“Cuando
hablo del arte de la cocina,
estoy
hablando de emociones.”
(Anatoli Komm
-gourmand, pensador i investigador rus-)
Com ja vau veure a l’últim post, el pastís
Mondrian, bé, el llibre Modern Art
Desserts, m’ha fet entrar el cuquet d’una nova manera de fer pastissos,
jugant amb obres d’art.
Així que quan vaig veure, al meravellós
blog de la Dolors, Hi ha bruixes a la cuina, el concurs que proposava, no me’n vaig poder
estar; la idea és tant maca que vaig decidir, per primera vegada, participar en
un concurs. Al concurs, L’ART A LA CUINA.
Jo adoro els anells. No porto mai
collarets, ni rellotges, ni res...només anells. M’agrada que siguin originals,
amb personalitat, frescos; quan vaig veure aquesta joia de NIU, va ser amor a
primera vista. És tant maco, que havia d’elaborar un postre, dolç i bonic com
ell.
Al principi anava força perduda. No sabia
que fer. Només tenia clar, que volia que fos una recepta dolça, ja que el propi
anell, sembla tenir una textura que convida a menjar-te’l. Però què?
I llavors va aparèixer la idea.
Volia un anell, el més semblant possible a
la joia autèntica, comestible.
L’aro l’he fet de galeta de xocolata i
l’esfera d’una espècie de pop cake – pastís de formatge, cobert amb crema de
mascarpone.
Els ingredients que he fet servir, per a
dos anells, aproximadament, són:
Per la galeta de xocolata:
- 50 gr de mantega
- 40 gr de sucre glas
- 1 culleradeta de rovell d’ou
- 1/2 culleradeta de vainilla en pasta
- 120 gr de farina
- 10 gr de cacau en pols sense sucre
- Un rajolí de llet
Pel pa de pessic (poso la recepta sencera, però podeu
reduir-la a la meitat i fer una planxa, a mi me’n ha sobrat casi la meitat):
- 67,5 gr d’ous
- 121 gr de llet
- 1 ¼ culleradeta de vainilla
- 149,5 gr de farina de rebosteria
- 150 gr de sucre
- 2 culleradetes de llevat Royal
- ½ culleradeta de sal
- 85 gr de mantega
Pel pop cake de formatge:
- La meitat del pa de pessic anterior
- 2 cullerades de mascarpone
Per la cobertura de mascarpone
- 4 cullerades de mascarpone
- 2 cullerades de sucre glas
- 2 culleradetes de cafè de cacau en pols sense sucre
- ¼ de culleradeta de cafè de colorant vermell
Per decorar:
- Una perla comestible
Primer de tot, hem de preparar el pa de
pessic, i abans de començar, posar a prescalfar el forn a 180ºC, que serà també
la temperatura que necessitarem per fer les galetes.
Abans de fer la massa, prepararem també el
motlle. Jo he fet servir un de plum cake, que l’he cobert bé de mantega,
enfarinat i he posat també a la base, un retall de la mateixa mida, de paper de
forn. Com no hi ha prou massa per omplir el motlle, ja veureu que només
omplireu 3 dits, màxim, hem d’evitar que
s’enganxi.
En un bol, s’han de batre els ous, amb la
vainilla, i la meitat de la llet, i batre fins que sigui una mescla ben
escumosa.
Al bol de la KitchenAid, o en un bol a
part, si ho feu a mà, s’ha de barrejar bé la farina, la sal, el llevat, el
sucre i l’altre meitat de la llet fins que sigui una massa homogènia i tots els
ingredients siguin ben integrats.
Després, afegir, en un parell de vegades,
la barreja dels ous i seguir remenant, augmentant, poc a poc, la velocitat,
fins que quedi una pasta fina.
Es posa la massa al motlle i s’enforna
fins que punxeu amb un escuradents i surti net, aproximadament, uns 25-35
minuts, depenent de la potència del vostre forn.
Quan sigui cuit, s’ha de deixar refredar
al damunt d’una reixeta.
Les galetes, les he preparat just després
de posar al forn el pa de pessic, ja que així, he pogut tenir la massa uns 15
minuts al congelador i aprofitar el forn calent, només treure el pa de pessic.
Per fer-les, és tan fàcil com barrejar
tots els ingredients en un bol, i amb la mà pastar-los bé, sense toquitejar la
massa en excés.
Una vegada llesta, s’ha de fer un xurro o
una bola, cobrir amb paper film i refredar la massa. Normalment
es posa a la nevera, però com volia quadrar els temps, l’he posat al
congelador.
Per fer les formes, vaig fer varies
proves. No tenia clar si volia una galeta fina amb un forat més petit al mig, o
una més gruixuda amb el forat central el més gros possible.
Finalment, vaig triar l’última opció
perquè em feia gràcia que s’assemblés més a l’anell i intentar que les postres
s’aguantessin de peu.
Per tant, s’ha de fer cercles (jo he fet
servir la mida d’un aro d’emplatar que tinc) d’uns 1,5 o 2 cm de gruix, i fer
un cercle al mig. Jo per tallar-lo igual, m’he ajudat d’un pot de vidre de
iogurt, al revés.
A la base, abans d’enfornar, he fet un
tall perquè l’anell s’aguantés de peus.
Fetes les formes, al forn fins que siguin
cuites. Al ser gruixuda, aproximadament uns 20-25 minuts.
Després, igual que el pa de pessic, a
refredar al damunt d’una reixeta.
I molt important, just després de treure
la galeta del forn i abans que es refredi, s’ha de clavar un escuradents, allà
on volem que vagi la bola de pastís de formatge.
Després es barregen les engrunes amb el
mascarpone, fins tenir una massa compacte, es fa una bola, proporcional a la
mida de la galeta, i es deixa refredar al damunt d’un platet, a la nevera.
Mentre, preparem la cobertura de
mascarpone, barrejant el formatge, amb el cacau en pols, el sucre glas i el
colorant.
I cobrim la bola. A mi m’agrada que la
cobertura no quedi uniforme, que faci aigües.
Amb molt de compte posem de peu la galeta,
clavem la bola a l’escuradents, intentant centrar-la perquè després les postres
no perdin l’equilibri i posem una perla comestible al damunt.
Us recomano posar-lo a la nevera perquè la
cobertura endureixi i sigui ben fresquet, però la veritat és que al moment ja
queda deliciós!
I com avui va d’anells, el poema que obre
la fantàstica obra de J.R.R. Tolkien, en anglès, català i en llengua èlfica (Sindarin), perquè tothom estigui content.
Versió original
Three Rings for the
Elven-kings under the sky,
seven for the
Dwarf-lords in their halls of stone,
nine for mortal Men doomed to die,
one for the Dark Lord on his dark throne
in Mordor, where the shadows are.
One Ring to rule them all, one Ring to find them
one Ring to bring them all and in the darkness bind them
in Mordor, where the shadows are.
nine for mortal Men doomed to die,
one for the Dark Lord on his dark throne
in Mordor, where the shadows are.
One Ring to rule them all, one Ring to find them
one Ring to bring them all and in the darkness bind them
in Mordor, where the shadows are.
Sindarin
Glîr i Chyrf
e-Ndur
Corf neledh 'nin Ellerain nui venel,
Odo'ni Nauhírath vi rynd gonui în,
Neder'ni Fîr Fírib beraid fíred,
Êr am Morchír bo morn-orchamm dîn
Vi Dor e-Mordor ias i-Ndúath caedar.
Er-chorf a thorthad hain bain, Er-chorf a chired hain,
Er-chorf a thoged hain bain a din fuin an nuded hain
Vi Dor e-Mordor ias i-Ndúath caedar.
Corf neledh 'nin Ellerain nui venel,
Odo'ni Nauhírath vi rynd gonui în,
Neder'ni Fîr Fírib beraid fíred,
Êr am Morchír bo morn-orchamm dîn
Vi Dor e-Mordor ias i-Ndúath caedar.
Er-chorf a thorthad hain bain, Er-chorf a chired hain,
Er-chorf a thoged hain bain a din fuin an nuded hain
Vi Dor e-Mordor ias i-Ndúath caedar.
Traducció al català
Tres Anells per els Reis Elfs dessota el
cel,
Set per als Senyors
dels Nans en llurs cavernes,
Nou per als Homes
Mortals que periran,
Un és per al Senyor fosc en son fosc tron
allà a la terra de Mórdor on s’estén
l’Ombra.
Un Anell per manar a tots, Un per
trobar-los,
Un Anell per reunir-los i, en les Tenebres,
tenir tots lligats a
Mórdor on s’estén l’Ombra.
A tu et van les emocions fortes, oi? ja ja ja ja ja ja ja Tot un detall aquest anell. Santa paciència... :)
ResponEliminaBon cap de setmana.
Salutacions, Sandra.
Jajajaja! La veritat és que si!!! És més divertit!! Un pto guapa
EliminaOstres Marta, quina feinada!. Jo crec que només per això ja et mereixes guanyar el concurs.. La veritat és que el pastís és molt original i t'ha quedat molt bé. I ha d'estar boníssim!.
ResponEliminaMolta sort!
Hola Marta! Gràcies! Em sembla, però, que estarà difícil perque tinc unes artistasses per contrincants! No és tanta feina! Un pto guapa
EliminaBé, ja t'ho he dit a tot arreu a on et tinc localitzada: al facebook, al meu blog, als meus feeds,... però no m'importa repetir-ho 1000 vegades més: INCREÏBLE!!!!!!!!!!!!!!!!! :) Un honor tenir-te participant al concurs!!!
ResponEliminaMolta sort i ben aviat veuràs la recepta a la pàgina d'Hi ha bruixes al facebook també.
Una abraçada!!!!!
Un honor per mi Dolors! Moltes gràcies per organitzar aquest concurs!! Un ptonàs
EliminaFantàstic! Molt bonic, i tant! A mi em passa com a tu, no porto arrecades (tinc alèrgia) ni collarets ni braçalets (em fan nosa), només anells. No hagués pensat mai que poguessin fer-se postres tan boniques inspirades en aquesta joia! Gràcies per compartir-la amb nosaltres, Marta!
ResponEliminaMoltes gràcies Marina!! Passa unes bones vacances (encara que tinc ganes de nova activitat al teu blog)!!! Molts petons
EliminaUn pastís-joia d'allò més bonic i original! Molta sort Marta!!! Una abraçada!!!
ResponEliminaMònica, molta sort a tu també bonica! M'encanta la teva proposta!!! Molts petons
EliminaHola Marta. La verdad es que tiene su gracia, además de que seguro que está muy rica. Pero tengo una duda, en los ingredientes para la galleta de chocolate pones que hay que utilizar 172 cucharaditas de vainilla en polvo, ¿no serán 172 gramos? Es que no me veo contando las 172 cucharadas. Un saludo.
ResponEliminaJajajaja!!! Gracias por avisar!! Es 1/2!!! En lugar de la barra, no he apretado bien la tecla y me ha salido un 7!! Un beso
EliminaOk, media cucharadita, si ya decía yo, jajaja. Gracias.
EliminaFeliz verano!
Elimina