“Leche cocida, tres veces
subida.”
(Dita popular)
No sabria dir quant de temps fa que volia
una iogurtera. Molt.
I ahir, dimarts 13, per una sèrie de
casualitats, vaig passar per Lidl de Figueres i al entrar, tots aquells estris
que a Barcelona és impossible de trobar estaven apilonats, i desamparats, en un
dels passadissos del supermercat. Màquines de fer pa, de fer gofres,
iogurteres, màquina de fer gelats...semblaven invisibles als ulls de tota la
gent, que no era poca, que omplia els seus carros d’aliments.
Els meus ulls, com dues taronges. En
trenta segons, una preciosa iogurtera de menys de 15 euros, estava dins del meu
carro.
Per fi la tenia.
El nom de iogurt, té el seu origen en una
paraula búlgara: jaurt.
Sembla ser que és originari de la zona
dels Balcans i de l’Àsia Menor. Diuen que les tribus nòmades es van donar
compte que la llet, al transportar-la amb sacs de pell de cabra, es convertia
en una massa semi sòlida, perquè la calor i el contacte de la llet amb la pell,
fomentava la seva fermentació amb l’acció de bactèries àcides.
Degut a que d’aquesta manera es facilitava
el seu transport, la conservació de la llet i les seves propietats nutritives
augmentaven, molt aviat el iogurt es va convertir en un element essencial per
aquests pobles.
Hi ha historiadors que diuen que Gengis Khan –un guerrer i conqueridor
mongol que va unificar a les tribus nòmades d’aquesta ètnia del nord d’Àsia i
fundador del primer Imperi mongol-, obligava a les seves tropes a menjar
iogurts per enfortir-se i millorar la seva salut.
Ràpidament les seves propietats es van
estendre per molts països i es va incorporar a la cuina de moltes
civilitzacions; a moltes es feia servir com a element curatiu, inicialment, com
a Grècia, on s’utilitzava per curar mals intestinals, i en d’altres, inclús com
a aliment dels Déus, com a l’Índia, on es coneixia amb el nom de dahi. Diuen que el rei Francesc I de
França, que patia d’una forta descomposició, i havent sentit parlar de les
propietats d’una llet d’ovella fermentada que s’administrava a la cort de
Suleiman, va fer anar a França un metge jueu de Constantinoble que li va
receptar un tractament basat en el iogurt que va fer que el monarca es recuperés
ràpidament.
Però va ser arran dels descobriments de Iliá Ilich Méchnikov, biòleg ucraïnès del
Institut Pasteur de París i que va ser premi Nobel al 1908, que el iogurt es va
convertir en un aliment popular, durant el segle XX. I és que la longevitat
dels pobles balcànics va cridar l’atenció de molts investigadors, entre ells Méchnikov, i gràcies a nombrosos
estudis, es va descobrir els efectes de les bactèries del iogurt a la flora
intestinal.
Els organismes vius del iogurt transformen
la lactosa en àcid làctic, un component que impedeix el desenvolupament de
bactèries dolentes a l’intestí, derivades de la descomposició dels aliments. Méchnikov, va descobrir interessants
propietats nutritives derivades de la gran quantitat de vitamines del grup B.
Així doncs, l’acció del iogurt sobre el
sistema digestiu, el converteix en una autèntica joia; és una autèntica defensa
natural contra tot tipus d’infeccions, redueix el colesterol, permet absorbir
els greixos més fàcilment, equilibra l’intestí i protegeix l’estómac de
l’erosió de certs medicaments.
A més a més, és clar, s’ha de tenir en
compte la important quantitat de calci que aporta, proteïnes i hidrats de
carboni, i si és desnatat, no engreixa.
I n’hi ha de tants tipus, es poden fer de
tants sabors i menjar de tantes maneres, no només com a postre, també com a
complement de plats salats, que fer-lo a casa, pot ser una autèntica meravella.
Només arribar a casa, després de la
platja, vaig provar la iogurtera.
Com ha d’estar varies hores i després ha
de reposar a la nevera, després de posar-los a refrigerar durant tota la nit, aquest
matí quan m’he llevat, em moria de ganes de tastar un dels meus primers
iogurts.
I quina gran sorpresa.
Ni rastre de l’acidesa que fa que el
iogurt no m’apassioni.
I quina cremositat!
Els meus primers iogurts els he fet amb
una bossa de caramels de nata sense sucre que vaig comprar l’altre dia, tipus
Werther’s Original, i amb edulcorants, perquè el meu pare en mengés. I els
repetiré segur. He aconseguit un subtil sabor gens empalagós. Deliciós.
Per fer-los es necessita:
- 1 litre de llet
- 4-5 sobrets d’edulcorant
- 1 paquet de caramels de nata (tipus Werther’s) sense sucre (90 gr)
- 5 culleradetes de iogurt natural sense sucre (jo vaig fer servir la Fageda que és smolt suau)
Són molt fàcils de fer.
En primer lloc s’ha d’escalfar la llet a
foc suau, amb els caramels, fins que aquests es desfacin i la llet arranqui el
bull.
Després, s’ha de deixar refredar la llet;
és important, si no ho féssim, i aquesta estigués massa calenta, mataria les
bactèries del iogurt que afegim.
Així doncs, quan la llet sigui tèbia,
tirant a freda, s’ha d’afegir, els sobrets d’edulcorant i cinc culleradetes,
plenes de iogurt natural sense sucre i remenar molt bé perquè no quedin
grumolls.
Després, s’han d’omplir els pots,
posar-los a la iogurtera i tapar-los amb la tapa.
Es connecta i es deixa unes 10-12 hores.
Jo vaig deixar-los 10.
Al treure’ls de la màquina ja estaven
quallats, però l’ideal, és deixar qeu es refredin (surten calents de la
màquina) i posar-los una nit a la nevera, o com a mínim unes 4 hores.
I ja tenim els iogurts a punt per menjar.
Semblava que els pots fossin molt grans,
però no, cullerada, darrera cullerada, en un minut ja estareu escurant-lo.
M’encanta sentir el soroll de la cullereta
contra el vidre, quan s’escura un iogurt.
Avui, acabo el post amb una cançó de Garbage.
Milk
I am milk
I am red hot kitchen
And I am cool
Cool as the deep blue ocean
I am lost
So I am cruel
But I'd be love and sweetness
If I had you
I'm waiting
I'm waiting for you
I'm waiting
I'm waiting for you
I am weak
But I am strong
I can use my tear to
Bring you home
I'm waiting
I'm waiting for you
I'm waiting
I'm waiting for you
I'm waiting
I'm waiting for you
I am milk
I amb red hot ketchup
And I am cool
Cool as the deep blue ocean
I'm waiting
I'm waiting for you
I'm waiting
I'm waiting for you
(Garbage)
(Garbage)
Jo també vaig comprar-la, encara no l'he estrenada, però ara ja no tinc excusa, l'estrenaré amb aquest deliciós iogurt que has preparat.
ResponEliminaTenia un paquet de caramels i no sabia que fer-ne! Uns iogurts especials i deliciosos! Un pto guapa
ResponEliminaM'encantaria probar aquests iogurts ;P
ResponEliminaTenen molt bona pinta :D
Bss
Con Especias
Moltes gràcies! Mai havia fet iogurs i la veritat és que són deliciosos! Una abraçada
Elimina