diumenge, 22 de febrer del 2015

Carbonada flamenca. Per sucar-hi pa.






"A l'estiu bon cuinat
i a l'hivern bon estofat."

(Dita popular catalana)




I com si res, el febrer, s'ha esfumat. Val, sí, és un mes curt, però en un tres i no res, ja som gairebé al març. Avui és últim diumenge de mes, i toca publicar la recepta que hem robat, en aquest cas, a la Rosa Dulce.

I de qui és aquest fantàstic blog? De la Rosa, a qui com a tots els "lladres" del repte, li encanta cuinar i passa llargues estones a la seva cuina-laboratori entre farines, sucre, xocolata i vainilla.

Estic molt d'acord amb ella en que no hi ha res millor que la casa amb aroma d'un pa de pessic coent al forn, una olor, que com bé diu ella, alimenta l'ànima.

Tot i ser un blog d'allò més dolç, però, només entrar (i creieu-me que tant bon punt van anunciar quin seria el blog a assaltar, vaig entrar-hi corrents) vaig endur-me un botí que no es mourà de la meva cuina. 

La recepta em va entusiasmar. És senzillament, fantàstica.



La "Carbonada flamenca" és un clàssic de la cuina belga i es podria dir que és patrimoni culinari de Flandes. Us ben juro, que és un guisat per sucar-hi pa.

He de dir que normalment, es cuina a foc lent i que jo vaig fer servir la olla a pressió, per la falta de temps, però l'he repetit, i tant d'una manera com de l'altra és espectacular.

Aquest guisat belga rep el nom de stoofvlees, Vlaamse Stoverij o Vlaamse stoofkarbonade (en holandès) i hi ha qui diu que podria tenir origen espanyol, tot i que hi ha guisats molt semblant en altres països, com a França, on tenen el famós bou a la borgonya, que fan en vi, enlloc de cervesa.

El nom ve donat perquè originàriament, era un guisat que es preparava al damunt de les brases; devia ser d'escàndol.

Però com en moltes de les receptes tradicionals, o millor dit, com en totes les receptes tradicionals, hi ha tantes maneres de fer com cuiners/es, i no només pels tipus de carn utilitzades o tipus de cervesa, hi ha altres trucs, com el que he après de la Rosa de posar un parell de llesques de pa untades amb mantega, que fan que la salsa resultant, sigui per plorar de plaer.

Per cert, la primera vegada que vaig fer aquesta recepta vaig fer la meitat, ara, us recomano que feu les mides que dona la Rosa i si sobra, al dia següent encara està millor.



Per fer aquesta deliciosa recepta, es necessiten els següents ingredients:

  • 1 kg de vedella tendre per guisar, a daus
  • 1 ceba gran
  • 200 gr de bacó fumat
  • 1 llauna de cervesa negra
  • 1 cullerada sopera de vinagre
  • 1 cullerada sopera de mostassa
  • 4 claus
  • 1 llesca gran o dues de mitjanes de pa
  • mantega
  • sal i pebre
  • 2 fulles de llorer
  • oli d'oliva verge
  • patates, mantega i pebre negre pel puré que acompanya


En primer lloc s'ha de daurar el bacó amb una mica de mantega i oli d'oliva i quan comenci a daurar-se, s'ha de retirar del foc i reservar.



En el mateix greix on hem fet el bacó, s'ha de marcar la carn a foc ben viu i una vegada ben segellada -que farà que encara sigui més tendre, si cap-, també s'ha de reservar amb el bacó.




A la mateixa cassola on hem marcat la carn, s'ha de sofregir la ceba tallada en juliana i quan comenci a ser tova i a agafar color, s'ha d'afegir el sucre morè, i deixar que caramel·litzi una mica.




Llavors, ja podem afegir la carn i el bacó que havíem reservat i cobrir amb la cervesa, afegir els claus, el vinagre i el llorer.




Al damunt de la carn, s'ha d'afegir una gran llesca de pa untada amb mantega i mostassa que poc a poc s'anirà desfent i espessirà la salsa. Tant si feu servir el mètode més tradicional, com si feu servir la olla pressió, aquest pas és clau, així que en aquest últim cas, s'ha de col·locar el pa just abans de tancar la olla.




Diu la Rosa que s'ha de coure tapat durant una hora i mitja més o menys, depenent de com de tendre sigui la carn, jo vaig deixar-ho coure una hora a 1 bar de pressió.




I per acompanyar el guisat, res millor que un bon puré de patates casolà fet només amb patates, mantega caramel·litzada, sal i pebre.




Us ben juro que és una delícia. Simplement, deliciós.






I ja que estem a Bèlgica, una cançó mítica nascuda en aquelles terres.


The way to your heart

Woke up this morning with my heart on fire
held on to what I'd been dreaming
woke up this morning, I had one desire
to get back to what I'd been seeing

Heaven
it was heaven
I have never known a bliss
witnessed anything like this

Glowing all over as I started on my feet
thought I heard somebody calling

Heaven
it was heaven
now I know I've seen the light
make it go on shining

I keep on searching for the way to your heart
try to believe it's getting better
baby, take me all the way to your heart
I want you

All the sweet kisses, all the tenderness
that are being shared all around me
only remind me of my own disstress
no loving arms to surround me

Falling
I am falling
you could help me out again
being mine forever

I keep on searching for the way to your heart
try to believe it's getting better
baby, take me all the way to your heart
I want you

You got it, you got it
there'll be no doubt about it
nobody's going to keep me from you
I want you, I need you
I'll find a way to get through
nobody's going to keep me from you


Heaven
it was heaven
now I know I've seen the light
make it go on shining


I keep on searching for the way to your heart
try to believe it's getting better
baby, take me all the way to your heart
I want you


I keep on searching for the way to your heart
try to believe it's getting better
baby, take me all the way to your heart
I want you

(Soulsister)






TEXTO O DESCRIPCION



12 comentaris:

  1. que cosa más rica!! me encanta este platazo!!
    un beso!
    http://elbauldelasdelicias.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  2. Estoy viendo que esta receta está triunfando en el asalto de este mes y no es para menos porque tiene una pinta deliciosa!!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  3. De verdad que es una pasada este plato y me alegro de que te haya gustado.
    Muchos besos

    ResponElimina
  4. Fantastica!!! te ha quedado genial

    Un abrazo,Mónica

    ResponElimina
  5. tiene que estar delicioso un beso!

    ResponElimina
  6. Impresionante tu carbonada, que rica estaba la verdad. Un beso compi de asaltoreceta!

    ResponElimina
  7. Hola Marta!
    Que bien te ha quedado la carbonade y es buena idea lo del puré de patata para redondear. Buen asalto y está claro que esta receta ha triunfado moltissim!!
    Salutacions!!
    Marisa

    ResponElimina
  8. Que bona pinta te... m'encanta... quina fam... mmm!!!
    I la cançò encara m'agrada mes, que bonica!!! ^_^

    ResponElimina
  9. Muy buen aspecto de ese estofado. Debe estar buena porque muchos os habéis decantado por esta carbonada.

    ResponElimina
  10. Debe ser un estofado estupendo porque ya he visto unos cuantos y la verdad apetece con ese frio. Besos.

    ResponElimina
  11. Aquí estic Marta! Ja et vaig dir que em passaria, i ja anava sent hora, oi? Per començar, mil disculpes per haver trigat tant, reconec que soc un vago a l'hora de comentar...
    I per continuar, un plat espectacular! Ni el coneixia, ni el vaig veure al bloc de la Rosa (així soc de despistat), però t'ha quedat una recepta estupenda, fa una pinta de luxe! Si ho tornes a fer, avisa que m'apunto!

    Petons!

    ResponElimina
  12. Vaig estar a punt de fer-la! Es que té una pinta increïble. És d'aquelles receptes que ja saps, només amb el nom i la llista d'ingreients, que ha de ser superior. I la cançó, quins records! M'encanta
    Un petó

    Blanca

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!