestros comentarios!! Un beso!!
EliminaLo tuyo tiene mérito!!! creo que yo no tengo tanta paciencia :( Pero el resultado es espectacular!!! ;) Besos preciosa!!!
ResponEliminaJajaja! Mientras me escribías un comentario, yo te lo escribía a ti! jajaja!! que no tienes paciencia? Ya me gustaría a mi hacer las fotos preciosas que haces! Un besazo guapa
EliminaHola Carolina. Acabo de conocer tu blog, y me has dejado con la boca abierta. Tremendo trabajo que has hecho, pero bien merece la pena. Si tuviera que ponerte nota te daría un 10. Vamos, genial. Mira, hace tiempo teníamos un blog de cocina y por motivos de fuerza mayor lo tuvimos que dejar apartado por algo más de un año. Ahora que todo vuelve a la normalidad, hemos decidido comenzar desde cero, y nada nos haría más felices que una visita tuya. Si te apetece puedes hacerte seguidora nuestra y nosotros también haremos lo mismo contigo. Nuestro blog es http://elchefhavuelto.blogspot.com.es/
ResponEliminaUn saludo.
Hola Chus! Bienvenido! Me llamo Marta. Espero que el mensaje vaya para mi, porque me ha hecho mucha ilusión! Prometo visitar tu blog, me alegro que hayas vuelto a empezarlo, lo que significa que todo ha vuelto a su cauce! Suerte con el nuevo! Un abrazo y gracias otra vez!
EliminaAla, vaya error el mío, me confundí con tu nombre, pero el mensaje sí que era para ti. Disculpa por el error.
EliminaJajajaja! No pasa nada! Bso
EliminaNena...per favor!!!! quina passada....estic amb l'Olga Pareja....quina paciència...a veure si m'animo a fer-lo!!!
ResponEliminaPetonassos reina!!!
Gemma de Food&Cakes by GB
Anima't!! Quan el talles, després de la feinada, la sensació de satisfacció val la pena!!! Ptons
Eliminaufff m´has deixat impressionada, enhorabona, no se es tan, tan xulo. jo que soc mes de salat, no se si m´en sortiria.
ResponEliminafelicitats Marta
Moltes gràcies guapa! Estic segura que si! És només paciència!! Molts petons i bon estiu!!
Eliminaòndia, sí!! És genial, Marta!! M'has deixat de pasta de moniato, amb aquest Mondrian tan autèntic!!! Que guapo. Gràcies per compartir-lo!
ResponEliminaGràcies a tu pel comentari, Marina!! :) un petonàs
EliminaIncreïble!!!!! T'ha quedat espectacular!! Una vegada vaig tenir aquest llibre a les mans i el vaig tornar a deixar a la lleixa perquè vaig pensar, i encara ho penso, que cal ser un sant per fer aquests obres d'art a casa!!!! Marta... t'has guanyat la corona!!! jajajaja .... una virgaria!!
ResponEliminaGràcies Dolors!!! Jo segueixo pensant en el teu concurs! No sé si seré a temps!! Ptons
EliminaSense paraules! Un 11 de pastís! Em sembla increïble la paciència que has hagut de tenir per muntar-ho, però suposo que val molt la pena, perquè és una passada, i t'ha quedat espectacular! És que no té nom, em quedaria (i m'estic quedant) curt...
ResponEliminaFelicitats pel pastís, no em canso de dir-ho, una passada!
Molts petons!
Jajajaja! I mira que no sóc de molta paciència jo! Només a la cuina!! Merci guapo! Quina il.lusió! Ptons
EliminaMaretaaaaa santa paciència nena!!!! jo no la tindria ni de conya... t'ha quedat igualet al de la fotografia, de veritat. Suposo que al final va merèixer la pena.
ResponEliminaBon estiu.
Salutacions, Sandra.
Si! Va merèixer molt la pena!! Gràcies! Molt bon estiu bonica!
EliminaEspectacular i perfecte! Això és art en estat pur!!!
ResponEliminaLa idea de la Caitlin Freeman, sens dubte, é art en estat pur!! Ella si té mèrit! Jo he seguit les seves instruccions!! Jejeje!! Gràcies guapa!! Molts ptons i bon estiu!
EliminaUna forma de disfrutar del arte de otra manera!!
ResponEliminaAna de JUEGO DE SABORES
Y muy divertida!! Gracias por tu comentario!! Besos
Elimina